Mitropolit Mihailo na ustoličenju novog pape

okmihailo
Arheiskop Cetinjski i mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve Mihailo prisustvovaće sjutra ustoličenju pape Franja, saopšteno je iz CPC-a.

Objavljeno: 18. 03. 2013 - 18:34 Promjenite veličinu teksta: A A A

Argentinski kardinal Horhe Bergoljo izabran je za 266. poglavara Rimokatoličke crkve prošle sedmice i prvi je poglavar sa američkog kontinenta u istoriji Rimokatoličke crkve.

Crnu Goru će u Vatikanu predstavljati premijer Milo Đukanović a u ime Srpske pravoslavne crkve putuje mitropolit-crnogorsko primorski Amfilohije Radović.

 

 

Komentari: 31

Zoran V. Raičević

18. 03. 2013 - 18:59

Neka je našem Vladici, Mihailu srećan put u Vatikan. I u tu čast jedne do sada neobjavljene fotografije iz voza u Argentini http://www.montenegro-canada.com/articles/article/8410906/170641.htm

18. 03. 2013 - 20:32

Izvanredno. Hvala na interesantnoj informaciji. Pozdrav.

19. 03. 2013 - 00:57

Sjajne fotografije . Hvala . Pobjeda treba da ih objavi . Vijesti bi ih unistile ili napravile neku fotomontazu .
Dusan Madzarovic

18. 03. 2013 - 20:49

POSTO je PAPA kao covjek i duhovnik to zaista i zasluzio, to mu se Crna Gora oduzuje sa prisustvom na ustolicenju za PAPU sa svoja dva NAJZASLUZNIJA predstavnika politickog i duhovnog zivota Crne Gore.

18. 03. 2013 - 20:50

Bez Steva?! BRUKA!
Gaga

18. 03. 2013 - 21:02

Tomislav Nikolić, predśednik Srbije, je otišao na beatifikaciju pape!

18. 03. 2013 - 21:41

Pošto je Mihailo, Vladika Crnogorske Pravoslavne Crkve objavio da će prisustvovati ustoličenju, sada je red da Risto Radović odustane od puta u Vatikan i kao osoba od principa svoje mjesto predstavnika SPC na inauguraciji novoga Pape prepušti drugom duhovniku srpske crkve. Ha, ha, ha... za trenutak ste i pomislili da će Amfilohoje ostati dosljedan sebi... Eeee, prevarili smo se. Otićiće on u Rim kao 'bela lala'. J...š Ristove 'principe', Papa je to, bre!
zavedeni

18. 03. 2013 - 22:29

Mihailo i tzv Crnogorska Crkva kao i konstruktori cijeloga projekta uspjeli su samo u jednom. Da se Crna Gora posle DUGOGODISNJE KOMUNISTICKE DIKTATURE teze PRONADJE i vrati sebi i svojim KORIJENIMA kojima je pripadala , to je jedna velika istina. Oni su SMETNJA da nam se vrati KRALJ i povratku Crne Gore SAMOJ SEBI, oni su GLAVNI KRIVCI i da nije bilo nekih snaga koje im se suprostavljaju u nasoj VLASTI CRne Gore kakvu znamo u rukama Mihaila i njegovih MECENA da je predata ne bi ni bilo u kratkom periodu. Pazite na to Crnogorci. Ne budite zavedeni itd....

19. 03. 2013 - 00:59

Uloga Crnogorskog Sv.Sinoda definirana je opstom odredbom u članku 1. Ustava Sv.Sinoda (citat orig.crnogor.) "Avtokefalna pravoslavna Mitropolija u Knjaževini Crnoj Gori, kao član jedne svete katoličanske i apostolske crkve, kojoj je pastirenačelnik i glava Gospod i Bog naš Isus Hristos, čuva i održava jedinstvo u dogmatima i kanoničkim ustanovama sa svima drugima pravoslavnima avtokefalnim crkvama, i ovo će jedinstvo ona čuvati i održavati dovijeka". U državnom Ustavu Knjaževine Crne Gore 1905.godine bilo je normirano u članku 40. sljedeće (citat. izvorno, na crnogorskom): "Državna vjera je u Crnoj Gori istočno pravoslavna. Crnogorska je Crkva autokefalna. Ona ne zavisi ni od koje strane Crkve, ali održava jedinstvo u dogmama s istočno pravoslavnom Vaseljenskom Crkvom. Sve ostale priznate vjeroispovijesti slobodne su u Crnoj Gori".

19. 03. 2013 - 01:01

U doba vladike Petra II. Petrovića Njegoša, ruski dvorski savjetnik dr. Aleksandar fon Rojc, profesor Pravnog fakulteta u Dorpatu, boravio je u Crnoj Gori i o tome tiskao opsežnu studiju, u kojij piše: "Crnogorska crkva je samostalna. Ne stoji pod vlašću ni patrijarha ni nekih drugih crkvenih poglavara, nego je arhipastir poglavar manastira i mirskih svještenika. Što se on posvećuje izvan svoje zemlje, to zavisi od okolnosti i shvatanja starog crkvenog pravila, a to nikako ne znači da je on nekome podložan". Takvo stanje je kanonski verifikovano od strane Carigradskoga patrijarhata: “Pomjesne crkve sa svojom samostalnom upravom ili samoupravne crkve (autokefalne) su: 1. Carigradska, 2. Aleksandrijska, 3. Antiohijska, 4. Jeruzalimska, 5. Ciparska, 6. Ruska, 7. Karlovačka, 8. Sinajska, 9. Crnogorska i 10. Crkva u Kraljevini Grčkoj". (navod prema G. A. Rali i M. Potli, "Sintagma", str. 529, knjiga br. V. s Katalogom autokefalnih crkava, Atena, 1855.g., napomena da je knjiga tiskana po blagoslovu Carigradskog patrijarha).

19. 03. 2013 - 01:02

Dr. Nikodim Milaš (1845.-1915.), episkop dalmatinski, najpoznatiji srpski kanonist , navodi: "Pri državnoj samostalnosti Crne Gore, i crkva u njoj, kojoj je poglavar u isto vrijeme bio i gospodar zemlje, smatrala se samostalnom u svome ustrojstvu i unutrašnjoj upravi, kao što je samostalna i danas. Samostalnost Cetinjske mitropolije priznala je i Carigradska patrijaršija". (navod prema “Pravoslavno crkveno pravo”, str.297-298, Zadar, 1890.g., reptint: Bar, 1998., Conteco, str. isto). "Za vrijeme vladičanstva Petra I. Petrovića Njegoša, Sveti sinod Ruski priznao je Pravoslavnu crkvu u Crnoj Gori potpuno nezavisnom kakva je i do današnjih dana ostala". (navod prema Jevrosije Popović i dr. Mojsije Stojkov, "Opsta crkvena istorija sa crkveno-statističkim dodatkom", str. 642, knjiga II, Srijemski Karlovci, 1912.g.).

19. 03. 2013 - 01:08

Kod starijih izvora o crnogorskoj se autokefalnosti, među brojnim drugim, podaci mogu naći i u sljedećim dokumentima: "Ustav Svetoga Sinoda u Knjaževini Crnoj Gori", Cetinje, Knj. Crnogorska Državna štamparija, 1904.g. "Ustav za Knjaževinu Crnu Goru" od 1905. godine, II izdanje, Cetinje, Knj. Crnogorska Državna štamparija, 1907.g. (čl. 40. koji regulira status autokefalne Crnogorske crkve na str. 12)
Marko ll

19. 03. 2013 - 01:20

Ja ne mogu da shvatim zasto CPC zovete takozvana. Svi oni koji je postuju ,znaju zasto je postuju ,i znaju da je poslije vise od 200 godina njenog zivota nasilno ukinuta . Mnogo se puta ponovilo da je Tomos Srpske Patrijarsije za novac kupljen .Takve su bile prilike, ali zbog toga je niko ne zove takozvana iako je nekanonski i stvorena kao privatna Crkva Nemanjica ,da cuva njihov kult do danasnjeg dana .Crnogorska Crkva je za razliku od Srpske nekanonski stvorene nekanonski ukinuta. Taj krnji Sinod CPC nije imao ni legimitet ni legalitet da je preda 1919 Karadjordjevicima u ruke ,pa je i Srpski Tomos onako skaradan jer u njemu pise da CPC nije bas po kanonima pripojena SPC u .Procitajte Tomos ,i prestanite da blatite CPC i nas za koje ona nije takozvana. Kako bilo da bilo ostace u istoriji upisano da je na ustolicenju 266 Pape Franceska l ,bio prisutan Vaseljenski i Crnogorski crkveni poglavar,tek toliko da se zna ko je za ekumenizam a ko svadju nastavlja .
Mirko

19. 03. 2013 - 01:59

Evo link exkluziva : http://www.mitropolija.me/?p=10991 Mitropolit Amfilohije na veceri sa papom / ovo Miras moze samo da sanja!!!
cevljanin

19. 03. 2013 - 06:49

Jao, ništa ljepše nijesam vidio. Kakve fotografije.......
Milaš

19. 03. 2013 - 08:24

'Ajde da se kladimo u 100 eura da gospodin Miraš neće mrdnuti sa trga , iz mase od milion turista - osim ako ne mislite da su svi oni koji dođu u Rum vip zvanice!
CRNOGORAC CRNOGORAC

19. 03. 2013 - 08:24

Za Veljesrpsku ..... da se ne uzbuđava mnogo tu je 124, a u Beogradu pored novog broja 194 u funkciji je još i stari broj 94.
Jole Drinjak,penzioner Prčanj

19. 03. 2013 - 10:16

...znate li ko je ovaj komentator "zavedeni"? To je Ilija Bijelić-Adio Mare, Bjeladin Humac... iz Kotora-koji uporno "promiče" ljubav za Crnogorcima, pa za njih veli: "E ma ne volim ove s, brda gore koji su šljegli -sašli u Boku..."!! To je i Krsto Tokov, koji "umilno" bez stida i srama, podmeće, provocira, ponižava Crnu Goru i Crnogorce-pa na ovom portalu ,juče-prekjuče-oko zahtjeva gospon Husovića,bleji -i baca u isti koš DUKLJANE i VELJESRBE-Karađorđeviće-a da je on za povratak Kralja-kako bleji:"NAŠEGA"! Na ovom Portalu, zna se prestaviti i pod imenom Duklja-Zeta-Crna Gora!!! Dakle, pažljivo ga čitajte i obratite pažnju na njegov stil-koji je jedna provokativno-podmetačko-ponižavajuća mješavina nesoja-koji usput kada brlja Crnogorce kaže,da su tako i njegovi isto mislili-"ljubav" prema ovima što su "šljegli"-koji su krali kokoške po primorju! Moj kometar-na ove .......-je bio:"Da su krali -Adio Mare i njegovi ne bi danas bili živi!"
Krsto-jolu udbasu

19. 03. 2013 - 09:48

A sjedi stara KOMUNJARO UDBASKA i dan danas radis za REZIM kako koja vlast dodje ti si ka neka nasa braca uvijek uz vlast neovisno od crkve ideologije bilo cega , moja vjerna sijenko pratioce moj a sto si KOMESARU kidisa na mene . Mogu li to shvatiti kao KOMPLIMENT - e sam najopasniji sa mojim ISTINITIM KOMENTATORIMA na ovome PORTALU jeli STARA KOMUNJARO.-udbaska! ps. mada porekoh da se necu spustat na tvoje grane i da ce komunisti biti u mojim polemikama na ignore! ZIVIJO NJEGOVO KRALJEVSKO VISOCANSTVO PRINC NIKOLA PETROVIC-NJEGOS! ZIVIJOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO!
Krsto-jolu udbasu

19. 03. 2013 - 11:15

Na uzgred da te priupitam , A ZA KOJU SI TI CRKVU ako si za bilo koju jesili za ovu Mihailovu -montenegrinsku ili za ovu koju TRENUTNO prestavlja AMVILOHIJE Crnogorsku ? Ako si za bilo koju u opste . Ti si JOLE DRUG NOVAKA KILIBARDE i on je slican tebe vi ste braca po ideologiji i vjeri a ta vjera se zove" UZVLASTICA" UVUJEK I SAMO UVIJEK. DJE SVI TURCI tu i mal MUJO,hahah, hahaha hahaha BISI BUSIIIIIIIII hahaha jole stari komunisto!

19. 03. 2013 - 10:24

Cika Mirasu. Ti ,kao slobodan gradjanin, bivsi svestenik vracen u red laika i usput predat anatemi, mozes na ovome tvome putovanju (vjerovatno vaporom), komotno da se opustis.Obidji drugaricu Rozanu,malo se promuvaj po Rimu i ,ako si pri parama, popij nedje pivo.Batali kanone i bakrace. P.S.I povedi Steva.Ne grijesi se!
Pai Mei

19. 03. 2013 - 10:35

Dobismo i zvanicnu informaciju - Miras nije dobio poziv da prisustvuje ustolicenju novog pape, vec je u Rim otisao u privatnoj reziji, tj. kao turista. Nadam se da ce napraviti koju fotku ili poslati razglednicu.
žiroskop

19. 03. 2013 - 14:15

Sve je moguće ali ne mijenja naše opredjeljenje za konačno oslobođenje. Crnogorsko primorska mitropolija, Crnogorska akademija... Dobro je da nam je Filip III kanonski zauzet, jer bi upotpunio delegaciju SPC.
Milaš

19. 03. 2013 - 11:17

Ajde da se kladimo u 100 eura da gospodin Miraš neće mrdnuti sa trga , iz mase od milion turista - osim ako ne mislite da su svi oni koji dođu u Rum vip zvanice!
Krsto Tokov

19. 03. 2013 - 11:59

Samo zbog SVETOG SAVE , vi ste doveli u PITANJE da IKADA VISE nasa DINASTIJA se VRATI na presto i TAKO jedino sacuva SVOJ IDENTITET kojega je CRNA GORA IMALA KROZ VJEKOVE,DOVELI ste u pitanje nasu PROSLOST da se tako RAZNOSI i CERECI kako kome odgovara . Nema JEDINSTVA nasega identiteta koji je bio vezan u SVETOSAVLJE koje je CRNOGORCE DRZALO VJEKOVIMA snazne i JAKE vi DUKLJANI sa vasim INSTALIRANIM POPOM to MINAJETE na OCIGLED nasega PRINCA koji ne mrda VIRCEM da nesto SPASI sram ga BILO, eto da ga napadnem zbog velike VELIKE JETKOSTI I LJUTNJE , jer ako on ne VRISTI ko ce onda ako ne VRISTI MARINA PETROVIC IZ LONDONA i drugi "PRAVI" Crnogorci po nasim SIMBOLIMA-ako nosi to sveto PREZIME za CRNU GORU u koje je UTKANO a KOCE ONDA braco CRNOGORCI!
Krsto Tokov

19. 03. 2013 - 11:59

Zavrsi se II.Sv RAT TRI najveca ZLIKOVCA koje covjecanstvo imalo, po LJUDSKI ROD COVJECNOSTI: HITLER , MUSOLINI i HIROHITO. FASISTI koji su MILIONE MILIONE neduznih pobili i sto biva, Musolinija objesili ,Hitlera ZAPALILI . Ali JAPANSKI NAROD koji je znao ako dadne KRALJA SVOJEGA da ga OBJESE objesuli su i JAPAN i presuduli mu za BUDUCNOST . I nijesu ga dali cak danas su tamo promijenili i zakon za CARA svojega po dinastickom pravilniku tako sada ako on nema muske djece moze biti i po zenskoj liniji KRALJ znaci tamo u naslestvo mose biti i sin od njegove cerke .A ZASTO? Pa zbog JEDINSTVA da ostane u JAPANI SIMBOLA itd da se nebi pojavili tamo neki SOGUNI i trazili AUTONOMIJU itd...
jovan

19. 03. 2013 - 14:17

Milasu eno ga Vladika Mihailo u prvi red u kapeli .Ti izgubi te 100 eura ,gledao sam i 10.45 na RAI 1. I Milasu on je g. Mihailo a ne Miras ,kao sto nije Risto nego g Amfilohije ,ne vrijedjaj tako ostrasceno.
J.J.J.

19. 03. 2013 - 14:37

Mogao bi gospodin Miras kad podje u Vatikan kao turista da svrati na pizzu ili jos polje na burek kao sto je navikao u toku posta. Svi se sjecamo slike dje izlazi iz buregdzinice tokom posta.
jovan

19. 03. 2013 - 17:14

Vladika Mihailo je uistini pravi vjernik i ovo sto kazes je lazz novine Dan , inace burekdziske novine, Veoma primitivan si sa ovakvim opaskama.
JoleDrinjak,penzioner Prčanj

20. 03. 2013 - 09:03

..Ilija Bijeliću,iz Kotora-Peluzica bb, špic nametu: Adio Mare-Bjeladin Humac-Krsto Tokov-Krsto-"maki mali"-Bokelj-Duklja -Zeta-Crna-Gora-"zavedeni",koju crkvu imaju i kojega popa"slave"KOMUNISTI?Znaš li Ilija Bijeliću,za koga su bili tvoji nabliži 1941-i koliko je vašije bilo u NOB? Slabo si objasnio vezu između DUKLJANA-CRNOGORACA i ovih VELJESRBA-Karađorđevića?Što ti ovo nešto smeta ovaj Mitropolit Crnogorske Pravoslavne Crkve? Nu,bogati,koje si ti vjere-nacije jezka-jezičine?Ja znam,ali ne znaju čitaoci,koje pokušavaš da magarčiš-provociraš i ponajviše vrijeđaš?Ostavi se ćorava posla-jer se dobarno znamo-zar ne?Ako ništa,a ono po tvojoj "ljubavi" prema Crnogorcima i Parvoslavlju?Malo i premalo imaš "škole" da bi se igrao ljudima-koji vas dobrano znaju tebe i pretke ti!Moj ti je savjet Ilija Bijeliću pok.Tomislava,ostavi vjeru ljudima,a ti tvojom PAŠOM VJEROM diči se do vijeka i zapamti DA TA TVOJA PAŠA NE USPIJEVA u BOKI i CG!!

01. 01. 1970 - 01:00

Krsto Tokov

19. 03. 2013 - 11:58

Dje NALAZIM kopcu izmedju ,DUKLJANA-Mihaila i VELJESRBA pa da recem i onija a da upotrijebim tvoj izraz "TE SU SLJEGLI" te oni sigurno u 89% slucajeva nece nasega KRALJA NIKOLU II. Taman kao i DUKLJANI a vidjeli smo koliko oce nase SIMBOLE i NASEGA KRALJA braca Bosnjaci to su prije neki dan preko svoga PRESJEDNIKA i jasnu PORUKU poslali CRNOGORCIMA. Tako da nam velika BORBA prestoji da VRNEMO NASEGA KRALJA na CRNOGORSKI PRESTO ,jer su svi manje vise protiv njega! I DUKLJANI i MIHAILO i VELJE SRBI i BOSNJACI i KOMUNISTI> STA NAM JE CINJETI BRACO CRNOGORCI? ps. I skoro cijo PRAVOSLAVNI SJEVER!
Novi komentar