Kako su nastali najljepši stihovi ex-YU bendova

0604-Djordje
P
rostor bivše Jugoslavije uvijek je krasila posebna emocija. Kroz knjige i pjesme opisano je ono najljepše od ljudi sa ovih prostora, a svaki veliki muzički hit prate neobične šaljive životne situacije, porodične drame ili teške priče, prenosi portal Nezavisne.com.

Objavljeno: 06. 04. 2013 - 11:58 Promjenite veličinu teksta: A A A
Kako su nastali najljepsi stihovi ex-YU bendova

U rok istoriji eks-Jugoslavije tako su ostale zapisane anegdote koje su pratile hitove "Riblje čorbe", Gorana Bregovića i "Bijelog dugmeta", Vlade Divljana i "Idola", Đorđa Balaševića… Teško ih je sve nabrojati, ali neke od njih su se izdvojile...

- Mnogo puta publika je poslušala i u zanosu otpjevala legendarni hit "Jelena" sarajevske grupe "Bolero", misleći da je ona posvećena djevojci jednog od članova benda. Prava istina je potpuno drugačija - Mišo Bartulica, autor teksta i član benda, posvetio je ove teške stihove i, po mnogima, nebrušeni rok dijamant majci koja ga je ostavila po rođenju. Prema pričama starijih fanova, kada je kasnije pokušao da je pronađe, ona nije htjela da ga vidi, što je opjevao u posljednje dvije strofe pjesme. Nakon ovog saznanja, a ponovnim slušanjem "Jelene" i današnjim generacijama oči se napune suzama…, stoji na bosanskom portalu Nezavisne.com

Selma Borić bila je učenica Druge ženske gimnazije u Sarajevu, ali je često odlazila kod roditelja u Zenicu. Pjesnik i humorista Vlado Dijak bio je ludo zaljubljen u nju i jednom prilikom ponudio se da joj ponese kofere do željezničke stanice, ali ni tada nije skupio hrabrosti da joj izjavi ljubav. Zato je, ispraćajući je sa perona, dok mu je ona mahala iz kupea, izgovorio rečenicu koju je kasnije pretočio u hit baladu "Putuj, Selma, i molim te ne naginji se kroz prozor", a koju je otpjevalo "Bijelo dugme". Selma je za pjesmu saznala tek 1962. godine kada joj je otac poslao novinski članak u kojem su bili objavljeni stihovi. Goranu Bregoviću je rekla da je ona ta Selma, posjetila je Dijakov grob, priznala da je i ona za njim patila, a onda i sama objavila zbirku poezije "Selma putuje na fakultet", u kojoj se nalazi i pjesma "Sjećanje na Vladu"…

Biljana Nevajda Šević je bila jedna od najljepših beogradskih manekenki sedamdesetih godina, a Bora Đorđević joj je posvetio pjesme "Ostani đubre do kraja", "Dva dinara, druže" i "Poslednja pesma o tebi".

"Bilo je veče. Zvoni telefon, javlja se Bora. Moli me da se nađemo u kafani 'Pod lipom', da mi pročita pesmu koju mi je napisao. Baš kao u pesmi: 'Dok stoji za šankom, delimično pijan, mrzeći pomalo i sebe i druge, ubija lagano konjak, cigarete'. Sednemo za sto i on mi iz svoje čuvene sveščice pročita: 'Nisam od onih koji cvile, više te nemam i šta tu mogu, bar se nasmeši kada me vidiš, ostani đubre do kraja!' Uopšte me nije doticala, zato što sam se u to vreme strašno zaljubila", ispričala je Biljana.

Nju je nepuna dva mjeseca nakon  te večeri ljubav odvela u Sarajevo, gdje je započela jedan sasvim drugi život.

"Zaboravila sam i Čorbu i sve što mi se u životu do tada dešavalo", ispričala je, a onda se ponovo vratila na teško veče u "Lipi".

"Bora je otišao do toaleta. Pošto u džepu nije imao ni dinara, na izlazu ga je opomenula radnica: 'Hej, dva dinara, druže!' To je bilo sasvim dovoljno da odmah izređa stihove…", ispričala je.

Bora Čorba je najbolje stihove pravio upravo onda kada je bio nesrećno zaljubljen, pa je je stihove "Neke su žene pratile vojnike" poklonio bivšoj djevojci Maji Odžaklijevskoj, poslije jedne njene posjete, dok je bio u sivomaslinastoj uniformi.

- Gotovo iza svake pjesme Đorđa Balaševića stoji neka velika priča, a jedan od najvećih hitova "O, kako tužnih ljubavi ima, ovaj svet je ispunjen njima, sve više sumnjam da neko srećno voli još…", posvetio je mladalačkoj ljubavi Mileni Lukić, profesorki biologije iz Sokobanje. Da ne bi zbog toga pretrpio kritike oštre supruge, njoj u čast napisao je nježnu baladu "Olivera", prenose Nezavisne.com.

Pjesma "Mađarica", koju je proslavio Zdravko Čolić, Balašević je napisao pod nazivom "Opatica"i dao Goranu Bregoviću da uradi muziku. Ali, Bregović je smatrao da će naslov pjesme " Mađarica" biti prikladniji i da će se više svidjeti publici. Kako je Balašević poznat kao neko ko ne podnosi da mu se mijenja tekst, naljutio se na Bregovića i poručio mu da više nikad ne traži neki tekst od njega i da ga zaboravi za sva vremena. Bregović mu se preko novina nekoliko puta javno izvinjavao. Otišao je još dalje i poručio da ga toliko obožava da bi jedan njegov stih iz pjesme uzeo i preradio ga na svoj način.

Na pitanje novinara koji je to stih, on je odgovorio: "Kada nisam s onom koju volem", pa su upravo ove riječi utkane u refren pjesme "Đurđevdan" - "a ja nisam s onom koju volim".

Kada je već riječ o "ludim" ljubavima, pjesmu "Voli me još ovu noć" Marina Perazić je posvetila Momčilu Bajagiću - Bajagi.

"Ona to zna, ona zna da je ludo, ludo volim ja…" Vlada Divljan je napisao u momentu kada je, kako kaže, bio veoma zaljubljen.

"Kada sam napravio pesmu, bio sam zaljubljen, ali nakon nekog vremena to je prošlo, ohladio sam se. Kada je došlo snimanje, bio sam prilično prazan i imao sam silnih problema da otpevam pesmu sa osećajem. Deo pesme 'i kad je vidim, ja se pitam...' nastao je pod uticajem 'I Want To Hold Your Hand' od 'Bitlsa', a sve uz devizu - 'pozajmi, a ne kradi'", objasnio je Divljan.

Dvije legende, Toma Zdravković i glumac Zoran Radmilović bili su veliki drugari koji bi, kada se sretnu, često voljeli da zaglave u kafani. I jednom prilikom su se sreli i dogovorili da odu u kafanu na po jednu s nogu, ali samo na po jednu. Međutim, popili su jednu, pa još jednu, doveli Cigane i tako ostali do jutra. Kad se Toma otrijeznio, napisao je stihove "E, moj brate, Cigani me prate, a zora je svanula...", stoji na portalu Nezavisne.com.

Foto: nezavisne.com

Komentari: 0

Novi komentar