rent a car budva
Društvo - Vijesti
Stručnjaci tvrde: „Sejdefa“ ne može biti dio srpskog muzičkog nasljeđa
02. novembar 2012.

sejdefavijestKada je i gdje nastala pjesma „Sejdefu majka buđaše“, nije poznato. Prema tvrdnjama sagovornika Portala Analitika, stručnjaka etnomuzikologa i zaljubljenika i poznavaoca narodnog melosa, najvjerovatnije je nastala u Bosni, u Sarajevu, pa se potom, kao i mnoge druge sevdalinke, trgovačkim putevima i karavanima preselila i u druge krajeve, posebno u gradske sredine Sandžaka i Crne Gore, u kojima je dominantno stanovništvo bilo muslimansko. Od kada ju je otpjevala Ksenija Cicvarić, na samo njen neponovljivi način, mnogi su ubijeđeni da je riječ o izvornoj podgoričkoj pjesmi.

No, jedno je sigurno – sevdalinke, pa tako ni „Sejdefu majka buđaše“, ne može biti dio srpskog muzičkog nasljeđa, jer sevdalinka kao muzička forma u Srbiji praktično ne postoji.

„Ništa bez nas!“, „Propevali na srpskom!“,  „Još jedanput utvrđena viševekovna povezanost dve nacije, a pasionirani ljubitelji osmanske kinematografije mogli su da dobiju potvrdu da su i u ’carskom Stamboluveoma cenili naš govor i muziku“, neki su od egzaltiranih natpisa u srpskim medijima povodom toga što je u nedavno emitovanoj epizodi popularne serije jedna od sluškinja u seriji, otpjevala „Sejdefu“ nevjesti Nigar-kalfi.

jerkovPrekraja se sve, pa i etnomuzikologija: „Sevdalinka kao muzička forma bosanski je proizvod, ali se pjevala i u crnogorskim gradskim sredinama u kojima je dominiralo muslimansko stanovništvo, kao što su Podgorica, Bijelo Polje i Pljevlja“, kaže za Portal Analitika etnomuzikolog dr Slobodan Jerkov i dodaje:

„Sevdalinka u Srbiji - to praktično ne postoji. Ali, u novije vrijeme prekraja se cijela istorija, pa i etnomuzikologija. 'Sejdefa' je stara sarajevska pjesma, sevdalinka koja se pjevala i na prostoru Sandžaka i Podgorice“, tvrdi Jerkov. On objašnjava i da se crnogorsko-podgorička varijanta "Sejdefe" nešto razlikuje od bosanske, ali da te razlike mogu uočiti samo stručnjaci.

„A način na koji 'Sejdefu' pjeva Ksenija, nećete naći ni kod koga drugoga. Ksenija je bila izvođač koji ne pripada nijednom pravcu, i nigdje je ne možete svrstati. Ništa slično njoj nećete naći ni u Bosni, ni u Sandžaku, niti, na kraju, u samoj Podgorici jer, ona je pjevala na samo svoj, specifičan način“, kaže Jerkov.

Dr Jerkov je proučavao muziku Muslimana na teritoriji Crne Gore. On kaže da je sevdalinka na teritoriji Crne Gore dobijala nešto drugačiji oblik, te da nije obilovala toliko muzičkom ukrasima, što je bila specifičnost bosanskih izvođača.

miranovicpraviI pjesme su putovale trgovačkim karavanima: Isto tvrdi i Milorad Mićo Miranović, zaljubljenik u izvornu pjesmu, njen pasionirani proučavalac i autor zbornika i knjiga u kojima je sabrao dio crnogorskog muzičkog blaga.

Miranović, koji je objavio knjigu u kojoj je sabrao preko 100 crnogorskih narodnih pjesama, kaže da je sama Ksenija u jednoj televizijskoj emisiji kazala da "Sejdefa" potiče iz Ulcinja.

„Ali, ja ne bih rekao da je to tačno, jer bi se u suprotnom pjevala i u Ulcinju. O nastanku te pjesme nema nikakvog pisanog traga. Bilo je priča – te da je Sejdefa nekome tetka, pa nekome baba i tako dalje. Ali, svi stari ljudi, osamdesetogodišnjaci, Podgoričani sa kojima sam razgovarao, govorili su mi da su je čuli još kad su bili mali. Znači, pjesma je nesumnjivo veoma stara“, kaže sagovornik Portala Analitika.

On dodaje da je, proučavajući knjige i zbornike bosanskih sevdalinki, nailazio na tu pjesmu.

„Ali, ne postoji pojam srpska sevdalinka. Postoji samo sevdalinka, kao tip pjesme, i ona je autentični bosanski proizvod. A pošto pjesma ne poznaje granice, ona se širila i na druga područja, pogotovo u gradske sredine gdje su živjeli Muslimani. Pjesme su putovale, trgovačkim putevima i karavanima, a onda je svako dograđivao nešto svoje. Pa smo tako i mi u Crnoj Gori dobili pljevaljski, podgorički i bjelopoljski sevdah. Neke od tih pjesama prelivane su iz Bosne, ali su mnoge prelijepe pjesme, nastale i ovdje“, kaže Miranović.

Komentari (5)
 • Andrija  - nista cudno
  Kako su krenuli, Srbi ce i Bitlse proglasiti svojim kulturnim naslijedjem.
 • ja sam
  sunce koje zemlju grije ptica koja nebom leti vazduh koji disemo sve je srpsko.naime srbi su narod jedan najstariji koji je zlatnom kasikom jeo jos u vrijeme kamenog doba.dok su nabadali komatine jastoga i hobotnica na zlatnu kasiku i pili rujno vino srpkinje su im tiho na uho uz zvuke harfe pevusile sevdalinke.naime doticna sejdefa sto je prastaro srpsko ime je porijeklom iz lajkovca.nisu uzalud srbi sebe prozvali nebeski narod nego ne razumijete vi to vi koji niste srbi
 • ziva istina :D  - samo neka poslusaju tekst
  Sto smo se majko gledali
  sto smo se majko gledali
  u sajku ladju na more
  u sajku ladju na more

  u barku na more u Podgorici ili Sarajevu :D prije ce biti da je pjesma iz Sutomora :)
 • Srbin  - jedno netačno
  Dal je ova pesma srpska il ne neznam al znam da se na Kosovo kod Srba i Goranaca pevale sevdalinke i smatra se da je ova pesma sa Kosova. Sevdalinke nisu vezane samo za prostor BiH (Bosance-muslimane) već za otomansko carstvo jer postoje i Makedonske i Bugarske sevdalinke.
 • Butkovic Milan  - ...
  @Sto smo se majko gledali
  sto smo se majko gledali
  u sajku ladju na more
  u sajku ladju na more

  Ma da,bas su se u Sarajevo gledali u neku barku. Pjesma je najvjerovatnije iz UIlcinja.
Dodaj komentar
Vaši Kontakt Podaci:
Komentar:
Zaštita
Morate navesti anti-spam kôd koji stoji na slici.
 
Baner
Baner

Pretraga

Baner
Baner

Cloudy

11°C

Podgorica

Prognoza za tri naredna dana:

PM showers
7°C / 14°C

Rain
9°C / 13°C

Showers
10°C / 14°C
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Analitika - Informativni Portal © 2014.