Horhe i Havi

2204darkoSuk
U
četvrtak sam vam dao uvod kapitalac, jer je povod bio neuporediv - Dan nezavisnosti! Jutros tek nekoliko natuknica, jer su se istorijske stvari dešavale samo u svijetu sporta.

Objavljeno: 27. 05. 2013 - 13:29 Promjenite veličinu teksta: A A A

Na domaćoj sceni dojmio me spor mljekara i resornog ministra. Nikako mi se nije dopalo prosipanje varenike po ulicama Nikšića. Bolje bi bilo sa su ga, kao Pljevljaci, podijelili gladnim ustima. Stekli bi, tim gestom, možda i nešto simpatija, barem kod sugrađana, koji nemaju kravu ni para da ga kupe.

Nijesam dovoljno u materiji, ali jedan utisak mi se nametnuo - Petar Ivanović barata brojkama, farmeri opisuju, kvalifikuju i prozivaju. Iskreno, skloniji sam da vjerujem brojkama.

U subotu smo gledali jedno od najboljih finala Lige šampiona ikada. Žao mi je što je izgubila Borusija, ali je Bajern zaslužio tiulu - i preksinoć i tokom sezone. Izigravaću stručnjaka, ali u jednoj rečenici, pa možete podnijeti - Klop je sukrivac za poraz, jer nije napravio izmjene iako je bilo očigledno da posljednjih dvadeset minuta njegova ekipa jedva stoji na terenu. I jedna moralizatorska - svaka čast ljudima iz Dortmunda što su gospodski prešli preko Ricolijeve odluke da ne isključi Dantea, iako ih je koštala trofeja.

Sinoć je odigran posljednji zvaničan meč na legendarnom San Mamesu. Potpun oproštaj od istorijske Katedrale biće nakon revijalnog meča Atletik - Baskija. Ravno 100 godina istorije kakve nema nijedan drugi klub preseliće se u arhive i sjećanja, ne samo navijača tog najizuzetnijeg kluba na Planeti. Kad je prvi put gostovao u Bilbau, Zinedin Zidan je kazao da takav huk u životu nije čuo.

Na žalost oproštaj je bio u stilu posljednje sezone, a ne prethodnih 99. Na otvaranju, 21. avgusta 1913. prvi gol je dao kultni Bilbaov as Rafael Moreno Pićići. Po njemu se odavno zove trofej najboljeg strijelca šampionata Španije. Na zatvaranju, minut prije kraja, posljednji gol dao je izvjesni Huanlu iz slabašnog Levantea. Najveća nada baskojskog fudbala, Iker Muniain dopustio je sebi da u takvom meču zaradi crveni karton i da se knjiga na San Mamesu zatvori porazom.

Prvi put u 115 godina postojanja Atletik ima tim bez srca i ponosa. Da je pao i posljednji bastion fanatične odanosti klupskoj tradiciji, pokazalo se još pred početak sezone, kad su izdala dva najbolja igrača. Jedan je preksinoć, uz Robena, bio najbolji na terenu, digao pehar i, valjda, ispunio svoje fudbalske ciljeve. Ipak, kad god prođe kroz Baskiju, a moraće nekad, među svojima biće samo prezreni „pezeteros“, čovjek koji nije znao da poštuje privilegiju rođenja na Euskal Heriji - istorijskoj zemlji Baska. Havi Martinez nikad neće biti uzor nijednom đetetu iz Bilbaa. Do nekog novog idola, a on će sigurno doći, klinci će se na ulici klanjati Žulenu Gereru, Hosebi Ečeberiji, Daniju, Iribaru ili nekom iz plejade fudbalera u čijoj biografiji piše samo jedno ime - Atletik Bilbao.

Ovom svijetu, ovom vremenu konzumerizma, nasušno je potrebno da taj duh ne skonča u ruševinama Katedrale, nego da preskoči tih stotinka metara I obuzme tribune novog San Mames Baria.

Da se iskonska veza čovjeka i zemlje može sačuvati i kad ih razdvajaju decenije i hiljade kilometara, vidjeli ste u petak veče u gostovanju Horhea Kapetanića u Živoj istini. Nekako sam ubijeđen, iako tako ne izgleda, da je i među Crnogorcima i među Baskima, barem malo više Horhea, nego Havija.

Darko ŠUKOVIĆ

Radio veza 27. maj

Komentari: 3

Masa Misov

29. 05. 2013 - 01:38

Ziva istina gospodine Sukovic,ja sam malo severnije ovamo u S.A.D! Nas ima puno koji kad mislimo na Crnu Goru zemlja nasa predaka smo ponosni! A vi tamo u domovinu morate da imate malo razumevanje nasi okolnosti! Nasi su dosli tu u 3 talasa prije balkanski ratovi,posle drugi svjetski rat ,i zadnji rodaci od ovim prvi slali garantno pismo da dodju ovamo! Nemoj te zamerit moj pisanje i granatika,naski je moj prvi jezik,a u skolu smo ucili engleski!!!!!! Crnogorcima je Crna Gora stalno bilo na prvo mjesto! Zasto danas posle 7 godine nezavistnost ne dodje ekipa iz RTVCG ili Atlas ne dodje u Cleveland ili Detroit da vidu i ovu stranu Dijaspou? A ne mi samo cujemo kako smo poSrbice,izdajnici,,idete u Chikao kod Kalamperovici,u new york kod nemi Albanci! Vjeruj temi ja protiv taj narod nista nemam, drugari smo i oni vole Crnu Goru i dozivljavaju je kao Matica ,svaka im cast! Zalostno je iz na neki Srpski piknik i vidit mali Kekovic u Srbijansku nosnju!??! !
Analitičar

29. 05. 2013 - 23:58

Ako vi bog ne pomogne, morat ćete sami. Od crnogorske vlasti koristi nemamo ni mi, Crnogorci, ođe u samu Crnu Goru, pa je ni vi gledat nećete skorijeh dana. E, sad, ako biste kojemu "glavaru" tutnuli kakvu kuvijertu u džep, možda bi se i osvrnuo.
Nikola

17. 06. 2013 - 12:19

Ovamo znaju samo pricat. Ne rade mnogo ali puno pricaju. Puna su im usta domovine a ista nas gradjane dere sve vise. Da je domovine kakvu bi mnogi zeljeli onaj euro sto nam uzimaju bi isao za socijalnu pomoc. Za nezbrinutu djecu, za lijecenje onih koji nemaju novca, za majke koje same podizu djecu itd. a ne za propale privredne vizije koje su to vec deceniju (da ne bude dvije, reci ce da ga precerah). Ovamo je lijepo biti nostalgicar pa time i lakse naklapati hvalospjeve dijaspori. Ali druga strana medalje je ona sto bi je nazvali "surovi zivot". Dobra je dijaspora do odredjenog momenta ali ako nema te kuverte sa malo mesa u njima, dobra je samo za margine. Ali sjetice nas se. Da ne duzim, muka me uhvati kad mi neko prica koliko smo dobri. Samo da nesto kaze. Crna Gora ima kancer koji je zivu izjeda. Zivjeti tamo gdje te ubjedjuju da je stetno korisno i da to tako prodje...ludost.Ludost!!!
Novi komentar