Bajke o crnogorskom učešću

2206cosovicPOCETNA
U
posljednjih 170 godina srpski nacionalni radnici u Crnoj Gori neprestano predstavljaju Kosovsku bitku kao bitku koja pripada i - Crnogorcima.

Objavljeno: 26. 06. 2013 - 21:45 Promjenite veličinu teksta: A A A

Mitropolit SPC Amfilohije Radović jedan je od najvećih zagovornika ovdašnje kosovske mitomanije u Crnoj Gori, a svi njemu podređeni svještenici, istoričari, političari, umjetnici - horski za njim ponavljaju bajke o Crnogorcima Kosovu.

I dvije sedmice prije Vidovdana (28. jun) kad se 1389. dogodila Kosovska bitka, popovi SPC počinju da slave i veličaju bitku koja je, u tome su istoričari saglasni, jedan od razloga viševjekovnog ropstva Srbije. Jedinstvena je pojava da neko tako radosno slavi bitku koja ga je odvela u dugotrajno robovanje.

Od kad je srpstvo kao politička ideologija preko Sime Milutinovića Sarajlije stigla u Crnu Goru, kosovska mitomanija je glavni stub tog političkog projekta u našoj državi. U posljednjih 170 godina srpski nacionalni radnici u Crnoj Gori neprestano predstavljaju Kosovsku bitku kao bitku koja pripada i - Crnogorcima. Priča o Lazaru, Milošu i Kosovskom zavjetu koja je dio te mitomanije je tokom proteklih vjekova u Crnu Goru importovana iz srpske crkve i prije  19. vijeka. Kaluđeri iz Srbije i Crnogorci školovani u srpskim manastirima čitali su ljetopise u kojima se veličaju Lazar Hrebeljanović i Miloš Obilić i to svoje znanje prenosili su nepismenim Crnogorcima. Ipak, sve je to bilo nedovoljno i malo.

2206njegos

Prvi koji je istinski raspirio Kosovski mit u Crnoj Gori je naš veliki poeta Njegoš, obogotvorio je Miloša Obilića, o Kosovskom boju pjevao "Da l' na njemu zajedno ne bjesmo, pa ja rva i tada i sada"; čak je novčano nagrađivao one koji pjevaju o Obiliću... Njegoš je znao da Crnogorci nemaju nikakve veze sa Kosovskom bitkom, jer je čitao istoriju koju je napisao njegov rođak vladika Vasilije, ali, kosovska mitomanija je bila dio njegovog političkog projekta.

Istine vladike Vasilija: Evo kako je pisao vladika Vasilije Petrović u svojoj knjizi "Istorija o Černoj Gori" (Moskva, 1754), prvo kaže da se naši preci nijesu borili na Marici 1371, a ni 1389. na Kosovu: “Baoša, kojega prije spomenuh, treći dan stiže na Kosovo poslije one bitke…” Vladika Vasilije, a samim tim i Crnogorci, imaju tada jasnu svijest da se nijesu borili ni na Marici, ni na Kosovu. Njegoš kao vladar nije bio sposoban da ostvari veće državničke domete, za razliku od knjaza Danila nije imao ideju kako da naša plemena sama skinu Turke s vrata, pa je njegov politički projekat bio jednostavan - vezati se za Srbiju i programe Vuka Karadžića i Garašanina, a naravno, srpstvo je Njegošu u svijest usadio njegov učitelj Sima Milutinović Sarajlija.

2206vasilije

Nema naroda sa dvije istorije, Garašanin, Vuk i Njegoš su to dobro znali: Kad je Vuk Karadžić prvi put bio na Cetinju 1834. zapisao je: "Ivan se Crnojević i danas tako spominje kao da je juče bio". O kultu Kosova nije ništa zabilježio. I drugi putopisci su zabilježili ogroman kult Ivana Crnojevića koji je postojao u Crnoj Gori. Srpska elita i Njegoš dobro su znali da im politički plan ne može uspjeti ako Crnogorci kao glavnog junaka iz svoje prošlosti imaju svoga lokalnog, vlastitog gospodara - Ivana Crnojevića. Jedan narod je samosvojan ako ima svoje kolektivno sjećanje i svijest o svojoj zasebnoj, vlastitoj prošlosti, Crnogorci su to naravno imali.

Nemoguće je bilo Crnogorce uvesti u srpski korpus ako oni nemaju veze sa ključnim srpskim srednjevjekovnim bitkama. Ako već nije postojala zajednička istorija i zajedničko kolektivno sjećanje Crnogoraca i Srba, onda se to moralo izmisliti! Tako je i nastala Kosovska mitomanija. Gurnut je u stranu Ivan Crnojević (i Skenderbeg takođe!), a umjesto njega je postavljena Kosovska bajka. Plan je bio dobar i prodoran. Planeri su računali - svaki Crnogorac koji Kosovsku bitku 1389. bude ośećao kao svoju, svaki Crnogorac koji bude imao ośećaj da čitava ta priča o Kosovu i njemu pripada, taj neće u svojoj glavi moći da razdvoji Crnogorce i Srbe. I to se pokazalo kao tačno, i to gospodin Amfilohije odlično zna.

Naši preci i Kosovska bitka, činjenice: Pozivam gospodina Amfilohija da ovih dana, kad on i njegov kler neumorno drže predavanja, beśede, pjesnička bdenja o Kosovu, Milošu i Lazaru - svome stadu pokaže ove činjenice koje daju elitni srpski istoričari:

2206vukkaradzic

1.) Akademik SANU Nikola Radojčić: "U vojsci kneza Lazara borile su se, u prvom redu, centralne srpske zemlje, krajevi kojima su vladali knez Lazar i njegov zet Vuk Branković. Onda, pomoćna vojska Tvrtkova, pod Vlatkom Vukovićem i bivšim hrvatskim banom Ivanom Horvatom. Balšići i pored srodstva i novog prijateljstva teško da su bili u boju." (Nikola Radojčić, Kosovski boj, utorak, 15. junija 1389., knjiga "Bitka na Kosovu 1389", SANU, Istorijski muzej Srbije i BIGZ, strana 21)
2.) Akademik SANU Sima Ćirković: "Đurađ II Stracimirović Balšić je, suprotno, bio ogorčeni protivnik Tvrtka I, pa je malo verovatno da je učestvovao u borbi protiv Turaka 1389. jer prethodne godine on je navukao Turke na Tvrtka, što je dovelo do bitke kod Bileće. (Sima Ćirković, Kosovska bitka u svetlosti novih istraživanja, zbornik radova "Srpski narod u drugoj polovini XIV i prvoj polovini XV veka", Beograd, 1989, strana 33)

3.) Akademik SANU Momčilo Spremić: “Na primer, drugi Lazarev zet, Đurađ Stracimirović Balšić nije uopšte došao na Kosovo, i još se uz pomoć Turaka borio protiv bosanskog gospodara Tvrtka I, Lazarevog saveznika” (M. Spremić, Đurađ Branković i njegovo doba, CLIO, Beograd, 1999)
4.) Akademik ANURS Rade Mihaljčić: “Jedino je Đurađ Stracimirović Balšić bio tada na strani Turaka. Zbog toga je malo verovatno da je sudelovao u bici na Kosovu.” (Rade Mihaljčić, Istorija srpskog naroda, Druga knjiga, Beograd, 1994, strana 43)

2206kosovskibojtekst

5.) Dr Miladin Stevanović: “Vizantija, Bugarska, braća Dejanovići i Kraljević Marko sa bratom Andrijašom su bili u vazalnom odnosu sa Turcima i nisu imali snage, ni želje da se priključe knezu Lazaru. Oklevao je da se izjasni i Lazarev zet, zetski gospodar Đurđe Stracimirović Balšić, pošto izgleda da se još ranije odlučio za vazalni odnos prema Turcima. Tako su knezu Lazaru ostali samo bosanski kralj Tvrtko I i njegov zet Vuk Branković, gospodar kosovske oblasti.” (online Večernje Novosti, 25. januar 2010)

6.) Željko Fajfrić: “Isto tako nije tu bilo ni Đurđa Stracimirovića, a gde je on bio ostaje tajna.” (Željko Fajfrić, Sveta loza kneza Lazara, www.rastko.rs)

7.) Ivan Božić: "Prekid neprijateljstava s bosanskim kraljem  ne pruža dovoljno opravdanja za pretpostavku da se i Đurađ II Stracimirović Balšić našao 15. juna 1389. god. na Kosovu polju protiv sultana Murata I i njegovih snaga. Turcima su se na Kosovu suprostavili oni čije su oblasti ranijih godina bile izložene njihovom pustošenju. Srodstvo s knezom Lazarom i Vukom Brankovićem nije Đurđu II ni ranije smetalo da se u sukobu s Tvrtkom, njihovim saveznikom osloni na turske snage. A nema nikakvog znaka da je, mireći se s bosanskim kraljem, promijenio stav prema Turcima. . . Sam Đurađ II nalazio se početkom jula 1389. god.u Budvi gdje su ga posjetila dva dubrovačka poslanika i pozvala ga da posjeti Dubrovnik." (Istorija Crne Gore, knjiga Druga, tom Drugi, strane 53 i 54)

Velika većina naših predaka živjela je u Zeti Balšića: Dakle, riječ je o kraju 14. vijeka, to je doba čvrstog feudalizma, nije bivalo da neko ide da se bori na nečijoj strani zbog nekakvih ideja, ljudi koji su išli u bitke išli su - ili kao plaćenici, ili su bili u obavezi da ratuju za svog gospodara.

2206ivancrnojevic

Svi Brđani: Vasojevići, Rovca, Moračani, Kuči, Piperi, Bratonožići, Bjelopavlići tada su bili u sastavu Zete. Neki od nabrojanih su se poslije 14. vijeka pomjerili na śever. Nikšići su takođe bili u Zetskom zboru, a iluzorno je i misliti da primorska plemena poput Paštrovića i Grbljana imaju bilo kakvu vezu sa Kosovskom bitkom. Plemena Ljubotinj, Ceklin, Komani, Zagarač, Građani, Crmnica, Lješanska nahija... su ništa drugo nego Zećani koji su sa Ivanom Crnojevićem izbjegli u Staru Crnu Goru.

Osim ako neko ne ustvrdi da je Ivan Crnojević iz Žabljaka Crnojevića sam izašao u Staru Crnu Goru i da niko od njegovog naroda nije pošao sa njim. Ne bi me začudio ni takav zaključak. Njeguši, Čevljani, Cuce, Ćeklići, Bjelice, Cetinjani... svi su bili u sastavu Zete.

Kneza Lazara Crnojevići nijesu priznavali za svetitelja: Lazar Hrebeljanović je od strane srpske crkve za sveca proglašen brzo poslije Kosovske bitke, međutim, u crkvenom kalendaru Crnojevića nema ga među svecima!

Boško Mijanović je 1994. na Cetinju objavio knjigu "Pashalni ciklus Đurđa Crnojevića", u knjizi je dao Crkveni kalendar u psaltiru Crnojevića za 1494. godinu iz kojeg vidimo da Lazara Hrebeljanovića nema među svetiteljima! Takođe, nema ni svetog kralja Milutina Nemanjića! Kalendar iz 1494. koji je objavio Mijanović nalazi se na www.montenegrina.net. Kneza Lazara Crnogorci krajem 15. vijeka nijesu poštovali kao svog sveca, pa je jasno da 100 godina poslije Kosovske bitke – nikakva kosovska misao i takozvani kosovski zavjet, nijesu postojali u Zeti (Crnoj Gori).

Kalendar Crnojevića jasno pokazuje još jednu stvar - ako crkva Crnogoraca krajem 15. vijeka, kao svoje nije poštovala sve svetitelje srpske crkve, već samo neke, jasno je da je još tada naša crkva bila autokefalna. Uostalom, srpska crkva tada nije ni postojala, Turci su je obnovili 1557. godine. Mnogo puta smo od vladike Amfilohija čuli floskulu da njegova mitropolija - kao srpska, ima "osmovjekovni neprekinuti kontinuitet". Da li to što Crnogorci kao svoje svetitelje nijesu priznavali Lazara Hrebeljanovića i Milutina Nemanjića takođe spada u "osmovjekovni neprekinuti kontinuitet" srpske crkve u Crnoj Gori? Po toj logici, dio neprekinutog kontinuteta je i to što "srpska" crkva na Cetinju 1494. nije priznavala sve srpske svetitelje?

2206afilohijeĐe su bili preci Amfilohija Radovića u vrijeme Kosovskog boja: Po čvrstom i jedinom vjekovnom predanju, velika većina Moračana su porijeklom iz albanskog katoličkog plemena Hoti, vjerovatno su u Moraču došli u 16. vijeku. Dakle, po priči njegovih predaka porijeklo Amfilohija Radovića je albansko, on i sam ponekad potvrdi da je porijeklom Hot, s tim što pridoda nekakvu novokomponovanu bajku. Predanje kako su većina Moračana porijeklom Hoti davno je zapisano, ali se posljednjih decenija krije od javnosti.

Andrija Jovićević je bio učitelj u Morači 1892.-93. godine. Objavio je 1927. knjigu "Istorija Morače do 1820. godine". Knjigu je ponovo objavila Svetigora (!) u Podgorici 2006. godine. Na stranama 8 i 9 zapisao je predanje koje je čuo u Morači. Evo link: http://tinypic.com/view.php?pic=am5x1&s=5

Moračani su to isto kazali i Pavlu Rovinskom koji je u 19. vijeku zapisao da su najveća bratstva u Morači - Radovići, Medenice, Rakočevići... porijeklom iz Hota. (Pavle Rovinski, Etnografija Crne Gore, tom I, CID, Podgorica, 1998, strana 83), možete pročitati: http://i44.tinypic.com/2vkn381.jpg

I Savo Orović potvrđuje: „I veći deo Moračana vodi poreklo od arbanaškog plemena Hoti. Naime Bogić Moračanin je bio vojvoda Hotski, pa pošto se zavadio s Grudima i njihovim vojvodom oko planine Hotskog Huma, preselio se u Moraču i za uspomenu na staru postojbinu, nazvao je jednu dotičnu planinu ‘Hotska Gora’, koja se i sad tako naziva." (Savo Orović, Sličnost folklora kod Arbanasa i Crnogoraca, www.rastko.rs)

Danas nema većeg propagatora kosovske mitomanije, Lazara, Obilića i takozvanog Kosovskog zavjeta od Amfilohija Radovića. Glavni razlog zbog kojeg je Njegoša proglasio za svetitelja je taj što je Njegoš otac kosovske mitomanije u Crnoj Gori. Ali, gle čuda, u vrijeme Kosovskog boja 1389. Amfilohijev predak je bio u Hotima, pod kontrolom Balšića, niko iz njegovog bratstva i plemena nije učestvovao u Kosovskom boju 1389, čega je i Amfilohije potpuno svjestan. Svi znamo da za našeg Amfilohija činjenice ne igraju baš nikakvu ulogu.

On je u djetinjstvu i mladosti temeljito obučen da se bori protiv crnogorskog identiteta i bilo kakve i neoborive činjenice, njemu ništa ne znače u odnosu na zadatak koji mu je Beograd povjerio. Za list "Pokret" 24. jula 1991, kad mu je novinar rekao da su neki ljudi iznijeli činjenice da je crnogorska crkva bila autokefalna, odbrusio je: "Utoliko gore po činjenice"!

 

Miroslav ĆOSOVIĆ

 

Komentari: 144

Nikola

26. 06. 2013 - 22:28

Ko god da je napisao ovaj clanak, nema pojma o istoriji :)

26. 06. 2013 - 22:58

A ti mu onda napisi sta u ovom tekstu nije istina ??? Navedi ........
Ceklinjani > Zećani

31. 01. 2018 - 13:09

> Plemena Ljubotinj, Ceklin, Komani, Zagarač, Građani, Crmnica, Lješanska nahija... su ništa drugo nego Zećani koji su sa Ivanom Crnojevićem izbjegli u Staru Crnu Goru. Ceklinjani nemaju veze sa Zećanima. Ni Gornjaci ni Donjaci. Takvo paušalno lupetanje može da prosipa samo onaj ko ne zna rodoslov ceklinskih bratstava.
Vergilije

27. 06. 2013 - 06:28

Čovjek se našalio ljudi :) Odbrusio je u Amfilohijevom stilu! V.
danilo stojanovic

27. 06. 2013 - 09:08

@Nikola - Ko god je napisao ovaj (vas?) komentar nema pojma o komentarisanju. A jos i manje o istoriji. Ako imate nesto protiv ovog izvanrednog teksta g. Cosovica, bogato dokumentovanog cinjenicama i izvodima iz knjiga najpoznatijih srpskih istoricara, napiste u cemu se ne slazete? Odnosno s kojim cinjenicama ili zakljuccima imate problema? Ovako ste samo pokazali nedostatak tolrenatnosti. Ali i neznanje. Zasluzena pohvala g. Cosovivu na jos jednoj uspjesnoj dekonstrukciji srpskih "istorijskih bajki" i mitova.
Павле I

27. 06. 2013 - 10:46

Веома је познато да су Црногорци ратовали у боју на Косову, али под Бајазитовим барјаком. Почели су у Лазаревој војсци, али када је Лазар посечен, и када се наслућивало да ће Турци победити, одмах су се сврстали из потенцијалног победника. Ово је историјска чињеница јер им је Бајазит обећао самосталну државу.
Srbenda

28. 06. 2013 - 08:37

Cosovic kao i svi istoricari iz bivsih republika koristi podatke ona kako odgovara onima koji su ....... Nego deder Cosovicu junacino koliko imas familije u Srbiji ja na primer nemam nikog u Crnoj Gori i hvala bogu sto je tako Kad vec ne valjamo toliko sta trazite kod nas
HAKER

28. 06. 2016 - 14:22

Pa ti odgovori cinjenicama sta nije tacno,sta je neistina u svemu ovome!!!!Sto nas ne prosvjetlis sa tim tvojim cinjenicama da progledamo,ucini human gest i iznesi istinu na vidjelo!!!A DO TADA CUTI I POKRI SE USIMA
Marina petrovic

26. 06. 2013 - 23:02

Ha ha ha zato Amfilohije hoce vrh Rumije !!! Arbanas Amfi!!! Vau!!! Joj ! Shou!!! Sve mi je jasno ali mi nije jasno sto ih kune!! Dobro on to mozda iz miloste!! Ha ha ha !!!
popokatepetl

26. 06. 2013 - 23:20

Stari dobri i neponovljivi Amfi. Zaludnja mu je sva ova prljava rabota, a to će i istorija vremenom pokazati i potvrditi... Uostalom, da su Crnogorci učestvovali u Kosovskom boju, Srbi (do) danas ne bi slavili poraze! (I to kako ponosno)
serjoža

26. 06. 2013 - 23:30

Istina boli.

26. 06. 2013 - 23:40

Miroslave, procitaj ovo: http://en.wikipedia.org/wiki/Battle_of_Nicopolis

26. 06. 2013 - 23:56

Oćes li zaspat noćes Nikola?? Ne, ka da vidim..
Игор Јарамаз

27. 06. 2013 - 07:06

Цела динарска племенска историја је пуна лажи. У томе су предњачили Црногорци мада ни Херцеговци и Брђани не оаташе дужни. У Вучијем Долу тобож побисмо на 4000 Турака, заробисмо 310 и мање од 700 пушака иако су их Турци бацали у бекству. А на српској страи 77-80 жртава (од тога чак 14 Црногораца) у просеку ни 4 жртве по батаљону. 4000 лешева би затровало целокупну пољо и водопривреду Опутних Рудина, кости би прекриле неколико хектара. За Граховац кажу да је још већа превара пошто је био државни празник у Кнежевини за разлику од Вучијег Дола чији су култ рарзвили комунистички гуслари у националромантичарском заносу изградње "црногорске државотворности".

27. 06. 2013 - 13:10

Veceg lazova od malog Igora Jaramaza iz Beograda web vidio nije. On je ranih 2000-ih na moje pitanje je li porijeklom iz Oputnih Rudina rekao na cafemontenegro.com: "Kakve bre, Rudine". Tvrdio je da je porijeklom od Srba iz Dalmacije. Samo djelic u moru patoloskih lazi malog patoloskog mrzitelja Crne Gore i Crnogoraca. Napravite upit na Google pod njegovim imenom ili nadimkom "Savindan" i pripremite vrece za povracanje. Najcrnji biseri su ulonjeni sa cafemontengro ne znam cijom zaslugom Godinama, ovaj mali ne... ne patise pljuvajuci po Crnoj Gori. Iz kanade se vratio u Beograd jer kanadjanim nisu bili potrebni profesionalni velikosrbi. Zavrsio politicke nauke, zamislite nauke.

27. 06. 2013 - 13:14

Komentar Jaramaza u Blicu: "Не тандрцај. Нису Црногорци већ Срби. А ово је једини начин да се ишта добије у тој корумпираној рупетини(CG prim.). Народ је 1918. окупљен на Подгоричкој скупштини изгласао смену Николе који није протеран већ сам побегао 1916." Ista osoba je bio savjetnik vlade Srbije (http://www.srpskadijaspora.info/vest.asp?id=14804) "Izvjestilac za BRCG Igor Jaramaz je dao detaljni pregled institucija, glasila i političke infrastrukture koju je formirao i održao srpski narod u BRCG i skrenuo pažnju na potrebu da te institucije i glasila budu finansijski pomognuta od strane Republike Srbije. Osim toga, Igor Jaramaz je u preporukama Vladi Srbije naveo neophodne korake koje Srbija treba da preduzme u zaštiti prava i sloboda i poboljšanja položaja Srba u BRCG."

27. 06. 2013 - 13:15

Jaramaz vizionarski o suverenosti: "Nezavisna Crna Gora nebi trajala ni dva meseca " Rafiniran stil polemisanja(kao "Savindan"): "Хајде кретенчино назови га још једном избеглицом па се потом распитај одакле су Одаловићи. Мамлазу, избеглица ти мама." Јеби га, макар му то признајете (o Beckovicu) Борчанац сере као голуб. очито да се и у Албанији боље живи него у Миловој прћији од квази-државице Само ће тебе и твоје ортаке по интелектуално прцати фабулама о референдуму 2006. (који се сваке године одлаже у недоглед)

27. 06. 2013 - 13:16

Нису у питању Срби и Црногорци већ Србијанци и Црногорци. (tada nas je smatrao jednim narodom) Срби у слободним градовима као што су Херцег-Нови, Никшић, Беране, Пљевља, Жабљак, Шавник, Мојковац, Колашин морају бранити људска права цетињских Срба које угрожавају дукљански примитивци. O pokojnom Bobu Bogdanovica: Срећом Бог је већ казнио поједине прваке те руље Ekonomska komparativna ekspertiza: "У Србији јесте боље него у ЦГ. ЦГ скоро да нема никакве везе са Србијом и сада се у њој живи горе него пре пар година када је било више везе са Србијом." ... "Тачно али зато нико не гледа да побегне у ЦГ док по БГ и НС имаш на стотине оних који су побегли из ЦГ. Па ти сада види у каквом је стању ЦГ. "

27. 06. 2013 - 13:17

http://forum.cafemontenegro.com/search.php?searchid=900090 Pogledajte sve postove, navodno, savjetnika vlade Srbije. Inace njegov "ekspertski" izvjestaj o polozaju Srba u okolnim zemljama su objavili srpski mediji. Pogledajte nekoliko postova pa ce vam biti jasno o cemu se radi. U pitanju je velikosrpski nacizam i patoloska opjednutost Crnom Gorom, da ukratko dam dijagnozu. Jedan njegov vic: "Они из п... материне причају матерњи"

27. 06. 2013 - 13:20

"One retke Crnogorce, koji su prevazišvi komplekse rodne sredine poželeli vladavinu prava, demokratiju i parlamentarizam, čeka otrežnjenje o potrebi likvidacije crnogorske državnosti. " VRHUNSKI CINIZAM: "Nacional-romantičarksi mitovi iz 19. veka nisu kadri rešenja za probleme sadašnjice." "Crnogorcima Srbi od pomoći ne mogu biti, sve i da su nečim zaslužili tu pomoć"
FORMICA

27. 06. 2013 - 13:29

Jeste Igo, Crnogorci su lažovi, samo Srbi znaju istinu o petovjekovnoj borbi nikad pregažene Srbije. Ajde ne pričaj svašto
Analitičar

27. 06. 2013 - 14:41

Nema što, opravdavaš svoje prezime, bez rezerve (yaramaz = pokvarenjak).
Željko

29. 06. 2019 - 11:50

Igore Jaramazu, više ja znam istoriju Jaramaza nego ti. Sram te bilo da tako pričaš. Majka mi je od Jaramaza iz Opotne Rudine iz mjesta Crnogorskih Miruša. Đed, majčin otac je Radovan Jaramaz čuveni Crnogorski KOMITA. Lijepo su te tamo prevaspitali...
Nijesu Bajke Cosovicu

27. 06. 2013 - 08:56

E, moj Cosovicu ,e moj Cosovicu .... Владика Данило Шћепчевић је био врло много заокупљен косовском трагедијом српскога народа и оним што се десило на Косову пољу 1389. године те и освети и обнови српске државности, што показује и у већ цитираном писму "Поштованим кнезовима и старјешинама црногорским" из 1714. године: “ Само да знате да смо још живи и здрави и да, иако смућени великом несрећом, непрестано мислимо на вас. Требало је да вас одвојим, али не по својој вољи, већ због отоманске силе која вас напада. Ова, пошто вас је подјармила, задавши вам лажну вјеру, потпуно вас је смутила, уништила и учинила је да изгубите вјечну славу и поштовање које вам је додијелио Господ Бог, а што је изазвало дивљење и царева и краљева с обзиром на храброст и смјелост што сте показали за пресвету вјеру, те због тога сам много ожалошћен и кунем се Богом и Мајком Божјом да ми није било жао умријети са вама. Била би ми драга смрт да сте хтјели да сви скупа славно и часно погинемо, као што су то урадили кнез Лазар и Милош Кобилић, који уби цара на Косову и погину са својим господарем и са њихових седам хиљада бораца - што нас Црногорце довело у ове крше - оставивши послије смрти вјечну славу; и потребно је, као што је сам цар Петар (руски цар) наредио, с обзиром на љубав показану према вјери. Сигуран сам да ове моје ријечи неће бити баш драге многима пошто сте узнемирени од нападаја и пожара који вас уништише. Ако је још неко жив, нека не клоне, већ нек слави Бога и нека каже да нам је Господ Бог послао зло по свом праведном суду због наших гријехова, а они који нису више у животу нека се пред Богом кају и плачу и нека кажу: 'Господе, смилујте се на нашу биједу и опростите нам гријехове'. Не будите тако бездушни да се тјешите туђим злом, већ као хришћани живите у љубави и миру, пошто ће вам можда благи Бог помоћи да повратите своје земље и да увећате своје насљедство. Ја вам се кунем да ћу, ако убрзо не умрем или ако ми се не деси нека несрећа на путу, ускоро бити међу вама, ако Бог и Мајка Божја ми буду удијелили ову милост. Нећемо остати у животу по одлуци сатане, а ако ме благи Бог сретно доведе до цара (руског Петра Великог), па да бих пред њим изгубио и главу, заиста ћу се заузети за вас. Благи Бог зна, а исто тако и читави свијет, да код нас нема лажи док смо беспрекорном вјерношћу служили и цару Петру и Богу..
Nijesu Bajke Cosovicu

27. 06. 2013 - 08:59

.......Била би ми драга смрт да сте хтјели да сви скупа славно и часно погинемо, као што су то урадили кнез Лазар и Милош Кобилић, који уби цара на Косову и погину са својим господарем и са њихових седам хиљада бораца - што нас Црногорце довело у ове крше - оставивши послије смрти вјечну славу; и потребно је, као што је сам цар Петар (руски цар) наредио, с обзиром на љубав показану према вјери. Сигуран сам да ове моје ријечи неће бити баш драге многима пошто сте узнемирени од нападаја и пожара који вас уништише. E moj VLADIKO sada gore na NEBESIMA evo vidis da ove tvoje RIJECI nijesi drage ni danas mnogima! Vladiko zapisa isjecanje 300 godina po Kosovu i a bijo si mnogo blizi Kosovu tadijer skoljena na koljeno pripovijedanje, to je razmak kao danas mi od njegovog vremena, mnogo istinito da bi bila BAJKA moj COSOVICU -a sto cinite PISMENJACI!. O"BOZE! i sv.Vasilija OSTROSKI pomozi da se pameti dozovu ovi izgubljeni CRNOGORCI!
FORMICA

27. 06. 2013 - 13:29

A to si uspio i izbrojati koliko je njih iz svoje zemlje došlo u tuđu zemlju (Srbijas je postojala poslije Kosova još 100 godina) Daj častiti spisak "izbeglica" mudrovane
Nijesu Bajke Cosovicu

27. 06. 2013 - 09:00

Istorija je ostala zapisana i na stranicama JUNAKA imena njihovijeh kao dogadjaja i mjesta itd.. ne samo na papiru-.pripovjedanjem, moj Cosovicu a ti oces da IZBRISES vezu CRNOGORACA sa KOSOVOM, o "Boze! Ps. Gazi Husrev-beg (1480.-1541.) pazi kad je to bilo ima od tada skoro 500.godina pa sve znamo, //Gazi Husrev-beg je izgubio život u bici u Crnoj Gori 1541. godine. Njegovo tijelo je prenešeno u Sarajevo i sahranjeno u haremu njegove džamije."" I to da se DROBNJACI zovu po tome sto su nedje Crnogorci DROB Husrev zakopali ,i te pojedinosti ostale a rastojanje Vladike Danila kud i kamo je bilo blize od Kosova!
rade

27. 06. 2013 - 09:00

Nema para, vlada u problemima... mnogo para treba da vratimo mi, MI koji ih nemamo. Nismo ih ni potrosili, ocima ih nismo ni vidjeli, neko drugi je to uradio u nase ime. Mislim da je ovo tekst koji treba da podgrije primitivne sukobe izmedju svih nas 650.000 i ponovo po ko zna koji put prodje ista fora. IMAMO LI MI ZABOGA PRECIH STVARI?????????
Joso Stanojev

27. 06. 2013 - 09:05

Sigurno da je tako, predanje se kazuje i u Hotima ! Zanimljivo ovaj sa fesom, kazu mnogo sta ,imao je jednu kcer u Austriji -----
vucina djurovic

27. 06. 2013 - 09:08

Nikola, ko vama brani da napisete vasu "istinu" o Kosovskom boju, naravno koristeci istoricare koji imaju podatke i tvrde suprotno. I danas Turska istoriografija Maricku bitku smatra daleko vaznijom od Kosovs-kog boja, za koji kazu da je epizoda u ratovanju na Balkanu, ali vazna zbog pogibije Sultana Murata jer nakon toga nastaju duge unutrasnje borbe za vlast u Turskoj. Cak i ubistvo Murata drugacije tumace u svojoj istoriografiji. Da je Njegos opjevao Maricku bitku, koja je po razmjerama bila veca , vjerovatno bi Crnogorci o njoj guslali. Pogledajte sta smo kroz guslarske pjesme ucili o Brankovicu i Marku Kraljevicu, uzalud su srpski istoricari iznosili cinjenice o njima, niko ih nije slusao, a bili su Turski vazali. Trebalo je u to vrijeme imati junacki ep i mit, kao uzor, kao pokretacku snagu da nije sve izgubljeno i da oslobodilacku borbu treba nastaviti. To vazalska Srpska Crkva nije mogla iznijeti, ali je iznijela Crnogorska Crkva na celo sa Njegosem
Kecaroš

27. 06. 2013 - 10:49

Poštovani Vučina, Neće da su slušaju povjesničare kojim imaju dokumentaciju iz istorijskog arhiva Turske, Srbije, CG, Albanije, Bosne ,i šire... To je tako: "uš magare" ! Stari su uvijek zborili, po bilo kojem pitanju:"bogu ništa nije skriveno", pa niti Sv.Amfilohiju - Ristu od Morače. Koliko je samo teksta (reakcija) napisano o crnome Ristu, za boga miloga, da se čovjek špita:može li jedan Risto o jadu da pozabavi svu Jugoslaviju, Balkan ? Može, može, jer je i Hitler o jadu zabavio cijeli svijet . Risto je imao priliku da ga nadmaši.... Na vakat je - tako mu sve ćetalo pa i ono malo kitice... Srdačno, starim i zaslužnim Crnogorcima - poput ...Vučine Đ.!
Analitičar

27. 06. 2013 - 09:10

Vidi se da je Ćosović amater, pomalo emotivnoga pristupa, ali ne treba polemisat s njim, već s tvrdnjama koje iznosi. Nema tu ništa novo, ali valja ponavljat s vremena na vrijeme, jer svi znamo da se mnogo lakše na nešto navić, no se toga odvić. Od tuda i ovoliki odpor crba prema svemu što urušava mit o "vaskolikome srbstvu" u CG. Ako im makneš srbstvo kao da si ih skinuo gole i izložio podsmijehu okruženja. S toga se opiru i rukama i nogama (za pamet tu nema mjesta) kako bi sakrili svoju sramotu.
Oliver

27. 06. 2013 - 09:13

....Osnovna mu je ideja da je stari Simo Sarajlija zaludeo Crnogorce Kosovskim mitom, dakle jedan starac, skitnica, potukac, zaludeo je najvece umove koje je Srpstvo dalo Njegosa, Stefana Mitrova Ljubisu, Marka Miljanova....Ovo je propaganda... ....
Analitičar

27. 06. 2013 - 12:53

Vaša osnova ideja je mlaćenje prazne slame. M.Ć. samo tvrdi, što je teško osporit, da je na srbovanje Rada Tomova presudno uticao njegov učitelj, Sima Milutinović. Docniji "poklisari" samo su nastojali to njegovo "srbstvo" utvrdit. No, za pismene dovoljno je čitat Rada Tomova i viđet da je iskreno bio i ostao Crnogorac, a srbstvo mu se svelo na političku podporu tadašnjoj modi okupljanja J.Slavena pod jednu kapu. Srbija je nastojala da to bude srbska kapa, a Austrija da to bude kapa austrougarskoga carstva kojemu je također odgovaralo da ujedini J.Slavene kako bi olakšao sebe "drang nach SudOsten" - Bosfor. Mnozina se primila na TU propagandu, srbovala kad to prilike zaištu, ali to nigda nije bio iskreni ośećaj, već samo i izključivo politička igranka koja za srbske naume nigda nije bila dovoljno ni iskrena ni "srbujušća" te su se morali laćat krivotvorenja.
Hm

27. 06. 2013 - 09:18

Nikola, vi veljecrbi ste majstori izmišljene i nebeske guslarske istorije i prava istorija vam je neprihvatljiva. To što lažete u tzv vašim istorijama je sve isplanirano još odavno, od Garašanina. Moram priznat da disciplinovano i uporno decenijama i stotinama godina provodite taj plan o velikoj Srbiji a lažne istorije su u temelju svega toga. Što se tiče laganja to vam ni najmanje nije teško. pogledaj šta vaš Dobrica govori o Srbima i laganju, da ne kažeš da sam ti ja to rekao. Vi ste jedinstveni u svijetu po tome da i sami sebe sa uživanjem lažete. Nije prošlo mnogo od kosovske bitke gdje ste do koljena poraženi a vi ste počeli da guslate o nekoj nebeskoj pobjedi. Pa neka vam nebesa, jer kad god siđete prizvedete neko krvoproliće i masovne zločine zbog toga što vam niko ne vjeruje da ste "veliki". Vjeruj kako je krenulo bićete sve manji, a to ste i zaslužili. Ostavite već jednom CG na miru.
Kriticar

27. 06. 2013 - 09:18

Svaka cast, argumentovano, sa ubjedljivim dokazima i bez namjere da se bilo ko uvrijedi ili ponizi. Za razliku od manje-vise svakog obracanja preosvecenog mitropolita SPC kojem je svako obracanje javnosti namijenjeno osudi, pljuvanju, klevetama, lazima i prevarama a sve u suprotnosti sa kljucnim hriscanskim vrijednostima koje bi trebao da zastupa i promovise.
Crna Gora je vama Barijera

27. 06. 2013 - 09:20

....Била би ми драга смрт да сте хтјели да сви скупа славно и часно погинемо, као што су то урадили кнез Лазар и Милош Кобилић, који уби цара на Косову и погину са својим господарем и са њихових седам хиљада бораца - што нас Црногорце довело у ове крше - оставивши послије смрти вјечну славу; и потребно је, као што је сам цар Петар (руски цар) наредио, с обзиром на љубав показану према вјери.... Vladika Danilo Nije vama samo NJEGOS BARIJERA, vi imate za barijeru da CRNU GORU poniujatite vecu od NJEGOSA a zove se CJELOKUPNA ISTORIJA CRNE GORE !
Monitor

27. 06. 2013 - 09:22

Rado čitam kolumne i članke na PA... I priznajem, subjektivan sam - volim kad se kritikuje Amfilofije, srpski nacionalizam i crnogorsko velje-srpstvo. Ali... idejno nejasniji i vrijednosno beznačajniji tekst odavno nijesam imao prilike da pročitam. Sve te ideje - i Njegoševa i Sime Milutinovića i Ilije Garašanina, pa i jadnog Miloševića, u suštini su legitimne političke ideje sa kojima se možemo slagati (kao pola Crne Gore) ili ne (kao ova druga polovina, među kojima sam i ja), koje su mnogo koštale naše narode, ali u suštini su u tom istom narodu bile i duboko ukorijenjene. Sa druge strane, politike koje su išle za "Srbijom kao bratom, a ne tutorom", pokazale su se najkonstruktivnijim. Ovaj članak ide za tim - Srbija kao vjekovni neprijatelj. Tako se, ako je to bila namjera, ne učvršćuje naš nacionalni identittet. Naprotiv, učvršćuje se stav onih koji ga negiraju, pa makar i sve napisano tačno bilo.

27. 06. 2013 - 13:28

Pola Crne Gore se slaze sa Garasaninom i Milosevicem ?! Wow, pa to je sigurno pet puta vise nego sto se slazu u Srbiji. A ko si ti prijatelju. Odakle izvlacis ove naucne fakte? Koje skole si zavrsio kad imas ovakav sistematican, naucan pristup stvarima. A lijep si uvod dao da ostavis utisak objektivnosti. osim sto si naucio da budes provincijalno perfidan drugi mentalni kapaciteti ti nijesu za respekt.
Analitičar

27. 06. 2013 - 14:41

"Politiku" ćemo ostavit plitičarima, a ođe ćemo pravo u čelo, pa ko pretekne.
AVANTURISTI

27. 06. 2013 - 09:35

Ti Cosovicu kao i tvoji DRUGARI po vjeri, Rotkovic, Kilibarda,Serbo ,Perovic i onaj te pisa o SRPSKOJ kako se svase Borozan itd.. svi ste vi - ISTORIJSKI AVANTURISTI, Ja uzivam u vasim tekstovima koje su zaista prave BAJKE , kakva bi ISTORIJA bila da je kretala se drugim tokom , Vama da se da 13.JULSKA nagrada , haha moze biti ali ona ,KOMUNISTICKA - PIRCIJABIROLIJA ! Nikako ona CRNOGORSKOG onog 13 JULA iz XIX ,vijeka koji je itekako se KLANJAO SJENIMA KOSOVSKOG BOJA
Štos

27. 06. 2013 - 10:47

"Komunistička-Pircijabirolija". Pircio Biroli komunista? E takva vam je svaka istorijska istina.
FORMICA

27. 06. 2013 - 13:31

Ajde sad lijepo prevedi sa spskog na crnogorski da te razumijemo
Analitičar

27. 06. 2013 - 14:38

Ne zna đe više sijaš - u ekonomiju, politiku, povijest... Đe li truneš tako svestrano POTKOVAN?

27. 06. 2013 - 18:47

Ovo je osoba zvana "O Boze". N eobracajte paznju. On je nesretni product nesretnog vremena - bez skole, morala i pameti. Sto je mogao postati nego velikosrbin.
Katunjanin

27. 06. 2013 - 09:36

Kosovski mit je više njegovan u Crnoj Gori nego u Srbiji. Da se podsjetimo:Medalje Obilića, stare himne Crne Gore, oko 40 prezimena u Crnoj Gori vodi porijeklo sa Kosova. Šta se nešće u lance vezati to se zbježa u ove planine da ginemo i krv prolivamo i junački amanet čuvamo. Njegoš. Neki imaju potrebu /zašto?/ da se dokažu kao antipravoslavni hrišćani. Smederevo je palo pod Turcima 1456? oko 70 godina posle Kosovskog boja što ukazuje kolko je trajao oporavak turske vojske posle ovog događaja. Turska je bila imperija i sila jednog vremena.U Instambulu živi oko 300 000 građana koji se izjašnjavaju kao Crnogorci. Na prostoru Turske prema njihovim statističkim podacima sa prostora bivše Jugosalvije živi oko 6 miliona ljudi. Gospodine Ćosoviću, znate li svoje porijeklo?
Analitičar

27. 06. 2013 - 13:29

"Što se nešće..." povijestni je fakat, ali je veljesrbska propaganda to obrula na svoju vodenicu. Jer, nije riječ o doseljavanju s Kosova, kako to crbi vole tumačit, već o povlačenju našijeh predaka iz Skadarske ravnice i neposredno oko nje na katune po okolnijeh planina. Ovo je povijestni fakat, a umetanje Kosova plod je veljesbaljske mitomanije. Očito ne razumiješ "filosofiju" tadašnjega osvajanja teritorija. Turska je bila imperija i njoj nije cilj da neposredno upravlja teritorijma, već da tamošnje vladare prisili na poslušnost radi plaćanja poreza i radi sudjelovanja u ratovima. Ako neko pristane bit vazal, Turska neće na nj gubit vrijeme i energiju. Tek kad poslušnost postane upitna Porta preuzima direktnu vlast. Osobina svake imperije je miješanje naroda, pa ta sudbina nije mimoišla ni Tursku, a ni nemanjićku Srbiju prije nje.
OLIVER

27. 06. 2013 - 10:46

Ovaj Cosovic pohara istoriju, a ti admine moj komentar, iako tamo nije bilo nista narocito uvredljivo... Meni su jasne vase namjere, ali dajte da sacuvamo bar privid fer komunikacije, tj., dopustite da se u horu ovih vasih placenika i bolesnih kompleksasa,( jer sta je drugo neko ko pise 50 antisrpskih bljuvotina na dan?), cuje i poneki argumentovan suprotan stav!
Bratonožić

27. 06. 2013 - 10:48

Naravno da nijesu mogli učestvovat, jer su tada bili Srbi! Inače gadluk od teksta, Kosovska bitka pripada svim pravim Crnogorcima! Pola Crna Gore uopšte pojma nema odakle im vodi porijeklo... većinom su doselili sa Kosova i iz Hercegovine!
FORMICA

27. 06. 2013 - 11:07

Dajte više te popise i ankete ko je odakle.
Analitičar

27. 06. 2013 - 13:34

Vrlo tutumrački - "nemaju pojma odkale su", ali su "većinom s Kosova i iz Hercegovine". Čoek se mora divit kako su se Kosovari i Ercegovci snašli pa naselili katune dukljanske, a oni jadni svi poskakali u more i podavili se.

27. 06. 2013 - 10:49

Bilo bi dobro da i mi jednog dana kriricki sagledamo nasu istoriju, bez mitomanije, guslarske zanesenosti i maste koja je bila podesna za vrijeme ropstva i okupacije kada je narod zudio za slobodom i oslobodjenjem od tudjeg jarma. Da na naucnim osnpovama kao svi zreli i pismeni narodi prikupimo i analiziramo CINJENICE i da ozbilno predstavimo svoju istoriju kako onu slavnu i ratnicku tako i onu koja to bas i nije (kao npr sto je to uradio Djilas u knjizi Besudna zemlja). Skrivanje pod tepih cinjenica i zatvaranje ociju pred njima dovesce nas jos do vise konfuzije i neznanja i samim tim otvoriti jos vise prostora za manipulaciju i propagandu u dnevno-politicke svrhe. Istoriju kao nauku i mitove treba jasno i cvrsto razgraniciti. Istorijom neka se bave ozbiljni i obrazovani ljudi i oni koji to hoce da postanu a mitovima -djeca u vrticima i oni koji bi da istoriju predstave onakvom kakvom je oni zamisljaju a ne onakvom kakva je uistinu bila.
Analitičar

27. 06. 2013 - 12:54

Dok je srbska povijestna "nauka" krojila povijest Crne Gore nakotilo se previše mitova, prevara, obmana, laži, fabrikata, podmetanja da će mnogo vode proteć prije no se pojavi neka cjelovita na faktima zasnovana povijestna priča. No, valja od starta razdvojit dvije stvari: crnogorsku povijest samu za sebe i veljesrbsko krojenje naše povijesti. Za ovo drugo objektivno ne treba mnogo truda, malo strpljenja da ovi izprani mozgovi polože račune kod Svetoga Petra i stvari će doć đe treba. Ono prvo bit će predmet iztraživanja i proučavanja za mnoge buduće generacije, jer na žalost, Crna Gora nije bila organizovana država koja bi o svemu ostavila dokumentovan zapis, a arhive Turske, Austrije, Rima nijesu dovoljno pouzdane za rezolutno donošenje zaključaka.

27. 06. 2013 - 11:07

Svetinja SRPSKOG NARODA, a ne tvog naroda.
Analitičar

27. 06. 2013 - 11:27

"Niko nema što Srbin imade" .. maštu..
Jole

27. 06. 2013 - 14:36

Kakav je ovo portal, sto je ovo???
Elen

27. 06. 2013 - 11:59

Slavni Njegos koji je imao svjetsku istoriju i sva njena zbibanja u malom prstu ispada ......... po Cosovicevoj logici.
Analitičar

27. 06. 2013 - 12:55

Vrlo naivno gledanje. Od Njegoševa vremena do danas povijestna nauka daleko je odmakla u dokumentovanju povijestnijeh stanja i sbivanja, pa bi se s današnje pozicije moglo reć da je Njegoševo poznavanje povijesti bilo skromno i pretežno utemeljeno na srbskome poimanju i tumačenju. U njegovo vrijeme upravo radi toga odpočelo je KREIRANJE crnogorske povijesti pripodobljeno narastajućijem veljesrbskijem apetitima. Pošto je pisane dokumente teško izmislit, akcenat su metnuli na hiperprodukciju mitova - mitomaniju.
FORMICA

27. 06. 2013 - 13:31

A to si viđela diplomu istorijskog fakulteta koji je Petar II Petrović iz Njeguša završio, ili onajko na pamet? Petar II je učio škole za popa ne za profesora istorije.
Jole Drinjak,penzioner Prčanj

27. 06. 2013 - 12:01

.."istraživaču" Igore Jaramaz ispod Kljakovice-sa obala pitome Trebišnjice-iz sela Miruša koje nekad bijaše cjelovito i sve tako do 13.jula 1878 kad okrajak Miruša pripade Crnoj Gori-do tada vjekovima bijaše u Hercegovini,eli bogati bilo Boja na Vučijem Dolu?Ako je bilo Boja-znali se koliko je bilo bataljuna: Crnogoraca,koliko Hercegovaca i koliko Muslimana Hercegovačkije koji su se stavili pod komandom CARA JUNAKA Nikole Mirkova Petrovića,prvo Knjaza a potom Kralja Crne Gore i Crnogoraca?Neko mi reče da je poslije svih bojeva i Veljega rata-svijet-Europa priznao i prihvatio Crnu Goru kao 27 državu Europe.Eli ovo istina ili su istorijske laži -kao ih ti perući nogice u Bilećkom jezeru-bez trunke stida i srama nazva?E moj Igore ispod Kljakovice-Crvenije stijena,nije se istorija prije i u doba Petrovića na ovim prostorima pisala, a da nije sabljom i mačem potpisana i krvlju junaka pečatirana, i u svijetu verifikovana,sviđelo se to nesojima ili ne!
Duklja-Zeta-Crna Gora

27. 06. 2013 - 12:52

Elen -. Njegoš je "slavan", "mudar", "velik", samo zato što su ga velikosrbi proglasili za takvoga, veličajući njegove katastrofalne političke zablude kao tobože "velike mudrolije". Njega je njegov učitelj Sima Milutinović od rane mladosti ubijeđivao u velikosrbske bajke, sa ciljem da od njega napravi uzor za posrbljavanje tadašnjeg većinom nepismenog i zatucanog stanovništva Cg. Bratnožiću, naši preci su bili Dukljani i nemaju nikakve veze sa tvojim posrbljenim istočnim Hercegovcima, a mi Crnogorci smo spomenuti kao narod vazda zasebno od vas "srba, i kao Crnogorci, i prije toga kao Zećani, Tribali i Dukljani. Oliveru, vaše velikosrbske bljuvotine se mogu viđeti svaki dan u Vestima, Dan-u i ostalim posrbljivačkim novinama, normalno je da jedan Cg portal kao ovaj, neće podržavati vaše asimilatorske ideje. Ostali velikosrbi - samo maštajte, buđenje će biti veoma neugodno ;)
OLIVER

27. 06. 2013 - 13:31

Gospodine Troglavi, onaj koji kao Vi tumaci Njegosa istovremeno se legitimise kao ljuta neznalica ili kao neko iz one Njegoseve> ISTURCI SE PLAHI I LAKOMI...Dan i Vijesti sa ovim imaju veze koliko i lanjski snijeg, Vasa uloga je jasna, vi halabucite da odvucete paznju naroda od svekolikog urnisanja Crne Gore, koju toliko volite, da biste je najradije cijelu privili na srce, tamo dje drzite takulin....
Za Olivera

04. 03. 2017 - 14:13

Jedina ljuta neznalica koju ovđe vidim si ti, jadan je onaj ko za poeziju misli da je "nauka". Uništenje Crne Gore sprovode vaši sljedbenici Garašaninovog Načertanija, a takve spodobe ka' što si ti očajnički pokušavaju narodu odvlačiti pažnju sa bajkovitim pjesmicama jednog naivca kojega je njegov učitelj lukavo izmanipulisao, da bi ga kasnije glorifikovao u nebesa kao "mudraca"...bruka i sramota.
Vlad

27. 06. 2013 - 12:52

Elementarno nepoznavanje osnovnih istorijskih činjenica. "Jedinstvena je pojava da neko tako radosno slavi bitku koja ga je odvela u dugotrajno robovanje".Da li si Ćosoviću čuo za Termopilsku bitku,za bitku kod Sigeta,bitku za Alamo?Znaš li sa kojih prostora vodi porijeklo stanovništvo stare Crne Gore? Tačno je da Crnogorci nisu učestvovali u Kosovskoj bici,jer 1389 Crna Gora kao teritorijalna cjelina nije ni postojala, kao ni crnogorska nacija. Vi ste sve rekli priznavanjem Kosova,tako da nema ni smisla raspravljati o ovoj temi.

27. 06. 2013 - 13:31

Vlad, u tekstu ima dio o crnogorskim plemenima - đe su bila u vrijeme Kosovske bitke. Čitaj pažljivo tekst.
Analitičar

27. 06. 2013 - 14:42

Stanovništvo DANAŠNJE Crne Gore korijenom je SVE iz skadarske kotline. Pred Turcima su se povukli na svoje katune oko kotline. Kad se Srbija počela praznit prvi su je naselili Vlasi i ini s planina śevera crnogorskoga, a na njino mjesto dolazili su Crnogorci, da bi docnije i oni dijelom naseljavali oputošenu Srbiju. Pravijeh Srba u Srbiju ostalo je malo, jer se veći dio ili poturčio ili izselio u Austrougarsku. Potomci prvijeh danas su Turci, đe možda neko i ima predstavu o srbskijem korijenima, a potomci drugjeh ili Vojvođani ili Mađari, Rumuni, Česi... Što se tiče Kosova, razmišljali smo što je za vas bolje: Kosovo ili Vojvodina, jer svi argumenti koji vi daju Vojvodinu uzimaju vi Kosovo i obnuto. Pošto ste vičniji motici mislili smo da je bolje da vaša bude Vojvodina, a s Kosovom nek se muče Albanci. E, sad, da smo mi odista sentimentalno vezani za Kosovo, ne bismo ga dali ni vama ni njima.
danilo stojanovic

27. 06. 2013 - 18:25

G. Vlad vi projektujete vase nepoznavnje istorije na druge. Medjutim, ne mozemo svi biti istoriucari, mada se svi bavimo istorijom, Uglavnom, amaterski. Medjutim, uporediti bitku na Kosovu poslije koje Srbi - kao Turski vazali ucestvuju u posljednjoj velikoj bici izmedju Hriscana i Turaka (Nikopolje 1396 god) - sa Termopilima, Alamom, itd. je van svake logike. Spartanci se nijesu pridruzili Persijancima da napadnu ostale Grke, poslije Termopila, Niti su Teksasani prisli Meksikanskoj vojsci poslije Alama. Te vase paralele su aposlutno neprimjenjive na Kosovo. Kosvoski mit je nesporno veoma mocan mit. Ali je mit. Tj. nema veze sa cinjenicama vec sa ciljem. A cilj tog mita je obnavljane "carstva Dusanova". A nas to ne interesuje.
istorija se mora znati

27. 06. 2013 - 12:54

a zasto crni rub na kapi imamo crnogorci veliki ako znate? znate li od kada je? od pada kosova ga je svaki crnogorac na glavi nocio od zalosti za izgubljenom svetinjom. veliki crnogorci sto podrzavate "cinjenice" ovoga teksta, imate li u starim kucama, na starim ognjistima okle su vam djedovi i pradjedovi njine narodne nosnje? njegosu nema ni 200 godina da je bio, a valjda imate nosnju od toga stariju. za cim su zalili crnogorci tada ako je "kosovska mitomanija" izmisljena za vrijeme njegosa? zamislite se malo oko toga, zapitajte se. zasto u tituli naseg mitorpolita stoji da je "mitropolit crnogorsko-primorski, zetsko-brdski i skenderijski i EGZARH PECKOGA TRONA", od kada je to? nemojte se vatati za "cinjenice" koje je neko napisao neuko, vec proucite malo bolje istoriju, knjige, pa onda sami shvatite sta su cinjenice, a ne ko ovce pastira da pratite...
FORMICA

28. 06. 2013 - 19:04

Crna trakla na kapi je znak korote za preminulim članom familije, no kako se u Crnu Goru vazda ginulo ta se crnina nije ni micala, za Kosovo niko nije znao tada, a Kosovo nije ni spadalo u crnogorsku državu da bi bilo ikakva svetinja. pa od kad je EGZARH PEĆKOG TRONA i što to znači?
Pecki patrijarh

27. 06. 2013 - 12:55

Tekst je interesantan, ali neopravdano tvrd o Njegosevoj ulozi. U njegovom vrijemenu, je bilo politicki ispravno nastupati zajedno i dijeliti iste ideje sa ostalim vidjenijim ljudima iz regiona. Taj rezon nam je donio drzavu i kasnije Jugoslaviju, i dan danas sto imamo to je nase, a on nam je otac naroda. To sto ga Risto "prostituise", nije neko naivno vjevoravanje u kosovsku bitku, vec ga otima od Crnogoraca i pise ga u katastar komsijiski, upisao je manastire, pa je na rijedu kulturna bastina. Nasa istorija i nasa borba, na nekim mjestima se zove Srpska Sparta!, a tako je i sa Andricem, Selimovicem, Rudjerom Boskovicem itd. Neka ga oni proglasavaju svecem, ali mi se ga nesmijemo odricati i moramo ga posmatrati u istorijskom kontekstu.
FORMICA

27. 06. 2013 - 13:32

Ćosović je, kako smo već navikli, rekao suvu istinu, a sad će kao ono "paščad laje a karavan prolazi", malo da ga popljuju oni koji su bez svijesti i bez trunke znanja. dako se vremenom nauče ponečemu
no name

27. 06. 2013 - 13:33

Сваки текст вам је националистички, а што је најгоре уопште није поткријепљен чињеницама. Само правите кризу идентитета свим Црногорцима и покушавате да на сваки начин избришите српски идентитет као једини и неоспоран...

28. 06. 2013 - 08:35

Vi nikad niste nista ni pobedili ni izgubili jer ne kostate nista
Miroljub

28. 06. 2013 - 10:28

Slučajno sam otvorio ovu otrovnu diskusiju. Sve sami ostrašćeni i mržnjom zaslepljeni likovi. Tužno je da postoji tako mnogo zatrovanih mržnjom. Vi ne zaradjujete za život radom i očigledno imate dosta vremena. Sigurno niste od koristi svom narodu, ma kome pripadali.
FORMICA

28. 06. 2013 - 13:39

Ni ti Mićo, ni ti
Kokos

28. 06. 2013 - 11:22

Srbi nikada nijesu imali neku veliku i važnu pobjedu, pa su kosovskom mitomanijom poraz 1389. godine na Kosovu pokušali da pretvore u pobjedu. U svijetu ne postoji sličan primjer, a sjećam se da su djeca krajem 80'-tih i u prvoj polovini 90-zih prošlog vijeka bila u čudu kadi zaključili da je kosovski boj izgubljen...
FORMICA

28. 06. 2013 - 19:08

Kako nijesu Kokosu, Imali su oni9 blistavu pobjedu sedam godina poslije Kosova na Nikopolju. Turska vojska potpomognuta Srpskom konjicom je porazila ujedinjenu Hrišćansku vojsku Evrope. Srbi su se naročito istakli u klanju francuskih vitezova koji su zapali u neko blato. Francusko plemstvo s eviše nije oporavljalo poslije ove klanice, a Evropi je bilo potrebno 200 godina da sakupi snage i počne potiskivati Turke. Presudnu ulogu u spasavanju Evrope je imala Poljska konjica koja je porazila Turke kod Beča kada je Beč bio na koljenima.
Vlada

23. 01. 2015 - 01:22

Da,Srbi baš nemaju ni jednu pobedu(?).Svašta se ovde može pročitati od raznih . U prvom i drugom srpskom ustanku u gotovo svakom sudaru Srba i Turaka, Srbi su pobeđivali, iako malobrojniji, i sami na desetak godina oslobodili Srbiju, pod Karađorđem, i posle sačuvali autonomiju pod Milošem. Zatim pobede u oba balkanska rata, a zatim zadivljujuće pobede 1914, na Ceru, Drini, Kolubari...na kraju, jedva su Srbe ućutkali Ausrrougari tek uz pomoć Nemaca, Hrvata, Bugara...ali,nakon kratkog vremena oporavljeni Srbi na solunskom frontu,na čuđenje saveznika,i nesaveznika,gaze ih sve,drmaju i Beč i Sofiju.Eto,baš smo nesposobni,šta da radimo...
Војислав

03. 03. 2017 - 09:12

Смијешан текст. Вели "Српство је у ЦГ стигло преко Сима Милутиновића". А не знам ко онда утуви српство у главу светом Петру који је био претходник Петра II, књазу Данилу, Сави Петровићу и свим осталим Петровићима прије Сима Милутиновића. Наведите које су то династије владале Црном Гором, Зетом, Дукљом, а да нису биле српске. У свим историјским документима свијета, династије Војислављевића, Балшића, Црнојевића, које су владале територијама данашње ЦГ, спомињу се као српске династије. Па онда, наведите ми када то ЦГ није била српска, лише у доба Римљана :) Хоћете Немањиће да прикажете као узурпаторе, а не спомињете да се још Стефан Војислав, родоначелник династије Војислављевића, у грчким документима наводи као принц српски, односно принц Срба и Трибала. То је господо моја било још пошетком XI вијека. Па кад сте онда ви Црногорци владали? Час спомињете 1918. а час причате како су Немањићи узурпатори. Чуш узурпатори а сами Немањићи су са територије данашње ЦГ а тадашњега Хума.
Novi komentar