Scena

GRAD TEATAR: Premijera „Uspavanke za Vuka Ničijeg“ u Starom gradu

gradteatarlogo
U
spavanka za Vuka Ničijeg“, drama za koju je dramski tekst uradila Bojana Mijović prema istoimenom romanu Ksenije Popović, biće večeras premijerno izvedena na sceni između crkava u budvanskom Starom gradu od 22 časa u okviru dramskog programa Grada teatra.

GRAD TEATAR: Premijera „Uspavanke za Vuka Ničijeg“ u Starom gradu
Portal AnalitikaIzvor

Beogradska rediteljka Đurđa Tešić postavila je na scenu jedinu ovogodišnju festivalsku koprodukciju, nastalu u saradnji sa Narodnim pozorištem iz Beograda.

U predstavi igraju Viktor Savić, Marija Vicković, Vanja Milačić, Bojan Krivokapić i Pavle Jerinić. Scenografiju je uradio Boris Maksimović, kostime Sara Kurtović, a muziku Vladimir Pejković.

- „Uspavanka za Vuka Ničijeg“ je predstava o ljubavi i prijateljstvu četvoro ljudi odraslih u domu za nezbrinutu djecu. Jedan tragični događaj iz prošlosti obilježio je njihovo odrastanje. Ljubav između dva mlada, čista bića postaće ljubavni trougao zauvijek osijenčen osjećanjem krivice. Postoji li zajedničko osjećanje krivice? Može li snaga prijateljstva nadoknaditi gubitke? Možemo li i umijemo li da osprostimo greške iz prošlosti – zapisala je Tešić o ovoj predstavi.

S druge strane, dramaturškinja Mijović vidi osnovni problem ove drame u razrješenju pitanja krivice.

- Bili su mladi i puni nade jer su pored sebe samih, samo nju i imali. Jedan događaj promijenio je njihove živote zauvijek. Ostala je krivica. Da li je nametnuta, da li je djeljiva, da li postoji?

Predstava će imati prvu premijeru sjutra na istoj sceni, a naredne dvije najavljene su za 13. i 14. jul.

Gost na Trgu pjesnika od 21 čas sjutra će biti sarajevski pjesnik Mile Stojić, dobitnik nagrade Ratkovićevih večeri poezije za 2012. godinu. O njegovom književnom djelu, poeziji koju piše i objavljuje već četiri decenije, govoriće sarajevski pjesnik i književni kritičar Ahmed Burić. Ovom prilikom biće predstavljena i Stojićeva zbirka „Dunia“ za koju je prošle godine nagrađenu Bijelom Polju.

Portal Analitika