Društvo

GA: Ugrožen rad Odbora za ljudska prava

radovicslikauok
Pojedini članovi skupštinskog Odbora za ljudska prava i slobode potpuno su nezainteresovani za rad tog tijela, što ugrožava njegovo funkcionisanje i nanosi direktne štete interesima građana, ocijenjeno je iz Građanske alijanse.

GA: Ugrožen rad Odbora za ljudska prava
Portal AnalitikaIzvor

Koordinator programa ljudskih prava u toj NVO Milan Radović, kazao je da su dosadašnje odlične ocjene o radu prethodnih saziva tog Odbora ozbiljno narušene zbog nezainteresovanosti i pasivnog odnosa koji se ogleda u neprisustvu pojedinih članova.

Radović je kazao da su zbog toga i danas odgođene dvije sjednice Odbora što se, kako je naveo, dogodilo nebrojeno puta. „Sa promjenom sastava Odbora ugrožen je njegov rad, jer je nekoliko poslanika pokazalo potpunu nezainteresovanost, a postoje i oni koji se nikada nijesu pojavili na sjednici“, rekao je Radović.

Prema njegovim riječima, član Odbora iz Demokratskog fronta (DF) Novica Stanić nije prisustvovao nijednoj sjednici, dok je njegov kolega Radovan Asanović bio prisutan svega nekoliko puta.

Radović smatra da njihovo neprisustvovanje sjednicama Odbora često nanosi direktne štete interesima građana. „Tako je bilo kada je preglasan predlog opozicije da Odbor organizuje kontrolno saslušanje zbog političke diskriminacije kroz aferu Snimak. Da su Odboru prisustvovala dva člana DF-a, taj predlog bi bio usvojen“, pojasnio je Radović.

On je dodao da je bilo više takvih situacija, gdje je falio samo jedan glas da se usvoje određeni predlozi, izvještaji i zaključci koji su u interesu građana. „To je klasična politička neodgovornost koja zaslužuje da bude kažnjena od partije. Svakako, od poslanika koji su nezainteresovani se očekuje da podnesu ostavku na članstvo i budu zamijenjeni“, poručio je Radović.

On je upozorio da se brojne obaveze ne ispunjavaju i da se bitne incijative i odluke ne donose zbog nedostatka kvoruma. Radović je podsjetio da članovi Odbora primaju nadoknadu za rad u tom tijelu, i naglasio da je Odbor za ljudska prava i slobode jedan od najvažnijih.

„Ovakvi poslanici, ukoliko su nezainteresovani i nesenzibilisani, treba da podnesu ostavke i na mandat“, kazao je Radović. Dodatno, kako je naveo, zabrinjava to što su u pitanju opozicioni poslanici, koji bi trebalo da znaju šta znači nedostak odgovornosti i da se protiv nje bore.

„Nadamo se da će se ovaj problem prevazići i da će Odbor nastvati kvalitetan rad“, zaključio je Radović.

(foto: slobodnaevropa.org)

 

 

Portal Analitika