Zaboravljeno srce države

148ikaViše kraljeva, po nekim izvorima čak šest, iz crnogorske dinastije Vojislavljevića sahranjeno je u manastiru svetoga Sergija i Vakha, na lijevoj obali Bojane, desetak kilometara od Skadra, u mjestu koje lokalno stanovništvo zove Sirc ili Širć. Ovaj manastir-mauzolej nastao je nakon što se prijestonica Duklje, u vrijeme Mihaila i njegova sina, cara i kralja Bodina, krajem XI v. preselila u Skadar. Ali, grobovi  naših kraljeva sada su praktično - u mulju Bojane.

Piše: Ivan Kern

Objavljeno: 13. 08. 2013 - 22:00 Promjenite veličinu teksta: A A A

Novim putem od Podgorice do Skadra, pa do Crkve sv. Sergija i Vakha trebalo bi da se stiže za sat i po vožnje. Do Skadra to i jeste tako. Ali, kada krenete na konačno odredište gdje ste namjerili, tu već počinju da se komplikuju stvari. Što zbog nepoznavanja jezika, neupućenosti lokalnog stanovništva, kao i mjesta i položaja Manastira sv. Sergija i Vakha.

Zahvaljujući ljubaznom stanovniku Skadra, koji je dobar poznavalac crnogorskog jezika, uspjeli smo da relativno brzo lociramo položaj i put do Manastira sv. Sergija i Vakha. Napuštamo Skadar i nakon desetak kilometara dobrim putem koji prati tok Bojane dolazimo do mjesta Shirq. Odatle se ide makadamskim putem prema Bojani. Prolazimo kroz omanje naseljeno mjesto i stižemo do nasipa koji je visok više od deset metara i nalazi se otprilike na pola puta do našeg odredišta.

Polako se spuštajući sa nasipa makadamom  odjednom izbijamo na plato pored Bojane na kojem vidimo ostatke crkve u kojoj su sahranjeni dukljanski kraljevi Mihailo, Bodin i Vladimir.

0708radoslavrotkovic

Slojevi daleke istorije: Nemoguće je ne primijetiti koliko je dr Radoslav Rotković u svojoj knjizi Kraljevina Vojislavljevića bio u pravu opisujući ovaj lokalitet. „Kako je manastir na Bojani tonuo u rijeku koja se širila, a Nemanjići od njega pravili mauzolej za sebe, i nije bilo, barem da mi znamo, temeljnih istraživanja u mulju i sondaža ispod sadašnjih temelja. Sa toga lokaliteta nemamo nikakvih podataka ni o jednoj grobnoj ploči nekoliko kraljeva Vojislavljevića. Izbrisani su sa zemlje i iz zemlje, jednako kao što su brisani i iz istorije.“

O dalekoj istoriji ovih prostora govori se, prilično opširno, u Ljetopisu popa Dukljanina i opisuje mjesto sahrane prvog dukljanskog kralja Mihaila: „U to vrijeme preminu kraljica i Mihala prihvati kraljevstvo. On je imao sedam sinova čija su imena ova: Vladimir, Prijaslav, Sergije, Derija, Gavril, Miroslav i Bodin. Kralj Mihala međutim, vladaše trideset i pet godina i umrije. Sahranjen je s velikom čašću u manastiru Svetih mučenika Srđa i Vakha.

O istorijskom značaju kralja Mihaila dokumentovano govori akademik dr Radoslav Rotković koji je decenijama proučavao istoriju Duklje, kao i sudbinu kraljevstva  Slovena.

- Mihailo Vojislavljević je naš prvi kralj za kojega imamo arhivsku potvrdu, jer ga tako oslovljava papa Grgur VII 9. I 1077. godine. Ali ako se Nova godina računa od 1. marta, to je 1078. godina. No, u tome pismu papa ne raspravlja sa Mihailom pitanje kraljevske titule, niti mu dodjeljuje krunu, nego ga obavještava da nije mogao donijeti konačnu odluku o pitanju Barske nadbiskupije, s obzirom na dubrovačke pretenzije na južni Jadran. Naime, u vrijeme Samuilovoga pohoda oko 990. godine, iz Duklje je pobjegao dukljanski biskup i sklonio se u Dubrovnik, pa su Dubrovčani željeli da iskoriste to kao dokaz da je dukljanska episkopija preseljena u Dubrovnik, i da oni imaju pravo na Bar. Ovaj spor je završen tek 1252. godine, kada je papa imenovao Jovana Plano de Karpina za barskoga nadbiskupa, ističe dr Rotković i objašnjava kako je i kada papa Mihaila nazvao kraljem Slovena.

- Dakle, papa piše „Michaeli Sclavorum regi“, Mihailu kralju Slovena i to 9. januara, a to znači da je o toj tituli odluka donesena ranije, najkasnije 1077, a to je 140 godina prije nego je papa Honorije III poslao krunu Nemanjinome sinu, koji je tako nazvan Prvovenčanim, jer je bio prvi srpskom krunom ovjenčani kralj. Da je Mihailo Vojislavljević bio srpski kralj, on bi bio Prvovenčani, objašnjava Rotković.

- Mi ne znamo kada je Mihailo priznat za kralja. Možda je kralj bio već njegov otac Dobroslav, koji je nakon blistavih pobjeda nad Vizantijom 1040. i 1042. dobio ime Vojislav (proslavljen na vojištu) i Stefan, a to na grčkome označava krunisanu glavu. Ovaj Dobroslav – Stefan Vojislav sahranjen je u dvorskoj kapeli kod Bara oko 1150. g. Naslijedio ga je Mihailo. U vrijeme Mihaila i njegova sina cara i kralja Bodina krajem XI v. prijestonica se seli u Skadar i šest naših kraljeva je sahranjeno u manastiru Sv. Sergija i Vakha na lijevoj obali Bojane, navodi akademik Rotković.

0708ljetopispopadukljani

Upravo se u Ljetopisu Popa Dukljanina govori o Manastiru sv. Sergija i Vakha kao mjestu gdje su sahranjeni dukljanski kraljevi Bodin, Vladimir i  kralj Gradinja.

Poslije toga Bodin, uzevši kraljevstvo, prodre u Zetu i poče da savlađuje svoje rođake. Tada Petar arhiepiskop barske stolice, čovjek zapamćen po dobru, vidjevši da je među braćom velika svađa i nesloga, posredovao je zajedno sa sveštenstvom i narodom, nagovorili su ih i pomirili ih. I Bodin i braća međusobno se zakleše da ce živjeti miroljubivo i spokojno. Potom se Branislavu rodi šest sinova, čija su imena ova: prvorođeni Predinja, Petrislav, Gradinja, Tvrdislav, Dragel i Grubeša. Kralju Bodinu, pak, rodi četiri sina Jakvinta, kćer Arkirica iz grada Barija, čija su imena ova: Mihala, Đorđe, Arkiric i Toma. Vladao je naime (Bodin), dvadeset i šest godina, a u dvadeset drugoj godini pogubio je svoju braću. Kad se navršilo dvadeset i šest godina i pet mjeseci njegovog kraljevanja, preminuo je i sahranjen je po kraljevskom običaju u manastiru Svetih mučenika Srđa i Vakha“, navodi se u ovom istorijskom izvoru.

Političko čitanje istorijskih fakata: Ljetopis popa Dukljanina je za prepoznavanje  najranijeg perioda starocrnogorske državnosti dokument od neprocjenjive vrijednosti. Da nema njega veliko je pitanje kako bi se pisali istorijski događaji vezani za  nastanak prve države i dinastije na teritoriji Crne Gore.

Naime ako pogledate savremene istorijske izvore možete doći do interesantnih saznanja koja, reklo bi se, imaju malo oslonca u istoriografiji i hronologiji državnosti Crne Gore. Samo jednim pretraživanjem na internetu o prvom dukljanskom kralju Mihailu otkrićete mnogobrojne izvore koji se neće slagati sa istoriografijom. Čak se i popularni Politikin zabavnik „popularno“ bavi ovim istoriografskim pitanjima. Na linku http://www.politikin-zabavnik.rs/2007/2868/01.php možete pročitati sljedeće zapažanje: „У приморју, најважнија српска држава била је Дукља (касније Зета), која се ....Према попу Дукљанину, краљ Михаило, Бодинов отац, имао је не мање ...itd.

E, sad Politikin zabavnik je štivo za djecu „od 7 do 77 godina“. Ili možda nije? Izgleda da su se pojedinci vratili štivima za djecu u poznim godinama prenebregavajući ono što piše u ozbiljnim istorijskim izvorima. Slični neistorijski zapisi mogu se pročitati i na srpskoj wikipediji  gdje se može pročitati “primijenjena nova srpska istorija“:  „Михаило Војислављевић је био први српски краљ који је владао Дукљом (Зетом).... од кога је покушао да издејствује oбнову Дукљанске архиепископије.“.

Činjenično stanje daje drugu i drugačiju sliku o prvim kraljevima i državama Slovena na ovim prostorima. Duklja je najstarija država Slovena koja nastaje na području današnje Crne Gore. Pod dinastijom Vojislavljevića Duklja je postala kraljevina u 11. vijeku. Vojislav, dukljanski knez, nakon što je 1042. potukao Vizantijce tokom Bitke kod Tuđemila, osamostalio je Duklju. Njegov sin Mihailo će najkasnije 1078. postati kralj Duklje. Mihailo, dukljanski kralj, vladao je od 1046. do 1081. Kraljevske oznake dobio je u pismu Pape Grgura VII 9. januara 1078. godine, gdje ga Papa naziva Kraljem Slovena (Sclavorum Regi).

0708kraljmihailo

Državna nebriga za istorijsku baštinu: Povedeni istorijskim značajem, izvorima i sudbinom dukljanskih kraljeva odlučili smo da pođemo  do mjesta gdje se po Ljetopisu popa Dukljanina nalazi mauzolej dukljanskih kraljeva.

Dok smo se pripremali na put do Manastira sv. Sergija i Vakha pokušali smo da u Upravi za zaštitu kulturnih dobara Crne Gore dobijemo dokumentaciju o ovom, po našem mišljenju, izuzetno važnom kulturnom dobru vezanom za istoriju crnogorske državnosti. Međutim, tamo ne postoji dokumentacija o ovom kulturnom dobru! Da li je Manastir sv. Sergija i Vakha zbilja toliko nevažan za današnje prilike, da se nije uopšte ni evidentirao u upravi i ranijem Zavodu za zaštitu spomenika?

Nije to, međutim, samo propust koji se - eto dešava -  jer su crnogorske institucije  zakonski obavezne da se staraju o zaštiti i očuvanju dobara koja se nalaze u inostranstvu, ako su od značaja za njenu istoriju ili kulturu. Zakon o zaštiti kulturnih dobara u odjeljku  Obaveza zaštite u članu 6. izričito kaže „Crna Gora je dužna da obezbjeđuje zaštitu i očuvanje svih kulturnih dobara koja se nalaze na njenoj teritoriji, uključujući unutrašnje vode i teritorijalno more, kao i da se stara o zaštiti i očuvanju dobara koja se nalaze u inostranstvu, ako su od značaja za njenu istoriju ili kulturu“.

No, dok se legislativa ne počne sprovoditi i u ovom segmentu zaštite kulturnih dobara, ta dobra će biti - ostavljena na brigu drugih ili prepuštena propadanju i zaboravu.

- Natpisi na ovome manastiru djeluju zagonetno, ako se ne uzme u obzir pozicija manastira, koji je prvo bio ozidan preblizu obale koja se odronjavala, pa je manastir zidan ponovo sve dalje od obale, tako da se grobovi ovih šest naših kraljeva sada nalaze u mulju Bojane. Pa pošto se priča o produbljavanju korita Bojane, treba prethodno da se identifikuju ove grobne ploče, pa tek onda da se pošalju mašine da dube korito, ističe da Rotković i napominje da zapuštenost ovog istorijskog spomenika je priča i o današnjoj Crnoj Gori koja ne želi da ispita i spozna vlastite korijene.

- Našim rukovodiocima je prijatno kada mogu da govore o Crnoj Gori kao hiljadugodišnjoj državi, ali te grobne ploče naših kraljeva su opipljiv dokaz te starine, jer je pop Dukljanin sa njih ispisivao podatke koliko je koji od tih kraljeva vladao. Ne vidim da bilo ko u Crnoj Gori o ovome vodi računa, konstatuje akademik Rotković.

0708manastirbenediktinski

Ostaci monumentalnog objekta: Danas su ti ostaci svedeni na jedan zid, ali i pri prvom pogledu  ti ostaci ostavljaju  utisak monumentalnosti objekta koji je tu stajao.

Inače, manastir sv. Sergija i Vakha na Bojani je nekadašnja benediktinska opatija iz srednjeg vijeka, čije se ruševine naziru i danas. Nije poznato kada je podignut benediktinski samostan. Iako predanja vezuju crkvište i za vrijeme cara Justinijana, nekoliko vijekova ranije, manastir je najvjerovatnije nastao u XI vijeku. Kako je već rečeno, Ljetopis popa Dukljanina, navodi samostan kao grobnu crkvu istorijski poznatih kraljeva iz porodice Vojislavljevića, Mihaila i njegovog sina Bodina, kao i njihovih potomaka, Vladimira i Gradihne. Kasnije su je, dok je bila u sastavu srpske srednjovjekovne države, obnavljali kraljica Jelena Anžujska sa sinovima i kralj Milutin.

0708manastirbenediktinski1

Ruševine crkve nekadašnjeg samostana, očuvane su samo djelimično, pošto je rijeka Bojana odnijela njen oltarski dio i dobar dio naosa. Na osnovu njenih ostataka, moguće je, u opštim crtama rekonstruisati nekadašnji izgled.

Imala je osnovu trobrodne bazilike, dužine 20 metara, pokrivene dvoslivnim krovom. Uz nju se nalazio i visoki zvonik, koji je još uvijek postojao 1686. godine. Napravljena je naizmjeničnim redovima kamena i opeke, između kojih su tanki slojevi maltera. Ovakvo ređanje se razlikuje od vizantijskog kombinovanja kamena i opeke, uobičajenog za spomenike vardarskog i moravskog stila, a karakteristično je i za benediktinsku arhitekturu juga današnje Italije tj. prostora nekadašnjih normanskih država. Pored toga, u njenoj arhitekturi primjetne su primjese gotike.

Albanska država je ovaj lokalitet stavila pod zaštitu kao zaštićeni spomenik kulture. Mogu se primijetiti radovi koji su vršeni na sanaciji i stabilizaciji samog postojećeg objekta, kao i na obali Bojane gdje su podignuti betonske podzide. U vodi se uočavaju  žičane košare napunjene kamenjem koje dodatno podupiru betonski zid da ga Bojana ne bi odnijela.

0708manastirtekst3

Rijeka Bojana neposredno prije mjesta gdje se nalazi Manastir pravi oštru krivinu i izlazeći iz nje svom snagom svoga toka ide direktno na  manastir. Međutim, kolika je ta poplavna snaga Bojane tokom kišnih mjeseci, opisuje nam mještanin koji kaže da nasip koji smo prošli, teško zadržava poplavni talas Bojane. Pošto je nasip viši od ostataka Manastira sv. Sergija i Vakha to praktično znači da je  ovaj lokalitet pod vodom barem par mjeseci godišnje. Koliko će još ostaci i tog jednog zida uspjeti da izdrže prirodne nepogode, veliko je pitanje.

Povedeni čestim izgovaranjem imena mjesta Shirq u kojem se Manastir sv. Sergija i Vakha nalazi, koje se izgovaralo sirc ili širć, pitali smo našeg saputnika iz Skadra koje bi značenje bilo te riječi na crnogorskom jeziku. On je bez dvoumljenja odgovorio: „I na našem i na vašem jeziku znači isto – srce“.

Zvuči isto, samo što je izgleda kod nas to srce zaboravljeno.

Ivan KERN

FOTO/VIDEO: Portal Analitika

Komentari: 106

Marina petrovic

07. 08. 2013 - 01:39

Djukanovic je LAZNI suverenista!! Lazni!!! Vujanovic I Liberali dje ste da pomognete SDP?? Dje ste ? Sto cekate??? Cekate Slavka Perovica? Pa nije Slavko Crna Gora!! Vi ste Crna Gora!! Mi!!
Analitičar

07. 08. 2013 - 01:40

Sreća u nesreći je što je manastir u INOSTRANSTVU, jer da je u Crnu Goru, Risto bi ga već preradio u mauzolej prasrbskijeh kraljeva, nakinđuren neovizantskom ornamentikom i krstovima s ocilima. Da nije vjere u buduća pokoljenja, čoek bi ga najradije sravnio sa zemljom, pa nek nema ni njega kad već nema nas.
hahahah

07. 08. 2013 - 08:55

i već bi Risto našao dokumente da ga je Sveti Sava podigao ! :) Stižu nova pokoljenja, a s njima i istorijska pravda za Crnu Goru. Bilo je ogromno zadovoljstvo gledati ih na dočeku prije neku noć :)
Skols

07. 08. 2013 - 08:54

Novi izazov za Ministarstvo kulture. Da nije Rotkovića i još par ljudi njegovog kova i strasti, dobar dio naše istorije bi još čekao da se otkrije i da se sopstveni narod sa njom upozna ... a u međuvremenu bi se nastavljala indoktrinacija drugim "istorijama" koje su brižljivo kreirane za nas.
dukljanin

07. 08. 2013 - 08:58

Znam da Radoslav ovo chita pa mu evo jedna dobronamjerna poruka: Ako ne mislite da vam chitavo djelo padne u zaborav sve svoje knjige POD HITNO digitalizujte (skenirajte) i donirajte Montenegrini da to ljudi chitaju. Ovako, dzabe vam pisanje kad knjiga nidje nema!!!
Damocles

07. 08. 2013 - 09:04

Imam utisak da su Albanci donekle ravnodusni prema Skadru bas radi ovakvih saznanje da istorijski nije uvijek njima pripadao. Dokazi za to su neumoljivi te je, na veliku zalost Srba, zato njima nemoguce manipulisat. Njihova tvrdnja da su Duklja I Skadar bili srbski ima istu tezinu koliko i ona da su Srbi nebeski narod ili da su oni vlasnici planete Mjesec. A sto se Djukanovica tice, on je u bunilu. Lavez pasa djeluje mu omamljujuce dok njegov caravan samo sto nije zamako.
Damocles

07. 08. 2013 - 09:05

Imam utisak da su Albanci donekle ravnodusni prema Skadru bas radi ovakvih saznanje da istorijski nije uvijek njima pripadao. Dokazi za to su neumoljivi te je, na veliku zalost Srba, zato njima nemoguce manipulisat. Njihova tvrdnja da su Duklja I Skadar bili srbski ima istu tezinu koliko i ona da su Srbi nebeski narod ili da su oni vlasnici planete Mjesec. A sto se Djukanovica tice, on je u bunilu. Lavez pasa djeluje mu omamljujuce dok njegov caravan samo sto nije zamako.
Jole Drinjak,penzioner Prčanj

07. 08. 2013 - 09:06

..tragedija što se CG nalazi u mulju u kojem je muljaju ovi muljari što su je oburdali 1988/1989 !!!Znamo ih dobrano:vođa AB kontrarevolucije prof.dr Ljubiša Stanković,prva pratilja Mr.Momir Bulatović,pa Peđa Bulatović,Ivan Brajović,Drago Šofranac,Žarko Rakčević,Vujica Lazović,a u Kotoru Mikola Bukilica i njegova svita u koju je i neizbježni Ranko Krivokapić...i ostali koje prepuštam ostalim komentatorima da ih nabrajaju-nasađuju kao kvočke koje se jednom u godini nasađuju dobrovoljno na jaja! E ova epohalna imena i njhova djela su neposredno vezana za njihovog tadašnjeg idola-kasnije proglašenog za kralja kasapa sa Dedinja,koji je peko svog detaširanog druga Miroslava Šolevića,kontrolisano oburdavao SRCG-SFRJ od nikšićkoga ljeta 1988 do Titogradsko Kotorske zime 10 do 14 januara 1989! Jel ti Vi koji znate: koje partije participiraju ovi epohalci-muljari?A Milo Radovanov k r i v?
Sekula

07. 08. 2013 - 09:21

Ne mogu Vojislavljevići biti crnogorska dinastija budući da imena Crna Gora nema do dolaska Turaka na ove prostore. Dakle čitavih tri vijeka nakon odlaska dinastije Vojislavljević. Da ne govorimo o tome da Petrislava, iliti Arhont Petra, nisu donijele rode već je imao oca vladara Travunije koja je okupirala Duklju i nametnula joj svoju vlast. Prema albanskim istoričarima, a moja saznanja se sa time poklapaju, Zeta Crnojevića je bila albanska srednjevjekovna država. Njeno stanovništvo je tada govorilo albanskim jezikom i svoju državu je najprije zvalo Zeta (alb. toplo) a kasnije Mali i Zi (alb. Crna Gora) po planinskom lancu Prokletijama, jezgru Zete iz kojeg je i poticala većina njenog stanovništva. Turci nisu nametnuli naziv Karadag već su ga izveli prevodeći albansku riječ Mali i Zi, onako kako je samo stanovništvo zvalo državu u kojoj je živjelo.
Very wrong

07. 08. 2013 - 16:36

Naziv je dat po crnoboričkim šumama južnih planina, Monte Negro (ili Monte Nero), Albanci i njihov jezik nisu u toj priči ... Premda njihovi istoričari mogu, poput srpskih, kreirati sve što im odgovara i bilo bi čudno da to ne urade, bar dio njih :) Istina je da etničkih razlika između crnogorskih i arbanaških plemena nema previše, ali to nije nikakvo iznenađenje. Cijeli region ima drugačije etnicitete nego što zvanične istorije nagovještavaju.
Boban Bg

14. 08. 2013 - 15:08

Po hiljaditi put pričaš neistine o porijeklu Petrislava i svaki put kad ti to podrobno pobijem ti ne odgovaraš meni, nego nastavljaš sa tom neistinom ispod drugih tekstova. Po onom što piše u LjPD, Stefan Vojislav (Dobroslav) je bio sin Dragimirov; Dragimir je bio rođeni brat Petrislavov (dioklitijski arhont Petar), a stric Vladimirov; Jovan Vladimir i Vojislav su bili braća od stričeva. Petrislavov i Dragimirov otac je bio Hvalimir koji je državu Dioklitiju ostavio starijem sinu Petrislavu, a osvojenu Travuniju dao na upravu mlađem Dragimiru. A ti nam fino napiši kako su se zvali sinovi Hvalimira o kojem tiu pišeš? Ovaj dio LJPD o Hvalimiru, Dragimiru i Petrislavu je dio LjPD-a koji pripada "Žitiju Svetog Vladimira" a koje je pop Dukljanin ukomponovao u svoje djelo i zato se ne sumnja u njegovu tačnost!.
Mal'sor

07. 08. 2013 - 10:47

Ti pojma nemaš-šalabajzeru ! Valjda znamo za Staru Crnu Goru, krš i draču .... Zar nam nisu pridodati nekoliko gradova (mjesta) koji nikada nisu bili naši, sem tokom okupatorskih osvajanja ? Biće, kao što to veljesrbi deklamuju:"gde je god serbski grob -tu je i Serbija !"

07. 08. 2013 - 11:44

Znaci po i po tebi je Sekula netacno da je Zeta bila sprska drzava.
Abu khabir muavija

07. 08. 2013 - 11:53

E pa raznijeću se kao Taliban!Ništa mi kukavcu sinjemu drugo ne preostaje.Pazi, Sekulina saznanja se poklapaju sa saznanjima albanskih istoričara!!! Dobri i pošteni Fridrih Niče kaže: "Samo iz najviše snage sadašnjosti smijete tumačiti prošlost: samo u najvećoj napetosti vaših najplemenitijih svojstava pogodićete šta je u prošlosti vrijedno znanja i očuvanja i šta je veliko. Isto istim!!!!! Inače ćete prošlost srozati do svog vlastitog nivoa. Ne vjerujte istoriografiji ako ne izlazi iz glave najrjeđih duhova..." Jesi li ti Sekule taj, majku mu milu jebem. Jesi li ti ta najviša snaga sadašnjosti pa da mi tumačiš prošlost. U stanju ste i Ćorovića i ina istoriografska kefala odbacivati, samo ako malo ne odgovaraju iluzijama Tarabića, Višnjića i priprostih preosveštenstava. Bože, da li svaka žaba sanja da je princ samo zato što postoji neka bajka o transformaciji žapca u princa?I pusti me da nešto na miru pročitam.
Abu khabir muavija II

07. 08. 2013 - 12:22

Fridrih Niče : " Zna se šta se može postići davanjem prevage istoriji : da iskorijeni najsnažnije instikte omladine:vatrenost,prkos,samozaborav, ljubav, da priguši žar njihovog osjećanja za pravednost,da se žudnja za polaganim dozrijevanjem suzbije ili potisne suprotnom žudnjom da se budebrzo gotov, brzo koristan,brzo plodan, da se čestitost i smjelost osjećanja zarazi skepsom;ona može sama da omladinu liši njene najljepše povlastice da bude u pravu,njene snage da u sebe u najpunijoj vjeri usađuje neku veliku misao i učini da iz nje izraste neka još veća.Prekomjernost istorije stalnim pomjeranjem perspektiva horizonta, uklanjanjem atmosfere koja ga obavija,čovjeku ne dopušta da se neistorijski osjeća i postupa.On se iz beskrajnosti horizonta povlači u samoga sebe, u najmanje egoističko područje i mora usahnuti i osušiti se: doguraće do opreznosti ali nikada do mudrosti"
Abu khabir muavija III

07. 08. 2013 - 12:41

Onaj prvi komentar posvetio sam Sekuli i raznim umišljenim "istoričarima" po portalu, i pošto možda ne shvate Ničea da prevedem: Nije svačije kroz selo pjevati.Ovaj drugi citat,takođe iz rasprave " O koristi i šteti istorije za život" posvetio sam svima nama koji se ubismo raspravljajući istorijske i religiozne teme. Zar ovaj neobrazovani, neproduktivni narod nema prečih tema, gorućih privrednih,političkih i socijalnih.Zar ne bi bilo korisnije evidentnu erudiciju jednog broja komentatora koristiti za analiziranje problema i predlaganje rješenja,nego je koristimo za liječenje kompleksa iz otužne sadašnjosti u slatkim iluzijama pamtivjeka. I pustimo istoričarima da prikupljaju i obrađuju građu, a naći će se neko ko će je iz najviše snage sadašnjosti tumačiti.Naravno tek kad dostigne tu snagu.Ovako naša historija postaje histerija.
BU

07. 08. 2013 - 11:53

Momci DUKLJANi, vi zelite PRESKOCITI 100O.godina POST-BODINOVE istoroje, koja je nama JAKO BLIZA nego BODIN koji je ZIVIO pocetmom PROSLOG MILENIJUMA nama je mnogo bliza kasnija ISTORIJA pogotovo period od XVI pa do kraja XIX vijeka kada se i DANASNJA CRNA GORA I DUHOVNO I KONTURAMA SVOIJEM FORMIRALA. NEKATE BODINI NE BODI TE SE ROGOVIMA po MULJU BOJANE! ps. ocete da ne vratite u BODINOVO vrijeme u KATOLIZIZAM kada nije POSTOJALO PRAVE VJERE to jes RAVOSLAVNE kako se i zove!
Analitičar

07. 08. 2013 - 13:03

Čudo jedno, da se manemo Dukljana i Vojislavovića, a vi da mašete Rašanima i Nemanjićima? Neće da može, bre! Nek se zna ČIJA JE STARIJA!
FORMICA

07. 08. 2013 - 23:13

Ada BU nešto si pobrkao. Mi ne želimo preskakati ništo a najmanje 1.000 godina naše sitorije državne, narodne i nacionalne, ali zato ti pokušavaš preskočiti milenijume budući je tvoja istoprija od daleke prošlosti s kraja XIX vijek do početka XXI vijeka zapravo sve. Ostalo ne postoji.
Milijana

07. 08. 2013 - 11:55

Nijesam odavno pročitala ovako dobar tekst, toliko zanimljiv u rangu emisija National Geographic. Kakav bi to istraživački poduhvat bio! Samo što nikome osim nas Crnogoraca/ki nije stalo da ojačava identitet. Slažem se sa Damoclesom da je i Albancima nebitno, jer osvješćuje drugačiju istoriju. Skadarsko jezero je mala crnogorska (dukljanska) Atlántida. A kako i ne bi bilo - bogom dano za život, ne za umiranje. Čestitke autoru teksta!
Svabe ne dadose .!

07. 08. 2013 - 12:02

Sto je KRALJ NIKOLA isao 3. PUTA i CRNOGORSKU KRV PROLIJEVA -DA OSLOBODI CRNOGORSKI SKADAR te mu AUSTROUGARI NE DADOSE Znao je nas STARI KRALJ dobro sto je ISTORIJSKI PRIDJE OSMANLIJA bilo CRNOGORSKO!
Mal'sor

07. 08. 2013 - 13:54

Koja je razlika između Srba-osvajača i zločinaca, i naših Crnogoraca(zajedno sa srpskom vojskom)-osvajača? Pa, zar ti nije Slavko Perovičć fino objasnio: "...ratovalo se za velju Srbiju jer je naš kralj htio zauzeti prijesto u Beogradu ". Zato, prdnjava tvoja i do tebe, nema utemeljenja. međutim, preporučujem ti da skupiš svoju vojsku i ponovo napa'neš Skadar.Istina, u toj vojsci bi bili svi iz DF-a, SNP-a i polovina iz DPS-a. Kad pogledaš, sve sami veljesrbi ! Zavrni rukave i zaori malo ,kako bi mogao živjeti od svojega rada a ne rata !
УВИЈЕК НЕКО ДРУГИ КРИВ

07. 08. 2013 - 12:30

Да није и за ово крив Коштуница и Србија???
FORMICA

07. 08. 2013 - 20:23

A to oni nizašto nijesu krivi?
Sekula

07. 08. 2013 - 13:48

Muavija, u vatikanskim dokumentima piše da je vladar Travunije Tresimir okupirao Duklju. Može se zaključiti i iz Ljetopisa Popa Dukljanina, pisanom na osnovu tih dokumenata. Vojislavljevići su Tresimirovi potomci. U jednom pismu albanskom knezu Nikoli Topii poslatom iz Dubrovnika, Crnojevići se nazivaju albanskom vlastelom. Da se u Zeti govorio albanski, govore nam i toponimi. Oni su dobrim dijelom iz albanskog jezika i to u krajevima koji su bili u sastavu Zete Crnojevića a gdje danas navodno nema Albanaca (Zeta, Lješkopolje, Crmnica, Ceklin, Kuči, Bjelopavlići, Piperi itd). Porodična predanja ljudi iz ovih krajeva su saglasna da su njihovi preci u srednjem vijeku doseljeni sa Prokletija.
Abu khabir muavija

07. 08. 2013 - 14:47

Vidi Sekula zlato moje.Ti pričaš o nekom albanskom kontinuitetu, a na tom prostoru je bio Rim, pa Romeji (vizantija),te je grčki upliv bio veliki,pa horde slovena,kelta, gota, pa je bilo Normansko carstvo, pa Otomansko carstvo i Venecija na smjenu. Taj nesretni narod je toliko bio podjarmljen da je zbog velikog uticaja Latinskog jezika (Italijanskog), kao i Turskog jezika Albanski jezik bio skoro zamro. Početkom dvadesetog vijeka rekonstruisan je po osnovu preostalih rudimenata izvorno Albanskog jezika kojim su govorili zabačeni stočari po planinama.Kad čitaš albanologe pročitaj nešto i od našega profesora Ismaila Dode iz Ostrosa. Ne smeta mi ako u našoj krvi ima Albanske krvi, ne smeta mi i ako ima Srpske, ali mi smeta što su se dva najpodjarmljenija naroda na Balkanu, Srbi i Albanci iz ropstva probudili sa strašnom glađu prema svemu tuđemu i sa psihodeličnim poimanjem svoje veličine.Pauziraj malo i smanji doživljaj Sekule.
Crnogorac iz Skadra

09. 08. 2013 - 13:32

Posebno bi odgovorio Sekuli.Danasnja Severna Albanija je samo na povrsini Albanska,ali ako malo ocistite prasinu vidje cete da skoro svako polje ,livada selo itd ima slovenski toponim,kao i ljudi ako procitas Turski defter iz 1485 godine.Procitajte Statut grada Skadra iz 1396 dje novi vlastodrzci Mlecani kazu da tu zive samo sloveni i latini(mlecani).Jedini jezik koji se koristio kako sluzbeni tako i u narodu je slovenski(Oliver Jems SCHMIT Mletacka Arbanija).Pogledajte iz tog deftera od 168 porodica koja su zivela u Kraji(Ostros) imali kojeg albanca,ili od 33 porodice koje su ostale u grad Skadar po imenima se vidi ko su i sta su. Procitajte danasnje istorije albanskih plemena iz severne Albanije i videcete sta oni kazu ko su bili i odakle takvi toponimi. Istorija plemena Kastrata.Kako oni kazu da su dosli u ta sela iz Izvora Morace ida su tu nasli Petrovice i druge.Imena sela tog plemena su Ivanaj(Ivan) Goraj(Goran) Ilija(Aliaj jer se poturcio Ilija u Alia), Bratos Itd itd.Imena obicnih livada su slovenska.Od sela Boga redom dolaze Zagora, Podgora,Rec, Dragovolj,Marsenj,Bogic,Lazan,Dober,Pustopolje, Strebec Kamenica itd.CRNOGORSKA NESRECA je sto mi sasvim malo znamo o sebi, dokle Albanci znaju perfektno nasu istoriju.Uzmite sva druga albanska plemema i videcete ko su njihovi preci ili ko su bili.Osnivaci danasnjeg Kelmenda i sire je Petar Span sa sinovima Bozidarom Aleksom i Mirkom,ili teritorije iznad Danja(Vau i Dejes) je Bozidar Dusman sa sinovima. Manastir u Sircu je ostavljen da se srusi jer tamosnje stanovnistvo i dan danas kazu da je to slovenska crkva.Ogroman doprinos tom rusenje je dala nova vlast 1990 godine kad je pod izgovorom da se zastiti od poplave selo Obod uradio porporni zid na oko 400 m od Manastira i potpuno promenio tok Bojane.Oko Manastira je bila suma sa grobovima,a korito Bojane je bilo preko 100 m od njega. Oko Mnanastira su zivjela u velikom broju crnogorske porodice do 1936 godine(ja sam njihov potomak).Tu se zivleli: Krstovici,Ajkovici,Djuretici,Raicevici,Klikovci,Martinovici mnogi drugi. Isto se desava i sa Manastirom Sveti Jovan u Rasu-Vraka,dje su srusili nase groblje i uzurpirali Albanci.Oni i danas je nazivaju " kisha e shkjaut". Mi polako ali sigurno gubimo sve sto je nase nekad bilo, i polako albanci uzimaju,ili kako oni sa pravom kazu svako mjesto treba da ima svog gospodara,posto Crnogorce ne interesuje ne samo njihova kulturna bastina, nego ni njihovi crnogorci,onda logicno treba da pripadne onima koji ce brinuti o tome.I po mom mislenju su u pravu. Procitajte tekst Zlaticanina u Matici crnogorskoj Crnogorci na tlu danasnje albanije tokom vjekova i bice vam mnogo toga jasnije.
Crnogorac iz Skadra

15. 08. 2013 - 11:27

Ako cete da znate jedinu istinu,zasto ne pitate nase ljude koji su zivjeli i zive na tom podrucju oko Manastira.Procitajte tekst Gosp.Zlaticanina u Matici Crnogorskoj Crnogorci na tlu danasnje Albanije tokom vjekova. Oko Manastira do 1936 godine su zivleli Djuretici, Krstovici,Klikovci,Raicevici,Ajkovici itditd.Ovi nasi ljudi su napustili svoja vjekovna ognjista dogovorom Vlade Jugoslavije i Kralja Zogua, kao i sedam sela Vrake, samo da bi naselili Kosovo.Za ovaj masovni dogovoreni egzodus Pero Soc Ministar u Vladi Kralja Nikole koji je bio na licu mjesta u Vraki sa svojim rodjacima je izjavio Ovo je tragedija Crne Gore (List Zeta 1936).Isto se desilo i 1991 sa 1756 Crnogoraca iz Vrake. Ja sam rodjen na tim prostorima,ali zalosno je da Drzava Crna Gora nece nijednog od nasih ljudi Vracana da ukjuci u taj projekat oko Skadra i oko Vrake.Samo da znate dve najznacajnije naucne institucije rukovode Crnogorci iz Vrake,samo sto CG nece da i prizna kao i Vracane.
Crnogorac iz Skadra

15. 08. 2013 - 11:28

Zasto Drzava Crna Gora nece da zastiti prvu naseobinu slovena a to je Vraka.Zasto je iselila Vracane iz Vrake 1934 (70% stanovnistva), i nastavila 1991, samo da bi naselili Kosovo?.Zasto Crnogorce iz Vrake koji su prosli golgotu u CG nece da i da drzavljanstvo pune 22-23 godine? Zasto Manastir Svetog Jovana U Ras-Vraka iz 11-12 vijeka nece da zastiti?.Do 1934 godine oko tog Manastira su sahranjivani Pelevici,Resetari,Banjevici, Markovici,Matanovici, Senici, Nikici, Vujacici,Ceklici, itd,Nesreca je da nazalost danasnji ljudi koji treba da brinu o tim svetinjama nemaju osnovna znanja za to podrucje,kao ni Drzava Crna Gora.Samo postavljam pitanje zasto nase ljude iz Vrake koji su zivljeli vjekovima na tim prostorima uporno ignorisite,ili sa pravom kao jedan od njih sumnjam da je sve prodato dogovorom Vlade Crne Gore sa Vladom Albanije u Martu 1991 kad ste nas iselili sa nasih vjekovnih ognjista?.
Crnogorac iz Skadra

15. 08. 2013 - 12:31

Istina o MANASTIRU.Do 1990 godine rijeka Bojana(tako se zove u skadarski defter iz 1485god.) je imala svoj tok preko 100 m severno od Manastira.Posto u narodu sa tih prostora je poznato kako i oni kazu da je Crnogorska,ljudi na VLASTI POD IZGOVOROM DA ZASTITE SELO OBOD OD POPLAVA URADILI SU PORPORNI ZID oko 300-400 m ispred Manastira i novi tok rijeke Bojane je isao direktno u Manastir,uzevsi sa sobom i sumu sirine 100 m i grobove.Posto Drzavu Crnu Goru ne interesuje Manastir niti nista sto ima veze sa Vojislavljevicima ,Balsicima i Crnojevicima kao i nasim ljudima na tim prostorima,Zato interesuje Albaniju koja videvsi inferjornost Crne Gore stavila pod zastitu kao svetinja od izuzetne vaznosti za Albaniju,i postavila porporne zidove kad se srusio gotovo citav Manastir,i svu tu hiljadu godisnju duhovnu i drzavnu vertikalu Crne Gore prisvajaju kao svoju. Iskopavanja oko Manastira uradila je Vlada Albanije 70 godina proslog vijeka,i tu su se dogodine prilikom prvih iskopavanja neobicna stvari,zato svi su pobegli.Znaci da do danas nije bilo pravih iskopavanja.Albanci su onda sa zapadne strane napravili katolicke groblje da bi je prisvojili.
Abu khabir muavija

16. 08. 2013 - 09:30

Gospodine Crnogorac iz Skadra. Molim vas da nastavite ovo pisanje i da navedete naslove knjiga na našem jeziku o istoriji sjeverne Albanije. Često sam putovao u Albaniju i sretao se sa veoma starim toponimima slovenskog porijekla.Osim toga mnogi ljudi Albanci tvrde da smo isti narod, ali ne onako kao Sekula, već imajući u vidu davno slovensko naseljavanje na sjeveru Albanije i miješanje sa domicilnim stanovništvom. Ne pada mi na pamet kao albanskim nacionalistima da tražim da je naše do Lješa, već me samo interesuju stvari koje nas zbližavaju.Jako mi je žao što imate takav tretman kod naše vlade valjda će se popraviti, a valjda ćete i vi napustiti pozicije ultra turbo srpstva na koje vas je Slobo navukao.
Gjoka

13. 04. 2017 - 01:27

Osim Kine i Indonezije sve ostalo je nekada pripadalo Cr Gr! Ma ljudi gdje se pohadali skolu?
Boban Bg

16. 08. 2013 - 14:50

Jesu li to Grimove bajke? Pa vi ste Srbi još imali i careve i carevinu? После Српско-турског рата 1876–78, Милојевић је путовао по српским крајевима који су остали под турском влашћу. Ширио је националну пропаганду. Милојевић је вероватно највећи кривотворитељ српских народних песама, а такође је фалсификовао старе натписе и друге историјске изворе. Због својих тврдњи да готово цело Балканско полуострво припада Србима, Бугари су га прозвали „луди Милош“ (буг. лудия Милош). Ti me čovječe zasmijavaš do suza!
Boban Bg

16. 08. 2013 - 15:04

Ovo ti je rodoslov po LJPD: Kralj SVETOPELK (BUDIMIR) Kralj SVETOLIK (Svetopelkov sin) Kralj VLADISLAV (Svetolikov sin) Kralj TOMISLAV (Vladislavov brat) Kralj SEBESLAV (Tomislavov sin) RAZBIVOJ i VLADIMIR (Sebeslavovi sinovi) Kralj HRANIMIR (Vladimirov sin) Kralj TVRDOSLAV (Hranimirov sin) Kralj OSTRIVOJ (Tvrdoslavov nećak – sinovac) Kralj TOLIMIR (Ostrivojevov sin) Kralj PREDISLAV (Tolimirov sin) Kralj KREPIMIR (Predislavov sin) Kralj SVETOZAR (Krepimirov sin) Kralj RADOSLAV (Svetozarov sin) Kralj ČASLAV (Radoslavov sin) Kralj BELO (Radoslavov unuk i Pretislavov sin) Kralj PRELIMIR (Belov unuk i Tješimirov sin) Kralj LEGET (Prelimirov sinovac i vanbračni Krešimirov sin) Kralj SILVESTER (Prelimirov unuk i Boleslavov sin) Kralj TUĐEMIR (Silvestrov sin) Kralj HVALIMIR (Tuđemirov sin) Kralj PETRISLAV (Hvalimirov sin) Kralj VLADIMIR (Petrislavov sin, poznat kao Sveti Vladimir Dukljanski) Kralj DOBROSLAV (Petrislavov sinovac, Dragomirov sin) Dobroslavova žena kraljica i najstariji sin knez GOJISLAV KRALJ MIHALJA – MIHAILO (Dobroslavov sin) Kralj RADOSLAV (Mihailov brat) Kralj BODIN (Mihailov sin) Kralj DOBROSLAV (Radoslavov sin) Kralj VLADIMIR (Mihailov unuk)
Sekula

16. 08. 2013 - 15:55

Slobodane, lijepo od vas što nabrajate pretke Arhont Petra. Problem je samo što Duklja prija Petrislava nije postojala. Postojalo je županstvo Prehvala (Prevalis) koje je ta travunska dinastija Vojislavljevići okupirala. Napisaste da je kralja Belu Pavlimira naslijedio unuk a ne sin (Tresimir/Tješimir) što je priznaćete nerealno. A upravo je Tresimir značajan jer je vladao najduže od svih (30 godina). Osim toga, za vrijeme njegove vladavine Travunija je okupirala županstvo Prehvalu (Duklju). Da rezimiramo, Duklju je stvorila srpska dinastija Vojislavljević.
Boban Bg

16. 08. 2013 - 17:23

Da rezimiramo, potpuno je netačno da su to vladari Travunije, jer još nijesam čuo da je Travunija bila kraljevina!? Ispade da su Srbi imali kraljeve prije Nemanjića? Koja je to prva srpska dinastija, znate li više? Ispade da nije Stefan prvovjenčani no dvadesetovjenčani?
Sekula

16. 08. 2013 - 16:41

Slobodane, Slobodane... Čuo sam od srpskih nacionalista da ne vole Milojevića i to pod obrazloženjem da piše knjige na osnovu dokumenata "mrskog Vatikana". Eto i vas na istoj strani sa njima. Milojević je napisao ovu knjigu na osnovu istih dokumenata na osnovu kojih je pisan Ljetopis Popa Dukljanina. Ne postoje skoro nikakve razlike između onoga što pišu Milojević i Dukljanin. Da ja i vi odemo u vatikanski arhiv, i mi bi pročitali da je Travunija okupirala Prehvalu i kasnije formirala Duklju. Sviđalo nam se to ili ne. I vi kao pretka Vojislavljevića navodite Belu Pavlimira a opšte je poznato da je u pitanju vladar Trebinja a ne Duklje. Vojvoda, knez, kralj, car - sve je to irelevantno. Mada Stefan Prvovjenčani svakako nije prvi srpski kralj već prvi srpsko-pravoslavni. Recimo, Mihajlo Vojislavljević je jedan od srpskih kraljeva koji prethodi Prvovjenčanom.
Boban Bg

16. 08. 2013 - 21:17

Стефан је од оца добио престо јер је био ожењен византијском принцезом.Стефан је протерао Евдокију после пада Цариграда, наводно због шуге, али историчари су забележили да је обома пребацивано неверство у браку. Оженио се други пут Аном Дандоло, унуком млетачког дужда Енрика Дандола (који је био идејни творац напада на Цариград у Четвртом крсташком рату). Тако се приближио крсташима .Стефан је тражио од папе венац (то јест, круну) како би он постао краљ, а Србија краљевина. Први пут је затражио круну од папе Иноћентија III још 1204. године, али се томе успротивио Вукан Немањић који је у Зети носио стару дукљанску круну зетских краљева. Приликом другог тражења круне 1217. године, папа Папа Хонорије III је одговорио позитивно и послао круну. Овенчан је (крунисан) за краља 4. јануара 1217. године у манастиру Жича.

16. 08. 2013 - 19:38

Pritisnut građanskim sukobima u Rimu, Belo sa porodicom i 50 vitezova dolazi preko Apulije do Gruža, nedaleko od Dubrovnika. Tu, zajedno sa stanovnicima nekadašnjeg Epidaura, Belo podiže Dubrovnik. Zatim odlazi u Trebinje gdje je na Uskrs proglašen za kralja. Pošto se samo raški veliki župan nije pokorio, Belo pokreće vojsku,tuče vojsku velikog župana na rijeci Limu, koga u bekstvu na mostu na reci Ibru, ubijaju njegovi pratioci. Pošto je i Raška pokorena, Belo i Rimljani koji su bili sa njim u čast pobjede grade crkvu sv. Petra apostola, a sam vladar ustanovljava u njoj episkopiju i u blizini crkve gradi utvrđenje koje po njemu dobija ime — Belo. I postoje ogromne razlikje između onoga što piše i Milojević i svi drugi srpski istoričari i onoga što piše u LJPD. Svi srpski autori pominju Srbe a u LJPD se govori o Slovenima. Sloveni je Srbi samo u veljesrpskim glavama.
Analitičar

18. 08. 2013 - 18:59

Ja više puta pisah da ne treba NIKOME vjerovat. Pa, ni Dukljaninu. Ovijema poslije njega još manje. Mi se i danas sporimo oko toga što se sbivalo u potomnjijeh dvadeset godišta, a evo je doba INFORMACIONIJEH tehnologija, a ne da možemo vjerovat što su ljudi pisali negda, kad uglavnome NIJESU tome śedočili, već su o tome SLUŠALI od raznijeh pripovijedača, a ne treba smetat s uma da su ljudi i u ona doba bili kvarljiva roba, osobito što istina ni onda nije imala osobitu cijenu, a INTERESI onijeh koji imaju moć vazda su morali imat prvjenstvo. Jedini spas je propuštanje tijeh informacija kroz sito ELEMENTARNE logike, jer ona je ista danas kao i onda i kao što će bit dok postojimo. Najelementarnija logika je da voda ne teče uzbrdo. A, ako je vjerovat "stručnjacima" za povijest, to joj je bio najmiliji "sport".
Crnogorac

18. 08. 2013 - 21:53

Pocecu po pisanim dokumentima Alb.Ak.Nauka.Nacionalni heroj Skenderbeg-porodica Otac Johan(Gjon pravoslavac u severnoj Albaniji ne postoji) Majka Vojsava. Braca Stanisa,Reposa sahranjen u Manastiru Hilandaru,Kostandin i Georgius-Skenderbeg(tako precizno pise) Sestre Mara -majka Johana Crnojevica Ela udata za Stresa Balsica majka Ivana Gojka i Gjordja. Angelina, Vlajka i Mamica. Georgius-Skenderbeg je presao u katolicanstvo 1451 godine. Procitajte Dve povelje Hilandara.Ako i nemate mogu vam dati na Albanski. Po tim novim istoricarima i Vojislavlevici i Balsici i Crnojevici i Obodska Stamparija je Albanska.
Crnogorac

18. 08. 2013 - 21:54

Posto se Albanci u 100 godina povecali za 10 puta,potrebno je i prosirenje teritorija.Tu se i vi poklapate sa novim istoricarima.Sada ste poceli i da prisvajate Svetog Jovana Vladimira i vec druga godina izlazite gore na Rumiju jer tako kaze vasa legenda(pozajmljena).Uzmite Turski defter iz 1485 i vidite od 168 porodica u Kraji-Ostrosu imali ijednog albanca.Posto znas albanski vidi u taj defter imas kao prezimena :Siromah, Dosljak Prislic Gluvi itd. Da li imas ijednog zenskog alb imena. Procitaj Istoriju Skadra od Bushati-ja i vidi porijeklo porodica krajem 19 vijeka u Skadar. Vi prisvajate i Najveceg alb PJESNIKA MIDJENI, a znate da je to Milos Djordje Nikolic.ako zelite mogu poslat vam njegov alb pasos i licnu kartu.Isto tako mogu da nabrojim na desetine najvece alb licnosti.Zato gosp..Sekula naucimo da zivimo kao braca,a da ne falsifikujemo cinjenice.
Sekula

20. 08. 2013 - 17:54

Muavija, etnologija je takođe nauka, takva kakva. Ja bih najviše volio da mogu kao Englez da odem u nacionalni muzej i biblioteku, da se informišem o istoriji ovih prostora na osnovu što pouzdanijih izvora. Međutim, "slobodarska nacija" nema muzeje i biblioteke, baš čudno. Čovjek potpisan sa Skadranin je tako tačno navodio i tako relevantne izvore da sam posumnjao da se pod tim nikom krije neki šaljivdžija koji bi da malo provocira. Ne bi me iznenadilo da si baš ti trenirao smisao za humor pod tim nikom.
Analitičar

22. 08. 2013 - 18:43

"Slobodarska nacija" ima i muzeje i biblioteke, ali od njinoga osnivanja do prije koju godinu te institucije NIJESU SMJELE imat ništa što se kosi s interesima Beograda i što urušava srbsku oficijelnu "nauku". Kad se zna da Beograd nije dozvoljavao razvijanje autonomne crnogorske akademske i naučne misli, a podržavao je i isturao u prvi plan sve ove naše podrepoviće, može se razumjet da je uspjeh što danas uopšte postoji neko ko se usuđuje udarit na temelje "vaskolikoga srbstva". A, temelji su mu mitomanija, propaganda, falsifikat, hiperprodukcija laži. Sad više nema većih prepreka na putu razvaljivanja veljesrbskoga zloga nauma.
Александар

25. 08. 2013 - 19:14

Да ли неко од ових образованих историчара у тексту који се помињу може одговорити а ЧИЈИ је? Велико је питање чији је? Словенски јел? Или можда нека наука покаже да је ипак и тада постојао народ који се називао црногорским именом? Поштовани уредници портала било би добро да покренете серију текстова и објасните феномен...ко је живио у Скадру, Жабљаку и дијеловима Цетиња до 1500. године....
Crnogorac iz Skadra.

25. 08. 2013 - 21:54

Gosp Aleksandre.To sto vi trazite postoji kod akademika Crne Gore.Izgleda da iz politickih razloga nekome ne odgovara da se zna prava istina o etnickoj pripadnosti ljudi koji su ziveli na tim prostorima oko 1500 godine.Postoji u CG Turski defter za Skadarski Sandzak 1485 godineu kojemu je obuhvacena Podgorica Zeta Bijelopavlici Piperi Kuci,Vasojevici Metohija Plav Gusinja itd.To je prevod Al.Ak.Nauka iz 1974 godine u kom prevodilac kaze da je prinudjen da neka slovenska imena prilagodi danasnjim Albanskim imenima,Pitanje je zasto CG Akademija ne prevodi original Turski Defter iz 1485 god., koji je u njihovom posedu, i zasto se ne objavi da bi ljudi videli pravu istinu. Ako ste zainteresovani mogu vam poslati iz Albanije taj Defter i zajedno sa njim i prevod na nasemu jeziku.Pozdrav.
Crnogorac iz Skadra.

25. 08. 2013 - 21:55

Zasto niko od nadleznih u Crnoj Gori nije zainteresovan za Vojislavljevice,posebno za mjesto dje je sahranjen Sveti Jovan Vladimir. Sveti Jovan Vladimir je sahranjem na 300 m od Skadarske tvrdjave,da bi kasnije njegovi podzemni ostaci preseljeni u Elbasan.Hiljadu puta postavljam to pitanje ,ali nazalost odgovorni ljudi u Crnoj Gori cute. Posebno to kazem ako imam u vidu kako se Crnogorska Vlast ponasala prema Crnogordkim iseljenicima iz Skadra tako i one iz Vrake.To nijedna odgovorna Vlast ne bi dozvolila sebe, sem ako nije sve prodato.Sve cinjenice ukazuju na to.Zalosno ali istinito.
lelemene

29. 08. 2013 - 09:35

mala je ona zgrada u dobroti da vas sve primi

29. 08. 2013 - 13:24

Problem je zbog ovih kojima neje dobra 'dobrota' nego 'lepoglava' a mislim da i ti lelečeš za 'lepoglavu'.
IgorR

31. 08. 2013 - 21:00

mom skolskom drugu Ivici Kernu IgorR
Novi komentar