Promocija „Voodoo Child: Priča o Džimiju Hendriksu“ Tanje Bakić u KIC-u

2511Voodoochild
K
njiga „Voodoo Child: Priča o Džimiju Hendriksu“ Tanje Bakić biće u srijedu, na dan Hendriksovog rođenja, promovisana u Multimedijalnoj sali KIC-a „Budo Tomović“, od 19 časova.

Objavljeno: 25. 11. 2013 - 13:24 Promjenite veličinu teksta: A A A

O knjizi koju je objavila podgorička izdavačka kuća Nova knjiga, i čuvenom rok i bluz gitaristi, govoriće Bakić i muzički publicista i poznavalac Hendriksovog stvaralaštva Nebojša Vujović.

- Knjigom „Voodoo Child: Priča o Jimiju Hendrixu“ htjela sam ne samo da podsjetim ljubitelje muzike na fascinantno djelo Džimija Hendriksa, već i na jedno davno i odbjeglo vrijeme, kao i na ljude koji, nažalost nisu više sa nama: Brajana Džonsa, Kita Muna, Noela Redinga, Miča Mičela, Džima Morisona, Dženis Džoplin. Ako se uzmu u obzir godine rođenja postave „Deep Purple“, kao i godine rođenja postave „Jimi Hendrix Experience“, dolazi do činjenice da se radi otprilike o istoj generaciji muzičara, koja je rođena ili tokom Drugog svjetskog rata, ili neposredno nakon njegovog završetka, odnosno o generaciji ljudi koja je odrasla u strahotama rata ili u periodu oporavljanja od istih tih strahota. Njihovo odrastanje bilo je praćeno pričama starijih o ratu ili sličnim lekcijama na časovima istorije. I tek nakon što su ova „djeca rata“ stupila u svijet odraslih, zakoračili su u prostor novog rata - onog u Vijetnamu. Zato je njima rokenrol bio toliko važan. Pružao im je utočište, prostor odakle se mogao čuti njihov glas revolta. Čuvena balada „Deep Purple“-a „Child in Time“ predstavlja njihov psihodelični odgovor protiv rata u Vijetnamu. S druge strane, Hendriksova interpretacija američke himne na Vudstoku predstavlja njegovo otvoreno nezadovoljstvo američkim angažovanjem u ratu u Vijetnamu - kazala je Bakić za Portal Analitika.

Knjiga prati Hendriksov muzički put počev od njegove saradnje sa Litl Ričardom, Braćom Ajzli, Ajkom i Tinom Tarner, kroz njegov boravak u delti Misisipija unutar afroameričkog muzičkog kruga Chitlin’ Circuit, zatim kroz rane nastupe (1965-1966) po Grinvič Vilidžu u Njujorku, preko njegovovog „londonskog perioda“, odnosa sa Erikom Kleptonom i „Bitlsima“, nastupa na kalifornijskom Montriju, boravka u Maroku, učešća u filmu „Rainbow Bridge“, kontroverznog nastupa na Vudstoku, pa sve do njegove prerane smrti 1970. godine. Ekskluzivne intervjue autorka je dobila od Rodžera Mejera, slavnog inženjera zvuka Hendriksovih hitova, i Keti Ečingam, Hendriksove bivše djevojke iz Londona, koja je ustupila fotografije iz privatne kolekcije. Recenzent knjige je Bojan Zulfikarpašić, svjetski priznati i višestruko nagrađivani džez pijanista i kompozitor.

Publikovanje knjige pomoglo je Ministarstvo kulture Crne Gore, a organizator promocije je KIC „Budo Tomović“.

Komentari: 2

Boban Bg

25. 11. 2013 - 15:19

Svaka čast Tanja! Ova pogana vremena, koja nikoga i ništa ne poštuju, htjela bi poslati u zaborav sve što nije laka zabava i jeftini kič. Hvala ti za to što održavaš tu svjetlost, oživljavajući sjećanje na neka mnogo bolja vremena i neke fascinantne ličnosti iz ne tako daleke prošlosti. Nevjerovatan gitarista, čovjek sa apsolutnim sluhom (za one koji ne znaju mogao je da odsvira sve što čuje), pritom sjajan kompozitor i pjkevač (iako on nije tako mislio o sebi - eh, to su druga vremena u kojima je malo bilo onih koji su mislili da su najbolji, najpametniji,...) Fall mountains, just don't fall on me Go on mister Businessman, You can't dress like me. Nobody know what I'm talking about I've got my own life to live I'm the one that's gotta die When it's time for me to die So let me live my life the way... I want to.
Cuca

26. 11. 2013 - 10:27

Sve pohvale Tanja, slusao sam te skoro na 98-ci i mogu vi rec da sam se prijatno iznenadio. Svaka cast, samo naprijed.
Novi komentar