Društvo

Je li nakon 75 godina istraživanja otkriven recept za sreću i uspjeh?

1512uspjeh
D
avne 1938. godine stručnjaci sa Univerziteta Harvard započeli su istraživanje na 268 muških studenata. To je proučavanje postalo vremenski najduže istraživanje koje je trebalo da otkrije tajnu ljudske sreće. Tri četvrtine vijeka dugo istraživanje profesor Džordž Vailant pretočio je u jednu rečenicu: "75 godina i 20 miliona dolara potrošenih na Veliku studiju rezultiralo je zaključkom od četiri riječi: Sreća je ljubav. Tačka."

Je li nakon 75 godina istraživanja otkriven recept za sreću i uspjeh?
Portal AnalitikaIzvor

Svrha studije je bila da se sazna koji faktori najviše utiču na sreću i samoostvarenje neke osobe. Nalazi pokazuju da se među njima našao alkoholizam, koeficijent inteligencije, porodične veze, te seksualni život.

Ti su rezultati objavljeni prošle godine u knjizi "Triumphs of Experience" Džordž Vailanta, stručnjaka koji je više od tri decenije bio voditelj te studije, a Amazon je objavio neke dijelove njegove knjige.

"U vrijeme kad mnogi ljudi dožive svoju desetu deceniju, najduža studija ljudskog razvoja ikad sprovedena nudi neke dobre vijesti za starce: naši se životi razvijaju i u poodmakloj životnoj dobi te nerijetko postaju ispunjeniji nego kada smo bili mlađi".

"Studija potvrđuje da je oporavak od teškog djetinjstva moguć, no sjećanja na sretno djetinjstvo nepresušan su životni izvor snage. Brakovi pridonose zadovoljstvu u znatnoj mjeri više nakon 70. godine života, a fizičko starenje nakon 80. godine manje je određeno genetikom, a više navikama koje su njegovali prije 50. godine. Zasluge za dostojno i živahno starenje ipak više pripadaju nama samima nego bilo kakvoj genetičkoj predispoziciji", navodi se u studiji.

Feel Guide piše kako je jedno od najvažnijih otkrića ove studije činjenica da je "alkoholizam poremećaj velike razorne snage". On je česti razlog razvoda, depresije i neuroze, a čini se da pri suzbijanju te loše navike osobi ne pomaže čak ni visok koeficijent inteligencije.

Što se seksualnog života tiče, Vaillant je otkrio da se liberali u svojim poznijim godinama upražnjavaju mnogo češće seks od konzervativac. Iako se pokazalo da politička uvjerenja nemaju veze sa seksualnom satisfakcijom, većina konzervativnih muškaraca raskrsti sa svojim seksualnim životom u 60-im godinama, dok liberali imaju seks i u 80-im.

"Konsultovao sam se i sa urolozima", tvrdi Vailant. "Ni oni ne znaju zašto je to tako".

Njegova knjiga često povlači paralelu između zdravlja i topline nečijih odnosa te sreće u poodmakloj dobi; 58 muškaraca koje je proučavao, a koji su imali najbolje veze sa svojim bližnjima, ostvarili su i najbolje uspjehe u poslovnom svijetu, te su bili cijenjeni od strane kolega i partnera.

Još jedno intrigantno otkriće pokazuje kako se povezanost čovjeka s njegovom majkom veže uz njegov uspjeh; oni koji su u djetinjstvu imali topli i zdrav odnos s majkom postali su mnogo uspješniji od drugih muškaraca koji su učestvovali u istraživanju, a takvog odnosa nisu imali. Neki od njih postali su pod stare dane i dementni.

Dobar odnos s ocem u djetinjstvu znači pak manju vjerovatnost pojave tjeskobe u zrelim godinama, veće uživanje u slobodnom vremenu i jači osjećaj ponosa i zadovoljstva životom u 70-im godinama.

Ipak, Vailant je rezultat tri četvrtine stoljeća dugog istraživanja pretočio u samo jednu rečenicu u kojoj je sažeta sva mudrost: "75 godina i 20 miliona dolara potrošenih na Veliku studiju rezultiralo je zaključkom od četiri riječi: Sreća je ljubav. Tačka."

foto: demotivacija.hr

Portal Analitika