Društvo

VIJESTI: SDP neće podržati oporezivanje telefonskih računa viših od pet eura

mobilni
P
oslanici Socijaldemokratske partije neće podržati rješenje Vlade da se svim korisnicima mobilne telefonije (pripejd i postpejd) koji imaju račune veće od pet eura od naredne godine uzimaju dodatnih sedam odsto poreza, umjesto dosadašnje takse, od po euro na sim karticu.

VIJESTI: SDP neće podržati oporezivanje telefonskih računa viših od pet eura
Portal AnalitikaIzvor

To je sinoć Vijestima rečeno u manjoj stranci vladajuće koalicije.

Opozicija nije podržala  takse niti kada je to učinila vladajuća koalicija DPS-SDP od jula prošle godine, a prema informacijama Vijesti, ne odgovara ni novi model Vlade da nastavi da ubira namet.

Skupštinski Odbor za ekonomiju, finansije i budžet danas će razmatrati predlog budžeta za 2014. godinu sa kojim su u paketu i izmjene Zakona o taksama i porezu na dohodak fizičkih lica.

Vijestima je nezvanično u SDP-u rečeno da, osim što su najavili da su za ukidanje taksi od januara, ne podržavaju ni porez  od sedam odsto, jer Vlada ima mogućnost da više naplati preko duga Elektroprovrede za poreze.

„Bolji je model da država naplati dug po osnovu poreza od EPCG, jer je to višestruko veći fiskalni efekat za državni budžet od ovog koji se predlaže izmjenama Zakona o taksama“, stav je SDP-a koji će imati više uslova za podršku budžetu za narednu godinu.

U poslaničkom klubu SDP-a ocjenjuju i da bi novi model oporezivanja telefonskih računa iznad pet eura izazvao penetraciju na tržištu telekomunikacija, što je stav i mobilnih operatera.

„To znači da bi građanin bio motivisan da kupi tri sim kartice i da na svaku potroši pet eura i time izbjegne porez. Tako bi imali manje prihoda u budžetu“, ukazuju iz SDP-a.

 

Portal Analitika