Politika

DROBNIČ: Otvaranje poglavlja 23 i 24 je test uspješnosti borbe protiv organizovanog kriminala

1912drobnic
Š
ef Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, Mitja Drobnič, u emisiji Načisto Petra Komnenića na TV Vijesti, saglasio se sa ocjenom da otvaranje poglavlja 23 i 24 predstavlja uspjeh i ozvaničenje najteže i najizazovnije faze, u kojoj će istrage, osude i hapšenja biti glavni test funkcionalnosti sistema.

DROBNIČ: Otvaranje poglavlja 23 i 24 je test uspješnosti borbe protiv organizovanog kriminala
Portal AnalitikaIzvor

- To je stari test koliko je borba protiv organizovanog kriminala uspješna, i po tome će se mjeriti uspjeh insitucionalnih rješenja. To je način na koji se mjeri koliko su mjere uspješne. Tačno je da je to jedan od sastavnih djelova cjelokupnih očekivanja od strane Evropske unije.

Drobnič je takođe kazao da, u principu, otvaranje novih poglavlja neće biti moguće ukoliko nema konkretnih rezultata u okviru poglavlja 23 i 24.

- Na to je teško odgovoriti, ali u principu je bitno da se napravi napredak u ta dva poglavlja. Naime, vladavina prava je kao krv u organizmu i važna je za djelovanje svih ostalih organa. Ukoliko tu ne bude rezultata, to može negativno da utiče na otvaranje i zatvaranje svih ostalih poglavlja.

Na pitanje Komnenića da li Delegacija notira stigmatizaciju insajdera i zviždača, različitih ljudi koji ukazuju na prljave tragove i poslove u ovoj državi, Drobnič je kazao kako se u dokumentima koji su mu do sada bili na raspolaganju, kao i u raspravama, nije išlo na pojednačne slučajeve. Komnenić je zatim precizino pitao da li su se barem bavili slučajem „kada je bivši urednik državnog lista Pobjeda, danas šef Biroa za odnose s javnošću Vlade Crne Gore, udario direktno na Štefana Filea, prozvao ga da je u vrijeme kada su Rusi krenuli na Češku on bio na strani Rusa“, Drobnič je potcrtao da mu je to „itekako zapalo za oko“.

- Nama je žao da je to tako napisao urednik jednog uglednog lista. Eto, to je još jedna negativna konstatacija. To što je sada šef Biroa za odnose s javnošću – tu stava Evropske komisije nema. Međutim, sigurno se sada treba pitati kakvu je poruku Vlada htjela da pošalje Evropskoj uniji – zaključio je šef Delegacije EU u Crnoj Gori.

Portal Analitika