Gibanica road

0512slobodan_1Tačno prije 70 godina, u noći između 20. i 21. decembra 1943. godine, četnici Draže Mihailovića su upali u selo Vranić i zvjerski, na spavanju, poklali čitave porodice partizanskih saradnika. U četrnaest porodica, ko god se te noći zatekao u kući – niko nije preživio. Danas, 70 godina kasnije, u Srbiji se sprovodi rehabilitacija Draže Mihailovića i četnika, u školama se uči o njima kao o antifašističkom pokretu, kao vrhunac, snima se i prikazuje bezvrijedna serija koja bi trebalo da bude okidač za prosvjetljenje svih Srba u vrijednosnom sistemu na kome Srbija treba da gradi svoj kontinuitet i koji je putokaz za buduće generacije.

Objavljeno: 26. 12. 2013 - 11:18 Promjenite veličinu teksta: A A A

 

Piše: Slobodan JOVANOVIĆ

 

U jednoj od mnogobrojnih političkih, polemičkih emisija na ovdašnjim (srpskim) televizijama, Borka Pavićević, iznervirana od prostačkog i nacionalističkog desničarenja nekadašnjeg fudbalskog asa, Duška (Duleta) Savića, uzviknula je “pobogu čovječe, pa vi ste bivši fudbaler”.

Sportisti i šovinisti: Vjerovatno je Borka imala sliku, koju i ja pamtim, o negdašnjim fudbalskim asovima: pikali su dobro loptu, ma im škola i obrazovanje nije bila jača strana. Kad čovjek danas pogleda javnu scenu u Srbiji mnogi nekadašnji fudbaleri, sportisti uopšte, su veoma značajne ličnosti u političkom, sportskom i bussines životu Srbije. Slijedeći tu logiku, mnogi današnji fudbaleri i drugi sportisti, uglavnom kolektivnih sportova, koji jedva, mucajući, uspjevaju da kako-tako skrpe otrcane fraze pred neki meč ili poslije njega, predstavljaju buduće elite srpskog društva. Ili se fudbalom bave doktori nauka ili su se, što će prije biti, današnja društva približila intelektualno-obrazovnim nivoima bivših i sadašnjih fudbalera.

Koliko god se upinjali da ubijede druge da se ne radi o istom obliku patološke svijesti i Srbi i Hrvati su od najgorih perioda i političkih pojava u svojoj novijoj istoriji napravili temelje sadašnjih i budućih apedeutičnih generacija. Ne čudi apološka tirada Džoa Šimunića i njegov tragikomični pokušaj davanja istorijskih poduka u vezi njegovog bestijalnog ponašanja,  koji , vjerovatno, kao decedent ustaških emigranata u Australiju ne vidi ništa loše u podržavanju simbolike odgovorne za  smrt stotina hiljada ljudi, u najvećem broju na okrutan način. Veliki broj njegovih sunarodnika stao je u njegovu odbranu i to je ono što ovu priču čini mnogo kompleksnijom.

Sjećam se slične reakcije u Srbiji kada ja srpski košarkaš Milan Gurović imao problema zbog svog istetoviranog Draže Mihailovića. I u ovom slučaju se radilo o svojevrsnom fenomenu, jer se ne radi o vremenima Raške i Travunije đe postoji oskudna dokumentacija pa se istorija može tumačiti na kreativan način, već o vremenu koje je ostavilo previše tragova koji “smrde nečovještvom”.

Krečenje istorije: Gotovo svakodnevno prisustvujemo promociji raznoraznih likova, od anonimusa do poznatih glumaca, koji ushićeno govore po srpskim medijima o svom doprinosu u stvaranju srpske istorije kroz učešće u realizaciji serije “Ravna GoraRadoša Bajića. I ja mislim da to jeste, u pravom smislu te riječi, “stvaranje srpske istorije”.  Ne po prvi put. Nameće se pitanje koji su razlozi da se od jedne po svemu opskurne, anomične, konfuzne i amoralne  ličnosti pravi ideološka ikona. Ne računajući, naravno, ekstatičnu budalaštinu koju je izjavio Nebojša Glogovac, tumač lika Draže Mihailovića, da je tumačenjem lika u seriji shvatio svu plemenitost, humanost i etičnost Dražinu. Duboko sam ubjeđen da u osnovi svega stoji krajnje desničarski, antikomunistički rakurs, podstaknut ideološkom prazninom nastalom raspadom socijalističkih država i inače usponom desnih ideologija krajem XX i početkom XXI stoljeća. Prvobitno se pokušalo sa promovisanjem “srpske majke”, Milana Nedića, kvinslingškog predsjednika vlade u vrijeme Drugog svjetskog rata. Čak su mu bile posvećene pozorišne predstave, a onda se shvatila sva besmilenost pravljenja  od pokrovitelja “dušegupki”, Banjičkog logora i stratišta u Jajincima simbola bilo čega do sramotne kolaboracije i zločina. Nije se zezati sa Izraelcima i jevrejskim stradanjima. U vrijeme “premijerovanja” Vojislava Koštunice čak je Nedić dospio na zidove zgrade u Nemanjinoj 11, sramotno se zadržavši do današnjih dana.

Draža mu dođe kao iznuđeno rješenje. Čovjek koji se na suđenju branio da nije odobrio zločine (ne negira ih) koje su činjeli njegovi komandanti, da su mnoge zločine počinili dok im on nije bio komandant, da bi se naprasno nakon učinjenih zločina ponovo vraćali pod njegovu komandu, koji je sebi pripisivao to malo borbi protiv Njemaca 1941, a sve nebrojene zločine “odmetničkim” četničkim jedinicama. Baveći se likom Draže Mihailovića, čovjek se u pojedinim trenucima zapita: čega je taj čovjek bio komandant? Smiješno djeluju njegova objašnjenja da je Miloš Glišić samoincijativno napao partizane u Požegi i Užicu 1941. iako su imali telefonsku vezu (“ja smatram da su Glišić i Ignjatović to izvršili na svoju ruku”), da je  Bogdan Brajević bez njegovog znanja prodao Njemcima 365 zarobljenih partizana nakon Dražinog susreta sa Njemcima u Divcima (svi strijeljani), iako ih je odveo sa Ravne Gore, da Zaharije Ostojić šalje Pavlu Đurišiću depešu i potpisuje je sa Draža Mihailović, a Draža ne zna za tu depešu, i sijaset sličnih besmislica. Tragikomično djeluju odgovori Draže Mihailovića na pitanje sudije da li je izvjesni Raković bio pod njegovom komandom i koliko je to ostao, pošto je bio dio “legalnih četničkih jedinica”, da je bio pod njegovom komandom “koliko je hteo”. Inače, za one koji ne znaju, “legalizovani četnički odredi” su bile četničke jedinice uredno registrovane kod njemačkih i italijanskih vlasti, koje su se mogle slobodno kretati po svim teritorijama kontrolisanim od okupatora.

Ugovori o kolaboraciji: Postoje ljudi kojima je sporna himna Crne Gore zbog Sekule Drljevića, a kojima nimalo ne smeta što baštine nasljeđe onih koji su kao pripadnici JvUO na tlu NDH tokom Drugog svestkog rata potpisivali ugovore sa organima vlasti NDH. Tim  ugovorima četnički odredi su se obavezali na saradnju sa organima NDH. Кarakteristični su po tome što je sa njima izvršena legalizacija četničkih odreda na taj način što organi NDH priznaju četnicima pravo organizovanja u zamjenu za potpisivanje lojalnosti. Ti ugovori standarno obuhvataju sledeće:

-Priznanje NDH od strane četnika;

-Obavezivanje četnika na lojalnost Anti Paveliću i NDH;

-Priznavanje od strane NDH četnicima prava na organizovanje;

-Priznavanje prava četnicima od strane NDH za nošenje oružja;

-Zajedničku borbu protiv NOVJ;

-Snabdijevanje oružjem, municijom, hranom i ljekovima četnika od strane NDH;

-U nekim slučajevima, NDH je četnicima garantovala i plate i penzije, kao i "bonuse" za ubijene ili zarobljene pripadnike NOVJ.

Slična lojalnost, ali prema okupatoru, je postojala u Sloveniji, Dalmaciji i Crnoj Gori. U Sloveniji su potpisivani ugovori i sa bjelogardejcima, koje je potpisao Karlo Novak, generalštabni major u štabu Draže Mihailovića. U Crnoj Gori je Pavle Đurišić odlikovan gvozdenim Hitlerovim krstom. Njegovi zločini u Pljevaljskom kraju, pobrojani u izvještaju svom komadantu Draži Mihailoviću su dobro poznati svima u Crnoj Gori. Svima koji žele da znaju, bolje rečeno. Nije smetala Draži kolaboracija Đurišića sa Italijanima i Njemcima, ali kad je sklopio savez sa Sekulom Drljevićem, odmah ga je proglasio izdajnikom.

Rehabilitacija fašizma: Tačno prije 70 godina, u noći između 20. i 21. decembra 1943. godine, četnici Draže Mihailovića su upali u selo Vranić i zvjerski, na spavanju, poklali čitave porodice partizanskih saradnika. U četrnaest porodica, ko god se te noći zatekao u kući – niko nije preživio. Te stravične noći, zločinci su zaklali sedamdeset dvoje ljudi, među kojima trideset pet žena i đevojaka i desetoro nedužne đece, od kojih dvoje u kolijevkama. Četiri đevojke, bolje reći đevojčice, bile su pred roditeljima silovane pa zaklane, a jedan mladić je bio kastriran pa zaklan. Pored toga, četnici su zarobili sedam boraca NOR-a iz Vranića. Četvoricu su, posle strahovitih mučenja, zaklali u selu, a tri borca su ustupili njemačkom Gestapou. Posle mučenja u logoru na Banjici, obješeni su u selu Čumiću kod Kragujevca. Međutim, ovo nije kraj četničkog divljanja. Oni su doveli još jedanaest građana, koji nijesu bili iz Vranića i nad njima izvršili pokolj. Sveukupno devedeset ubijenih. I sve Srbi!  Na suđenju Mihailoviću su bili, kao svedoci, otac i majka sa kolijevkom u kojoj je nekada bila njihova četvoromjesečna beba. Njihova slika sa suđenja  je slika kojom se treba oblijepiti Srbija.

Danas, 70 godina kasnije, u Srbiji se sprovodi rehabilitacija Draže Mihailovića i četnika, u školama se uči o njima kao o antifašističkom pokretu, kao vrhunac, snima se i prikazuje bezvrijedna serija koja bi trebalo da bude okidač za prosvjetljenje svih Srba u vrijednosnom sistemu na kome Srbija treba da gradi svoj kontinuitet i koji je putokaz za buduće generacije. Simbolički, Radoš Bajić u prepredugoj sceni, kojima obiluje ova serija, prikazuje uhapšenog oca i sina muslimanske vjeroispovjesti koje dovode Draži i koje on velikodušno pušta na slobodu, prethodno ih nahranivši i napojivši. Odvodeći ih, kad su zašli iz vidokruga, jedan od dva četnika kamom ubija oca . To bi, valjda trebalo da pretstavlja simboličko priznanje četničkih zločina za koje, viđi vraga, Draža Mihailović nije znao i koji su vršeni iza njegovih leđa.

Četnici su 7. aprila 1944. godine odveli vezanog popa Bora Gavrilovića, partizanskog simpatizera, u Malu Moštanicu, cio dan ga mučili i uveče zaklali. Prije nego što su ga zaklali, pop ih je zamolio da mu odriješe ruke, da bi mogao da se prekrsti i pomoli bogu.

-Odriješićemo ti ruke, pod uslovom, da nam iskreno kažeš, šta misliš, ko će pobjediti?

-Vi sigurno nećete.

-Ali pope, mi smo već pobjedili, vidiš da vas ubijamo kao zečeve (misleći na komuniste i njihove simpatizere).

-Nećete pobjediti. One koji kolju đecu u kolijevkama, srpski narod nikada neće prihvatiti.

Bile su to posljednje riječi popa Bora Gavrilovića. Nije doživio da sazna njihovu istinitost.

Danas Crkva kojoj je pripadao pop Bora Gavrilović slavi kao sveca jednog drugog i drugačijeg popa, Milorada Vukojičića, blagosilja četničke terevenke po cijelom svijetu, podržava prikazivanje pseudoistorijske RTS revizije novije istorije u režiji tvorca bezvrednih uradaka poput “Selo gori a baba se češlja” i traži svoje mjesto u divotnoj kombinaciji ravnogorstva i svetosavlja, kao zalogu za svoju budućnost i budućnost Srbije. Uostalom, na idejama Stevana Moljevića, koje su Dragiša Vasić i Draža Mihailović usvojili 1942. kao politički program Ravnogorskog pokreta, učinjeni su mnogobrojni zločini u bivšoj Jugoslaviji tokom devedesetih godina.

 

Komentari: 151

Abu khabir muavija

26. 12. 2013 - 13:47

Pošlo te. U nekoliko dana objavio si odličan feljton i evo danas opet odličan članak, Gibanica road.Da nisi na nekoj plemenitoj biljčici. Jedina mana članka je što naslovom asocira na bluz, a u suštini je hevi horor, ali daleko bilo, krivica nije do tebe već do našeg ružnog nacifolk naslijeđa.Svaka čast puno pozdrava i Sretna Nova godina.
JS

28. 12. 2013 - 11:39

2U2
Mrkoje

26. 12. 2013 - 13:51

Iako nam je ponešto od ovoga bilo poznato, nije na odmet da se s vremena na vrijeme progovori o ovom fenomenu srbijanskog javnog mišljenja. Povampireno četništvo koje je žestoko podstaknuto djelovanjem SPC, o čemu je javno govorio pok. Jovo Kapičić, čak i kod ogromne većine partizanskih potomaka, što je za psiho-analizu. Nas u Crnoj Gori više brine DPS vlast koja ide u zagrljaj glavnom generatoru četnistva izraženog u liku i djelu R. Radovića i V. Džomića, kao i podrške biračkog tijela koje sve to aminuje. Tragično! Vama g.Jovanoviću želim dobro zdravlje dug i plodotvoran život.
KONVERTITI !

30. 12. 2013 - 23:09

................čak i kod ogromne većine partizanskih potomaka, što je za psiho-analizu. ... custe li ovoga PSIHOANALITICARA-Frojda , sto kaze, nasi ocevi sa: 17, 18 godina vrbovani u komuniste prevarama i lazema MARXA i LENJINa , on se cudi nama danas da budemo ZATUCANI komunistickom UTOPIJOM i kada znamo za ZLOCINE komunista -sto njihovi SINOVI ne podrzavaju tu IDEOLOGIJU ma nemoj! Pa danas crnom gorom vladaju KOMUNISTICKI KONVERTITI , ovde je na delu , ANTIKOMUNISTICKI-KOMUNIZAM !
Drobnjak Beograd

27. 12. 2013 - 12:33

Je evo postovani Vesko, sad mi evo sinu da je zaista veliki dramaturg clan SANU.Lijepa njegova cerka se bavi u SRB jazz muzikom,slozicete se sa mnom dosta nekomercialnom muzikom.Pa za te promocije valjda treba dinara. Bas zalosno! Ljepsa je i od srpske majke Cece(pravosnazno osudjene,pa jos koliko se vodi trenutno postupaka,premijerove drugarice) no jazz nije sto i turbo folk. Glogovac je posebna prica.Koliko je samo glumaca igralo zlocince,pa im posle nijesu pripisivali herojska djela. I stovani Vesko,stalno nas ubjedjujete da su komunisti SFRJ isti sa komunistima Istocne Evrope!!! koliko ste samo to puta napisali,pa ste i sami povjerovali.Za svoje uspjehe i neuspjehe mogli bi nekad da okrivite malo i sebe.Kako tako britkog uma i pera,dozvoliste da centar moci prebacite iz sebe u druge ?! Svima,ali bas svima Srecna Nova Godina u najlepsoj Crnoj Gori!!!!!
Boban Bg

27. 12. 2013 - 12:34

Da potkrijepim malo vezu SPC sa četnicima: https://www.youtube.com/watch?v=f3xFbds787U#t=13 I za ovoga hiperproduktivnog rojalistu i četnika pop Boro Gavrilović je ubijen pred skoro svim mještanima Male Moštanice. Postoji u Vraniću muzej koji su organizovali preživjeli iz masakra (bilo prije neki dan na B-92 na 70-goišnjicu masakra) i potomci i rođaci žrtava. I to nema veze sa komunističkom propagandom, već su sami seljani napravili postavku. Bilo bi ti ljekovito da odeš do Vranića.
Vesko

27. 12. 2013 - 12:53

Srecna i vama Nova Godina u Beogradu!O ljepoti Crne Gore nekome drugome ja u njoj uzivam i imam namjeru dok sam ziv zivotom.Pobjegulje po bijelom svijetu nek nas ne uce o Crnoj Gori. Nisam napisao da su komunsiti SFRj isti sa komunistima iz istocne Evrope.SFRJ je bila bajka u kojoj se zivjelo lijepo na nerealnim osnovama.Kada se bajka zavrsila nazalost u krvavom raspletu neki poput vas guraju glavu u pijesak poput nojeva i optuzuju druge da su unistili tu drzavu a ne pada vam na pamet da ste je napravili kako ne treba i da je morala kad tad da propadne kao i komunisticki sistem koji za vas izgleda jos uvjek nema alternative.
Analitičar

27. 12. 2013 - 13:57

Rizikovat ću, još jednom, mada (neosnovano) računam da je i na Mars stigla civilizacija... Ljepotu Crne Gore i svakojega kraja na svijet MNOGO BOLJE vide i cijene stranci ili povremeni pośetioci, no lokalni nastavatelji. SFRJ nijesu uništili komunisti, jer tada ih više nije bilo. Izumrli su. To je bilo vrijeme tehnobirokratije, partijskijeh aparatčika, čankolizaca, snobova, skorojevića, mediokriteta. Država im jest postala klimava, ali ne s toga što su je komunisti "napravili kako ne treba", već što su je takvu načinjeli KAD ne treba. Ondašnja svijest njezinijeh nastavatelja nije zasluživala ni toliku slobodu, ni takav standard, ni tolika prava. Još su to bila poludivlja balkanska plemena. Što su ubrzo i pokazali.
Vesko

27. 12. 2013 - 14:29

a ko je stvorio te aparatcike,cankolizce,snobove,skorojevice i mediokritete ako nisu ti i takvi komunisti i sitem vrijednosit koji su oni uspostavljali od 1945.Ti si stvarno kao da si pao sa Marsa.
mojsije

27. 12. 2013 - 14:47

Jos jedared bravo Slobodane.Bilo je neophodno posjetiti gradjane na sve zlocine cetnickog pokreta,kada se pokusava izvitoperiti istorija.Puna podrska za sve sto si napisao i sto ces uraditi ubuduce.
PWS

27. 12. 2013 - 15:36

u SFRJ se zivjelo realno. SFRJ je razbijena od CIA, KGB, M16, SIGURIM, SANU i MMF. Nijesmo trebali napushati ocijalizam kad nijesmo imali boju zamjenu. Kapitalisticki san je bio nerealan i trajao je dok su razbili "komunizam". Kapitalisticko "blagostanje" je trajalo dok je trebalo dokazati da se u kapitalizmu bolje zivi. Kad je komunizam razbijen na scenu se vratio pravi, realni kapitalizam koji pije krv i lomi kosti radnika. Kapitalisticko blagostanje je nili lazno i privremeno dok ubijede narodne mase s obije strane zida da je kapitalizam stanje meda i mlijeka. Da zivi SOCIJALIZAM, ojhaaa!
Vesko

27. 12. 2013 - 16:28

Nazdravlje tebi ti ko pokojni Slobo Milosevic.Za sve je kriv truli Zapad i kapitalizam.
Jole Drinjak,penzioner Prčanj

27. 12. 2013 - 18:42

...Analitičar(čić)u,u koju ti je "brigadu" bila rodica' da nije ka ti u onu,kako ono reče da se zvaše brigada, u koju sam te "zaćerao" 1991 godine-u Hercegovinu(reče prije neki dan na Skala radio kotor)? Analitičaru-Ilija Bijeliću, batali se lažavina-znamo se dobrano :ko smo i đe smo bili tamo vi..tetke, tetkići do dana današnjega-služeći svakom okupatoru koji nije dolazio s,brda gore,nego iz civilizacije s'mora i preko mora!!
PWS

27. 12. 2013 - 19:30

na raspadu SFRJ su radile spoljashnje i unutrashnje snage. Mnogo stranih je shtitilo svoje "interese" u regionu a mnogo se unutrashnjih osjetilo zakinutim u podjeli... na poljuljanu drzavu cije je korijene pojela SANU, CIA, KGB... je udario MMF i srushio je. Rushenje "komunizma" je oznacilo isplivavanje snaga porazenih u 2sv. ratu cetnika, ustasha, balista, muslimanskih milicija... paralelno sa povampirenjem cetnika povampiruju ustashe, baliste, nedicevce, ljoticevce, krilashe, handzarevce, muslimanske milicije... ... Princip isti sve ostalo su nijanse... moze mi neko zamjeriti sto povlacim paralelu. ..ali jedina razlika medju njima je u okolnostima u kojima su djelovali a "princip" je isti - mrznja prema inovjercima. Slava Komunistima i Partizanima koji su potukli .... ksenofobicne, zlocinacke, izdajnicke!
A-Duke

27. 12. 2013 - 22:52

Sami ravnogorci odlicno znaju za incident u Vranicu. Sve se odigralo bez znanja odobrenja ili naredjena generala Mihailovica. Diktatura proletarijata ili parlamentarna demokratija? Komunistima se nije moglo objasniti da su u zabludi. Trebalo im je 50 godina da to shvate i odbace sopstveni koncept. To ih koliko vidim ne srecava da i dalje drze lekcije okolo.

28. 12. 2013 - 00:06

Pa to je svrha: da pokaže kako Draža ništa nije znao. On je kao Koštunica -. bio je neobavješten.
Analitičar

28. 12. 2013 - 01:09

Ma, Draža je janje jedno. Toliki zločini, toliki zločinci, a on siromah ni pojma. Čoek bi pomislio da im i nije bio komandant. Ali, JEST!
PWS

28. 12. 2013 - 00:11

Shta je zabluda? Socijalna pravda, narodna ravnopravnost, solidarnost, humanost...? Radnicko samoupravljanje- small shareholders? Nedostatak ekploatacije, nedostatak robovanja covjeka covjeku, nedostatak militarizma, nemanje vishih i nizih naroda i rasa? Jesu li tio zablude?
A-Duke

29. 12. 2013 - 17:24

Diskurs izmedju reci i dela. Sve skupa se zavrilo velikom tragedijom i nesrecom cije cemo posledice jos dugo osecati. A bili su na vreme upozoreni.
Boban Bg

29. 12. 2013 - 20:39

U samoj Srbiji, u kojoj je od kraja 1941. dominantna snaga bio Draža Mihailović, bilo je prema tome mirno, s obzirom da su četnici obustavili akcije protiv Nemaca. Nojbaher piše: “Ništa bolje ne može da opiše stanje u Srbiji od činjenice da je krajem avgusta 1944. u njoj bila stacionirana samo jedna nemačka borbena jedinica i to jedan policijski bataljon, koji i nije bio kompletan u odnosu na brojno stanje.” “Uskoro posle otvorenog sukoba sa Englezima, nekoliko četničkih vojvoda obratilo se molbom nemačkom vojnom zapovedniku, s ciljem da zaključe pakt o nenapadanju. U novembru 1943. zaključen je pakt Nemaca sa četničkim vojvodama Kalabićem, Keserovićem, Lukačevićem i drugima. U ugovoru je stajalo, da će potpisnici pakta poštovati primirje, da se neće napadati, a od slučaja do slučaja će sarađivati u borbi protiv zajedničkog neprijatelja, protiv Titovih partizana.”
Drugu Bobanu bg

29. 12. 2013 - 22:25

Drug Boban evo odgledah seruju RAVNA GORA epizoda 8. Stigao TILE u ZEMUN vozom iz ZAGEBA MAJ je -1941 docekali ga Davjorinka, Krcun i jos jedna drugarica , pita VALTER za stanje u SRBIJu prica Krcun i kaze nasi su na teren idu po narodu i za izbeglicku vladu svasta protiv KRALJA takodje ,prekida ga Valter i kaze ne majku ti bogati to nije dobro narod moze da se okrene na nas protiv to ne sada protiv KRALJA narod je opijem MONARHIJOM to cemo POLAKO ima kada , to odmah sprovedite da se obaveste nasi drugovi po terenu TILE BIO mudar ! Drazan DOBAR-naivan! ps. Rajstag su zapalili Nemci druze Bobane ,kod nas su POBEDNICI pisali ISTORIJU tako i ti tvoji komentari!
PWS

30. 12. 2013 - 08:30

citav Bajicev projekat moze stati u srpsku poslovicu: babi se snilo shto joj milo bilo. treba pisati i opominjati o pokushajima da se rehabilituju zlocinacke, izdajnicke vojne formacije iz 2 sv. rata: cetnici, ustashe, nedicevci, ljoticevci, balisti, ss-handzarevci, muslimanske milicije...
Секула

30. 12. 2013 - 16:01

Слободане, није у реду да овако пишете о четницима. Ево вам дио једног текста који вас можда заинтригира и натјера да признате да нисте у праву: "Komandant crnogorskih četnika Pavle Đurišić bio je hrabar, krut, odvažan, bistar i veoma omiljen komandant kod vojske, naročito kod onih hrabrijih vojnika i komandanata... Pavle Đurišić je prije polaska iz Rudog naredio da svaki borac koji pokuša da pljačka ili otima od naroda bude na licu mjesta strijeljan. I pored takvog upozorenja, bilo je onih koji nijesu mogli da izdrže glad." - "Од Везировог до Зиданог моста", Весељко Копривица, недељник "Монитор".
PWS

30. 12. 2013 - 17:47

jedan njemacki agent, tipa Holbruka, koji je cio Balkan u crno zavio, pishe da je Pavle Djurishic bio pravi vojnik, nije se bavio politikom, samo je izvrshavao naredjenja. Bihorci najbolje znaju koliko je savjesno izvrshavao Moljevicev plan i program oslonjen na Nachertanje. Djurishica je dostigla najveca bozja i ljudska pravda; presudili su mu oni najslicniji njemu.
teror

30. 12. 2013 - 17:48

U dugoj koloni, koja se protezala od Doljana, u blizini Podgorice, do Vjeternika, prema kontraverznim izvorima, nalazilo se oko 12.000 naoružanih ljudi i oko 6.000 žena, djece, staraca, ranjenika, kompletni Veliki sud, mnogobrojni seljaci, građani, trgovci, studenti, profesori, ljekari, advokati, učitelji, mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije sa 76 sveštenih lica. U koloni koja je odstupala - našlo se i nekoliko podgoričkih muslimana, kao i jedan dio savezničkih pilota koje su četnici spasili. O težini kretanja u uslovima niskih temperatura, čestog savezničkog bombardovanja i povremenim sukobima sa KOMUNISTIMA, najbolje govori vrijeme provedeno na putu. Marš od Podgorice do Rudoga glavnine četničkih jedinica i nejači trajao je dvadeset dva dana.Tako se oko pet odsto cjelokupnog stanovništva Crne Gore našlo u dugoj koloni, koja je hitala u neizvjesnost bjezuci ispred KOMUNISTICKOG TERORA!
film

30. 12. 2013 - 23:16

Mozemo se nadati jednoga dana u OSLOBODJENOJ crnoj gori od KOMUNISTA da ce se snimiti FILM o GOLGOTI crnogorskog NARODA a zvace se , od, "DOLJANA do ZIDANOG mosta" ocekujem neke velike pare od nasledstva UJAKA iz CIGAGA industrijalca iz AMERIKE dobar dijo tija para dacu RADOSU BAJICU da napravi tu TRILOGIJU stradanja CRNOGORSKOG naroda na tom PUTU! Nadam se da ce za to vrijeme otici ovi LOMUNISTI sa VLASTI,(poslednji bastion komunisticke vladavine u EVROPI) !
Секула

30. 12. 2013 - 19:05

Планцо, шалу на страну. Кад су Ђуришић и његови одступали из ЦГ, напали су их Дапчевићеви људи. У помоћ Ђуришићу долази муслиманска милиција, тада предвођена Хусеином Ровчанином, предратним хоџом из Петњице. Касније их је Дапчевић осунетио по други пут али као побједник рата пребацио одговорност пораженим мангупима. Нико не негира да је било у том рату злочина над сарадницима нациста из муслиманског народа. Али ипак је наивно вјеровати да муслимани нападају Дапчевића бранећи одступницу свом наводном крвнику. Та предрасуда, наводни злочини четника над муслиманима, главна су мана Јовановићевог текста. Друго је ова смијешна прича о Хитлеровом одликовању. Хитлер није одликовао ни маршала Петена, ни Павелића, Антонескуа, Тисоа који су имали стотине логора за Јевреје а не да одликује овдашње камењарце.
PWS

30. 12. 2013 - 23:05

ceto, Rovcanin nije iz tog mjesta...napredovanjem partizana iz Bosne u Cg poceli su da se sklapaju razni nevjerovatni savezi. Partizane su kombinovano napadali cetnici, balisti i muslimanske milicije pod komandom njemackih oficira, naravno. karakteristicna je sacuvana slika Rovcanina sa ukrshcenom redenicima shto slika i prilika cetnicke uniforme. Rovcanina je rehabilitovao muftija Zukorlic kad je sklopio pakt o nenapadanju s cetnickim vojvodom Nikolicem. Ps. I ovako i onako, kako god da se okrene, navijao sam i navijam za PARTIZANE.
PWS

30. 12. 2013 - 23:09

ceto, razlika izmedju Petena, Pavelica, Antoneskua...i Djurishica, s druge strane, je shto Djurishicev metod nije otvarao potrebu za logorima. Iza njega su ostajale masovne grobnice.
Секула

31. 12. 2013 - 00:40

Планцо, не сјећам се мјеста, али је Ровчанин био хоџа у тим крајевима прије рата, ти то добро знаш. Твоји су заједно јели макароне са Ђуришићем и носили чизме италијанске производње. А зашто је до сукоба у долини Лима међу вама дошло утврдила је поратна власт заплијењеним документом који каже: "Осман Растодер, Ћазим Силајић, хоџа Ровчанин и хоџа Пачариз ових дана извршили су нападе на одреде Рада Корде, попалили више српских села и борба по сазнању још траје… При нападу муслимана на Рада Корду и његове четнике извршен је напад и на Ћаловића клисуру и у овом нападу су по сазнању учествовали и Италијани" (писмо из 22/10/1942). Наравно, касније сте се опет измирили, када је италијанску власт замјенила њемачка.
PWS

31. 12. 2013 - 01:30

grijesis ceto, nijesam ja iz te price.
PWS

31. 12. 2013 - 02:20

Prvi napad na okupacione snage, jednu ustashku postaju, izvrshili su sandzacki komunisti u proljece 1941. Ako me trazish tu me mozesh naci, ceto. Da se Srbima ne bi uzeo primat jedno pusharanje sa zandarima u Srbiji uzeto je kao pocetak ustanka protiv okupatora. Ustashi se nijesu dugo zadrzali u Sandzaku nego su otishli otkud su doshli. Muslimanske milicije koje su formirali ustashi ponudile su se Talijanskoj vojsci. Od njih su dobijali naoruzanje i komande. Fenomen "muslimanskih milicija" je naucno nedovoljno istrazen i zato otvoren za manipulacije sa velikosrpske strane koja ga preuvelicava ili sa bosnjacko- klerikalisticke koja ga umanjuje. Muslimanska milicija nijesu bili vojska ali nijesu bili ni naruzani narod (seoske straze). Oni su bili naoruzani sluge okupatora.
danilo stojanovic

17. 01. 2014 - 06:41

Citam neke komentare i pokusavam da razumijem mentalno sljepilo nekih inace korektnih komentatora (vesko) o nekorektnim (kao sekula & co) necu. Sto se svadjate oko cinjenica? One se ne mogu izmijeniti. Mogu se samo interporetirati na razlicite nacine. A to je upravo ono sto se ovdje desava? Ako bas zelite malo vise istine o cetnicima proctajte felton Damjana Pavlice objavljen u e-novinama. Imate sva zvanicna dokumenta - plus originalne snimke - pa ko nije gadljiv na zlocne nek izvoli: http://www.e-novine.com/author/damjan-pavlica
Vesko

18. 01. 2014 - 09:33

Danilo ne svadjam se ja u namjeri da pokazem da su cetnici bili vojska spasa. Ako ste pazljivo citali ja sam u svojim kometarima rekao da su cetnici bili zlo. U njmackim arhivima se pominje oslobadjanje Visegrada 1944 od strane cetnika ali ostaje svjedocenje o pokolju 5000 muslimana na visegradskom mostu nakon toga sto svakako svojim zvjerstvom baca u drugi plan borbu cetnika protiv Njemaca u konkretnom slucaju. Ja samo hocu da kazem da su komunsti kao pobjednicka strana nakon WWII stvorili jedan potpuno nekriticki odnos prema sopstevnoj ulozi u tom ratu i da mi ukoliko zelimo da se isitnski suocimo sa svojom prosloscu, da je ostavimo iza sebe i da iz nje izvucemo prave zakljucke moramo da budemo svjesni i tih manipulacija i da se razracunamo sa njima. Istina oslobadja ali ne samo istina o cetnicima nego i o partizanima i komunistickom pokretu uopste. Zar nisu komunisti nakon rata izgrali sporazume Tito-Subasic zarad osvajanja vlasti?
danilo stojanovic

18. 01. 2014 - 11:56

@Vesko - Ova tema me nimalo ne privlaci, jer je je to jedna od "toksicna tema" koje kvare svaki smisaoni razgovor i komunikaciju. Sigirno je da su komunisti pisali svoju istoriju - isto tako pristrasno - kao sto su napisane i sve srpske istorije! Kao sto se sada pise i ova "novo-cetnicka"! Preporucio sam feljton g. Pavlice jer sam ga procitao da bih saznao cinjenice. Ne zelim da ubjedjujem druge u moje neznanje. Feljton je zasnovan za originalnim dokumentima i fotografijama i ne ostavlja nimalo sumnje o zlocinstvima cetnika. Po navici iz komunistckog vremena, - sada moram reci da su ustase bile mnogo gore. Jesu. Jer, ipak u Srbiji nije bilo Jasenov(a)ca. Nijesam protiv toga sa se ponovo ispitaju sve cinjenice - ali sam protiv ludila stvranja heroja (i svetaca) od zlocinaca. A posebno kada se na tom poslu "krecenja" angazuje skoro citava nacija. I vrsni "intelektualci"
Vesko

18. 01. 2014 - 13:26

U Srbiji su tokom WWII utociste nasli mnogi prognanici iz Slovenije koji su po vjeri katolici recimo medju njima Milan Kucan bivsi predsjednik Slovenije a u ustaskoj NDH nije bilo mjesta pravoslavcima te su ih protjerivali,zlostavljali u logorima ili pokatolicili. Zato ste u pravu kada kazete da su ustase bili gori od cetnika.
Novi komentar