Ktitorska Amfilohijeva freska na podgoričkom hramu

hramfreska
N
a ktitorskoj fresci u sabornom hramu Hristovog Vaskrsenja u Podgorici oslikani su mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije Radović, pokojni patrijarh Srpske pravoslavne crkve SPC Pavle sa oreolom sveca, pokojni patrijarh Mojskovski Aleksij, pokojni arhiepiskop atinski Hristodulos, arhitekta hrama Predrag Ristić, protomajstor Momčilo Stanojević, sveštenici i narod, podsjećaju današnje Vijesti.

Objavljeno: 28. 01. 2014 - 08:03 Promjenite veličinu teksta: A A A

Na fresci, koja se nalazi na desnom zidu, u blizini glavnog ulaza, oslikano je kako mitropolit Amfilohije, koji je nacrtan ispred ostalih, "predaje hram" Isusu.

Protojerej-stavrofor Velibor Džomić kazao je Vijestima da je u pitanju ktitorska freska, koja se uvijek nalazi sa južne strane hrama, na ulazu.

"Ktitorska freska čini sastavni dio freskopisa jednog pravoslavnog hrama. Ostaje kao svjedočanstvo budućim naraštajima o onima koji su gradili hram i koji su se ugradili u taj hram. Tako je i u ovom slučaju", kazao je Džomić.

Na freskama se sveci slikaju sa oreolima, a ktitori bez oreola.

Na jednim od ulaznih vrata u hram, iznad uklesanog Svetog Petra Cetinjskog piše "Za pokoj duše Duška Jovanovića".

Duško Jovanović, pokojni urednik "Dana" ubijen je u noći, 27. maja 2004. godine ispred redakcije tog lista.

Na istim vratima stoje uklesane i riječi mitropolita Amfilohija: "Brate Duško, na pravdi Boga si nastradao. Blago postradalima pravde radi, njihovo je carstvo nebesko".

Kamen temeljac za izgradnju hrama 9. avgusta 1993. postavila su tri patrijarha, vaseljenski Vartolomej , srpski Pavle i moskovski Aleksij.

Hram Hristovog Vaskresenja građen je dvije decenije, a osveštan je 7. oktobra 2013. godine u okviru obilježavanja 1.700. godišnjice Milanskog edikta, kojim je rimski car Konstantin i službeno označio kraj vjerskih progona u Rimskom carstvu.

(foto: pl

Komentari: 20

(na)opaka

28. 01. 2014 - 10:03

Kako nam je Amfli mlad i lep ! Ipak, nije u redu , dje su ovdje Djukanovic i Vujanovic? A , ni Momirov udio ne treba potcijeniti . Zar su tako lako zaboravili milione sto ima je Vlada Cren Gore dala ?

30. 01. 2014 - 09:22

Na prvo pitanje ćeš naći odgovor na današnjoj naslovnoj strani "Blica" (ili učukaj tamo: ko je na fresci). Pogledaj. Interesantno.
jovan

28. 01. 2014 - 16:13

Nije Amfilohije dao novac da se napravi sabor da bi ga mogli smatrati ktitorom. "Ktitor (grč. ktitor: utemeljitelj, vlasnik), osoba koja je osnovala kakvu zadužbinu; zadužbinar (obično u Vizantu i kod pravoslavnih Slovena ili osnivač odn. osoba koja izdržava manastir ili mu dade velik prilog; donator. Žena ktitorka (ili ktitorica). Ktitor (obično feudalac) iz svojih je sredstava zidao crkvu i poklanjao joj sve predmete potrebne za bogosluženje, izdržavao je manastir i branio ga u slučaju potrebe, postavljao starješinu manastira, upravljao njegovim prihodina i propisivao unutrašnji red. Portreti ktitora i njegove porodice naslikani su u crkvi, a njihova imena unošena su u diptihe. Oni su imali počasno mjesto za vrijeme liturgije i pravo na grob u crkvi. Prava ktitora prenosila su se na njihove nasljednike. U novom vijeku (XVI-XVII v.), kad se više nisu gradili novi manastiri, naziva se ktitorom i onaj ko manastir održava, popravi ili dariva. Tako se neki ruski, vlaški i moldavski knezovi zovu "novi ili vtori ktitori"."
Risto pravi od sebe

28. 01. 2014 - 22:47

Umislio da sjedi na tron Svetog Petra Cetinjskog, kakva prevara, hoće da bude Risto Svetac, ili Tajnovidić Risto, baš lijepo zvuči, zato je krenuo da gradi na svako uzvišenje po jednu Njegoševu kapelu, potpuno se čovjek uživio u svemu ovome, samo ostaće Risto poznat po ratno huškačkom djelovanju po Hrvatskoj, BIH i Kosovu, uzalud mu sve ovo, misli da tako sakrije svoja zla djela, ali ostali su mu nadimci .... i ..... za sva vremena!
trn

28. 01. 2014 - 23:40

Administrator ni slučajno ne propušta već uobičajena, dobro poznata i duboko zarađena imena najvećeg neprijatelja CG i Crnogoraca pa nam sakati komentare da se ta "fina duša" ne uvrijedi! Pomenuo sam ime đavo i Lucifer ali mi je on to istačkirao do neprepoznatljivosti. Moram ovo završit tako što ću reći: prijatelj našeg neprijatelja mora biti i naš neprijatelj!
Belka

21. 02. 2014 - 09:03

Nije mi jasno zašto je mitropolit Amfilohije i ovi patrijarsi sa njim na ktitorskoj fresci, jer oni nijesu izgradili hram, tj. finansirali izgradnju. Sigurno su dali neki prilog ili dar,ali to nije ktitorstvo. Narod je od priloga finansirao izgradnju, bilo je tu i značajnih donacija, ali niko se nije pojavio i dao npr. milion eura pa da bude ktitor. To što je vlada dala narodne pare ne svrstava ih u ktitore, Milo nije dao ni cent svoga novca.
Novi komentar