OD SEPTEMBRA 2014. GODINE: Osnovci sa tablet računarima, smart tablom i didaktičnim softverom umjesto svesaka, kreda i tabli

tablet
M
inistarstvo prosvjete priprema pilot projekat po kome će učenici prvog razreda osnovne škole, od septembra 2014.godine umjesto svesaka, kreda i tradicionalnih tabli koristiti tablet računare, didaktični softver, smart tablu, elektronske knjige i zvučnike. Prema pilot projektu, takav postupak bi bio sprovden u četiri odjeljenja odabrane podgoričke škole, a vrijedan je 160.000 eura.

Objavljeno: 28. 01. 2014 - 11:13 Promjenite veličinu teksta: A A A

-Takvo rješenje, u oglednoj fazi, neophodno je s obzirom na to da se ovim projektom u velikoj mjeri mijenja metod rada s djecom i od velikog je značaja monitoring svakog pojedinačnog koraka koji se preduzima tokom cijelog pilot projekta, navodi se u vladinoj Analizi.

Šta predviđa pilot projekat: Pilot projekat predviđa: opremanje četiri učionice smart tablom, računarom, projektorom i zvučnicima. Potom nabavku tablet uređaja za učenike, kupovinu servera u Ministarstvu prosvjete, na kojem bi bio postavljen portal preko kojeg bi mogao funkcionisati download primarnog didaktičkog softvera za osnovnu školu; kreiranje portala za primarni didaktički softver za osnovnu školu; kreiranje didaktičkog softvera za prvi razred osnovne škole-interaktivnih programa i elektronskih udžbenika na osnovu postojećeg štampanog materijala, testiranje softvera za prvi razred osnovne škole; izradu e-materijala za učitelje i roditelje i obuku ICT koordinatora i učitelja. Prema pilot projektu neophodno je izvršiti obuku roditelja, kao i rad sa djecom „na terenu”, odnosno implementacija rješenja u nastavnom procesu, u odabranim odjeljenjima; evaluaciju, analizu i procjene postignutog rješenja, navodi se u vladinoj Analizi finansijskih i drugih pretpostavki neophodnih za realizaciju pilot projekta uvođenja ICT tehnologija, hardvera i odgovarajućeg didaktičkog softvera, u osnovno obrazovanje i vaspitanje.

Kako će se udžbenici prenijeti u softver: Prema analizi, udžbenik Priroda i društvo može se u obimu od oko 85 odsto prenijetiu interaktivni softver, ostatak bio bi u vidu radnih listova.

- Udžbenik Matematika može se u obimu od oko 80 odsto prenijeti u interaktivni softver, ostatak bio bi u vidu radnih listova. Dalje, udžbenik iz predmeta Crnogorski jezik i književnost može se u dijelu književnosti čitav prenijeti u interaktivni softver, dok bi dio iz jezika mogao biti prenešen u obimu 80 odsto u interaktivni sadržaj. Udžbenik Muzička kultura u potpunosti se može prenijeti u interaktivni softver, dok bi dopuna materijalu bi bio postojeći muzički CD. Udžbenici za predmete Likovna kultura i Engleski jezik ne predviđaju se za prenošenje u interaktivni softver, u pilot fazi Projekta. Licenca za korišćenje nastavnih učila iz Engleskog jezika zakupljuje se od izdavačke kuće Longman, pa samim tim nemamo prava njihov sadržaj da pretvaramo u softver za učenje, jer nemamo autorska prava. Kompletan postojeći štampani materijal udžbenika predviđeno je da se izradi u formi elektronskih knjiga, piše u analizi.

Više od 95,6 odsto osnovaca koristi računar: Istraživanje kojim je anketirano 1.073 osnovaca od trećeg do devetog razreda u ukupno devet crnogorskih opština, pokazuje izrazito visok stepen korišćenja informaciono komunikacionih tehnologija – 95,6 odsto osnovaca koristi, dok 4,4 odsto ne koristi računar. Najveći procenat učenika počeo je da koristi internet između pete i desete godine (69,2 odsto), dok prosjek godina kada su anketirani počeli s korišćenjem interneta iznosi osam godina i tri mjeseca.

Šta je didaktički softver: Didaktički softver u širem smislu predstavlja softver koji se može koristiti kao alat u procesu nastave. Pod tim se, prije svega, podrazumijevaju alati koji služe za izradu i korišćenje standardnih dokumenata, tabelarnih proračuna, standardnih prezentacija, inženjerski alati za grafičku obradu i proračune, alati za izradu aplikativnog softvera, za projektovanje informacionih sistema, za izradu statičkih i dinamičkih web prezentacija, za dizajn i obradu slike, LMS, za učenje na daljinu. Primjeri takvih alata su MS office, Open office, Autocad, Photoshop, Java, OracleDesigner, Visual studio, Moodle, MS SQL, MySQL. Prema planu, didaktični softver bi uradili domaći stručnjaci.

P.Z.

Komentari: 7

28. 01. 2014 - 12:42

Bice posla za oftalmologe.Nikad kraja glupostima kada su inovatori procesa obrazovanja u pitanju.
profesor

28. 01. 2014 - 19:18

Nema kraja bjelosvjetskim budalastinama. Sve ... ponio po ....lu.
Novi komentar