Društvo

MITROVIĆ: Na fresci nije Đukanović već dr Ratko Mitrović

milofreska3001
L
ik u ktitorskoj fresci Sabornog hrama Hristovog vaskrsenja u Podgorici pripisan Milu Đukanoviću predstavlja Ratka Mitrovića, profesora Univerziteta, člana Građevinskog odbora hrama koji je dao veliki doprinos pri gradnji te bogomolje, navodi se u demantiju starješine Sabornog hrama Dragana Mitrovića dostavljenom Portalu Analitika.

MITROVIĆ: Na fresci nije Đukanović već dr Ratko Mitrović
Portal AnalitikaIzvor

- U prirodi crkve nije da bilo koga stavlja u raj i pakao, već da je otvorena za svakog čovjeka bilo kog nacionalnog, političkog i društvenog opredeljenja, svjedočeći Hrista kao vječnu istinu, put i život - naveo je u reagovanju starješina Sabornog hrama Hristovog vaskrsenja u Podgorici protoprezviter - stavrofor Dragan Mitrović.

Mitrović ističe da  Saborni hram Hristovog vaskrsenja svjedoči, kako arhitekturom i umjetničkim rešenjem, tako i freskopisom. On kaže da zbog toga demantuje sve navode i izjave u novinama.

- Ne ulazeći u odvajkada priznatu slobodu umjetničkog izražavanja i slikarsku simboliku odgovorno tvrdimo da lik u ktitorskoj fresci pripisan Milu Đukanoviću predstavlja dr Ratka Mitrovića, profesora Univerziteta, člana Građevinskog odbora hrama Hristovog vaskrsenja i stručnjaka koji je dao veliki doprinos pri gradnji istog hrama - objašnjava Mitrović.

Navodi i da mitropolit Amfilohije nije određivao ko će biti stavljen u raj ili pakao.

- Pripisivati pak mitropolitu Amfilohiju da određuje ko će biti stavljen u raj ili pakao, značilo bi pripisati mu da preuzima na sebe ono što samo Bogu pripada i to na strašnom sudu Božijem, što bi bilo potpuno nerazumno - zaključio je Mitrović.

Čitaocima Portala Analitika predstavljamo sliku koju je objavio portal Blic.rs na kojoj se nalaze premijer Milo Đukanović i profesor Ratko Mitrović da procjene kome više „odgovara“ freska na Hramu Hristovog vaskrsenja.

blicmilomitrovic3001
Portal Analitika