RADULOVIĆ: Neshvatljivo naplaćivanje kuvera u restoranima

0703radulovic
P
redsjednik Crnogorskog turističkog udruženja (CTU) Žarko Radulović kazao je za Portal Analitika da mu je neshvatljiva praksa naplaćivanja kuvera u crnogorskim restoranima u kojima gost objeduje.

Objavljeno: 07. 03. 2014 - 04:59 Promjenite veličinu teksta: A A A

„Kuver predstavlja u stvari sistem naplaćivanja pribora za jelo kada u restoran dođe ugovorena grupa ljudi koji nose svoju hranu. Tako je bilo, biva i bivaće. Praksa je da se grupa dogovori sa restoranom da im naplati prostor, stolove i stolice, escajg, salvete i sve ono što uz to ide“, objašnjava sagovornik Portala Analitika.

0703nikcevicRadulović kaže da ne može da razumije praksu pojedinih restorana da gostima koji poruče hranu kod njih naplaćuju kuver.

„Kuver je uračunat u hranu. Uobičajeno je da ugostitelji prilikom formiranja cijene u nju uračunavaju i troškove radne snage, materijal, escajg i sve ostalo. Ta cijena je jedinstvena i ne može se razlagati na pojedine djelove“, kazao je predsjednik Crnogorskog turističkog udruženja.

Direktorica Centra za zaštitu potrošača (CEZAP) Olga Nikčević kazala je za Portal Analitika da ugostitelji imaju pravo da u svojim objektima određuju cijene, ali isto tako da potrošaći imaju pravo da izaberu da prakse ugostitelja koje im se ne dopadaju kazne neposjećivanjem tih objekata.

„Pravo je ugostitelja i vlasnika objekata da određuju cijene. Ako je u cijenu usluge uvedena neka nova stavka onda se ona može ukalkulisati u cijenu. Sa druge strane gosti i potrošači imaju pravo da ne ulaze u restorane koji naplaćuju kuver i da ne koriste njihove usluge“, objašnjava sagovornica Portala Analitika.

U nekim podgoričkim restoranima kao dodatna stavka na računu nalazi se kuver čija se cijena kreće od 50 centi pa nadalje.

Kuver predstavlja pribor za jelo, ali i ukupnu postavku stola sa stolnjakom, salvetama i čašama, kako u domaćinstvu, tako i u profesionalnom restoraterstvu.

K.Ć.

Foto: pobjeda.me

rac1

rac2


 


Komentari: 2

Vesna

07. 03. 2014 - 11:10

Direktorica Centra za zaštitu potrošača (CEZAP) Olga Nikčević bi trebala da zna da riječ "Kuver" nije naša riječ I da potrošač NEMORA da zna nejeno značenje . Stoga bi Olga Nikčević trebala da insistira da se za tuđicu nađe adekvatna riječ. Potom bi Olga Nikčević trebala da insistira da u jelovniku (Menu) to bude upadljivo istaknuto I to ne manjim fontom od onog kojim su otkucane ostale cijene. Makar tako bi trebalo I makar tako se radi ovđe na zapadu. Vidim Olgi Nikčević se sve svalo na to "Ako im je skupo neka gosti neidu tamo"
feferonka

08. 03. 2014 - 08:45

Prvi put čujem da će mi neko naplatiti pribor za jelo i sto u objektu koji je namijenjen potrošnji njihovih proizvoda. Umjesto naplate tog kuvera treba da stoji cijena ulaska u te objekte, jer bi u tom slučaju vjerovatno uzeli picu u papir ili otišli u drugi objekat. Ovako, ovo je, ako imaju pravo na ovaj bezobrazluk, obmana, prevara potrošača. Mogu oni smatrati da su potrošači neobaviješteni ili neobrazovani i možda neće imati problema sa takvima, međutim ima i onih sa kraćim ''fitiljom'' koji neće razumjeti ovu uvezenu modu.
Novi komentar