BERANE: Opozicija preuzima vlast, nakon osam godina DPS izgubila apsolutnu većinu

1003berane
K
oalicija ''Zdravo Berane'' koju čine Socijalistička narodna partija i Demokratski front pobijedila na lokalnim izborima u Beranama. Prema nezvaničnim informacijama na osnovu 100 odsto obrađenog biračkog tijela ta koalicija je osvojila 18 mandata i apsolutnu većinu a DPS 17 mandata, koji je time nakon osam godina izgubio vlast u Beranama. Van lokalnog parlamenta ostale su SDP koja je bila na ivici cenzusa, Pozitivna Crna Gora Narodna stranka i Bošnjačka stranka. Na izbore je izašlo 76 odsto birača.

Objavljeno: 10. 03. 2014 - 05:35 Promjenite veličinu teksta: A A A

Koalicija SNP-DF osvojila apsolutnu većinu: U apsolutnim brojkama koalicija SNP-DF je na ovim izborima osvojila 8.271 glasova a DPS 7.729 glasova. Najbliža cenzusu je bila SDP sa 476 glasova, kojoj je za ulazak u lokalni parlament falilo oko 40 glasova. Daleko od cenzusa su bile Pozitivna Crna Gora sa 397 i Narodna stranka sa 220 glasova. Van parlamenta su ostale i Bošnjačka stranka sa 350 glasova i Srpska lista sa 65 glasova.

Na prethodnim izborima, 2010. godine, najviše mandata 19 osvojila je koalicija DPS-a i SDP-a, koja je formirala vlast. Udružena opozicija imala je 16 odbornika. DPS je tada imao 16 odbornika, SDP 3, SNP 8,Nova 5, NS 2, a PzP jedan odbornik

Prve preliminarne analize izbora pokazuju da je za DPS i SDP bilo nenadoknadivo sustići minus od 2.500 glasova koji je nastao osamostaljivanjem opštine Petnjica.

Na prošlim lokalnim izborima kada je Petnjica bila u sastavu Berana koalicija DPS-SDP je osvojila 10.185 a od toga u Petnjici 2.832, a opoziciona koalicija “Bolja Crna Gora” SNP-Nova-PzP-NS tada je u Beranama osvojila 8.327. glasova.  To znači da DPS-u nije pomogao ni povećanje od gotovo 500 glasova u odnosu na lokalne i parlamentarne izbore.

Na lokalnim izborima održanim u Petnjici u novembru mjesecu, DPS je osvojila 1. 457, SDP 1.102 a BS 430 glasova.

Svi koji žele da ozdrave Berane dobrodošli u koaliciju: Član koalicije „Zdravo Berane“ Darko Stojanović kazao je, kako pišu Dnevne novine, da je sigurno da je koalicija koju čine DF i SNP ostvarila ubjedljivu pobjedu i osvojila apsolutnu vlast.

„Od početka smo govorili da su svi oni koji su raspoloženi da ozdrave Berane dobrodošli u koaliciju. Razgovaraćemo sa svima, nije problem. Najvažnije je da je koalicija koja je upropastila naš grad nakon osam godina svrgnuta sa vlasti, a svi oni koji misle dobro našem gradu su dobrodošli u koaliciju“, kazao je Stojanović i dodao da ne strahuje da će DPS osporiti pobjedu.

Izborni poces protekao regularno: Predsjednik Opštinske izborne komisije, Veselin Došljak, kazao je za RTCG da izborni proces protekao regularno i u skladu sa izbornim zakonom i da OIK nije imao bilo kakvih prigovora od strane podnosilaca izbornih lista.

Međutim incidenata je bilo u toku izbornog dana koji je protekao u međusobnom optuživanju koalicije SNP-DF i DPS-a. Incidenti su počeli kada je u mini štabu DPS-a napadnut njihov kandidat za odbornika Enver Mandžukić a završili su najavom koalicije SNP-DF da će podnijeti krivične protiv funkcionera DPS-a zbog navodne kupovine glasova. Na Fejsbuk stranice te koalicije su objavljenii i spiskovi građana Berana koji su prema tvrdnjama te koalicije primili po 50 eura u zamjenu za glas.

Slavlje na ulicama Berana: Kako pišu Dnevne novine na ulicama Berana, pristalice opozicije, proslavljale su euforično pobjedu na izborima. Taj list dalje navodi da su neki od pristalica krenuli ka izbornom štabu DPS, ali ih je u tome spriječio kordon policije, te su nastavili da slave u sporednim ulicama.

DPS uvećao glasove, SDP neće ući u parlament: Demokratska partije socijalista (DPS) na izborima koji su juče održani u Beranama osvojila je 500 glasova više u odnosu na prethodne kada je nastupila u koaliciji sa Socijaldemokratskom partijom (SDP), ali to nije bilo dovoljno da se osvoji većina, saopštio je portparol Časlav Vešović.

Portparol SDP Mirko Stanić kazao je da je razočaran rezultatima, jer njegova partij anije uspjela da uđe u lokalni parlament. Ipak, ističe da je zadovoljan što je broj glasača povećan na 500.

Medojević traži pomoć od Drobniča: Član predsjedništva Demokratskog fronta, Nebojša Medojević o izbornim neregularnostima i kupovini glasova obavijestio je ambasadora EU u Podgorici Mitju Drobniča, zamjenika Vrhovnog državnog tužioca, Veselina Vučkovića i ministra unutrašnjih poslova Raška Konjevića, pišu Dnevne novine.

On očekuje od EU da oštro osudi praksu DPS i ohrabri zužilaštvo da pokrene hitnu akciju protiv političke korupcije na visokom nivou.

Beranska Skupština imaće 35 odbornika.

Biračko pravo imalo je 23.553 građana koji su glasali na 55 biračkih mjesta.

Foto: udruzenjesandzak.org

Komentari: 16

*

10. 03. 2014 - 07:17

Trobojke i zastave sa 4 S su se sinoć viorile u Berane. Niđe crnogorkse zastave. Slave neprijetelji države svoje jedine! I zato u pamet se braćo Crnogorci! Ne dozvolimo da nam pojedini hoštapleri iz vlasti omrznu državu Crnu Goru
Analitičar

10. 03. 2014 - 10:52

Čemu ovolika dreka, kad se NIŠTA nije promijenilo? Izanalizirajte broj glasova, pa ćete razumjet da se niko nema ničemu radovat. Crna Gora je rezolutno polarizovana i promjene vlasti nijesu posljedica volje glasača, već stranačke, a i državno-upravne kombinatorike. Pored toga postaje jasno da produkcija opština sve više dijeli Crnu Goru i generiše etnički izolacionizam, a uništava ideju građanske Crne Gore. "Živio" DPS, najveći crnogorski DUŠMANIN!

10. 03. 2014 - 10:57

Moj Dusane kad ces shvatiti da ce tih gavrana bit mozda jos vise i to zbog politike DPS koji ne shvata da se drzavovorna politika u novo vrijeme mora mijenjati .Nezadovoljstvo raste zbog osione politike DPS a SDP samo upozorava dje to vodi. Ili ti mislis da je dovoljno da SDP slusa DPS i teci ce med i mlijeko.Dusane, problem tvoj i onih koji misle kao ti je sto vi buducnost Crne Gore vidite jedino sa totalnim monopolom DPS i jednog covjeka. Ako DPS izjednacimo sa Crnom Gorom pad DPS znacice i pad Crne Gore. Zvuci li ti mozda poznato sa padom Kralja Nikole sto se desilo. Ocemo li Dusane da zabijamo glavu u pijesak i da ne vidimo ocigledno.
Dusan Madzarovic

10. 03. 2014 - 11:32

P O U K A za SDP, Sto vam je HVALILO i sto vam hvali sa DPS-om. I sjutra ako NE bude Crne Gore, ZNAJTE da ste VI JEDINI KRIVAC. Osjecateli da lete CRNI GAVRANI nad Crnom Gorom. Sobzirom na vasu glasacku moc, DPS je bio vise nego korektan prema vama i dao vam i PREVISE. Radite sto god hocete, NIJE ni meni milija Crna Gora od vas.
Analitičar

10. 03. 2014 - 11:45

Za crbe znam, što gore to bolje, ali ne znam čemu se Beranci raduju? Ako su mislili da im je za vrijeme DPS vlasti bilo loše, sad će viđet da im je zapravo bilo super. Izabrali su teži način da to razumiju, pa eto im. SDP će morat dobro razmislit što čini, jer ova politika "toplo-ladno" ne donosi boljitak. Nije dovoljno bit uvjeren u izpravnost svoje politike, mnogo je značajnije pridobit glasače, jer bez njih politika postaje obično politikantstvo. Njima fali neko ko će ih podučit kako se pridobijaju ili makar kako se ne odbijaju glasači. Neko ih mora podučit da se pučina NE RAZUMIJE u političke finese, već se "pali" na mnogo prizemnije stvari.
Jole Drinjak,penzioner Prčanj

10. 03. 2014 - 13:11

...emisiju:"Teška reč".Nisam je gledao zbog Vučića-jer i mi u Crnoj Gori imamo i peviše i vučića i lisičića! Gledao sam je,zbog izuzetno nadarenog čovjeka-novnara grand l'pera Lukovića! I nisam pogriješio,jer on reče s'jednom što svi ostali uključujući i ove naše vođen "komentatore",reknu-a ništa ne reknu,no riknu samo! Nije pao u Berane DPS-jer on ne može panuti ispod ovog"vodostaja"-dok ima ovoliko (ne)plivča po CG? Pala je država u jednom njenom necjelovitom dijelu?Varka su i Petnjica, i Mojkovac i, Cetinje i Ulcinj, i svi ostali koji će redom padati-ne zbog lošeg DPS nego zbog lošijih kooperanata tog istog DPS! Gospodo,lažu vas--kad vas uče da brak iz interesa je pravi brak! Ništa iz interesa nije pravo i dobro-naprotiv! Pogledajte kako završava svoju "potonju uru" suprugova supružnica iz braka iz intersa gospođa SuDoPeračica-na dvoru svog supružnika?Džaba vam eruri-kad vam fale klikeri?
Novi komentar