Krim zove OEBS da prati referendum

krim
V
lasti Krima pozvale su OEBS da pošalje posmatrače koji bi u nedjelju, 16. marta, pratili tok održavanja referenduma o pripajanju tog regiona Rusiji.

Objavljeno: 10. 03. 2014 - 16:43 Promjenite veličinu teksta: A A A

Kako se navodi, poziv OEBS, sa sjedištem u Beču, uputio je parlament Krima.

Proruske snage su posljednje nedjelje u više navrata spriječile posmatračku misiju OEBS da uđe na Krim, uz obrazloženje da nijesu dobili dozvolu za ulazak, podsjetila je agencija Rojters.

Krimski premijer Sergej Aksjonov je izjavio da su pripreme za pripajanje Krima, crnomorskog poluostrva na jugu Ukrajine, Rusiji već počele.

Aksjonov je za RIA Novosti rekao da će Krim biti spreman da počne sa upotrebom ruskog zakona nekoliko mjeseci poslije referenduma, a da krimsko ministarstvo finansija već pravi plan za prelazak na rusku rublju.

Očekuje se da će na referendumu na Krimu, gdje etnički Rusi čine oko 60 odsto stanovništva, većina glasati za otcjepljenje, čime će se stvoriti uslovi da Moskva pripoji tu oblast svojoj teritoriji.

Vrhovni sovjet (skupština) Krima donio je prije četiri dana načelnu odluku o stupanju te autonomne republike kao subjekta federacije u sastav Ruske Federacije.

 

Komentari: 0

Novi komentar