PUTIN: Rusija će ispoštovati rezultat referenduma, primirje do 21. marta

0603krimukrajinaok
N
a ukrajinskom poluostrvu Krim danas se održava referendum na kome će stanovnici birati između pripajanja Rusiji i veće autonomije unutar Ukrajine. Biračka mjesta otovrena su u osam sati po lokalnom, odnosno sedam po srednjoevropskom. Ruski predsjednik Vladimir Putin u telefonskom razgovoru sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel kazao je da će Rusija poštovati volju građana na Krimu.

Objavljeno: 16. 03. 2014 - 15:10 Promjenite veličinu teksta: A A A

Na biralištima na Krimu, gdje se danas održava referendum o nezavisnosti, uočeno je nekoliko mogućnih nepravilnosti, javila je francuska novinska agencija AFP. Birači na jednom biračkom mjestu u Sevastopolju glasali su prije nego što je referendum zvanično počeo, a novinarima (među kojima je bio i reporter AFP) nije bilo dozvoljeno da priđu nekim biračkim mjestima u Sevastopolju i Simferopolju, iako su imali akreditaciju krimskih vlasti.

Uočeno je nemilosrdno agitovanje za Rusiju (koje nije dozvoljeno prema izborniim pravilima) u vidu probi za večerašnje slavlje, pošto se očekuje da će biti izglasana nezavisnost. Mihajlo Mališev, šef Odbora za organizaciju referenduma, demantovao je izvještaje da je ruskim građanima dozvoljeno da glasaju, rekavši da pravo glasa imaju samo stanovnici Krima ili oni koji imaju ukrajinske pasoše.

Na referendumu o statusu ukrajinskog poluostrva Krim do 14 časova po lokalnom vremenu, odnosno do 13 sati po srednjoevropskom, glasalo je 54 odsto građana s pravom glasa, saopštila je danas referendumska komisija, a prenosi agencija Kriminform.

Ruski predsjednik Vladimir Putin u telefonskom razgovoru sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel kazao je da će Rusija poštovati volju građana na Krimu. Dodao je da je jako zabrinut napetostima koje vladaju na istoku i jugu Ukrajine, a koje, prema njemu, izazivaju radikalne skupine odane Kijevu, prenose svjetske agencije.

Ministar odbrane Ukrajine Ihor Tenjuk je saopštio da je s ruskim ministarstvom odbrane dogovoreno primirje na Krimu do 21 marta. Kako je kazao, ukrajinske trupe će ostati u bazama, a ruske snage neće pokušati da ih potisnu. Pregovori će se nastaviti nakon 21. marta, saopštio je Tenjuk.

Komentari: 0

Novi komentar