SRBIJA: Do 14 sati glasalo 27,7 odsto birača

1603srbija
N
a vanrednim parlamentarnim izborima u Srbiji do 14 sati glasalo je 27,7 odsto upisanih birača, a do tada nijesu zabilježene ozbiljnije nepravilnosti na biralištima, saopšteno je iz CESID-a.

Objavljeno: 16. 03. 2014 - 15:35 Promjenite veličinu teksta: A A A

Izvršni direktor CESID-a Marko Blagojević rekao je na konferenciji za novinare da je po regionima, najviše građana sa pravom glasa izašlo na izbore - u centralnoj Srbiji 28,9 odsto, zatim u Beogradu 26,9 odsto i u Vojvodini 26,3 odsto.

Na prethodnim parlamentarnim izborima 2012. godine na birališta je do 14 sati izašlo 32,1 odsto upisanih birača, 2008. godine 29,4 odsto i 2007 njih 30,9 odsto birača.

- Što se tiče toka glasanja - u principu je bez ozbiljnijih nepravilnosti, ali naši posmatrači nam ukazuju na nekakve nedosljednosti na određenom broju biračkih mesta u vezi sa biračkim spiskovima, što je stara i hronična boljka naših izbora, koja je teško izlječiva - kazao je Blagojević.

Prema njegovim riječima, do 14 sati u principu nema nepravilnosti koje bi po težini ,svaka ponaosob, ili po broju sve zajedno, na bilo koji način, mogle da utiču na regularnosti čitavog izbornog postupka, prenosi B92.

Blagojević je ponovio da će OEBS imati podatke o izlaznosti na Kosovu.

- Mi ćemo tek tokom noći znati, kada ti rezultati glasanja budu utvrđeni, na koji način će se i da li će se uopšte rezultati glasanja na Kosovu odraziti na rezultate glasanja na nivou Republike, a samim tim i na raspodjelu mjesta u budućem sazivu Narodne skupštine Srbije - naveo je on.

Blagojević je poslije zvaničnog saopštavanja podataka o izlaznosti rekao novinarima da CESID ostaje pri procjeni da će odziv birača na parlamentarnim izborima biti oko 55 odsto.

On je kazao da se procenjuje da će odziv biti između 53 i 57 odsto.

Pravo glasa na današnjim izborima u Srbiji ima 6.765.998 građana. Na zbirnom izbornom listiću je 19 lista stranka koalicija i grupa građana, od toga sedam manjinskih, na kojima je ukupno 3.020 kandidata za poslanika.

Komentari: 0

Novi komentar