Društvo

ĐUROVIĆ i STRIKOVIĆ: Neko hoće da nas diskredituje, ovakav spisak za Savjet RTCG nelegitiman

LO200408
Savjet Radio televizije Crne Gore (RTCG) biće nelegitiman ukoliko Skupština bude razmatrala listu kandidata za članove tog tijela koju je objavio Administrativni odbor. Pozivamo Odbor da poništi objavljenu listu, ponovo pregleda dokumentaciju i držeći se striktno slova zakona, a ne ličnih preferencija, napravi listu kandidata i rangira ih na jedini zakonom dozvoljen način - broj dobijenih podrški, uz preduslov da ispunjavaju sve druge zakom propisane uslove", kazao je kandidat za člana Savjeta Javnog servisa i njegov dosadašnji član, Goran Đurović.

ĐUROVIĆ i STRIKOVIĆ: Neko hoće da nas diskredituje, ovakav spisak za Savjet RTCG nelegitiman
Portal AnalitikaIzvor

On i Slavica Striković pozvali su na današnjem presu  Administrativni odbor da saopšti kriterijume na osnovu kojih je ocjenjivao koji su predlozi nevladinih organizacija (NVO) za članove Savjeta validni.

LO200370
"Ukoliko Administrativni odbor i njegova stručna služba ne isprave grešku u postupku ocjene validnosti dokumentacije za kandidate za članove Savjeta RTCG, podnijećemo krivične prijave protiv odgovornih osoba“, poručio je Đurović.

Administrativni odbor objavio je u utorak listu kandidata za članstvo u Savjetu RTCG, a NVO iz oblasti zaštite ljudskih prava i sloboda za dva mjesta kandidovale su Đurovića, Slavicu Striković i Milana Radovića.

LO200371
- Smatramo skandaloznim pokušaj da se diskredituju kandidatkinja Slavica Striković i kandidat Goran Đurović, dosadašnji članovi Savjeta RTCG, zbog svog dosadašnjeg rada i kritičkog osvrta u odnosu na rad Savjeta. Takođe, ovo je pokušaj da se diskredituje i preko 150 nevladinih organizacija koje su nam dale podršku, a koje takođe imaju kritički odnos prema vlasti, smatra Striković.

Striković, Đurović, kao i jedna grupa nevladinih organizacija, Udruženje mladih sa hendikepom, Savez slijepih, SOS telefon smatraju da je u tom procesu bilo nepravilnosti i kršenja zakona..

- Podrška za Gorana Đurovića je sa 125 potpisnika, svedena na 19, dok je za mene sa 108 svedeno na 11, bez ikakvih jasnih objašnjenja. Na osnovu nepoznatih i nezakonitih kriterijuma, stručna služba i radna grupa Administrativnog odbora, formirana za ovu namjenu, izbrisali su volju NVO, pojasnila je Striković.

Ona je objasnila da je riječ o  kredibilnim organizacijama, aktivnim u oblasti zaštite ljudskih prava i sloboda, zaštitom nacionalne, rodne i ukupne ravnopravnosti, prava na životnu sredinu, prava potrošača, prava lica sa invaliditetom ili prava na obrazovanje i socijalnu zaštitu.

Đurović je kazao da se obratio predsjedniku Administrativnog odbora Radivoju Nikčeviću, sa zahtjevom da ih informiše kojim kriterijumima su se u Odboru vodili prilikom ocjene validnosti dokumentacije, te da li je stav u radnoj grupi i u samom Odboru  bio jedinstven prilikom utvrđivanja liste, a da odgovor još nije stigao.

Na današnjem presu  govorila je i predstavnica Udruženja mladih sa hendikepom, Marina Vujačić, koja smatra da se ovakvim postupkom potcjenjuju NVO.

Slično mišljenje imaju i iz Saveza slijepih Crne Gore, gdje smatraju da neko hoće da obesmisli kredibilitet i značaj NVO-a.

-Ili žele da pošalju poruku da nijesmo dovoljno značajni i kredibilni u zaštiti ljudskih prava, ili da su nevladine organizacije neprofesionalne ili nesposobne da kopiraju dokumentaciju i ponesu je da je ovjere, rekao je predsjednik Saveza slijepih Crne Gore, Goran Macanović.

- Mi danas ovdje ne branimo lik i djelo ovo dvoje kandidata, ovo je vrlo ozbiljan politički problem, rekla je Biljana Zeković iz NVO SOS telefon.

Administrativni odbor Skupštine Crne Gore sačinio je listu kandidata za članstvo u Savjetu RTCG, koji su dostavili blagovremenu i potpunu prijavu na javni poziv.

Za devet mjesta u tijelu koje treba da upravlja Javnim servisom, kandidovali su se ispred univerziteta Nikola Vukčević i Katarina Švabić, predstavnik CANU i Matice crnogorske je profesor Perko Vukotić, za mjesto određeno za nacionalne ustanove kulture i NVO iz ove oblasti konkurišu Gojko Kastratović i Dragana Tripković. Udruženja poslodavaca predlaže Ivana Mitrovića, NVO koje se bave medijima  Mima Draškovića, NVO iz oblasti zaštite ljudskih prava za dva mjesta kandidovale su Gorana Đurovića, Slavicu Striković i Milana Radovića, sindikati su za jednu poziciju predložili Vladimira Pavićevića i Marka Nikčevića, a Paraolimpijski i Olimpijski komitet Igora Tomića.

Portal Analitika