Admiral Markets: Možemo očekivati postepeno jačanje dolara

2403admiralmarkets
Z
a očekivati je postepeno jačanje američkog dolara u odnosu na većinu ostalih najtrgovanijih valuta. Dolar bi najviše mogao ojačati u odnosu na valute koje su po većini parametara precijenjene, kao npr. euro i australijski dolar.- ocijenio je analitičar Admiral Marktsa Josip Kokanović.

Objavljeno: 24. 03. 2014 - 10:21 Promjenite veličinu teksta: A A A

-Prošle nedjelje nakon dugog perioda slabljenja američki dolar je naglo ojačao, ponajviše u odnosu na euro i britansku funtu. Razlog je bio sastanak guvernera američke centralne banke na kojem je zaključak bio da je oporavak američke privrede jak, te da će centralna banka završiti program podsticanja privrede vjerojatno do jeseni. Dodatni razlog jačanja dolara je bila konferencija za novinare  Dženet Jelen,  čelnice američke centralne banke, koja  je izjavila da će do prvog dizanja kamatnih stopa vjerojatno doći sredinom 2015. godine, što je prije nego što je do sada očekivano.-kazao je Kokanović.

On dodaje da budući da su ciklusi dizanja i spuštanja kamatnih stopa u pravilu dosta dugi, učesnici na finansijskim tržištima su odmah počeli masovno da kupuju američki dolar u očekivanju dugoročnog rasta vrijednosti ove valute.

-Trenutni kurs EUR/USD na platformama Admiral Marketsa, vodećeg Forex brokera, iznosi 1,3800. Nakon objavljivanja ove vijesti dionice su nastavile sa rastom, te se vrijednost američkog SP500 indeksa ponovno približava rekordnoj vrijednosti od 1888 bodova koja je dostignuta prije desetak dana.Evropski indeksi kao što su njemački DAX i francuski CAC,  sa kojima je takođe moguće trgovati putem Admiral Marketsa, su nešto udaljeniji od rekordnih vrijednosti ali takođe rastu.-

Kokanović ističe da je cijena zlata nakon govora Dženet Jelen počela naglo da pada, i da je do sada pala oko četiri procenta.
-Ovakav pad se mogao očekivati budući da cijena zlata dosta zavisi o visini kamatnih stopa u SAD-u. Što su kamatne stope više, to je štednja u bankama isplativija, pa se manje investitora odlučuje za zlato te mu cijena pada. U krizama, kada kamatne stope padaju, investitori preferiraju sigurnost pa se češće odlučuju na kupovinu zlata te mu radi veće potražnje vrijednost raste.-objašnjava analitičar Admiral Marketsa

On kaže da za ovu nedjelju ima samo nekoliko najavljenih događaja koji bi mogli imati veći uticaj na kretanja na finansijskim tržištima a najvažniji od njih je konferencija za novinare australijske centralne banke koja će se održati u srijedu ujutro. Popis i točan raspored svih najavljen događaja možete pogledati na ekonomskom kalendaru Admiral Marketsa.

Upitan kakva kretanja na valutnom tržištu možemo očekivati idućih nekoliko mjeseci, Kokanović naglašava da budući da su na prošlonedeljnom sastanku čelnici američke centralne banke zaključili da je oporavak privrede jak te da će vjerovatno početi dizati kamatne stope prije nego je do sada najavljivano , za očekivati je postepeno jačanje američkog dolara u odnosu na većinu ostalih najtrgovanijih valuta.

-Dolar bi najviše mogao ojačati u odnosu na valute koje su po većini parametara precijenjene, kao npr. euro i australijski dolar. Ukoliko se oporavak američke privrede nastavi, investitori će u očekivanju dizanja kamatnih stopa vjerojatno početi masovno da kupuju dolare da bi u roku šest mjeseci do godinu dana EUR/USD mogao da padne do 1,3000. Američki dolar bi mogao da ojača i u odnosu na australijski dolar, jer slabiji AUD žele i australijski izvoznici i centralna banka, a u prilog tome ide i slabiji privredni rast u Kini koja je najveći kupac australijskih ruda, te očekivani brži oporavak privrede SAD-a. Kurs AUD/USD bi mogao pasti sa sadašnjih 0,9000 na 0,8500.- zaključuje Josip Kokanović.

Komentari: 1

24. 03. 2014 - 12:46

Cijena zlata je izrazena u americkim dolarima te je obrnuto proporcionalna trendu dolara. Pored toga zavisi i od inflacije koje je trenutno blaga.
Novi komentar