KALUĐEROVIĆ: Podrška članstvu u NATO sa 35 porasla na 46 odsto

Nebojsa-Kaludjerovic
I
novirani način koji se primjenjujemo u poslednjih godinu, otvoreni dijalog sa pristalicama i protivnicima i onim koji nemaju stav o NATO integracijama, dali su značjane rezultate, kazao je danas u Kolašinu nacionalni kordinator za NATO integracije, Nebojša Kaluđerović.

Objavljeno: 14. 04. 2014 - 14:18 Promjenite veličinu teksta: A A A

"Od 35 odsto podrške članstvu u NATO u oktobru prošle godine, stigli smo do 46 odsto", istakao je Kaluđerović.

On je podsjetio da je u poslednjih pola godine razgovarano sa studentima, NVO sektorom, privrednicima, političkim partijama, prenosi MINA.

Kaluđerović je, kako prenosi portal RTCG, da su tribinama i okruglim stolovima posvećenim NATO integracijama prisustvovali i protivnici te ideje kako bi u demokratskoj atmosferi razmjenjivali argumente.

"U takvim okolnostima nerijetko se smanjuju predrasude prema NATO-u, ali ipak ih još ima i to iz partijskih, nacionalnih, religijskih razloga", ukazao je Kaluđerović.

Kaluđerović je ukazao na brojne prednosti koje donosi članstvo u Alijansi, od bezbjedonosnih pa do ekonomskih.

"Nema ni jedne države koja je ušla u NATO da je zabilježila ekonomski pad ili recesiju. Sve su podigle domete svojih ekonomija i kvalitet života društvene zajednice“, kazao je nacionalni kordinator za NATO.

Naveo je nekoliko primjera koliko bi koštalo da Crna Gora sama organizuje svoju odbranu sa tri roda vojske.

„Jedna avio-eskadrila bi koštala milijardu EUR godišnje. Na moru bi nam trebala dva veća patrolna broda, desetak manjih i 20 manjih čamaca. Trebalo bi nam šest hiljada vojnika a šta mislite koliko koštaju samo četiri godišnja bojeva gađanja za toliko vojnika", istakao je Kaluđerović.

On je rekao da je Crna Gora u posljednjih 150 godina u prosjeku svakih 20 bila u ratu, što je znatno iscrpljivalo državu kako u ljudskim tako i u materijalnim resursima.

„Da nam je neko 1988. godine rekao da ćemo nakon toga živjeti u tri države, niko mu ne bi vjerovao. Sada živimo u najmanjoj, ali svojoj državi koju moramo i da čuvamo i da razvijamo“, poručio je Kaluđerović.

 

 

Komentari: 7

14. 04. 2014 - 14:23

Samit NATO u Wales-u je u septermbru. AkoBogda da dobijemo poziv.
Nagual

14. 04. 2014 - 17:45

"Nema ni jedne države koja je ušla u NATO da je zabilježila ekonomski pad ili recesiju. Sve su podigle domete svojih ekonomija i kvalitet života društvene zajednice“, kazao je nacionalni kordinator za NATO. ------------------------------------------------------------------------- BUGARSKA NAKOM ULASKA U NATO IMA RAST SPOLJNOG DUGA SA 10 MIJARDI NA 46,8 MILIJARDI DOLARA. RUMUNIJA NAKOM ULASKA U NATO IMA RAST SPOLJNOG DUGA SA 42 MIJARDE NA 127 MILIJARDI DOLARA. ULAZECI U NATO PAKT DRZAVE ULAZE U DRUZNICKO ROPSTVO
URAAAAAAAAAAAA

14. 04. 2014 - 18:33

Covece sto smo BLIZI NATU i EU-BRISELU mi sve gore i gore ZIVIMO bar SREDNJA KLASA i ona najniza HAOS jedino je bolje ELITI , koga bre vi zahebavate hebemi se i za NATO I ZA EU , !!
CKALJA !

14. 04. 2014 - 17:47

......Podrška članstvu u NATO sa 35 porasla na 46 odsto..... hahaha, nije votka rakija , o ' Boze , KOMENDIJASA !!
danilo stojanovic

14. 04. 2014 - 19:46

Kakve veze ima spoljni dug? Srbija nije clanica NATO - a predbvidja se da ce se u naredne 2-3 godine zaduzivati njamamnje po 5 milijardi EUR -a godisnje da bi finansirali budzetski deficit. Nije NATO nabio dug Hrvatske (a tamo je prosjecna plata bar duplo veca od one u Srbiji)? Niti Njemacka, UK, Holandija, itd. pate pod NATO- kisobranom. Vi gospodo (dine?), nemate argumenata osim onih nekoliko nesrecnih zrtava bombardovanja (za koje je, uzgred, najveci krivac bio S. Milosevic I njegova politika). Vasa NATO-fobija je zasnovana na ideoloskim temeljima jer ulaskom CG u NATO prestaju svi "velikodrzavni snovi" nasih komsija. Zato se i vodi kampanja preko "strucnjaka" (kao sto ste vi) koji ne znaju da napisu dvije smislene recenice - vec samo proizvode "buku" i pokusavaju da uguse svaku smislenu rspravu o ovom vaznom pitanju CG.
Novi komentar