Pokrenuta akcija u Donjecku, pretučen predsjednički kandidat u Kijevu

1504ukrajina1
V
ršilac dužnosti ukrajinskog predsjednika, Oleksandr Turčinov izjavio je da je u Donjecku jutros pokrenuta antiteroristička akcija.

Objavljeno: 15. 04. 2014 - 09:42 Promjenite veličinu teksta: A A A

-Akcija će biti realizovana u fazama i na uravnotežen i odgovoran način. Još jednom bih htio da naglasim da je cilj ovih mjera da se zaštite građani Ukrajine-, rekao je Turčinov prilikom obraćanja Vrhovnoj Radi. 

Uz to je optužio Rusiju da gaji "brutalne planove" za destabilizaciju jugoistoka Ukrajine. 

-Oni žele da zapale vatru ne samo u Donjecku, nego i na čitavom jugu i istoku Ukrajine, od Harkova do Odese", naveo je Turčinov.

Tokom noći iz različitih dijelova istočne Ukrajine stizale su poruke o kretanju vojne tehnike, prenosi Voice of Russia.

1504ukrajina4Pretučeni ukrajinski političari: U međuvremenu, pripadnici nacionalističke grupe Desni sektor upali su u sjedište Komunističke partije u sjeveroistočnom gradu Sumi i pretukli službenika regionalnog komiteta Valerija Sirjačenka. Ranije su provalili u sjedište Komunističke partije u zapadnom gradu Rovno, prenosi RT.

Osim Sirjačenka, brutalno je pretučen i ukrajinski zastupnik i predsjednički kandidat Oleg Carev. Careva su napali kasno sinoć u Kijevu odmah po izlasku iz televizijskog studija kanala ITCV.

Ukrajinski mediji prenose da su i drugog kandidata na izborima koji je takođe učestvovao u emisiji ITCV, Mihaila Dobkina, ispred televizije napadači posuli zelenom bojom i brašnom.

Na Carevoj veb stranici navodi se da ga je napala naoružana agresivna rulja koja je blokirala zgradu televizije. Kasnije je objavljen i video u kojem je Carev pokazao svoje povrede te izjavio da bez obzira na fizičke prijetnje neće povući svoju kandidaturu.

1504ukrajina2Ukrajina ne da vodu Krimu: Ukrajina je smanjila isporuke vode Krimu čak 12 puta u odnosu na dosadašnje uobičajeno vodosnabdjevanje, prenosi RT.

Krim sada navodno od Ukrajine dobija tek 5,5 kubnih metara vode u sekundi, dok norma iznosi oko 70 kubnih metara u sekundi. O svemu je predsjednik Krima Sergej Aksjonov obavijestio predsjednika Rusije Vladimira Putina.

Zbog problema sa vodom, vlada u Simferopolju razmatra nekoliko alternativnih rješenja. Navodno se pominje izgradnja vodovoda preko Kerčenskog prolaza za isporuku vode iz Krasnodarskog kraja, kao i moguće bušenje dubokih bunara na području Krima.

EU i SAD Rusiji prijete širenjem sankcija

Europska Unija i SAD najavile su nove sankcije protiv Rusije nastavi li se pogoršavati stanje na istoku Ukrajine gdje proruski demonstranti zauzimaju vladine zgrade.

O krizi su na zahtjev Kremlja telefonski razgovarali predsjednici Putin i Obama. Ruski predsjednik rekao je kako je dojam o ruskom miješanju u Ukrajini utemeljen na sumnjivim informacijama i da je kriza rezultat nesposobnosti vlasti u Kijevu da uzme u obzir potrebe ruskog stanovništva. Pozvao je Obamu da svojim utjecajem spriječi upotrebu sile i krvoproliće. Obama je rekao kako će se cijena miješanja u situaciju samo povećati za Rusiju. 

Europski ministri u Luksembourgu odlučili su se za proširenje popisa osoba za koje se uvode ograničenja. "Odobrili smo dvije ključne mjere iz paketa za ekonomsku i finansijsku pomoć Ukrajini. Prvo odluka o milijardu eura za makro financijsku pomoć kako bi pomogli ekonomsku stabilizaciju i strukturne reforme, a drugo je jednostrana odluka o trgovinskim pogodnostima", rekla je Visoka povjerenica EU za vanjsku politiku Ketrin Ešton

Za to vrijeme u 10 gradova ukrajinskog industrijskog istoka proruski demonstranti u rukama drže vladine zgrade, ne namjeravaju da popuste pred ultimatumom te zovu u pomoć Putina. Iz Kremlja su poručili kako ih ruski predsjednik sluša.

1504ukrajina3Putin u telefonskom razgovoru sa Obamom: Kremlj se ne upliće u Ukrajinu: Ruski predsjednik Vladimir Putin opovrgnuo je u telefonskom razgovoru s američkim predsjednikom Barakom Obamom da se Kremlj upliće u Ukrajinu te je zatražio od SAD-a da iskoriste svoj uticaj i spriječe krvoproliće u toj zemlji, saopšteno je iz Kremlja.

"Ruska strana je naglasila da su protesti u Donjecku, Kubansku, Harkivu, Slaviansku i drugim gradovima na jugoistoku Ukrajine rezultat nedostatka volje i sposobnosti vođstva u Kijevu da uzme u obzir interese Rusa i drugoga stanovništva koje se služi ruskim jezikom", saopštio je Kremlj.

"Predsjednik Putin pozvao je Obamu da učini sve kako bi iskoristio priliku koja se pruža SAD-u da spriječi uptrebu sile i krvoproliće", dodaje se.

Putin je rekao Obami kako se izvještaji da se Rusija upliće u Ukrajinu temelje na pogrešnim informacijama. Rekao je da bi se vlasti u Kijevu trebale usrsrediti na to da uključe sve pokrajine i političke snage u Ukrajini u sastavljanje novoga ustava.

Obje strane su se složile da će nastaviti tražiti diplomatska sredstva kojima mogu uticati na situaciju uoči međunarodnih pregovora o Ukrajini, zakazanih za 17. april u Ženevi, stoji u dopisu.


Komentari: 0

Novi komentar