SAD pohvalile vojnu akciju Kijeva

1504bijela-kuca
B
ijela kuća saopštila je da je Ukrajina zbog provokacija proruskih odreda suočena sa "neodrživom" situacijom i pohvalila vojnu operaciju Kijeva kao odmjerenu.

Objavljeno: 15. 04. 2014 - 18:09 Promjenite veličinu teksta: A A A


"Ukrajinska vlada ima odgovornost da osigura red i mir a ove provokacije na istoku Ukrajine stvaraju situaciju u kojoj vlada mora da odgovori", rekao je portparol Bijele kuće Džejms Karni, prenio je Rojters.

Prema njegovim rečima, SAD "ozbiljno razmatraju" proširenje sankcija Rusiji, ali ne i isporuku "ubojitog oružja" Ukrajini.

Jedan savjetnik američkog državnog sekretara Džona Kerija izjavio je juče da SAD razmatraju slanje oružja, ali je kasnije Keri rekao da Vašington "ne razmatra aktivno vojnu pomoć, ali preispituje svu pomoć koju može da pruži".

AFP podsjeća da su ukrajinski lideri danas poslali tenkove i vojnike ka gradu Slavjansku, gdje su proruski demonstranti zauzeli administrativne zgrade.

Francuska agencija dodaje da je američki predsjednik Barak Obama u jučerašnjem telefonskom razgovoru pozvao predsjednika Rusije Vladimira Putina da "izvrši pritisak na proruske grupe da polože oružje u Ukrajini".

foto: www.mojevijesti.ba

Komentari: 9

Analitičar

15. 04. 2014 - 18:31

Neko je očekivao drugčije? Sve što MI učinimo PERFEKTNO je, a što učine ONI, to je čist terorizam, nasilje, diktatura, zločini protivu civila .. i takve slične cinične stupidarije.

15. 04. 2014 - 18:51

Postoji neodoljiva lakoca generaliziranja, stereotipa kojoj plebs tesko odoli. Krizu u Ukrajini treba pratiti od samog pocetka tj kad je Yanukovich odlucio da odustane od EU i pridje blize Rusiji. Zar nisi vidio da su prije ove intervencije ljudi sa specijaliziranim vojim naoruzanjem osvojili institucije gradova na istoku Ukrajine i da traze odvajanje na nelegitiman nacin? Koja drzava u svijetu bi mirno gledala na ovo. Zato armija jedne drzave i postoji da bi sacuvala teritorijalni integritet. Postoje osnovane sumnje da je iza komadanja Ukrajine Rusija. Nesto nam govori Ne koristi izraz stupedarije. Nema stupedarija, ima drskosti, brutalnosti, sebicnosti, mrznje, imperijalizma, ...

15. 04. 2014 - 19:30

Tako je bilo i sa Kosovom. Ne branim Srbe ali ne vidim razliku kada je u pitanju suverenitet drzave. Pozvao si se na cinjenicu o odvajanju na nelegitiman nacin. Na nelegitiman za koga? Za Ukrajince, njihov ustav. Znas, i Srbija je onda imala ustav. Pitas: "Koja drzava u svijetu bi mirno gledala na ovo?" Tacno je to. Ne gledamo mi da bi odlucivali jer treba da odluce Ukrajinci. Tako je trebalo da bude i sa Srbima. Ali onda se pojavljuje treca strana koja sebi uzima za pravo da vodi ulogu BOGA i da sudi i odlucuje ciji ustav treba postovati a ciji ne.
Analitičar

15. 04. 2014 - 19:35

Kriza u Ukrajinu nije počela s Janukovičem, već s razpadom SSSRa, a bez riješenoga pitanja 30 miliona Rusa izvan Rusije. Ni u jednu državu nije riješen položaj Rusa prema poveljama UN i bilo je samo pitanje vremena kad će to pitanje doć na red. U Ukrajinu čak i sad kad su Rusi uzeli Krim ne postoji volja kijevske uličarske vlasti da ruskoj manjini prizna manjinska prava. Za rusku manjinu ovo je prijeloman trenutak, jer bolju priliku od ove neće dobit. Janukovićevo odustajanje od EU samo je razodkrilo već postojeću, ali prikrivenu netrpeljivost ruske manjine i rusofila, na jednu i ukrajinskijeh nacionalista na drugu stranu. Posljednji postupci Kijeva jasno pokazuju da ih prava Rusa ne zanimaju i to će neminovno dovest do ruskoga miješanja (pravoga, a ne ovoga što ga Obama "reklamira"). "Komadanje Ukrajine" propaganda je zapada, ali ako nastave možda ga i bude.
Analitičar

15. 04. 2014 - 19:43

Kad me neko UVJERAVA u nešto što nema veze s mozgom ne može bit ništa drugo do stupidarija. Da li to čini drzko, brutalno, sebično ..etc.. ne mijenja stvar. I ne zaboravljaj da je ova ista kijevska vlast došla uz pomoć ulice. Zašto bi oni imali to ekskluzivno pravo? Valjda i Harkov i Donjeck imaju ulice?
Abu khabir muavija

15. 04. 2014 - 19:00

Akcija je sigurno nazvana "Stairway to heaven" jer su naziv "Milosrdni anđeo" ispucali na nama"
Novi komentar