Kad Moskva pozove

drasko1

Žučna reakcija Kremlja nakon Đukanovićevog susreta sa Bajdenom zvanična je potvrda da se Rusija - koja je pod Putinovom vlašću obnovila imperijalne snove - neće tako lako odreći Crne Gore kao interesne sfere. Brojni, od javnosti prikriveni detalji, ukazuju da Moskva već godinama plete mrežu uticaja u Crnoj Gori i da je prošlogodišnja molba za stacioniranje ruskih vojnih brodova u luci Bar bila dio šire ruske kampanje pozicioniranja na Mediteranu.

Objavljeno: 16. 04. 2014 - 01:45 Promjenite veličinu teksta: A A A

 

Moskva je rekla svoje: izjave crnogorskog premijera Mila Đukanovića tokom posjete potpredsjedniku SAD Džozefu Bajdenu zvanično su iz Kremlja ocijenjene „neprijateljskim“; političkim činom koji je „u suprotnosti sa tradicionalnim prijateljstvom i međusobnom pomoći među narodima naših zemalja“.

- U svojim nastupima Milo Đukanović je dopustio i neprijateljske izjave na račun Rusije, koje u kombinaciji sa pridruživanjem Crne Gore sankcijama EU protiv Rusije izazivaju duboko razočarenje, navodi se, između ostalog, u saopštenju Ministarstva vanjskih poslova Rusije objavljenom u ponedjeljak.

1604milouAtlanskom

Naravno, motiv oštrog ruskog, skoro pa infobiroovski intoniranog, reagovanja nije u navodnim Đukanovićevim „neprijateljskim izjavama“ tokom govora u Atlanskom savjetu u Vašingtonu. Spoljna politika Vlade u Podgorici, strateška euroatlanska orijentacija, odavno je poznata i Moskvi i Vašingtonu i Briselu. U Vašingtonu, dakle, nije rečeno ili učinjeno ništa novo. Novost je – realnost crnogorskog priključenja Alijansi: Rusi su, bazirajući se na preciznim obavještajnim analizama, prosudili da će SAD zaista lobirati za brzo priključenje Crne Gore NATO – i to do kraja ove godine.

1604bajdenmilo

Dakle, nije bilo greške u prevodu diplomatske note, ruska poruka je prijeteći jasna. Šest dana nakon posjete crnogorskog premijera SAD, zvanična Moskva je procijenila da je zvanična Podgorica napravila odlučujući korak prema Zapadu, da je zakoračila na prag NATO i da time Crna Gora nepovratno izlazi iz zone ruskog uticaja. Zato žučnu reakciju Kremlja nakon Đukanovićevog susreta sa Bajdenom valja tumačiti kao zvaničnu potvrdu da se Rusija - koja je pod Putinovom vlašću obnovila stare imperijalne snove - neće tako lako odreći interesnih sfera.

1604kremlj

Preciznije: problem je što Moskva ne želi da Crnu Goru pusti iz bratskog zagrljaja. Naročito ne sada, kada Putinova Rusija sprovodi u djelo novi projekat uzdizanja Rusije u Evropi, ili nove evropske bezbjednosne arhitekture, kako je to još 2009. godine formulisao tadašnji predsjednik Rusije Dmitrij Medvedev.

Nova geostrategijska igra: U stvari: sadašnji konflikti u Ukrajini, rusko zaposijedanje i prisajedinjenje Krima, te mukotrpni javni pregovori na relaciji EU-Rusija - kao i intenzivni tajni pregovori Vašingtona i Moskve povodom situacije u Ukrajini -  samo su dio jedne šire slagalice koja se tokom posljednje decenije sklapa na prostoru Evrope.

1604loncar"Ovo ipak nije vraćanje na Hladni rat, ali jeste obnova korijena Hladnog rata koji nikada nijesu otklonjeni u posthladnoratovskom periodu. Na sceni imamo jedan novi oblik geostrateške borbe", upozorio je nakon ekskalacije krize u Ukrajini nekadašnji šef jugoslovenske diplomatije Budimir Lončar, ocjenjujući da je politika Vladimira Putina rezultat jednog novog, državnog i nacionalnog uzleta Rusije.

Iskusni političar i diplomatski bard ukazuje da sadašnja situacija u međunarodnoj politici nastajala „u jednom dužem periodu“.

"Putina je proizvela revoltirana sredina koja je smatrala da Rusiji treba vratiti dostojanstvo, jedno veće samopouzdanje iznutra, a prema vani jednu veću odlučnost. U okviru nove geopolitike i novih odnosa u svijetu, taj ruski nacionalizam sigurno više nije ono što je bio za vrijeme carske Rusije, još manje što je bio za vrijeme Sovjetskog saveza, ali on živi i naravno traži svoj izraz, svoju snagu, kroz okvire koje Rusija predstavlja“, analizira Lončar.

1604putinigenerali

Drugim riječima, vladavina Vladimira Putina označila je i ekonomski i geostrategijski uspon Rusije, druge nuklearne sile u svijetu, koja je tokom posljednje decenije postala jedna od ključnih svjetskih sila u trgovini i plasmanu energetskih roba i usluga, vitalnog elementa svjetske ekonomije. Ruske velike kompanije danas su, ne samo značajni partneri brojnih evropskih zemalja, nego i vlasnici – prikriveno ili javno – dionica brojnih multinacionalnih kompanija. Ruski kapital odavno je na Zapadu, pa Rusija sada tom novom polugom moći pokušava da ograniči dalje širenje zone uticaja Zapada i da se ponovo nametne kao jedna od dominantnih sila. Današnja Putinova Rusija drugačija je od one jučerašnje koju je Jeljcin ostavio na koljenima.

Sa zonom ekonomskog uticaja, srazmjerno su rasle (preciznije: obnavljale su se) i  političke aspiracije Moskve i pokušaj uticaja na dešavanja u Evropi. Te znakove pokraj puta valja znati tumačiti i kada je balkanski region u pitanju i upravo o tome svjedoči posljednje saopštenje iz Moskve: Rusija kao velika sila ocjenjuje da je njen strategijski interes, makar što se Balkana tiče, da mala Crna Gora nikako ne pređe na drugu stranu i bude dio zapadne političke hemisfere.

1604ruskibrodovi

Tiha borba za Mediteran: Brojni, od javnosti do sada prikriveni detalji, ukazuju da Moskva već godinama plete mrežu uticaja u Crnoj Gori i da je prošlogodišnja molba za stacioniranje ruskih brodova u luci Bar bila dio jedne šire ruske kampanje pozicioniranja na Mediteranu.

Naime, zamisao o postavljanju stalnih ruskih mornaričkih snaga u Mediteranu kao stalnih borbenih jedinica konačno je uobličena 2012. godine i motivisana je – zbog rata u Siriji – potrebom za rastućom ruskom aktivnošću u regiji. I kao obnavljanje davnašnjeg ruskog nauma o trajnom izlasku na topla mora.

Od početka sedamdesetih godina sve do raspada Sovjetskog saveza (1992) dio mornarice SSSR-a, stalno je bio pozicioniran u vodama Mediterana. U Siriji je, u luci Tartus, još od 1974. godine bila ruska baza koju je koristila tadašnja Peta operativna flota. Nakon 1992. godine, rusko prisustvo je u vodama Mediterana značajno smanjeno, ali je kriza u Siriji koja traje posljednje tri-četiri godine, te neizvjesnost od NATO intervencije u toj zemlji, praktično primorala novu Putinovu Rusiju da hitro traga za drugim lokacijama na kojima bi mogla stacionirati svoje brodove na Mediteranu. Krajem maja 2013. godine nalogom ruskog vojnog ministra ponovo je odlučeno da Ruska federacija mora imati stalno prisustvo na Mediteranu, a za novog komandanta imenovan je Jurij Zemiski (Yuriy Zemiskiy), dotadašnji zamjenik komandanta Crnomorske flote.

1604lukatartus

Nova doktrina je, prosto, nametala i potragu za novim rješenjima o stacionarnim morskim bazama na Mediteranu, jer sirijska luka Tartus nije pogodna za raspolaganje većim vojnih kapacitetima za koje je Moskva smatrala da su geostrategijski neophodni na Mediteranu. Kako su države članice NATO bile isključene kao moguće opcije, izbor Moskve se praktično sveo na tri zemlje koje imaju lučke kapacitete za mornaričke baze i koje bi mogle, zbog političke situacije, da možda budu budući partneri: Egipat, Kipar i – Crna Gora.

Naravno, nije riječ o potrazi za klasičnim vojnim bazama, poznatim iz vremena Hladnog rata, niti je tako nešto izvodljivo u sadašnjem odnosu međunarodnih snaga. Zato je Rusija  krenula u potragu za državom, regionalnim partnerom, koji bi dozvolio ruskim brodovima da koriste luke za snabdijevanje gorivom i drugim potrebama, opravkom i redovnim servisiranjem brodova. U slobodnijem prevodu: nije klasična vojna baza, ali može da služi baš kao vojna baza.

1604pfafos

Ruska potraga: Potom je krenula tiha diplomatska ofanziva koja je trebalo da nađe državu-donatora.

U junu 2013. godine kiparski ministar spoljnih poslova Joanis Kosouludes je izjavio da je Rusija tražila dozvolu da uplove ruski ratni brodovi u kiparsku mornaričku bazu u Limasolu i da koriste vazduhoplovnu vojnu bazu Andres Papandreu u Pafosu. Nakon više bilateralnih razgovora Rusima je ipak uskraćena dozvola za stacioniranje u luci, ali je data privremena dozvola – u hitnim situacijama - ruskim vojnim transporterima da slete na aerodrom u Pafosu radi kratkoročnog, nužnog, snadbijevanja brodova i rotacije vojnika.

Početkom jeseni 2013. godine na sastanku ministra aspoljnih poslova Ruske federacije i Egipta slična molba – za korišćenje luka – upućena je i Egiptu. Kako se navodi u specijalizovanim vojnim časopisima, Rusi su imali u vidu četiri moguće egipatske luke – Aleksandriju, Damletu, Port Said i Rosetu. Prema istim izvorima, tokom sastanka ministara, ruska krstarica Varjag (Varyag, na slici) je uplovila u luku Aleksandrija nakon mnogo godina.

1604Varyag

Ipak, Egipat nije prihvatio rusku ponudu, pravdajući se da bi dopuštanje stranim zemljama da uspostave čak i neformalne vojne baze na egipatskom tlu bilo podrivanje egipatske suverenosti.

Crnogorski izazov: Onda je na red došla - Crna Gora, “tradicionalni ruski prijatelj”.

Prvo je, diplomatskim kanalima, zatraženo da ruska delegacija, na čelu sa već pominjanim admiralom Zemiskim posjeti Ministarstvo odbrane, da se razgovara o  mogućnosti stacioniranja ruskih brodova na Crnogorskom primorju. Do razgovora nije došlo, uprkos insistiranjima ruske strane.

Potom je ruski vojni ataše i zvanično zatražio da ruska flota na Mediteranu može koristiti luke Bar i Kotor za stacioniranje i servisiranje ruskih vojnih brodova i “drugih materijano-taktičkih potreba, snabdijevanja gorivom i potrepštinama”.

1606lukabar

Crnogorski odgovor: U pojedinim analizama vojnih eksperata iz ruskih vojnih časopisa navodi se da su Rusi bili gotovo ubijeđeni da - uprkos političkom opredjeljenju crnogorske vlasti ka euroatlanskim integracijama - zvanična Podgorica neče imati političke snage da tek tako odbije rusku “molbu”, prvenstveno zbog niza isprepletanih odnosa Rusije i Crne Gore.

1604deripaskaNaime, od nezavisnosti 2006. godine, priliv ruskog kapitala u Crnu Goru enromno je porastao, ruski tajkun Oleg Deripaska, oligarh blizak Vladimiru Putinu, strategijski je kupio ključni industrijski resurs Crne Gore – Kombinat aluminijuma Podgorica. Značajno je porastao i broj ruskih kompanija koje su otvorile biznis u Crnoj Gori, a ruski građani su, tokom prvih pet godina crnogorske nezavisnosti, pokupovali brojne nekretnine na Crnogorskom primorju i unutrašnjosti Crne Gore. U međuvremenu, crnogorski turizam postao je vitalno zavisan od hiljada ruskih turista koji svakog ljeta pohode Crnu Goru...

Taj ruski ekonomski nalet na Crnu Goru, računali su u Moskvi, biće značajna poluga i za politički pritisak na Podgoricu da izađe u susret ruskom zahtjevu za lukama Bar i Kotor. Uz sve to, ne treba smetnuti iz analize da su, upravo tokom posljednjih sedam godina, u Crnoj Gori osnivana brojna udruženja rusko-crnogorskog prijateljstva, da se rascvjetala saradnja Srpske pravoslavne crkve i Ruske pravoslavne crkve; da su u samo nekolike godine sagrađene čak tri ruske crkve na crnogorskoj teritoriji; da je formiran - uz učešće raznih bratskih udruženja i “nezavisnih” intelektualaca - čitav anti-NATO pokret… Ukratko: stvorena je razgranata nezvanična ili poluzvanična mreža ruskog uticaja koji je Moskvi ulivao nadu da će, Crnogoci, kao nekada “ginuti za majčicu Rusiju”. I odgovoriti pozitivno na ruski zahtjev.

1604pejanovicdjurisicPosredni pritisak ipak nije urodio plodom: Podgorica je rekla - ne. Ministarka odbrane Crne Gore Milica Pejanović-Đurišić nikada se tim povodom nije srela sa ruskim zvaničnicima, crnogorski premijer Milo Đukanović nije ni jednu prozborio o ruskim zahtjevima.

Potom je ruski ambasador u Podgorici Andrej Nesterenko priznao da je Moskva “bila zainteresovana” da razgovara sa čelnim ljudima crnogorske vojske o mogućnosti da ruski ratni brodovi pristaju u luke Bar i Kotor, ali da Ministarstvo odbrane Crne Gore - "nije željelo ni da čuje za to"!

Crnogorska poruka je bila poslata, a onda je iz Moskve kao prvi plotun javne opomene odjeknula ona čuvena izjava ruskog ambasadora u Srbiji Aleksandra Čepurina koji je – na jednom skupu u Beogradu, odgovarajući na pitanje da li se ikako može zaustaviti priključenje Crne Gore NATO-u – znakovito konstatovao da “u politici, kao i svuda, postoje majmuni” te da su crnogorska stremljenja priključenju NATO – “majmunska posla”.

1604cepurinLjutnja i uvrede bile su znak da je Moskva shvatila da Crna Gora neće odustati od puta evroatlanskih integracija. Zato i ovosedmičnu objavu Ruskog ministarstva vanjskih poslova, ocjenu povodom crnogorskog puta u NATO, treba tumačiti kao nastavak upozorenja – civilizovaniji od Čepurinovog - ali jasan signal da Moskva ne doživljava Podgoricu kao mogućeg strateškog partnera, čak ni kao državu-prijatelja. To je, nema sumnje, najznačajnije narušavanje rusko-crnogorskih odnosa u novijoj istoriji.

Strategijska prekretnica: Velike sile, kakva jeste Rusija, sebi mogu da dozvole da odnose sa jednom državom privremeno zamrznu, otople ili stave ad acta, zavisno od njihovih  geopolitičkih interesa i u skladu sa njihovim imperijalnim projektima.

Ali, za Crnu Goru priča nije završena. Ona se iznova otvara, nalik onoj kada je trebalo napraviti izbor u vrijeme knjaza Danila, ili Šćepana Malog, ili onaj iz 1948. godine, vremena IB-a. Pred malom balkanskom državom, koja je na značajnom i izazovnom prostoru preko kojeg se ukrštaju interesi velikih sila, ciklično se kroz istoriju otvara dilema. Ne ona prosta - kojem se carstvu privoljeti, birati između Istoka ili Zapada, Rusije ili NATO, nego ključno pitanje: kojim putem dalje?

1604vasojevici

Ovdje se, na žalost, istorija najčešće ponavlja kao farsa. „Živim za taj dan da obučem uniformu ruske vojske i da ruski komandanti zagospodare ovim prostorima. Taj dan sigurno nije daleko“, uksliknuo je posredstvom ovdašnjeg lista Dan, izvjesni Dragoslav Vukićević, predsjednik sekcije mladih Udruženja ratnih dobrovoljaca i veterana. Riječ je o jednom iz ekipe žovijalnih domaćina iz Vasojevića koji nedjeljama, posredstvom medija, nude za simbolične svote novca svoja imanja na sjeveru Crne Gore za – rusku vojnu bazu. Juče je, valjda ohrabren reakcijom Moskve, domaćin otišao korak dalje i u ime grupe uzviknuo: ne bi, kažu, naplatili ni jedan cent (čitaj: ne bi uzeli ni rublju) za svoja imanja, samo da pravoslavni, naši Rusi. konačno dođu i da nas ljudski zaposjednu.

Djeluje šašavo, ali je u stvari to samo prizemna razrada ideje odbrane pravoslavne međunarodne zajednice, pravljenja istočne granice protiv imperijalističkog naleta zapadne civilizacije. Nešto o čemu mitropolit Amfilohije Radović i sveštenici Srpske pravoslavne crkve odavno pojaju u novovizantijskim manastirima izgrađenim, uz amin crnogorske „prozapadne vlasti“, širom Crne Gore. Zbog toga su, u ratnim godinama, osveštavani noževi i puške -  da nekrst ne zavlada a zaštitnica Rusija prevlada. Njima je poruka iz Moskve došla kao, kako se kaže, melem na dušu, potvrda da su oni na pravom putu.

1604srdjanmilic
Nekim drugim akterima, ne manje značajnim na crnogorskoj političkoj sceni, moskovski crveni karton Podgorici, bio je, izgleda, simbol za onu dnevno-političku borbu - protiv Đukanovićeve vlasti. Jedan od lidera Demokratskog fronta, Goran Danilović, brzopotezno je zaključio da se premijer Đukanović, pričom u SAD, izigrao Ruse i preigrao - sebe. „Neopreznost i želja da se pošto-poto, i preko reda, odnosno preko Krima i Ukrajine, uđe u NATO, politički gledano, “došla glave" je glave takvoj politici", konstatovao je Danilović, očito računajući da su sve kritike na račun vlasti dobre.

Njegove opozicione kolege iz SNP-a otišle su korak dalje. Veliki korak – pravo u Rusiju. „Rukovodstvo Socijalističke narodne partije će u narednih desetak dana zvanično posjetiti Rusku Dumu, Vladu Rusije, Predsjedništvo i najveće crkvene velikodostojnike, gdje želimo jasno i javno pokazati da neodgovorne izjave Mila Đukanovića ne predstavljaju volju ogromne većine građana Crne Gore" – saopšteno je iz Medijskog pula SNP-a. Esenpeovci, srećom, nijesu obećali da će da zatraže da ruske trupe intervenišu,  kao nekada u Čehoslovačkoj, i svrgnu odnarođeno rukovodstvo.

1604parlamentKRAJ

Upravo ove i ovakve reakcije u Crnoj Gori nakon istupa Moskve ukazuju da mnogi ovdje ne vide ni korak dalje od obične, prizemne, politike koja ne ide dalje od lokalnih izbora 25. maja. Priča o trouglu SAD (NATO) - Crna Gora - Rusija, nije dnevnopolitička igra, i ne treba da služi za održanje ili svrgavanje Đukanovića. Ovo je u stvari mnogo važnija priča – crnogorska odluka o izboru puta.

U stvari, ovih dana se u Crnoj Gori u stvari testira istinitost jednog, od obnove nezavisnosti,  jedinog postignutog konsenzusa: o putu Crne Gore u pravcu Evrospke unije, evropskoj budućnosti Crne Gore. To je nešto o čemu za što se formalno zalažu i u šta se u parlamentu zaklinju oni koji donose odluke - i vlast i opozicija.

Konsenzus, međutim, čine djela a ne riječi. I zato se postavlja pitanje: da li je taj formalano postignut konsenuz i stvaran u realnom životu Crne Gore? Ili tek poza pred domaćom javnošću i Briselom? Jer: licemjerno je pričati o posvećenosti idealima i standardima Evropske unije, a biti protiv odluka Evopske unije kojima se sankcioniše ponašanje Rusije u slučaju Krima i Ukrajine; opasna je iluzija zagovarati teorije u crnogorskoj neutralnosti, a ne posjedovati silu i mehanizme očuvanja integriteta male države; nemoguće je biti članica NATO i imati ruske vojne baze na Jadranu...

I zato će u danima koji dolaze biti značajno pratiti buduće poteze  ovdašnjih političkih aktera, partija i, uopšte, društvene elite. Nije ovdje riječ o Rusiji, SAD, EU ili NATO... Crna Gora mora da se pogleda u ogledalo: je li sposobna da napravi izbor i povuče neophodne poteze da zaista bude dio Evrope?

Draško ĐURANOVIĆ

 

 

 

 

Komentari: 154

stanko bubanja

16. 04. 2014 - 04:18

IGRE BEZ GRANICA? PUTIN JE ZA SADA DOBIO TRKU NA SPRINTU OD 100 METARA. RUSIJA I RUSKI NAROD GUBE TRKU NA DUGIM STAZAMA I SVI ONI KOJI BUDU PODRZAVALI PUTINOVU DOKTRINU POBJEDNIKA NA KRATKIM STAZAMA. CRNA GORA JE NEZAVISNA DRZAVA I KAO TAKVA TREBA DA SLIJEDI SVOJE DRZAVNE INTERESE I SVOJ PUT U EVROPU I NATO. TACKA. DRASKO, KAO I UVIJEK,ODLICNA ANALIZA.
Nagual

16. 04. 2014 - 09:39

Crna Gora i Crnogorci moraju biti jaki i odlucni da se odupru, jer se NATO nikada nece odreci Crne Gore kao interesene sfere.. Crna Gora je oduvijek dio Evrope, bila, jeste i bice.. iako nam dobro smisljeno sole pamet da mi nijesmo dio Evrope, da to tek treba da postanemo
Dijaspora

16. 04. 2014 - 20:51

ŠTO MI NE ŠTAPMAŠ komentar???????

16. 04. 2014 - 10:52

Vrlo ostar clanak i u sridu. U NATO STO PRIJE !!
danilo stojanovic

16. 04. 2014 - 11:10

g. Gosovic (SNP) je objasnio da treba da se plasimo Rusa - zato sto 50% turista dolazi iz Rusije"? Nije jasno da li on ima "pouzdane informacije" ili "predviudja" da ce Ruska vlada zabraniti svojim gradjanima da putuju u CG? Ili da ce voditi medijsku kampanju da ne putuju (kao sto je to svojevremeno napravila Srbija)? Mozda i hoce? Medjutim, CG bi trebala objektivno da ocekuje pad sa trzista Rusije (i Ukrajine) iz ekonomskih razloga (drastican pad ekonomije i valute). Tako da se moze ocekivati losija sezona, bez obzira na reakciju Rusije. No, u svakoj krizi postoji i sansa. Ako odmah reagujemo mogu se popraviti rezulatati na drugim trzistima. I, sto je jos vaznije, ovo je prilika da se preorijentisemo na lukrativnija - EU trzista. Time bi dugorocno eliminisali zavisnost od ruskog turistickog trzista. Takodje, vec smo prezivjeli takav udar - sa srbijanskim trzistem. Tako da ne treba precerivati. I podlezati panici i defetizmu koju sire SNP i DF.

16. 04. 2014 - 11:16

Ko da se pogleda u ogledalo? Nema ko i to je naša tuga. Da neće vlast koja prodaje i rasprodaje Rusima što stigne. Gradi se po moru nema dje igla da padne. Ima li država što od takvog turizma. A o ovima iz opozicije što brinu za majku Rusiju nema se što reć. Oni bi zbog glasa onih što razmišljaju ka oni iz Bara Kraljskih majku prodali. Nema ni vlast ni opozicija ni viziju ni petlju da se okrene interesu ove male nam Crne Gore. Da su imali i da je imaju ne bismo bili ovdje dje smo. Sitnošićarska politika i besomučno skupljanje glasova i para ne vodi nidje. Jedina je utjeha u svemu ovome što se mi o ovako velikim pitanjima u suštini ne pitamo ništa. To što smo vječito u nekom tripu da smo važni služi samo da naši vajni političari umišljaju da su neke bitne face i ništa više...
Boban Bg

16. 04. 2014 - 11:18

Sjajan tekst! Analitičan, sveobuhvatan i jedan od najboljih tekstova g-dina Đuranovića! Pritom ovaj tekst ima veoma veliku težinu jer se bavi pitanjem od najvećeg značaja za CG. Hoće li CG stati u red civilizovanih, demokratskih zemalja ili će biti poligon istočnjačkih despotija, opskurantnih ideologija pogubnog panslavizma, začinjenog pravoslavnim zilotizmom. Potpuno je neshvatljivo nedjelovanje države CG na potpuno razulareno prisustvo agenata i plaćenika antiNATO propagande, dozvoljavajući na taj način da o ulasku u NATO ne odlučuju građani CG nego zemlje koje su se uprle protiv ulaska CG u NATO. Pitanje CG i NATO nije samo strateško i bezbjedonosno pitanje, već je to i sukob ruralnog i urbanog u CG. Najprimitivniji slojevi crnogorskog društva su se uprli da zadrže CG u XIX vijek, presuđujući nam Amfilohija kao ishodište i viziju. Daleko bilo! Pu, pu, pu.
mojsije

16. 04. 2014 - 11:50

Objektivna i inspirativna analiza aktuelnih dogadjanja ,prije svega u Ukrajini,i refleksima na na nasu malenu Drzavu.Pokusaji povapirenja politike iz l948 i l964 godine,direktno su upereni protiv Crne Gore i njenog suviriniteta.Postupak nekih aktera iz opozicije je nedopustiv i licjemeran.

16. 04. 2014 - 12:05

Tipicno za autora,ni rijeci o krivici vlastodrzaca , koji se nijesu mnogo nervirali kada se pravio dil sa ruskim tajkunima ,iako su znali da su oni produzena ruka politike,kao i svuda i uvijek...Niti su se mnogo nervirali sto je srpska crkva pritisla sve sto je mogla,uz njihovu pomoc... A omca se steze sve jace...i zato nije kriv onaj bolesnik sto ne moze iscekati da se stavi pod komandu ruskih oficira

16. 04. 2014 - 13:15

Crna Gora ne zeli ili-ili situaciju. Smatram da smo mi bili mnogo iskreniji u relaciji prema Rusima nego li Rusija. Vjerovali smo da je moguce biti clanica NATO i EU i biti prijatelj Rusije. Naravno da postoje primjeri. Uzmite recimo Grcku, pa cak i Italiju. Razmislite zbog cega Rusi ne zele iste odnosa sa Crnom Gorom. Meni je ocigledno. Kontekst je rusko ucjenjivanje slabijih ili manjih sa svojim investicijama ili energijom. Ovo je prepoznato odavno kao doktrina ruske spoljne politike. Iskreno ovo sam anticipirao prije nekoliko godina i bio siguran da se zagrljaj Rusije nece zavrsiti dobro. Vjerujem da vise nismo pod njihovom sapom i pored ove sramotne opozicije i vjerovatno ruskih agenata po Crnoj Gori. Jos jednom da kazem koliko je bitna diversifikacija turista da ne bi zavisili od dvije zemlje uz sav respekt prema ruskim turistima. Vazda su dobrodosli sto se nas tice.
soko

16. 04. 2014 - 13:26

bravo gos Drasko ,sve vam je ovo ziva istina,,,

16. 04. 2014 - 13:28

Zamislite situaciju u kojoj ste dio jedne malobrojne familije koja zivi u omanjoj kucici. U ulici postoje velike kuce sa mnogobrojnim i mocnim familijama. Jedna od njih vam nudi novcanu pomoc ukoliko radite za njihove interese i drzite se podalje od drugih velikih familija jos bogatijih od njih. U jednom momentu shvatite da vas oni iskoriscavaju i nastojite poci svojim putem. Oni pocnu da vas ucjenjuju i prikriveno vam prijete. U isto vrijeme vas brat koji zivi sa vama u istoj kuci odlazi kod siledzije i trazi njegovu pomoc u internim nesuglasicama. Ono sto ce vas najvise pogoditi i iziritirati jeste upravo ovo zadnje.

16. 04. 2014 - 13:32

Ti si prijatelju pogriesio funkciju. Ti ne mozes biti predsjednik jednog casnog udruzenja Crnogoraca i kvariti utisak koji su ostavili pravi entuzijasti i patrioti. Ni jednom nijesu sirili defetizam i plakali ko ..... nego su drzali glavu gore prikupljali novac odakle su znali i slali za Pen, Crkvu, Maticu, ... Sa takvim stavom ko tvojim i danas bi bili u Srbiji oplakujuci svoju sudbinu. Ti bijase onaj sto je krivio crnogorsku vlast jer je istjerala jednog Ristovog popa kabadahiju? Lijepo te molim, nemoj vise komentarisati.

16. 04. 2014 - 13:41

Ja sumnjam da je ovo ruskinja. Ovo mi zvuci ko neka domaca napaljena vojvotkinja, moze biti Nora ili Mila ili Anika

16. 04. 2014 - 13:49

Uz čestitku Đuranoviću za jasnu sliku o aspiracijama Rusije, citiracu posljednji, 15. član oporuke Petra Velikog: "U isti mah zaploviće dvije velike flote, jedna iz Azovskog mora, a druga iz Arhangelska, pune Azijatskih trupa, da bi udružile snage sa Crnomorskom i Baltičkom flotom. Naša vojska i mornarica napredovaće i preploviti preko Sredozemnog mora i Indijskog okeana - sa jedne strane izvršiće invaziju na Francusku, a sa druge na Njemačku. Kada jednom ove dvije regije budu porobljene, ostatak Evrope će lako i bez mnogo napora preći pod našu kontrolu. Ovako Evropa može i mora biti podjarmljena".
KARA RADUSIN

16. 04. 2014 - 15:13

Ulaskom u N A T O Crna Gora jednim metkom"ubija dva zeca",jednog većeg i jednog manjeg(i hranioca i branica).Sačuvaće svoj teritorijalni integritet,nacionalni i kulturni identitet,svoje osobenosti jezika i tradicije,slavne istorije i častne CPC.N A T O alijansa nije vojna sila za kažnjavanje neposlušnih i osvajanje tuđih teritorija kako je žele prikazati oni koji su do juče podržavali etnička čišćenja S. Miloševića širom bivše Jugoslavije.Njihova mržnja prema N A T O-u je upravo to što je on prekinuo stvaranje tzv.velike Srbije.N A T O savez je najveći kulturni,civilizacijski,naučni,tehnički i humanistički iskorak 21 vijeka.On je rimejk Rimske imperije na čijim postulatima je izgrađen najcivilizovaniji dio svijeta.

17. 04. 2014 - 09:48

Kara Radusine, sinoćni mi post nije prošao rešeto cenzure iako nikog nisam pomenuo još manje uvrijedio. Ali da je bio opasan - to jeste, priznajem. Ali shvatam da u čovjeku postoji linija straha koju u sistemu autocenzure neće preći (relikt jednog mrtvog sistema i njegovih vrijednosti). Nego, dobro, krenimo. Sada ću stvar pokušati razvodniti maksimalno. Pitao sam zašto naša zemlja, CG, hoće tako uporno da se baci u zagrljaj i naručje nekog drugog, a silom na sramotu. Srbija nas više neće (dosta joj je jugoslovenskih zabluda), Rusija nas neće. A naše glavonje hoće da vode "svjetsku politiku". Kako ne -kako ono Ameri kažu: "nema besplatnog ručka". Drugo, shvatate li koliko je zastidna i sramna rečenica: "Teško onom koga Srbija hrani, a Rusija brani". Njom sami sebe prekorijevamo. Kažite ima li još nekog osim nas na koga bi se to odnosilo? Tvrdim da nema. Sramota. A dičimo se nekom državnošću. Kojom i kakvom, kada padamo na prvom koraku samoodrživosti?
Boban Bg

16. 04. 2014 - 15:14

Kad bih bio maliciozan, mogao bih da poželim Rusima da svi narodi u okviru Ruske federacije krenu putem Krima. Oni koji dobro poznaju Rusiju znaju koliko naroda čine tu federaciju. Bojim se da ovim što čine Rusi ne prizovu đavola u svoju kuću. Baš bi me zanimalo kako bi se onda odnosili na pravo izjašnjavanja i samoopredjeljenja. Zato i drže čitavu Rusiju u medijskom mraku i najprimitivnijoj propagandi o fašizmu i slično. Čovjek iz Volgovgrada je napisao na fejsbuku kako i u Volgovgradu žive Rusi koji su ugroženi od kriminalaca i tražio od Putina da pošalje vojsku da bi mu preko noći vrata od stana išarali kukastim krstovima. Na kraju je zaglavio u zatvor pod optužbom terorizma. Srećom, pušten je za 15 dana. To me neodoljivo podsjeća na kraj 80-tih kad su u BG đeca kamenovala kola sa registracijom NS nakon neuspjelog mitinga u Novom Sadu. A i na tridesete u Vajmarskoj republici.
Milijana

16. 04. 2014 - 16:26

Odlična analiza. Ovo naše parče neba, zemlje, mora je mnogo važno sa posebnim naglaskom na more. Slažem se sa Abu khabirom, za pare koje su uložili Rusi su dobili dobre placeve i nekretnine, a iz KAPa su zašli bez minusa... Izgleda da je Boro Krivokapić bio u pravu kada je rekao da ruski kapital u KAPu subverzivne prirode. Zanima me još u svijetlu ovih događaja Vučićeva ekspresna posjeta Moskvi poslije izbora, navodno na liječenje, Isplivaće i to brzo, vjerovatno malo da napomenu za Dačića, a i malo oko EU i NATOa

16. 04. 2014 - 16:34

" Izgleda da je Boro Krivokapić bio u pravu kada je rekao da ruski kapital u KAPu subverzivne prirode. " Nije Boro Krivokapic govorio samo hipoteze, nego je ocigledno imao vrlo konkretne podatke. Sve ove godine Rusija je pomagala destabilizaciju Crne Gore a u zadnje vrijeme razlog se fokusira na NATo clanstvo.
Cestitam

16. 04. 2014 - 17:13

Svaka cast ... uzivao sam citajuci clanak, malo osvjezenja u odnosu na sumorna dnevno politickaa prepucavanja i propagandu predizbornu. Jos je vaznija poruka teksta, koja je vrlo dobro potkovana racioanlnim argumentima. Cijenim i rad Vlade na medjunarodnom planu, vrlo dobri potezi ... nadam se iskreno da se nece naci licno na udaru Moskovskih i Beogradskih crnih ruka i agenata i agentura u narednom periodu. Svi Crnogorci u stavu Lovcenskom, da odbranimo pravo nase Crne Gore, u Velsu moramo postati clanovi NATO saveza. Pozdrav dobrim ljudima.

16. 04. 2014 - 17:15

Nadam se da ce SNP dobiti adekvatan tretman od EU zvanicnika, a pogotovo Amerike.

16. 04. 2014 - 17:16

jesu li to oni rusi kad nas je nato bombardovao mislim da je tada ministar ruski bi sevarnadze iznad okeana zaprijetio da ce staviti veto na odluku ujedinjenih nacija ali mu klinton kaze koliko ti para treba ovaj kaze cijenu i ameri i ostali nastavljaju da nas bombarduju lijepo su nas rusi tada odbranili fala im zato OD SAD PRAVAC U NATO DA NAS RUSI NEBI VISE BRANILI TOMO
Irvas

17. 04. 2014 - 02:03

Da, to je taj ministar, ali u Jeljcinovoj vladi koji je igrao kako Klintn kaze. Kad tako maliciozno nastupas treba da imas u vidu da je u periodu raspada SSSR i nakon toga u narednim godinama, na tom području u lokalnim ratovima stardalo oko 600000 ljudi (zvaničan podatak Ruske akademije). Takođe, zapadni pljačkaši su pokrali dio zlata iz trezora, preuzeli vlasništvo nad velikim dijelom prirodnih resursa preko tajkuna u čijim kompanijama je menadžment bio Njemački ili američki, ... Samo jedan štetan ugovor o uklanjanju nuklernog naoružanja je nanio štetu od oko 200 milijardi dolara, + da se cijeli nuklearni materijal potroši u Američkim nuklearnim elektranama pri čemu je SAD na izvolte dobila izuzetno skupo gorivo koje do današnjeg dana nije potrošeno. ...A NAS DA ZAŠTITI, TADA NIJE IMALA MOGUĆNOSTI, A DANAS ??? NEMA KOGA, NAŽALOST, DOK JE TAKVIH CRNOGORACA!!!!!!
Ljubomir Ivov Bajkovic

16. 04. 2014 - 17:22

Jos jednom moram pohvaliti pisanje gospodina Draska Djuranovica. O ovome bi moglo pisati mnogo, o bratskoj pomoci, pocev od Rusko-Japamskog rata pocetkom proslog vijeka, kada je Titov ministar spoljnih poslova drug Tepavac morao, prije Titove posjete Japanu, da potpisuije mirovni sporazum poslije skoro 100 godina od njegovog okoncanja, jer su nas "Braca", kao saveznika zaboravili evidentirati u mirovnom sporazumu. Mnogo, mnogo ima toga sto ide u prilog teksta gospodina Djuranovica. Samo naprijed! Uz puno pozdrava

16. 04. 2014 - 17:59

Ona narodna sve kaže: "Teško onom kojeg Srbija hrani a Rusija brani"
serdjo leone

16. 04. 2014 - 18:00

Postovani citaoci Portala, pogledajte na You Tube film Desant na Prcevo. Scena kad Mladen Nelevic i Momo Picuric, analiziraju CG, izmedju Rusije u NATA. Pod murvom. Film je snimljen 2008.godine. prijatno
WOG

16. 04. 2014 - 18:12

Bravo Draško, odlična analiza.
Владан

16. 04. 2014 - 19:20

Свијет се увјек дијелио на исток и на запад.Петровићи неби имали никакву дилему увјек би били на страни Русије ,која нас је заступала посебно она Царска .Треба да знате да није било Русије био би тежак положај Црне Горе,која нас је заступала и помагала! Прочитајте тестамент Светог Петра Цетињског,који говори Црногорцима да увјек буде уз Русију.Видио је Цетињски пророк више него данашња елита,зато и данас постоји Црна Гора .Русија је била један о чувара вјере Православне без које би ми залутали. Голи Оток је направљен да би избио Русе из главе Црногорцима то се ради и данас преко прозападних медија и уцјењених политичара.Знате ли да је Стаљин био Грузијац и побио милионе Руса углавном због Православља.Црна Гора без Православља није Црна Гора заједно са нашом браћом других вјероиспвјести.
Gaga

16. 04. 2014 - 20:52

Vi ste još mozgom u XVIII i XIX vijeku. Vjera je tvoja privatna stvar a ne ideologija. Napravili ste od pravoslavlja ratni poklič. Rugate se hrišćanstvu sa takvim budalaštinama. Koji ste vi hrišćani kad nemate pojma što je Hrist govorio o Samarićaninu koji je pružio pomoć čovjeku pored puta i kako je nagrdio takve kao što si ti. A očigledno nemaš pojma ni o Staljinu kad pričaš takve gluposti. Da znaš išta znao bi da je Staljin obilato zaslužan za rusifikaciju Ukrajine, raseljavanje Ukrajinaca u Sibir, ... Recimo, on je raselio Ukrajince i Tatare sa Krima i naseljavao Ruse. Da ne govorim da je naseljavao Ruse po svim republikama ne bili rusifikovao čitav SSSR. Kad bi CG zavisila od religije bolje da je nema. Odakle u CG vjerski fanatici, Amfilohijevi talibani, nije mi jasno? CG nikad nije bila vjerski zatucana niti je vjera u CG bila kao u Srbiji. Sa Jelenom Karleušom i Cecom smo dobili i svetosavske talibane.
Analitičar

16. 04. 2014 - 23:04

Naivan si ti, momak. Nema tu ljubavi, samo interes. Crna Gora se naslanjala na Rusiju smo iz jednoga razloga - jedino je ona bila zainteresovana. Davala nam je malo novaca, a mi smo zauzvrat morali provodit rusku politiku. Kad Rusi viknu: Rat! mi prvi skačemo i laćamo se oružja. Prije i samijeh Rusa i "braće" Srba. Ne misliš valjda da smo se mogli oslanjat na Veneciju, Austrougarsku, Tursku? Rusija je nama bila iznuđeni saveznik.
BBB

17. 04. 2014 - 02:04

Sada kada oni pođu sve će oni riješit. Vjerovatno putuju da bi dobili instrukcije jer oni nemaju glavu da sami nesto odrade za Crnu Goru pozitivno. A mozda ce im reci da rferendum 2006 ne vazi. Srecan put za bracku Rusiju i pozdravite Putrina...
Irvas

17. 04. 2014 - 02:05

Okrenite se Crnogorci malo oko sebe!!!! Mass mediji su vam popili mozak!! Ima li danas naroda u svijetu koji manje sebe poštuje od nas??? Šta nam fali da budemo neutralni?? Svoji??? Nema na svijetu narda koji je podložniji manipulaciji od nas! Vidite li da naši činovnici ne slijeću nego po svijetu trčkaraju tražeći kome će se bolje uvući u zadnjicu!!!!! Žalosno!!!! A pola mladih ljudi bez posla, pola naroda jedva sastavlja kraj s krajem! U pamet se....!!!
Irvas

17. 04. 2014 - 02:06

Nema Rusija na bijelom svijetu đe napravit bazu nego u Crnoj Gori! Smiješno!!! Našli Crnu Goru, slamku spasa, al ne damo se mi. Ha, ha, ... Mudrost nam je da mudrujemo, pa i rusima put da pokažemo! Hm, pogledajte ko vlada zapadnom civilizacijom. Evropu koja je srce savremene civilizacije su pretvorili u monstruma čija je batina NATO. Main stream mediji su napravili od Crnogoraca vrhunske poltrone, čija pamet pamet ne seže 10-tak godina unazad. Tekst je TENDENCIOZAN, i daje JEDNOSTRAN pogled na problem!
Analitičar

17. 04. 2014 - 07:03

Baš si irvas. Misliš da je dovoljno reć: Mi smo neutralni! i da će nam svi zapljeskat? Ne, prijatelju, no će obje strane kidisat na nas sve dok se ne opredijelimo. A, mene nešto ne bi prijalo da bilo ko na nas kidiše. No, da se mi NA VRIJEME pozicioniramo tamo đe je ZA NAS sigurnije. Ni tad nije sve gotovo, jer se poslije toga moramo pazit da ne budemo zloupotrijebljeni, što će se desit ako se budemo iztrčavali i falili junaštvom, kao što to sad činimo. NATO je sigurniji od Rusa, jer tako bismo postali duboka pozadina, dok bismo držanjem uz Ruse bili prva linija fronta. Ja mnim je našega junačenja bilo dosta, da malo počinemo, a drugi nek se sad junače. Ionako su to sad đavolje rabote.

17. 04. 2014 - 22:54

Irvas, ne mlati praznu slamu .... ima Rusija dje pravit, al sta ce im baza u Sibir .... Rusija treba izlaz na Mediteran .... i na juzna mora, pa nijesu oni uzeli Krim Ukrajni zato sto im se svidja priroda na Krimu, vec se od tamo kontrolise Crno more ..... a nema dje drugo na Mediteranu praviti vojne baze niti preko koga vldati Sredozemnim morem, jer su sve drzave u savezu sa EU ili NATO, jedino je CG ostala na Sredozemlju koja je neutralna, zato im trebamo i sami su trazili bazu u Bar. Sto prije u NATO da se spasimo.
danilo stojanovic

18. 04. 2014 - 11:28

Irvas, No, sve ovo sto diskutujemo su vecinom puka nagadjanja i "teorije zavjere" koje samo mute vodu. Bez obzira na sve slabosti i probleme Zapadne civilizacije, ipak ta civilizacija ide naprijed. Zasto se ova ekplozija modernih tehnologija i naucnih otkrica nije desila u Rusiji? Nije da imaju manje briljantnih naucnika - mozada imaju cak i vise? Radi se jednostavno o drustvenom sistemu koji unistava inicijativu. I vi zelite da se mi vratimo u taj prevazidjeni drustveni, ekonomski - i politicki sistem. Odnosno, u srednji vijek pravoslavlja i pan-slovenstva? Da zajedno "pravoslavno patimo i "tihujemo"? Neka hvala. Vi ostanite "ljubavnik Rusije", a CG treba da se pragmaticno i promisljeno odluci za tamo dje je bolje za nju? Zato nam ostavite slobodu izbora. Toga bas i nema mnogo u Rusiji, zar ne?
danilo stojanovic

18. 04. 2014 - 14:08

@Irvas - Sudeci po engleskim rijecima koje upotrebljavate u tektovima ili zivite na "trulom Zapadu"? Ili se njime "profesionalno" bavite? Vecina vasih argumenta je suplja i bezvrijedna. Posebno ova narucena "uspavanka o neutralnosti"? Tacno je da svijetom vlada medjunarodni kapital - a gdje svstavate ruske tajkune (Abramovica, Deripasku, isl.)? Zbog toga pati i sama USA - tj. radnici (vecinu proizvodnje su prebacili u Meksiko, Kinu, i ostatk Istocne i Jugo-Istocne Azije). A sto ako iza ovih "ruskih zavnicnih reakcija" stoje neki (nezvanicni) tajkuni kojima smeta da CG postane clanica EU i NATO - i pravna drzava? Ne postoje jasni kriterijumi koji bi odvojili i jasno presudili o ova dva sistema. Jedino nam ostaje da sudimo o njima po rezulatatima. Da li je bolji zivot u Rusiji, ili u USA, ili recimo Svedkoj ili Finskoj (koja se granici sa Rusijom)?
Reformista

18. 04. 2014 - 13:05

Drasko, Svaka cast, realna i utemeljena analiza zaista! Vladane i slicni, nema svrhe dijeliti se na pro i anti Ruse, da se Cg nalazi na mjestu Bjelorusije, sigurno nam Nato ne bi bio ni na kraj pameti, a ovako kad su Nato trupe svugdje oko nas izuzev u Srbiji, koja se takodje tamo uputila, ostati van njega bilo bi zaista pogubno po nasu suverenost.... Jos gore bi bilo da Rusima damo pomorsku bazu! Dragoj Ruskinji iz Budve, jedno malo pitanje: kakva je to zemlja gdje generali i sefovi tajnih sluzbi zaradjuju toliko da mogu po inostranstvu, pa i kod nas kupovati hotele???????
Robert

18. 04. 2014 - 14:10

Dobro,ako nam NATO(SAD) naredi da postanemo dio Srbije-onda se nemojte buniti vi koji propagirate ulazak. Mada,vi cete i tada tvrditi da ste bili za Rusiju-uvijek odaberete pobjednicku stranu.Stranu koja se placa i koja ima privilegije(radna mjesta)
Robert

18. 04. 2014 - 14:42

Prica oko ulaska u NATO raskrinkava poltronsku prirodu stanovnika CG. Danas su najveci propagatori ulaska oni koji su se zaklinjali u Moskvu.Idol im je bio Hruscov i tada je Rusija bila cool. Danas su im cool SAD. A taj Zapad je najveci cetnicki saveznik,zapad je stvorio Veliku Srbiju 1918 godine.Srpski nacionalisti patoloski mrze Ruse.Ovo govorim iz razloga sto postoji mogucnost da upravo Britanija i SAD gurnu Crnu Goru u buducu Veliku Srbiju.Ali kako to objasniti komunistickim ateistima Dukljanima?
Irvas

18. 04. 2014 - 21:59

... Tačnije, Zapad je po nekoliko puta bio saveznik sa četnicima i partizanima. Vječiti su samo interesi! Mogli bismo svoj interes jednom razmotriti. Još kad bi to učinila vladajuća elita??!
danilo stojanovic

18. 04. 2014 - 17:59

@Robert - postojiu mogucnost da i vi kazete nesto pametno - pa nikako to da uradite?
Torsades

18. 04. 2014 - 18:59

"Upravo ove i ovakve reakcije u Crnoj Gori nakon istupa Moskve ukazuju da mnogi ovdje ne vide ni korak dalje od obične, prizemne, politike koja ne ide dalje od lokalnih izbora 25. maja"- upozorenje nekima ili puka konstatacija ?
Torsades

18. 04. 2014 - 18:59

A đe je Ćaki u ovim sudbonosnim trenucima ? Nešto mi se umirio. Da nije i sad na "odjeljenju intenzivne njege"( kao onomad za referendum), pa će jednom, kad sve prođe, reći da je završavao neke za njega egzistencijalne stvari pa nije mogao doći...
ćele

20. 04. 2014 - 10:37

Samo da mi je znati kako bi se zapad ponasao da je Milo prisao Moskvi,vjerovatno tri put gore nego ista.Glupa vam je citava prica i komentari,bice da se mi nesto pitamo,ni mi ni ostale poltronske drzave po Balkanu,nijedna nije nezavisna a kad bi pokusala da bude,zapadna "civilizacija" bi je brzo dovela u red i "blagostanje" sa jos kojom vazalskom novokomponovanom drzavom.
danilo stojanovic

20. 04. 2014 - 14:07

@cele - "Sve moze da bidne ali ne mora". Mene zaista cudi sto se toliko svadjamo oko "geopolitike" i polarizovanog svijeta kao da mi mozemo nesto na to uticati? Taj dio se odvija i bez nas. I niko nas o tome nece pitati. Noi problem CG nije globalni (bar ne u prvom planu) vec izricto - lokalni. CG moze da ima stete i /ili bude napdanuta jedino od susjeda. Dakle, NATO je zbog lokaliteta/okruzenja CG. Ne da nas brani od napada Finske. Nadam se da vam je to jasno?
Jole Drinjak,čuvar krda...

20. 04. 2014 - 10:39

... ime i prezime-kao i špic namet često oslikavaju karakter komentatora?Drugo,nije ti ovo vic sa "opancima-cipelama"! "Ne dalje od cipela" je izgovorio čuveni grčki umjetnik onom opančaru koji mu je davao primjedbe na njegovo likovno djelo! Treće,ovdje nije riječ o cipelama/komentar Draškov/ nego o "opancima bez obojaka" koje vi "ekstra crnogorci" nosite a mislite da su vam salonske cipele i to ne od juče nego vjekovima-moj Irvasu! Lijep pozdrav iz ubavog Prčanja,na pjeni od najljepšeg mora na svijetu!

20. 04. 2014 - 21:02

Nauči se već da imaš pijamont prema onoj pripadnosti koji su ti pomogli da ne šetaš opanke kao tvoji prađedovi.
Jole Drinjak,čuvar krda...

25. 04. 2014 - 09:33

....IZMEĆAR CRBIN-kaže Analitičar u gornjem komentaru od 24.04.14-u 12:25:02 sati! I to ne prvi put! Jer u tandemu sa Labudom i družinom kontinuirano čašćava/ju sebe i svoje pretke pod "tuđom firmom"-SRBIMA! Aferim-za ovo što se po novom pravopisu zove "ljubav"-nije mržnja-daleko bilo? Ja je zovem "pljuvaonicom"-a čitaoci neka odluče koga? ....
Analitičar

25. 04. 2014 - 12:47

Kad stvari nazovem pravijem imenom, logično da će se javit oni koji su pogođeni. Istina umije bit nepodnošljiva. Ali, koliko gođ da izvrćeš rečeno, net je sakrit.

25. 04. 2014 - 12:49

Ne mozemo kriviti Rusiju za njene imperijalisticke ambicije isto kao sto ne mozemo kriviti SAD za isti grijeh. Rusija radi ono sto joj je u interesu. Mene vise zabrinjava ova nasa gradjanska amnezija. Zar smo zaboravili ko je u Crnoj Gori sirom otvorio vrata svakakvom buckurisu iz Rusije? Nismo bili principjelni. Malo novca nam je bilo dobar mamac. Prodali smo mnogo toga. Mnogi Crnogorci su prodavali zemlju koju su znojem topili njihovi djedovi i pradjedovi. MI SMO ZVALI RUSE I PRIHVATILI SMO IH A LA "ZA SAHU DOLARA".

25. 04. 2014 - 12:55

Ljudi na Radio Skali a Jole stalno niza-skale
Jole Drinjak,čuvar krda...

25. 04. 2014 - 18:19

...u nekoliko "kolona"i njihove lažavine,podvale,nacional-šovinističke mržnje u neooblicima-po uzoru na "savremenu europsku desnicu"-potomaka vrlih Le Pena-ćerka(Francuska) Musolinija-unuka(Italija) i td i ts! Pa moj lipi Anonimusu/Analitičaru kad te očešem-pretvaraš se iz Analitičara u Anonimusa-ili u duplete-Analitičara koji ti "podvaljuju", pa te modelar "liječi" da i dalje-po naški rečeno- blejiš! Kome nisu jasne tvoje provokacije?Kad onako"ispod žita"- za Veliku bitku na Grahovcu izblejiš:"Ne prećeruj Vasojeviću.Nije bitka toliko značajna,niti su je dobili nekakvi Vasojevići,već pripadnici Crnogorske vojske"!"Nije bitka toliko značajna"(da je poginulo samo 9 Petrovića-pa je dosta -ali za tebe ne?);"pripadnici...vojske.."(neki bez veze)?
1 anonimus-

25. 04. 2014 - 20:25

Tebe se sve muti u glavu ka ti precima kad vide Turcina-neznaš ni što zboriš a sve ti jedna skala kriva-jedan analitičar-jedan anonimus. Jadan nebio to ti je sve zbog nasljeđa ....
Građanska država

26. 04. 2014 - 20:24

Jer u Ustavu su zaštićena prava svi manjinskih narodi i njihova prava, ali nije definisana većina i njena prava, a preambulom nije definisan većinski crnogorki narod, tako da su Crnogorci nezaštićeni po svakom pitanju i izloženi asimilaciji. ovo nema niđe bez kod nas i ovakve države sa ovakvim Ustavo nema niđe mi smo kao neki eksperiment. Svuđe u okruženju su nacionalne države, osim kod nas. U Ustavu Srbije je " Srbija je srpskog naroda" u Hrvatskoj isto tako, Albaniji.....Sloveniji, Samo Crnogorci nemaju čak ni istorijsko pravo na državu Crnu Goru koju su stvorili kada nije bilo ni multietničke, niti građanske......no stalnom borbom za svoju slobodu crnogorski narod je krvario. Pravilno je bilo reći da je Crna Gora crnogorskog naroda i svih drugih naroda koji u njoj žive, pa nabrojati ako treba sve manjine, ovako nema većine ali zato ima manjine a nas niđe, sramno je to i zato kažem da je ovakav koncept uređenja države kao građanske prevara za crnogorski narod, to je danas jasno svima!
Analitičar

27. 04. 2014 - 16:38

Crna Gora nacionalna je država Crnogoraca, drugu nemaju. Simboli države jesu crnogorski, jezik je službeno crnogorski, povijest je crnogorska, kultura je crnogorska. I Crkva je crnogorska. Dakle, na papir, nema nikakve smetnje da Crnogorci budu prezadovoljni ovom državom. Liše jedne - DPSa. Ta partija radi svojijeh vlastohlepnijeh ambicija obezvrijeđuje sve što je crnogorsko u ovu državu, kune se u crnogorstvo, a promoviše tuđe vrijednosti, a u isto vrijeme uništava i materijalnu osnovu države - ekonomiju, iz privatnijeh interesa. Ne treba nama nacionalna država, već nama treba PATRIOTSKA vlast! Ona će zaštitit interese svijeh građana i svijeh relevantnijeh nacija, pa i specifično crnogorske interese.
vojkan

14. 05. 2014 - 01:41

Doista ima dobrih komentara, gospodin Duranovic je veoma dobar komentar dao, no posto zivim na crnogorsko primorje, gdje se zapocinju velike investicije, naravno stranci, poluostrvo Lustica je skoro sve prodato u zono morskog dobra i to vecinom Rusi kupili, i ko zana ko, jer se mnogi nisu nikada pojavili, no to vise nije nase,za 20 godina nece mjestani moci na obalu morsku izaci da bi se okupali. Ima dosta iz Crne Gore posebno krasici to je sve u more usli po nekoliko desetina metara nesmije niko privirit, pogledajte gospodo sta ste sve uradili od obale . Dobro kaze gospodin direktor Splendida ne grade se hoteli vec neke navodno vile u koje ce se boravit po 20 dana u godinu. Pogledajte Hercegnovi nema hotela Kotor one sramote sto su uradili sa hotelon Fjordom, treba gospodu gradonacelnicu ne smijenit vec u zatvor, jer kotor je najvise izgubio od kada maja vodi grad. Ima toga mnogo na primorje za budvu da i ne govorimo ono sto se tamo radi uz ami put na povrsini od 200 kvadrata grade zgradu od 800 i slico tome. Pomolimo se, samo neznam kome BOGU, neznam kojem jeli crnogorskom ili srpskom, popovi podijelise crkve kao da su ih oni gradili. Ako postoji taj Bozji hram pa on je narodni i Bozji ni tvoj pope ni moj vec svih nas. Nije lijepo cut kada jedan svestenik i to visoki kune, kazu da to donosi nesrecu onom ko kune.Ona upamet se dajte crnogorci, ja bih reko upamet se dajte narode zivot jako kratak pomozimo jedni drugima ne gleda koje je vjere i u koju crkvu ide, tako mozemo opstati , inace odosmo niz rijeku.
Guest_36398

19. 10. 2015 - 14:03

Ćele bre, poznavajući Analitičara, znam da on jest 100% Crnogorac, no pravi Crnogorac je samo onaj ko je očuvao svoju narodnosnu svijest i identitet, prema tome, etnički Crnogorac je samo onaj ko se tako deklariše, a ti to definitivno nijesi...zna se čiji si, pa nastavi i dalje da živiš u svjetu bajki i pjesničkih maštarija posrbljenih pjesnika istočno-ercegovačkog porijekla ;)
Novi komentar