LAVROV: Unitarna država u Ukrajini u suštini prestala da funkcioniše

lavrov1604
U
nitarna država u Ukrajini je, u suštini, prestala da funkcioniše, izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov, ukazujući da bez uključivanja svih regiona Ukrajine u dijalog, u toj zemlji biće teško očuvati jedinstvo i da je federalizacija način na koji bi se regioni osjećali zaštićenim.

Objavljeno: 16. 04. 2014 - 05:13 Promjenite veličinu teksta: A A A

- Obimna unutarpolitička kriza koja je izbila u Ukrajini otvoreno je pokazala duboke razlike između jugoistoka i zapada zemlje u izboru pravca daljeg razvoja. To pokazuje da je nestabilan model državnog uređenja koji je ranije odabrao Kijev - rekao je on listu "Argumenti i fakti".

Prema njegovim riječima, temelji unitarne države "uzdrmani su nizom političkih kataklizmi, koje su više godina potresale tu zemlju".

Lavrov je istakao da je jedan od glavnih razloga za takvu situaciju odsustvo "uravnoteženog Ustava, koji bi na adekvatan način uvažavao interese svih nacionalnih i jezičkih grupa, osiguravao prava i interese svih građana Ukrajine".

- Razumije se, niko ne može da nameće ukrajinskoj strani kako će organizovati državno ustrojstvo. Međutim, Ukrajinci treba da započni dijalog... u kom treba da učestvuju svi regioni i političke snage na ravnopravnoj osnovi, sa jednakim pravima u rješavanju temeljnih pitanja - rekao je Lavrov.

Komentari: 2

URA !

16. 04. 2014 - 09:32

DO JEDNE URE !!
Novi komentar