Panel o NATO-u: Sigurnost i bezbjednost bitne za strane investicije

1604panel1
A
ko imate efikasne državne institucije posao će biti mnogo lakši. Ukoliko stranom investitoru umjesto deset godina trebaju dvije godine da otvori fabriku to će biti bolje. Mislim da je to najveći ekonomski benefit za Crnu Goru-ocijenio je danas Amadeo Votkins, profesor Kraljevskog koledža iz Londona.

Objavljeno: 16. 04. 2014 - 09:43 Promjenite veličinu teksta: A A A

Danas je u hotelu Ramada u Podgorici održan poslovni doručak i panel diskusija u organizaciji Američke privredne komore i Atlanskog saveza Crne Gore, na temu „Ekonomski i trogovinski aspekti članstva u NATO“. Panelisti današnje diskusije bili su: Erik Kopač, profesor Univerziteta u Ljubljani, Amadeo Votkins profesor Kraljevskog koledža iz Londona, Gordana Đurović profesor Univerziteta Crne Gore i Nebojša Kaluđerović nacionalni koordinator za NATO.

Izvršni direktor Američke privredne komore Edin Seferović kazao je da Crna Gora mora postati privlačna za strane investicije i dodao da je privredni sektor veoma bitan aspekt ovoga procesa. – NATO je sredstvo za ostvarivanje sigurnosti i bezbjednosti. Samo članstvo neće mnogo značiti, ukoliko Crna Gora ne iskoristi ono što joj se nudi-istakao je Seferović.

1604panel2Upitani da prokomentarišu koji su najvažniji ekonomski aspekti članstva u NATO, panelisti su bili jednoglasni u ocjeni da je dolazak stranih investicija vjerovatno i najveći benefit učlanjenja u Alijansu.
- Sigurnost i bezbjednost su izuzetno bitne za strane investicije. Članstvo znači da će Crna Gora biti članica kluba gdje će joj biti dostupne agencije uz pomoć kojih se može doći do posla. Međutim, članstvo znači i neke obaveze, kao što je jako prisustvo međunarodnim operacijama- rekao je Kopač.
Gordana Đurović je naglasila da NATO ne donosi benefite preko noći, ali da je važno da ih dobijemo. – Troškovi u javnim finansijama sa članstvom mogu biti manji, dok se sa neutralnošću povećavaju. Mogućnost izvoza se takođe povećava sa NATO kodifikacionim sistemom- saopštila je Đurović.
Profesor Votkins je kazao da je članstvo prije svega politički proces, ali i da je važna, kako kaže „vaša priča“. – Biznismeni gledaju dugoročno. Vidjeli ste primjer Ukrajine, a pogledajte primjere baltičkih zemalja i napravite paralelu sa vašom zemljom. Region nije stabilan, a NATO pruža dugoročnu sigurnost- istakao je on.
Nacionalni koordinator za NATO Nebojša Kaluđerović podvukao je da bezbjednost moramo da posmatramo kao ekonomski resurs i da iz toga proizilaze svi benefiti.
Panelisti su se osvrnuli i na sektore na koje bi značjno moglo da utiče članstvo u Alijansi, a Votkins je kazao da nije siguran kolike su mogućnosti da naša preduzeća izađu na globalno tržište. –Makroekonomski efekat je veći u obrnutom smjeru. Potrebne su investicije u Crnoj Gori-
Upitan da objasni kako će članstvo uticati na sliku zemlje kod stranih investitora, Votkins je rekao: - Jedna ozbiljna investicija može drastično da promijeni ekonomsku sliku i ekonomiju možete da pokrenete sa stranim investicijama. Dobitak koji Crna Gora može da ostvari od NATO-a je ogroman-
Kaluđerović u vezi investicija naglašava da članstvo može promijeniti percepciju investitora, ali i promijeniti njihov kvalitet.
Panelisti današnje diskusije vratili su se i na pitanje cijene članstva i neutralnosti i zaključili da je koncept neutralnosti skuplji. – Kada govorimo o neutralnosti to je jedna politička priča. Praviti paralele sa neutralnim zemljama poput Švajcarske je neumjesno- rekao je Nebojša Kaluđerović.

1604panel3On je saopštio da moramo posebno da vodimo računa o korelaciji između EU i NATO i dodao da niko nije ušao u EU prije nego u Alijansu. – Ako mene lično pitate ja bih u ovoj fazi dao prednost Alijansi. Votkins je kazao da se ne slaže sa takvim konceptom i podvukao da je moguće da će neke države u regionu (Srbija, Makedonija) prvo uću u EU.

- NATO je nešto što je izvjesnije i dostižnije. Ako nam on prije pomogne da budemo jači, onda je pragmatičnije da prvo završimo jedan integracioni proces- saopštila je Đurović.

Učesnici diskusije bavili su se i pitanjem da li bi za našu državu bilo praktičnije da iskoristi EU bezbjednosni okvir umjesto NATO-a. – Trebaće dosta vremena da EU dođe na isti nivo kolektivne bezbjednosti kao NATO. Za sada, EU nije alternativa- zaključio je Kopač.

Komentari: 0

Novi komentar