Izaslanik UN-a: Ne ponoviti tragediju bivše Jugoslavije u Ukrajini

1604IvanSimonovic
Visoki zvaničnik UN-a Ivan Šimonović izjavio je danas za CNN da kriza u Ukrajini podsjeća na prilike u bivšoj Jugoslaviji 90-tih godina prošlog stoljeća, ali se nada da se tragedija raspada nekadašnje države neće ponoviti 25 godina poslije u Ukrajini, prenosi portal Index.hr.

Objavljeno: 16. 04. 2014 - 14:46 Promjenite veličinu teksta: A A A

- Postoje neke sličnosti, ali se nadam da će biti preduzete preventivne mjere koje će spriječiti tragediju kakva se dogodila u bivšoj Jugoslaviji - rekao je pomoćnik generalnog sekretara UN-a za ljudska prava.

- Kroz nepristrani monitoring i javnu objavu izvještaja možemo pridonijeti smirivanju stanja i sprječavanju takva tragičnog ishoda - dodao je hrvatski diplomata koji je vodio UN-ovu misiju za utvrđivanje stanja ljudskih prava u Ukrajini.

Po njegovim riječima, posmatrači Ujedinjenih nacija nisu došli u Ukrajinu da bi pisali „politički uravnotežene“ izvještaje ili zauzimaju strane, nego da nadziru stanje i izvještavaju na osnovu činjenica.

- Čvrsto vjerujem da tako možemo pomoći u smirivanju napetosti – zaključio je on.

Srušen ukrajinski borbeni avion?

Blizu Kramatorska, na istoku Ukrajine, srušen ukrajinski vojni avion „Suhoj 27“, javlja agencija Itar-Tas pozivajući se na očevice, a prenosi hrvatski portal.

Informacija, zasad, nije potvrđena iz službenih izvora. Takođe, više detalja o eventualnom incidentu nije poznato.

Ova dojava je uslijedila nakon vijesti da su četiri borbena aviona nadlijetala Kramatorsk i otvorila vatru na vojni aerodrom, u sklopu akcije koje su ukrajinske vlasti pokrenule protiv proruskih separatista.

Ukrajinski parlament održao je zatvorenu sjednicu, čija tema su događaji koji se odvijaju na istoku zemlje, prenosi portal Klix.ba.

Ministri odbrane i unutrašnjih poslova informisali su vršioca dužnosti predsjednika države Olesandra Turčinova i poslanike parlamenta o situaciji na istoku Ukrajine.

Lider partije Udar Vitalij Kličko, nakon sjednice je kazao da je napravljen plan za rješavanje krize koju započeli proruski militanti.

Ministar odbrane Ukrajine Mikail Koval, nakon sjednice, odmah je otputovao na istok Ukrajine.

Foto: index.hr

Komentari: 5

Srbin CG

16. 04. 2014 - 16:14

Možda mi Srbi i Rusi nemamo braće,ali sigurno ne bismo da nam ikada braća budu Crnogorci.

16. 04. 2014 - 17:15

Srusen puskom? Ovo je sadisticko izivljavanje Rusija nad Ukrajinom. Vratice im se sve ovako ili onako. Evo zasto Rusija nema prijatelja u svijetu osim dva. Evo zasto Rusi idu na Zapad da bi zivjeli na miru i dobro. Kako ovo objasniti ovim domacim sto slijede Srbiju i Rusiju, umjesto da budu sretni sto zive u Crnoj Gori na Mediteranu.
Салваторе Тото Скилачи

16. 04. 2014 - 18:00

Врати се у православље, боље ћеш нас разумети.
zoka

16. 04. 2014 - 17:59

Rusi i Srbi nemaju braće!!! Samo gledaju svoju korist! Bjež od toga...

16. 04. 2014 - 18:28

Miroslave, lati se video kamere, mnogo si uspjesniji u tome. Onaj snimak djecaka hora iz Narodne stranke zajedno sa vokalom Dzomicem vise boca rakije i prasecih glava, pa jos sa reinkarniranim Drazom Mihajlovicem necemo nikad zaboravit. Jos ce dugo, dugo biti na Youtubu. Ko kaze da si crna ovca, kad umijes biti i koristan samo kad hoces. Kamo ti je Jaramaz, najveca ..... na podrucku Srbije i Crne Gore u ostroj nemilosrdnoj konkurenciji.
Novi komentar