KACIN: Kriza u Ukrajini će podići svijest o značaju članstva u NATO

2004kacin
N
egativan razvoj događaja u vezi sa Ukrajinom nesumnjivo će podići osjetljivost građana za pitanja bezbjednosti i stabilnosti i ojačati svijest o prednostima članstva u NATO za stabilnost zemlje i regiona, ocijenio je za agenciju MINA poslanik Evropskog parlamenta Jelko Kacin.

Objavljeno: 20. 04. 2014 - 12:06 Promjenite veličinu teksta: A A A

Komentarišući činjenicu da članstvo Crne Gore u Evropskoj uniji podržava oko 74 odsto građana, dok je za članstvo u NATO, prema istraživanjima koje je objavila Vlada, 46 odsto građana, Kacin je ocijenio da na tu razliku utiče činjenica da je Crna Gora, kao dio SRJ, zbog politike Slobodana Miloševića došla protiv njene volje u sukob sa NATO 1999. godine.

- Mnogi nikada nijesu imali mogućnosti saznati, pa ni razumjeti, da je Kosovo prije vojne intervencije moralo da napusti 400.000 Albanaca, koji su otišli u susjedne zemlje i Crnu Goru. Dalje, kod jednog dijela prosrpskog stanovništva, stav države Srbije ostaje na neki način relevantan.

On smatra da, dok god na snazi bude proglašena vojna neutralnost države Srbije, dio populacije ostaće skeptičan prema ulasku u NATO.

- Međutim, to ne znači da politička elita Crne Gore ne treba jasno da kaže šta smatra da su interesi Crne Gore i da se za tu putanju zalaže i bori. Negativan razvoj događaja u i oko Ukrajine, bez sumnje će podići osjetljivost građana za pitanja bezbjednosti i stabilnosti i raširiti spoznaje i svijest o prednostima članstva u NATO za stabilnost zemlje, ekonomije i regiona - rekao je Kacin.

Upitan da li jaz između podrške članstvu u Uniji i Alijansi treba da zabrine zvaničnike, Kacin je kazao da, ukoliko postoji potreba za raspisivanjem referenduma oko ulaska u NATO, onda svakako da bez većine nema ulaska.

- Sve ostalo je na crnogorskim liderima da procijene i donesu adekvatnu odluku. Ubijeđen sam da bi članstvo u NATO u mnogo čemu smekšalo pozicije te države i njenih susjeda u korist stabilnosti, dobrosusjedstva i blagostanja - rekao je on.

Prema riječima Kacina, na tome treba raditi, nepovjerenje postepeno otklanjati, od emocija krenuti u racionalno i javnosti objasniti i pozitivne finansijske posledice na smanjenje odbrambenih troškova. Ali, dodaje on, ima i drugih posljedica, „posebno na polju prava čovjeka, slobode medija i transparentnosti“.

Na pitanje koliko su utemeljene ocjene da je članstvo u NATO-u preduslov članstva u Uniju, Kacin je naveo da je u mnogim zemljama u tranziciji iz socijalizma u demokratiju put demokratizacije bio otvaran i predvođen ulazkom u NATO, dok se samo u Sloveniji to desilo istovremeno. Kako je kazao, Poljska, Češka, Mađarska, Rumunija i Bugarska, pa na kraju i Hrvatska, ulaskom u NATO snažno su ubrzale procese demokratizacije i tranzicije.

Na pitanje koliko bi Crnoj Gori manje obaveza preostalo u sferi bezbjednosnih pitanja i kriterijuma na putu ka EU ukoliko u Velsu dobije poziv za članstvo, Kacin je rekao da je jedan od glavnih razloga za postojanje Zajedničke spoljne i bezbjednosne politike da se unutar EU izbjegnu dupliranje resursa, da se izvede proces depolitizacije vojske i njena profesonalizacija po standardima NATO. On je ocijenio da su integracije u NATO i EU dva odvojena procesa.

- S druge strane, nesumnjivo je da bi to bio pozitivan impuls i signal za strane investitore da je Crna Gora kredibilan partner. Ima mnogo odličnih primjera, jer je multiplikativni učinak očigledan i mjerljiv. To je najbolji način borbe protiv korupcije u javnim nabavkama. Kada se skinu oznake tajnosti, monopoli padaju, proces naručivanja postane transparentniji, racionalniji, na kraju i mnogo jeftiniji - zaključio je Kacin.

Komentari: 11

20. 04. 2014 - 14:41

Upravo zbog svega sto smo mogli da gledamo vezano za Ukrajinu, podrska za NATO moze samo da pada, a nikako da raste

20. 04. 2014 - 17:15

Analiticar, ajde malo podji negdje drugo sa tim trikovima. Ovdje si provaljen
neobavesten

20. 04. 2014 - 14:42

Jelko mozda vas Kacine je strah Rusije ali nas istocnopravoslavne crnogorce nije ni malo no se fino osecamo da je Rusuja snama! Ocito si neobavesten ! Kad se tice izvornih CRNOGORACAH onija sto LJUBLJU DINASTIJU PETROVIC i njene SIMVOLE!

20. 04. 2014 - 14:53

Zamislite situaciju da NATO u Srbiji podrzava i pomaze organizacije kao sto su Obraz, Dveri, pokret 1389, sve fasisti, nacisti i teske radikalne skupine.. e takve grupe je NATO podrzavao u Ukrajini.. jutros se pojavio snimak dje pripadnici evro-majdanskog Desnog sektora ubijaju muskarca dok ga ceraju da govori -slava Ukrajini-.. da postavim snimak vjerovatno bi ga obrisali a moze se naci na netu.. e takve ljude NATo podrzava, i oni koji su do sada bili za NATO ili neutralni, kad pogledaju sve cinjenice mogu da budu samo protivnici takvig NATO-a a nikako da ga podrzavaju

20. 04. 2014 - 17:17

Analiticar, koja je tvoja misija ne ovom portalu ? Onaj cokoladni preliv u vidu suverenizma sluzi da se lakse konzumira anti-NATO retorika?

20. 04. 2014 - 17:18

Odakel se ti informises postovani analiticar? Vec sam te pitao to pitanje. Meni se cini da je to kljuc tvoje zatucanosti. Kurir, Vesti, Dan ili Rusija Danas? Ma kako je moguce da cijela Evopa ne vidi da su Ukrajinci fasisti a Rusi antifasisti. Pa ispade da su antifasisti okupitali dio Ukrajine, i da nastoje oteti jos neke dijelove. Ovo je zbilja jedinstven primjer defanzivnosti fasizma. Pitam te, koju ti igru igras ovdje, ma kako se potpisao?
JA

20. 04. 2014 - 15:44

NAJVECI DIO NASIH GRADJANA JE UBIJEDJEN DA JE SRBIJA BOGATA DRZAVA I STO JE JOS GORE SPREMNI SU DA IZDAJU RODNU GRUDU ZA SAKU PSENICE. TI ISTI LJUDI SAD NAVIJAJU ZA RUSIJU JER MISLE DA JE RUSIJA ZASTITNIK SRPSTVa VASKOLIKOGA I DA NEMA RUSIJA ONDA NI SRBIJA NE BI BILA BOGATA I PREBOGATA. JEDINO KAD BI NATO PONUDIO DVIJE SAKE PSENICE ONDA BI RAZMISLILI. NEGO VI SLOVENCI TO NE RAZUMIJETE JER VI RAZMISLJATE GLAVOM A MI DUSOM SLOVENSKOM I JOS CESCE ......

20. 04. 2014 - 16:17

Na primjer, Srbija pokazuje daleko vise respekta prema Hrvatskoj od kad je clanica NATO. Vise se ne cuju prijetnje, cak ni teske rijeci. Rusiji ne pada na pamet da sa pribaltickim zemljama radi isto sto i Ukrajini. Medjutim, uistinu Rusija gleda svoj interes kad je Balkan u pitanju i prica o Bratstvima je iskljucivo u toj funkciji. Trenutno je Srbija u najtezoj situaciji jer je progutala ovaj mamac. Ako pokusa da se izmigolji ispod šape, ispostavice joj racun za gas ili nesto drugo. Nije uopste iskljuceno da i Srbija jednog dana zatrazi prijem u NATO.

20. 04. 2014 - 17:13

To je ugao gledanja iskljucivo ruskog i srpskog naroda. Vi mentalno zivite u Rusiji, mi u Evropi. CIjela Evropa, izuzev Srbije je osudila akt agresije Rusije na Ukrajinu. Medjutim nije vam prvi put da dogadjaje interpretirate mimo civilizovanog svijeta. Da je drugacije, ne bi bilo tragedije 90-ih

20. 04. 2014 - 17:15

Gospodine Analiticar, objasni nam malo aferu sa drugom osobom koja se predstavljala sa tvojim nick-om. Interesuje me da li se ista osoba javljala sa iste IP adrese nakon incidenta. Ili je tvoja uloga na ovom portalu dizajnirana unaprijed sa iskljucivom temom: NATO ? A sve okolo je bilo u toj funkciji.

20. 04. 2014 - 17:18

Ispade da izvorni Crnogorci imaju inteligenciju kokoske, govore ekavski , ne znaju da pisu i zive za Srbiju ?
Novi komentar