Janukovič nudi plan za rješenje krize

vikitro2104
S
mjenjeni ukrajinski predsjednik Viktor Janukovič, povodom pogoršanja situacije u Istočnoj Ukrajini, predložio je danas da se sve ukrajinske naoružane snage povuku na lokacije gdje su stalno stacionirane, da se sa istoka zemlje povuku jedinice Nacionalne garde i da se uspostavi dijalog sa stanovništvom Istočne Ukrajine, koje u velikom procentu govori ruski jezik.

Objavljeno: 21. 04. 2014 - 16:27 Promjenite veličinu teksta: A A A

Nudeći plan za rješenje krize, Janukovič se u saopštenju, koje je primio Itar-Tas, založio i za održavanje referenduma o federalizaciji zemlje i nadležnostima njenih regiona, kao i o tome da li se želi predsjednički ili parlamentarni sistem vladavine.

Ustav bi se, prema ideji smenjenog predsjednika, reformisao na bazi rezultata ovih referenduma.

Janukovič smatra da bi parlamentarne i predsjedničke izbore u Ukrajini trebalo održati tek nakon toga i to pod međunarodnom kontrolom.

Svrgnuti ukrajinski predsjednik pozvao je nove ukrajinske vlasti na povlačenje, kako bi se izbjeglo "krvoproliće".

- Imajući u vidu naglo pogoršavanje situacije na istoku Ukrajine, pozivam sve oružane ukrajinske snage da se povuku u svoje baze i da odmah bude pokrenut mirovni dijalog sa liderima koje je izabrao narod oblasti na istoku. Na ivici ste krvoprolića. Zaustavite se - istakao je on.

 

Komentari: 0

Novi komentar