Bajden doputovao u posjetu Ukrajini

bajden1803
A
merički potpredsjednik Džozef Bajden doputovao je danas u Ukrajinu, gdje treba da se sastane sa vršiocem dužnosti premijera Arsenijem Jacenjukom i predsjednika Oleksandrom Turčinovom, kao i sa poslanicima iz svih krajeva zemlje i demokratskim aktivistima.

Objavljeno: 21. 04. 2014 - 20:40 Promjenite veličinu teksta: A A A

Bajden će se, kako prenosi AP, tokom dvodnevne posjete založiti za hitnu primjenu prošlonedjeljnog međunarodnog dogovora, čiji je cilj smirivanje tenzija u Ukrajini.

Prema riječima neimenovanog američkog zvaničnika koji je doputovao s Bajdenom, potpredsjednik SAD bi tokom posjete trebalo da najavi novu tehničku pomoć ukrajinskoj vladi u primjeni reformi na sektoru energetike i ekonomije.

Bajden planira i razgovore o predsjedničkim izborima narednog mjeseca i najnovijim dešavanjima u istočnoj Ukrajini, gdje pobunjenici optužuju kijevske vođe da žele da marginalizuju stanovništvo koje govori ruskim jezikom.

Do Bajdenove posjete dolazi dan poslije pucnjave na kontrolnom punktu u istočnoj Ukrajini, u kojoj je bilo najmanje troje poginulih. Ukrajinska i ruska strana za taj incident okrivljuju jedna drugu.

Bajden planira da iz Ukrajine uputi Rusima upozorenje na "rastuću cijenu koju će morati da plate ukoliko se ne budu pridržavali prihvaćenih obaveza", rekao je neimenovani zvaničnik.

Kako je naveo, SAD i njihovi saveznici imaju pripremljene nove sankcije za imućne Ruse iz užeg kruga Vladimira Putina, kao i za firme kojima oni rukovode.

On je kazao da će Amerikanci narednih dana procijeniti da li Rusija "ostvaruje napredak" ili treba da bude suočena sa dodatnim sankcijama.

Bajden namjerava da Ukrajini predloži tehničku pomoć SAD-a kako bi proizvodila više gasa sa sopstvenih nalazišta i povećala energetsku efikasnost, smanjujući zavisnost od Rusije u tom sektoru.

Američki potpredsjednik će ponuditi i savjetodavnu podršku kako bi Ukrajinci efikasno koristili međunarodnu pomoć i učinili da od nje korist imaju svi djelovi zemlje.

Komentari: 0

Novi komentar