" /> " />

MUP Ukrajine oslobodio Svjatogorsk

2304ukrajina
S
lužba bezbjednosti Ukrajine (SBU) saopštila je da su specijalne jedinice MUP "oslobodile bez žrtava" grad Svjatogorsk, koji se nalazi na istoku Ukrajine.

Objavljeno: 23. 04. 2014 - 17:23 Promjenite veličinu teksta: A A A

SBU tvrdi da je grad bio pod kontrolom "nelegalne naoružane grupe separatista", javile su ukrajinske agencije.

"Tokom dana sprovedene su aktivnosti na osiguranju javne bezbjednosti u gradu Svjatogorsku u Donjeckoj oblasti".

"Te mjere sprovele su snage specijalnih jedinica MUP Ukrajine u okviru antiterorističke operacije pokrenute radi ograničavanja naoružanih prestupnika u Slavjansku i sprječavanja činjenja krivičnih djela u drugim naseljima Donjecke oblasti", navedeno je u saopštenju SBU. 

"Snage koje učestvuju u antiterorističkoj operaciji potisnule su nelegalnu oružanu grupu izvan naselja. Nema žrtava", navodi ta služba i dodaje da trenutno u Svjatogorsku i okolini patrolira policija, prenijela je agencija UNN. 

Ruska agencija RIA Novosti podsjeća da Svjatogorsk ima strateških značaj jer se nalazi na tromedju tri oblast. U Donjecku, Harkovu i Lugansku od marta traju mitinzi pristalica federalizacije Ukrajine. 

Oni su u Harkovu i Donjecku proglasili formiranje "Narodne Harkovske Republike" i "Donjecke Narodne Republike" i planiraju da u Donjecku i Lugansku 11. maja bude ofdržan referendum o statusu regiona. 

Najoštriji sukobi proruskih aktivista i ukrajinskih snaga bezbjednosti izbili su na sjeveru Donjecke oblasti, u Slavjansku i Kramatorsku. 

Ranije danas ukrajinski vicepremijer Vitalij Jarema proglasio je reaktiviranje "aktivne faze" specijalne operacije na jugoistoku zemlje, ističući da policija "radi na likvidaciji svih formacija" u Kramatorsku, Slavjansku i drugim gradovima Donjecke i Luganske oblasti. 

Itar-Tas s prenio je izjavu lidera Desnog sektora Dmitrija Jaroša, koji je u Rusiji optužen za javno pozivanje na terorizam i ekstremizam i stavljen na medjunarodnu potjernicu, da je ta radikalna nacionalistička grupa počela sa formiranjem "specijalnog bataljona Donbas" u Donjeckoj oblasti. 

"Sve naše aktivnosti usaglašavamo sa rukovodstvom Savjeta za nacionalnu bezbjednost i odbranu i SBU", rekao je on, dodajući da će u sastav te jedinice biti "aktivisti i obučeni borci Desnog sektora". 

Prethodno je Jaroš izjavio da je Desni sektor premestio sedište iz Kijeva u Dnjepropetrovsk, kako bi "lakše pratio situaciju u Donbasu".

Izvor: b92.net
Foto: rt.com

 

Komentari: 0

Novi komentar