Vito Nikolić, potonji crnogorski boem

0705eucentar1
B
ježeći od sivila bolesti, Vito Nikolić je našao spas u drumovima i kafanama. Beomija je njegov životni stav, njegova sloboda, kazala je danas profesorica podgoričke Gimnazije Gordana Vučinić o našem čuvenom pjesniku.

Objavljeno: 07. 05. 2014 - 21:31 Promjenite veličinu teksta: A A A

To su samo neke u nizu biranih riječi kojima je opisivala stvaralaštvo Vitomira Nikolića na jednom od okruglih stolova o kulturi koji su danas održani u EU info centru, u okviru višednevnog programa Ujedinjeni u različitostima povodom obilježavanja Dana Evrope. Njegov život i djela bila su danas u fokusu teme Jezik je naš identitet, a o ovom pjesniku iz manje formalnog i više intimnog ugla govorila je još njegova kćerka Danica Nikolić dok je pjesme govorio glumac Emir Ćatović.

Vučinić smatra da su „Crnogorci ponosni na svog posljednjeg boema, koji je pjevao 'Drumovanja'“, jer je Vito Nikolić – „crnogorski Jesenjin“.

- On je potonji crnogorski boem. Novih nema, a oni preostali su drugačiji. Kao rođeni pjesnik, on je uživao u nečem drugom. Jednom riječi znao je da opiše kompleksno stanje uma, emocija, postojanja – potcrtala je ona.

Posebnu, priličnu intimnu priču i svoju sliku „čuvenog oca“ dala je Danica Nikolić. On je istakla ga je uvijek doživljavala „samo kao oca“.

- Imali smo prijateljski odnos, ne onaj otac – kćerka u crnogorskom smislu, i sve je uspijevao dobro da izbalansira. Moje djetinjstvo bilo je ispunjeno ljudima koji su za druge bili idoli - piscima, glumcima, slikarima, pa i poneki političar se tu našao. A za mene, oni su bili samo kućni prijatelji. Nekako je čudno to da tek nakon odlaska velikih ljudi, pa i njegovog, shvatila sam šta su oni bili – prisjetila se Vitova kćerka.

Dodala je da su na poeziju njenog oca dominantno uticale njegove emocije: sjećanje na teško djetinjstvo, odnos prema ženama i kasnije supruzi i, na kraju, ona sama „zbog čega su nastale pjesme za djecu“.

Na kraju, pojasnila je razlike između vremena u kome su stvarali Aleksandar - Leso Ivanović i Vito Nikolić i onoga sa čime se susreću umjetnici danas.

- Pjesnici kao Leso Ivanović i Vito Nikolić stvarali pod uticajem vremena koje ih je okruživalo, koje je bilo lakše, opisujući teškoće svog životnog habitusa. Oni su obilježili te godine, a i te godine su obilježile njih. U ovom periodu stvaraju neki novi pjesnici, koji nose novi kvalitet, jer je i novo okruženje u kome stvaraju – kazala je Nikolić.

S posebnim emocijama najavila je glumca Emira Ćatovića koji je pjesmu „Drumovanja“, po njoj, „razumio najdublje od svih koji su je govorili“. Nagrađivani mladi glumac je još odabrao da pročita pjesmu „Dan“ i njemu najdražu „Intime“.

0705eucentarDanašnji program počeo je uz Francuski (do)ručak i umjetnost, organizovan je u saradnji sa Ambasadom Francuske i Francuskim institutom. Ambasadorska te zemlje Veronik Brimo na neposredan način je predstavila francusku kulturu i hranu, i njihovu neraskidivu, viševjekovnu vezu. Prisutni su mogli da degustiraju ono po čemu je Francuska, možda, najpoznatija - kroasane, vino i sireve.

Program je zatvorio segment „Engleski čaj i književnost“, kada su predstavljena su najznačajnija djela engleske književnosti, koje su čitali ambasador Velike Britanije Ian Viting, i studenti Fakulteta dramskih umjetnosti sa Cetinja.

Događajima su prisustvovali i nedavno proglašeni počasni ambasadori EU u Crnoj Gori - trener Dragan Adžić, muzičar Dragoljub Đuričić i glumica Sanja Popović.

Dan Evrope obilježava se programima koje organizuju Delegacija EU u Crnoj Gori, EU info centar, Ministarstvo vanjskih poslova i evropskih integracija i nevladin sektor. Do petka će biti organizovano više zabavnih, edukativnih, sportskih i kulturnih događaja u Podgorici, Kotoru, Nikšiću i Pljevljima.

K.J.

Komentari: 0

Novi komentar