Performans pet NVO protiv izgradnje drugog bloka Termoelektrane

1805termoelektranapv
N
evladine organizacije Green Home, MANS, Centar za zaštitu i proučavanje ptica, Naša akcija i Crnogorsko društvo ekologa organizovaće sjutra performans ispred Ministarstva ekonomije, na Rimskom trgu, u 12 časova zbog „ignorantskog odnosa institucija koje realizuju projekat izgradnje drugog bloka teromelektrane u Pljevljima“, saopšteno je Portalu Analitika.

Objavljeno: 18. 05. 2014 - 14:06 Promjenite veličinu teksta: A A A

Organizatori performansa pod nazivom „Dva plućna krila za dva bloka termoelektrane“ pozivaju zaintresovane da im se pridruže kako bi ukazali na katastrofalnu ekološku i zdravstvenu situaciju u Pljevljima.

- Umjesto da se javnost upozna sa svim efektima i rizicima koje planirana termoelektrana u Pljevljima može da ima na ekonomiju i već drastično devastiranu životnu sredinu u Pljevljima, Ministarstvo ekonomije i Elektroprivreda Crne Gore su odlučuli da projekat izgradnje drugogo bloka realizuju iza zatvorenih vrata i bez međunarodnog tendera. Na taj način i suprotno odredbama Arhuske konvencije onemogućeno je blagovremeno učešće javnosti u donošenju odluka, a građani Pljevalja uskraćeni za informacije koje se tiču neposrednog okruženja u kome žive – navodi se u najavi dostavljenoj našem portalu.

Oni podsjećaju da „brojna dokumenta i različite sektorske strategije upozoravaju da novi blok značajno povećava emisije gasova staklene baste i našu zemlju ozbiljno udaljava od klimatske politike i ciljeva EU“. Zbog toga, po njima, najmanje što bi nosilac ovog projekta - Ministarstvo ekonomije, moglo da uradi jeste da „što hitnije i u saradnji sa drugim resornim institucijama, otvori javni dijalog na svim nivoima o mogućim zdravstvenim uticajima nastavka spaljivalja lignita u pljevaljskom basenu u narednih 40 godina“.

- Poražavajuća je činjenica da uprkos očiglednom trendu povećanja respiratornih i kancerogenih oboljenja na koja ukazuju stručne sluzbe Doma zdravlja Pljevalja u svojim godišnjim izvještajima, do sada nije objavljena nijedna ozbiljnija analiza o uticaju zagađenja iz termoelektrane na zdravlje stanovnika ovoga kraja. Što više, ti uticaji pokušavaju da se minimalizuju kroz izjave različitih zvaničnika – ističe se u saopštenju NVO Green Home.

Foto: pvportal.me

Komentari: 1

18. 05. 2014 - 19:15

Koje društvo . Ali da ih unaprijed ne proglašavamo budalama ( da su NVO profiteri znamo). Možda je Ćalovićka izmislila neku vrstu energije ili joj je neko rekao da su nuklearke bolje rješenje . Ali glavno je dizati prašinu , folirati neki aktivizam bez obzira na količinu gluposti u njihovim performansima i pisanijama .
Novi komentar