ČANOVIĆ: Drugi blok TE će biti potpuno ekološki čist (VIDEO)

1905canovic
S
ve analize uticaja na životnu sredinu su napravljene. Imali smo ovdje reprezentativnu kompaniju iz Norveške, koja je napravila stratešku procjenu uticaja na životnu sredinu i oni su se u potpunosti složili sa našim aktivnostima. Mi definitivno postepeno zatvaramo ovaj blok i otvaramo Termoelektranu 2, koja će biti potpuno ekološki čista-kazao je danas Miodrag Čanović generalni direktor za energetiku u Ministarstvu ekonomije povodom optužbi od strane organizacije “Green home”.

Objavljeno: 19. 05. 2014 - 13:16 Promjenite veličinu teksta: A A A

Nevladina organizacija “Green home” organizovala je danas u Podgorici performans pod nazivom „Dva plućna krila za dva bloka termoelektrane“. Kako su kazali iz ove NVO, Ministarstvo ekonomije i Elektroprivreda Crne Gore su odlučuli da projekat izgradnje drugog bloka realizuju iza zatvorenih vrata i bez međunarodnog tendera, umjesto da upoznaju javnost sa svim efektima i rizicima koje planirana termoelektrana u Pljevljima može da ima na ekonomiju i već drastično devastiranu životnu sredinu.

Prema riječima Čanovića, evropski zakoni definišu da do 2018. godine sve zemlje koje imaju termoenergiju, moraju da donesu određenu regulativu, a od 2018. do 2024. svaka zemlja mora da smanji količinu proizvedene energije iz termoenergetskih izvora.

-Svaka zemlja mora da proizvede 20.000 sati, a naša Termoelektrana godišnje proizvede između 3 i 4 hiljade sati. Mi smo sve potrebne aktivnosti sproveli, a predstavnici Energetske zajednice su potvrdili naše aktivnosti i konstatovali da je sve u skladu sa pravilima-isitče Čanović.

On naglašava da se izgradnjom drugog bloka Termoelektrane dobija mnogo.
-Zatvara se postojeća Termoelektrana do 2024. godine i smanjuje se njena prizvodnja na minimum. Gradi se nova elektrana koja je u skladu sa svim standardima i Pljevlja će posle 2024. biti čist grad-naglašava Čanović.

Na navode “Green home-a” da Ministarstvo ekonomije i Elektroprivreda ne rade transparentno, Čanović podvlači da je sve u skladu sa zakonom.
-Postoje dvije varijante: Tenderska procedura ili međudržavni ugovor. Međudržavni ugovor moraju potvrditi Skupština Crne Gore i Skupština zemlje iz koje investitor dolazi. Tu nije bilo ništa netransparentno i mi smo sve uskladili sa zakonom. Ako bude nešta sporno, o tome će se raspravljati na Skupštini. Mislim da je ovo najvažnija stvar za građane Pljevlja, da se zaposli veliki broj ljudi, a da Pljevlja postanu mnogo čistiji grad-zaključio je Miodrag Čanović.

 

Komentari: 1

TRECE OKO

20. 05. 2014 - 00:36

Ovakvim ljudima kao sto je Gosp. Canovic treba otvoriti prostor za vecim ovlascenjima jer covjek ima viziju razvoja energetike. Zasto ne otvoriti i Ministarstvo Energetike jer nam je to udarna privredna grana naseg ubrzanog razvoja (kao sto imaju sve zemlje u regionu).
Novi komentar