Postizborna podgorička (s)lagalica

2106minjo
Dakle, ključno pitanje je: da li sve težnje SDP na uspostavljanju punog suvereniteta i državnog integriteta moguće ostvariti sa antidržavnim i nacionalšovinističkim Dražinim frontom ili SNP? Ne! I zato bi SDP u slučaju sklapanja postizborne koalicije sa ovim snagama bio osuđen na tiho umiranje!
Objavljeno: 21. 06. 2014 - 14:35 Promjenite veličinu teksta: A A A

 

 

 

Piše: Milorad Minjo Ražnatović

 

Postizbornu političku scenu obilježava konstantan pritisak jednog tabloidnog štampanog  medija i nevladinih organizacija njemu bliskih kako bi prinudili SDP da se prikloni „carstvu“ njihovih nezakonitih, kriminalnih i antidržavnih poslova.

 

Medijski hajkači: Koliko im „gori pod nogama“ možemo zaključiti i po tome da se tim hajkačkim pritiscima pridružio jedan od vlasnika i direktor ovog medija koji se na grub način razračunava sa pojedinim osnivačima i dugogodišnjim funkcionerima SDP. Ne preza ova „intelektualna i moralna“ veličina da to radi i po cijenu podsticanja unutrašnjih sukoba, podilazeći i  hvaleći Krivokapića, a kudeći, lijepeći etikete i moralno diskreditujući one funkcionere SDP (Lazovića i Kalamperovića) koji se   protive koaliciji sa prepoznatim nacionalšovinističkim strankama u Crnoj Gori i Podgorici. Nazivajući ih dugogodišnjim spavačima DPS u vrhu SDP („dubina“ ove  misli zaslužuje punu pozornost filozofa profesora dr Milenka A. Perovića), korumpiranim, antievropskim i političarima koji su u službi organizovanog kriminala i mafije (ko o čemu ... o poštenju, kaže stara poslovica), želi u javnosti stvoriti sliku da je jedan dio SDP ogrezao u kriminalu i korupciji, što je obična laž i kleveta onih koji svakog gledaju očima  vlastitog nemorala. U zanosu svoje „misaonosti i analitičnosti“ on, ni manje ni više, predviđa da će SDP  prihvati li koaliciju sa DPS u Podgorici nestati sa političke scene.

 

(Ne)skriveni kreatori politike: U raznim antivladinim kampanjama ovog lista,  nerijetko se koriste i usluge jednog  socijaldemokrate, lokalnog plavskog spahije. To se čini i ovih dana, dajući mu priliku da on sa svojom skučenom nacionalističkom sviješću sudi o tome - što je prevara a što pravi put SDP u Podgorici. Ne sumnjam da bi razvrgavanje koalicije na državnom nivou bilo u interesu njegovog pogleda na politiku, jer bi tada sa antidržavnim strankama mogao dogovarati  promjene državnih simbola, koji - kako sam izjavljuje - nijesu i njegovi simboli!? Dakle, simbola za koje je SDP založila svoj politički i moralni autoritet!

 

Ovaj medij čijim vlasnicima zbog sumnjivo stečenog bogatstva prijete sudski epilozi, pokušava da rušenjem Vlade preduhitri ove procese i zakonsku odgovornost. Želja je jasna,  uvlačenje  SDP u odbranu njihovog ogromnog i sumnjivo stečenog bogatstva, te njeno moralno prljanje i kompromitovanje kojemu je cilj njeno podjarmljivanje radi vođenja svojih političkih bitaka. Najmonstruoznije u svemu tome je što žele ovu partiju podstaći da napravi totalni politički zaokret i otklon od svojih svetih programskih opredjeljenja koji se tiču crnogorskog identiteta simbola i vrijednosti koje u jednoj simbiozi čine državno biće.

 

No, manje je bitno što misle medijski tajkuni i direktorska „intelektualna gromada“, mnogo je važnije pitanje: da li ovako o svojim drugovima i istaknutim partijskim i državnim funkcionerima misli i predśednik Krivokapić? To za sada ne saznasmo jer se ne oglasi  portparol SDP-a koji se zbog i najmanje kritičke opaske na račun ove stranke, pa bila ona i dobronamjerna, revnosno oglašava. Povodom  teških optužbi ovog lista ni riječi! Da li se radi o strahu da se ovaj tabloidni anticrnogorski medij  ne obruši na Socijaldemokratsku partiju ili je,možda, u pitanju nešto drugo što ima veze sa prijemom predstavnika ovog  medijskog klana kod predśednika Krivokapića, znaćemo uskoro!

 

No, nije mi namjera da se ovđe bavim  medijskim tajkunima, njima treba da se bave sudovi, jer baveći se njima čovjek prlja sam sebe, već mi je namjera da pokušam ukazati svima onima koji misle da SDP u Podgorici treba da gradi koaliciju sa Demokratskim frontom (čitaj Dražinim frontom), na sljedeće činjenice iz kojih SDP  mora izvlačiti  principijelne i logične političke poteze.

 

Principi SDP-a: Prvo, od samog osnivanja Socijaldemokratska partija je svoju programsku profilaciju gradila na vrtanju suvereniteta i nezavisnosti Crnoj Gori i svih vrijednosti, sa kojima će sadržajno i suštinski „preurediti istorijski prostor“ u kojem su unesene vrijednosti strane crnogorskom nacionalnom i kulturološkom biću. Dakle, crnogorski jezik, simboli (grb,zastava i himna), Crnogorska pravoslavna crkva, crnogorska kultura i tradicija je ono na čemu je građen kredibilitet državotvornosti od samog početka  djelovanja SDP.

 

Drugo, ova partija je svoju političku vrijednost i autoritativnost sticala kao antiratna i antifašistička stranka, koja se istrajno zalagala za mirno razrješavanje krize i energično borila protiv Miloševićevog velikosrpskog nacionalističkog projekta koji je na prostorima bivše Jugoslavije donio rat, suze, ubijanje, raseljavanje, jad i bijedu.  Ona je i stranka, koja se uz to,  decidno opredijelila i prema drugom svjetskom ratu i antifašističkoj partizanskoj borbi, jasno razaznajući činjenice da je četnički pokret u tom ratu bio kolaboracionistički, izdajnički i fašistički, jer je aktivno sarađivao i djelovao sa fašističkom Njemačkom i Italijom.

 

Treće, do sada, osim u nekim incidentnim situacijama (u Plavu đe se despotskom načinu vladanja centrala partije nije efikasno mogla suprotstaviti i spriječiti koaliciju sa antidržavnom SNP), Socijaldemokratska partija nije uspostavljala koalicije sa političkim subjektima koji su se izjašnjavali i zdušno radili protiv nezavisnosti Crne Gore i njenog ukupnog bića, kao ni sa strankama koje su fašističke orjentacije i kojima bi prvi politički potez po ustoličenju na vlasti bio poništvanje crnogorskih vrijednosti i simbola, kao i rehabilitacija fašističkog pokreta iz Drugog svjetskog rata  i vođa tog pokreta u ondašnjoj Jugoslaviji i Crnoj Gori. To se može potvrditi i primjerom da je SDP u koaliciju sa DPS ušla onog trenutka kada se ova otrgla od Miloševićeve velikosrpske nacionalističke politike i kada je svoj politički pramac usmjerila prema nezavisnosti Crne Gore.

 

Četvrto, neoprezne i pogrešne najave čelnika SDP u predvečerje izbora na Cetinju, da će praviti postizbornu koaliciju sa Demokratskim frontom, rezultirale su time da je SDP u odnosu na istraživanja dobila manje oko trista glasova, a u parlamentu  dva odbornika manje u odnosu na prethodni mandat, što je omogućilo apsulutnu vlast DPS.

 

Peto, najsvježiji i trebao bi biti najotrežnjavajući primjer, su već održani lokalni izbori na koje je SDP u Podgorici izašla u koalicionom savezu sa Pozitivnom Crnom Gorom, čiji  politički i nacionalni program nijesu jasno definisani. Zbog takve nedefinisanosti koji je proizveo i slučaj Nikšić (kada su kanili praviti   koaliciju sa antidržavnim strankama), „pozitivci“ su u stalnom i nezaustavljivom padu. Upravo, zbog koalicije sa ovom strankom, to isto se desilo SDP-u u  Podgorici. Treba li podśećati da je SDP na prošlim lokalnim izborima samostalno osvojio 9,50 odsto, a ova koalicija na majskim izborima  - 9 odsto glasova, što predstavlja veliki neuspjeh. Dakle, rezultat je bio miljama udaljen od očekivanog sinergetskog efekta, koji je, ako kao reper uzmemo rezultate SDP na prošlim lokalnim i Pozitivne Crne Gore, na potonjim parlamentarnim izborima,  trebao biti  od  23-24 procenata osvojenih glasova. Možda ono što je ohrabrujuće za SDP da joj  u ovoj koaliciji pripada oko 70 odsto osvojenih glasova. To temeljim na osnovu onoga što je bilo prisutno angažovanje na terenu i na temelju „evidentiranih sigurnih glasova“.

 

Dakle, jasno je da se jedan broj, od nekih tri hiljade glasova odlio prema DPS zbog saveza sa „pozitivcima“. Bilo bi ih još da nijesu pojedini ugledni članovi svojim moralnim autoritetom „garantovali“ svojim prijateljima-dugogodišnjim glasačima ove partije da njihov glas neće otići antidržavnim partijama.

 

I na kraju, kao opomena bi morao poslužiti LSCG koji je zbog sujeta i mržnje prema vlasti koju personifikuje Milo Đukanović, napravio otklon od svojih programskih opredjeljenja i na kraju se ugasio.

 

Jasan izbor: Iz navedenog se vidi da najveći broj članova, simpatizera i birača SDP baštini one vrijednosti za koje se SDP decenijama zalagala i na kojim je gradila svoj politički i moralni kredibilitet, a to su: zaokruživanje crnogorske suverenosti rješavanje pitanja Crnogorske pravoslavne crkve, ustavno tretiranje crnogorskog jezika u školama i stvaranja crnogorskih kulturnih i naučnih institucija koje će moći kompetentno odgovoriti na stalne pokušaje omalovažavanja i asimilacije Crnogoraca; antifašizam i odnos prema vrijednostima partizanskog pokreta u Drugom svjetskom ratu. Najveći dio biračkog tijela izričito iz ovih razloga i glasa SDP.

 

Dakle, ključno pitanje je: da li sve težnje SDP na uspostavljanju punog suvereniteta i državnog integriteta moguće ostvariti sa antidržavnim i nacionalšovinističkim Dražinim frontom ili SNP? Ne! I zato bi SDP u slučaju sklapanja postizborne koalicije sa ovim snagama bio osuđen na tiho umiranje!

 

Komentari: 21

Vucina Djurovic

21. 06. 2014 - 16:28

Bit ce da je ova analiza pokazala kako se moze urusiti i drzava i partija ,no sad kusajte .Iz ovoga se ne moze izaci bez posledica .Licno smatram da je uz sve zrtve ovakvim eksperimentom SDP odradio posao ovoga puta za DPS,i to oni dobro znaju...

21. 06. 2014 - 19:18

Minja, vrijeme ne stoji, Kalamper je 20 godina bio ministar, bratanac mu je poklonio par aparmana kao dar za penziju, Vuja je bio Ministar i 1990.te, sjećaš se! Nijesu tada uzimali nikoga ko je i za c bio crnogorac. Ok, proimijenili su se, priključili Anti Markoviću ispravili greške ali vrijeme čini svoje i u braku! Moraju se trgnuti kako god odluče. I jednai druga opcija im ne ide u prilog, razloga da odbiju i jedne i druge ima koliko hoćeš! Sporazumom su se zakucali i riječ dali, ako nešto znači! Dakle, novi izbori su najmanja žaba! Minja, piši knjige nemoj molim te o dnevnoj politici! Sve ovo zna i ADM. ali što da se radi!
Stanko

21. 06. 2014 - 19:18

Sve je to fino napisano ali ce sve pasti u vodu ako strani faktor naredi veliku opozicionu koaiciju.
Analitičar

21. 06. 2014 - 19:21

Ovo spada u "pisma čitalaca". Inače, koliko gođ ovi gospodin bio naklonjen SDPu, ne bi smi ovako pisat o političkijem protivnicima. Dijelim njegovo mišljenje, u nastupu sam čak i grublji, ali ja sam anonimni čitalac, a on je "čoek sa slikom" i morao bi imat mjeru.
maroje

21. 06. 2014 - 19:28

Konacno da se sto kazu "u brk "saopsti ono sto je cinjenca.Glasogovornik iz Plava hoce da bude glavni "upravljac" u stranci i da preuzme ono sto prije svega pripada onima koji je vode.Raznatovic jasno kaze sta su programski prioriteti stranke.Tako je Minja,sve do jote.Ko vas gura tamo gdje vam nije mjesto.Da li hoce neko da vas ugura da napustite programska opredjeljenja i nestanete.To bi nekima odgovaralo,a time da oslabe crnogorski blok.Ne sa onima koji su protivu drave,zastave,jezika,crkve,... Svaka cast Lazovicu!Ne daj te se drugovi.
predrag

21. 06. 2014 - 19:29

Moj dobri Ražnatoviću, Ovo ti nije trebalo. Ako odete sa DPS, siguno nestajete sa političke scene. Ako se vodiš onom od dva zla biramo gore, opet greška, jer to drugo zlo neznamo kako je. Ako smatras da će ti drugi poništiti državnost CG, opet greška, to je jasno i vrapcima na grani da o tome niko i ne razmišlja. SDP je u vlasti 17 godina, kritikujete a podržavate, protiv ste DPS a za njih ste, i tako u nedogled. Dakle, ako nastavite sa DPS, najispravnije je, ustvari jedino ispravno, da kolektivno pređete u tu partiju i nestanete. U suštini, između DPS i SDP već sada stoji znak jednakosti, po svim pitanjima, prije svega odgovornosti. Ako zaista mislite dobro ovoj zemlji i njenim građanima, onda je ovaj članak velika greška. Na kraju, za razliku od SDP, DPS dovodi novi ljude i drži se obećanja, a vaša partija se učaorila - sve jedni te isti, a pričate da je cilj partije novi ljudi i dobro zemlji. Vjerujte mi, ja sam SDP-ovac, ali gotovo da više i ne vjerujem u ovu partiju. Ako odete sa DPS, vraćam člansku, a bogami će i mnogi drugi. Svako dobro.
Superhik

21. 06. 2014 - 19:31

E da se ovoliko pritiska DPS da ispravlja anomalije koje je uspostavio u državi i koje svima oči izbiše, pa da povjerujem u lijepe namjere ovakvih savjetodavaca. No se samo okuraže kad treba pritiskati sitnu boraniju, nekad LSCG, sad SDP, da se potčinjava DPS-u. Naravno uz standardu priču o odbrani države i uspostavljanju suvereniteta i državnog integriteta 8 godina od obnove državnosti. Kako je brane i uspostavljaju nek joj je Bog u pomoći.
KARA RADUSIN

21. 06. 2014 - 21:47

Da kojim slučajem SDP pođe u koaliciju sa SNP i DF, Podgorica bi zaglavila Berane.Vijorile bi se sultanke do zore.Trubjelo bi od topole pa do šljive ranke.Pogodite čijih zastava nebi bilo.Ta slika bi stvarno bila draga članstvu SDP-a i DPS-a.Članstvu koje je i pored neviđene hajke na njih,podmećanja,neistinama,prijetnji linčom,spiskovima sedmog bataljona....uspjelo na jednom neravnopravnom i nepoštenom odmjeru(55%-45%)vrati samostalnost svojoj prelijepoj Crnoj Gori.Članstvo koje voli civilizovane Evrio-Atlanske integracije,a ne čelične zavjese i gvozdene šape.Članstvo koje voli svoj Crnogorski identitet,atavizam,istoriju,crkvu,jezik i kulturu a ne nametnutu i tuđu.
Mitar

21. 06. 2014 - 21:58

U vrijeme kralja Nikole i 1918god, socioekonomski uslovi se poistovjećuju i istorija se može ponoviti. I kralj je zloupotrebljavao i narod i državu i na kraju su ga iśćerali iz države i sve mu oduzeli. A mi smo ostali bez države i nacije, crkve itd. A što se sad radi? Privatizuje se sve od juga do śevera, vidi se kako, a mi koji smo umorni od borbe za državu Crnu Goru, polako odustajemo i nestajemo biološki. Ništa nijesmo dobili , čak ni zahvalnost, a ostali smo bez egzistencije. Minja prijatelju, nemože se i nemože više, đe će nam đeca, a što im ostavljamo? Nemože se istrpljeti nepravda koja nam se nameće....
Vukac

22. 06. 2014 - 00:01

Sve ove tvoje teze su ispravne ali da SDP tek sad ulazi u vlast sa DPS .Ali SDP je vec dosta vremena u vlasti.Nije rijesio pitanje CPC u Crnoj Gori niti ce ikad biti rijeseno tako da DPS ne zeli da rijesi to pitanje i SDP je trebao da odavno srusi Vladu zbog toga a ti si Milorade to trebao da iniciras na partijskim organima i kao osnivac nisi se tada oglasio kao sad kao da ne vjerujes RANKU DA CE DONIJJETI ISPRAVNU ODLUKU KAO VAZDA DO SADA RANKO SAMO TAKO KAKO SI KRENUO
Starocrnogorac

22. 06. 2014 - 00:03

SDP je već prelomio! Koalicija sa SNP-om i DF-om je već ugovorena samo što vi to Milovci još ne znate.
crnogorac_UL

22. 06. 2014 - 01:02

tekst je melem za dusu svakog Crnogorca!!treba reci glasno i jasno da su neprijatelji ove drzave pored drazinog fronta vijesti i monitor (dan je to odavno)!! ako cemo ulazak u EU placat tako sto cemo tolerisat ove izdajnike onda NE HVALA!! Jedino u cemu se ne slazem sa Raznatovicem je da je SNP antidrzavna partija.Ipak su to ljudi koji vole ovu drzavu,moze im se zamjerit dosta toga al oni ipak nikad ne bi izdali ovu drzavu!!koalicija DPS-SDP-SNP spas za ovu drzavu!!
danilo stojanovic

22. 06. 2014 - 10:14

Treba krenuti od osnovnih stvari. Tada ce biti sve jasnije. Pravljenje raznih koalicija je politicka taktika. A ona dolazi na dnevni red tek kada se, prethodno, definisu ciljevi i strategija. Ako je SDP “pro-CG partija” onda je: Cilj (od kojeg nema otstupanja): - slobodna, nezavisna, gradjanska i pravna drzava CG! U NATO i EU! Strategija: Okupiti sve lojalne (Crnoj Gori) gradjane u jedinstveni front protiv anti-CG snaga. Taktika: U skladu sa postavljenim ciljem i strategijom. U ovom kontekstu, prosto je nezamilsiva saradnja sa DF-om - i ostalim anti-CG partijama - zestokim protivnicima nezvisne CG. To bilo i nemoralno. Jer bi ovakva taktika bila suprotna osnovnom cilju SDP-a.
danilo stojanovic

22. 06. 2014 - 10:15

P.S. Ako SDP procijeni da ne moze da saradjuje sa DPS-om - moze im dati podrsku i ostati van administracije? I upozoriti DPS-u da ce povuci podrsku ako DPS ne radi u interesu gradjana. Ili neka jednostavno uskrate podrsku i jednoj, i drugoj, strani. I pripreme se za nove izbore. Mada sumnjam da bi novi izbori promijenili cinjenicu da je SDP “jezicak na vagi”. Zato - “tri put mjeri, jednom sjeci”
"neupuceni"

22. 06. 2014 - 14:49

Minja, hvali ti i druga starna medalje...jednokanalan si "suosnivacu" moj i zaista dragi covjece...Pitanje za tebe socijaldemokratu.. Ko je u ovom momentu veca opsanost za Crnu Goru...Front ili ova druzina uzurpatora opsteg dobra...?Posto si ti socijalista o tome legendo ili ti nestaju argumenti jer si sebe i svoju famelju smjestio a stan dovio kao kadar socijaldemokrata...
Za neupućenog

22. 06. 2014 - 17:33

Za g. Ražnatovića ne možete ništa ružno reći osim tog dobijenog stana, što je osnov za življenje, i zar nije zaslužio taj stan da nije nešto nečasno uradi, baš si sraman. Nisko pišeš
anonimus

22. 06. 2014 - 17:37

Jer ovaj maliciozni "neupućen", priča nebuloze, jer DF kao vojna formacija sve radi da obesmisli Crnu Goru kao državu, a onda se pitam, ako bismo bili nečiji privezak na čelu sa DF sigurno nebi bilo korupcije, zloupotreba raznih vrsta, krađe i slično, to su čiste gluposti, pa neki članovi DF su i sada korumpirani zar Šarić to nije rekao pred sudijom u Beogradu, kakvi su ovo čistunci.

24. 06. 2014 - 11:10

Novak ugrožen a tebe niko ne spominje...moraš jače udarit za Mila i "njegovu" otadžbinu...
Cocorayco

26. 06. 2014 - 15:59

Ne bi bila osudjena na tiho umiranje nego na trenutnu smrt. Samo što to ne bi moglo da se desi u miru i tišini. Grdno se vara svako ko misli da bi se koalicija sa srbočetnicima i neoinformbirovcima u SDP-u dočekala sa odobravanjem i čekanjem lagane smrti. Imao bi ko da iznese i ideju i principe SDP, neka niko ne brine oko toga.

24. 07. 2014 - 13:00

Raznatovic je napisao: "...moguće ostvariti sa antidržavnim i nacionalšovinističkim Dražinim frontom ili SNP?" Antidrzavnim? Tako ih i ja dozivljavam. Nacionalsovinistickim? Ovaj epitet je toliko gadan da ga ni sam nebih upotrijebio. Cudi me da se Raznatovic spusta na te grane. Drazin front? U pitanju je klise kojim je izvjesna politicka druzina isprala mozak mnogih gradjana. To je uticalo i na Raznatovica. Ponavljaju izraze kao papagaji. U pitanju je govor mrznje koji je za svaku osudu. Ne branim ja opoziciju ali ne treba se spustati na njihov nivo. Nema srece u drzavi kada novinari i ostali dolivaju ulje na vatru.
Novi komentar