PIPEROVIĆ: Vijesti, Monitor i Dan su protiv mene vodili najprljaviju hajku u istoriji jugoslovenskog novinarstva

Zoran-Piperovic-advokat-
Dvanaest godina nakon izbijanja “afere S.Č.”, prvooptuženi u sudskom procesu za trgovinu ljudima, advokat Zoran Piperović, prošle je nedjelje dobio sudski spor u kome je glavna svjedokinja optužbe, moldavska državljanka S.Č., osuđena zbog davanja lažnog iskaza. U intervjuu autorke Tamare Nikčević za BH Dane, Piperović otkriva zašto je te 2002. ova Moldavka bila zloupotrebljena za aferu, ko ju je doveo u Podgoricu, a ko proteklih dvanaest godina krio i štitio od sudskog procesa, te kako su u kreiranju te afere, pored dijela vrha tadašnje crnogorske vlasti i regionalnih obavještajnih službi, učestvovala barem četverica stranih ambasadora sa sjedištem u Beogradu.

Objavljeno: 19. 07. 2014 - 11:09 Promjenite veličinu teksta: A A A

 

Kao zamjenik državnog tužioca Crne Gore, uhapšen sam 1. decembra 2002, i to pod optužbom da sam Moldavku S.Č., nakon podvođenja i podsticanja na prostituciju u Rožajama, Plavu, Ulcinju i Podgorici, za 2.000 eura prodao vlasniku podgoričkog noćnog kluba Oskar; u međuvremenu, istu S.Č. vodio sam na Sveti Stefan na orgije koje su organizovali Milo Đukanović i Stanko Subotić Cane” - kaže najpoznatiji podgorički advokat, Zoran Piperović.

Kada je u pitanju pisanje medija u Crnoj Gori i Srbiji o “aferi S.Č”, Piperović je kazao sljedeće:

- Iako je u vrijeme vlasti Miloševića, svoje utočište našao u Crnoj Gori, urednik Večernjih Novosti Manojlo Manjo Vukotić je odmah nakon 5.oktobra okrenuo “ćurak naopako” i počeo da na pasja kola napada svog dojučerašnjeg finansijera i zaštitnika Đukanovića. Pod okriljem svog novog protežea Koštunice, Vukotić je 2003. u nedjeljniku Arena objavio iskaz S.Č; naslov je bio: “Bal drogiranih sadista”. Uz tekst koji je dobio od “uglednog” podgoričkog advokata Prelevića, Vukotić je objavio fotografije Svetog Stefana, Moldavke, Đukanovića i moju. Vidjevši Arenu, pomislio sam da bi moja smrt bio najbezbolniji izlaz iz agonije u kojoj sam se, ni kriv ni dužan, našao - kazao je Piperović.

Kada je u pitanju crnogorska medijska scena, Piperović je ubijeđen da je hajka koju su protiv njega vodile Vijesti, Monitor i Dan nešto najprljavije u istoriji jugoslovenskog novinarstva.

- Kada sam izašao iz zatvora, novinarka Vijesti Jasmina Muminović priznala mi je da je po direktnom nalogu urednika Slavoljuba Šćekića morala o meni svakodnevno da piše laži; istzovremeno, urednik Dana mi je nedavno kazao da je tokom trajanja afere, novinarki Nonković, kao vrsta stimulansa za vođenje hajke bila povećana plata i stavljen automobil na raspolaganje. Posebna priča je nedjeljnik Monitor.

Na pitanje zašto je posebna priča nedjeljnik Monitor, Piperović je odgovorio:

- Znate, u životu sam srijetao novinarskih bitangi i lažova, ali nikada takovog kakav je urednik Monitora Esad Kočan. Što se dogodilo? Isprovociran svakodnevnim telefonskim pozivima novinara Monitora i Slobodne Evrope Petra Komnenića, pristao sam da se u Hotelu Crna Gora sastanem sa Kočanom, kome sam znajući u kakvoj je finansijskoj situaciji njihov nedjeljnik, ponudio da sa 10.000 eura sam finansiram objavljivanje kompletnog sudskog spisa Moldavke S.Č. prihvatio je, zamolivši me da spis predam Komneniću. Nakon dva mjeseca, vidjevši da Monitor ništa ne objavljuje, pozvao sam najprije Komnenića, a onda i Kočana; nijesu odgovarali na moje pozive. Na kraju, javio se Komnenić i rekao kako su odustali od objavljivanja zato što u spisima nema svjedočenja Đukanovića. Ustvari, što se dogodilo? Vidjevši da je riječ o montiranom smeću, o budalaštini koja na najbolji način demantuje sve što su o “aferi S.Č.” Monitor i Vijesti prethodno pisali, ti veliki boric za istinu i pravdu, odbili su da objave integralni iskaz ključne svjedokinje optužbe. Danas, nakon objavljivanja presude S.Č. novinar Monitora, izvjesni Veseljko Koprivica, ne odustaje: nedavno je napisao sramni tekst u kome karikira agoniju kroz koju sam prošao - kazao je Piperović.

Piperović tvrdi da se neće završiti na tome.

- S obzirom na sramotu i blato kroz koje smo provučeni moja porodica i ja, neću se smiriti dok ne budu osuđeni svi crnogorski akteri “afere S.Č.” na čelu sa predsjednikom Skupštine Rankom Krivokapićem, zaključio je Piperović.

foto: www.bhdani.ba

Komentari: 6

Biilis

19. 07. 2014 - 12:51

Zar ovaj gospodin nije kolumnista Dana?
Novi komentar