" /> " />

JOANIKIJE: Bitka na Vučjem dolu nastavak Kosovskog boja

3007joanikije
E
piskop budimljansko-nikšićki Joanikije služio je juče svetu arhijerejsku liturgiju u crkvi Sv.sveštenomučenika Atinogena na Vučjem Dolu. Joanikije je kazao da je bitka na Vučjem Dolu "vrhunac svih bitaka, te da je bitka nastavak Kosovskog boja, koji je bio velika moralna pobjeda", piše Dan.

Objavljeno: 30. 07. 2014 - 06:35 Promjenite veličinu teksta: A A A

Svetom službom i narodnim sabranjem na Vučjem Dolu obilježena je slava tog hrama i 138 godina od Vučedolske bitke, kada su Knjaževina Crna Gora i herecgovački ustanici izvojevali pobjedu nad Osmanskim carstvom.

Joanikije je kazao da je bitka na Vučjem Dolu vrhunac svih bitaka i odlučujući događaj na području hercegovačkog ratišta. On je istakao da je ta bitka nastavak Kosovskog boja, koji je bio velika moralna pobjeda.

„Naši junaci na Vučjem Dolu bili su objedinjeni, imali su istu misao, osjećanje i vjersko i nacionalno, kulturno i duhovno. Nijesu se dijelili po tome ko kojim pismom pišejerje bilo jedno naše pismo, jedan jezik, misao, osjećanje i volja“, rekao je Joanikije.

Kako je kazao, takav događaj i pobjeda zaslužuju da se na tom mjestu podigne velika zadužbina.

„Kako je 1876. godine bilo jedinstvo naroda, tako ni danas nema razloga da ijedna porodica iz Banjana, Rudina, Hercegovine i okoline ne dođe na Vučji Do. Međutim, danas smo mnogo toga zaboravili, udaljili se od te misli i priče, pa se u pojedinim ovdašnjim medijima pojavljuju napisi kako je Vučedolska bitka podijelila narod na one koji je obilježavaju 28. jula pored tamošnjeg spomenika vučedolskim junacima i one koji se 29. jula okupljaju oko hrama. Vučji Do je zbirno ime za sve velike bitke, podvige i slavne pobjede i pogibije našeg naroda za oslobođenje otadžbine“, naglasio je Joanikije.

On je dodao da Vučedolska bitka nikoga nije podijelila, već su to uradili oni koji su na Vučji Do dovodili lažnoga popa i znamenje lažne vjere.

„Ostali su u ćorsokaku, kao što se i vidi. Neka im Bog da razuma i pameti i svega dobroga; da se vrate na pravi put. Ne pravimo podjele, nego se držimo onog kalendara kojeg se držala i Crna Gora u to vrijeme i naša sveta Crkva, a naročito se držimo sveca i dana koji nam je darovao pobjedu“, istakao je episkop budimljansko-nikšićki.

On je naglasio da je bitka na Vučjem Dolu bila velika pobjeda oružja Crne Gore i Hercegovine, srpskoga oružja, „a da je tada neko drugačije mislio i osjećao, ne bismo mogli dobiti tu bitku”.

foto: politika.rs

Komentari: 21

nenad mne

30. 07. 2014 - 07:17

A šta bješe sa Nikopoljem? (1896)

30. 07. 2014 - 11:55

Kakav hipnotizer! Mandrak bi za njega bio malo dijete. Čemu nas uči učiteljica života; što se stvarno zbilo na Nikopolju? (srpska wiki kaže): Bitka kod Nikopolja je bila velika bitka između Osmanskog carstva i srpskih vazala sa jedne i evropskog saveza koji su činile Ugarska, Sveto rimsko carstvo, Francuska, Vlaška, Poljska, Engleska, Škotska, Švajcarska, Republika Venecija, Republika Đenova i vitezovi krstaši sa druge strane. Glavninu evropskih snaga činile su trupe iz Francuske i Mađarske.[8] Bitka se odigrala se 25. septembra 1396. godine, nedaleko od Nikopolja, tvrđave na Dunavu u današnjoj Bugarskoj. Nakon bitke je veći deo Balkana definitivno pao pod tursku vlast. U bici su odlučujuću ulogu imali sultanovi vazalni oklopnici, pod vodstvom Stefana Lazarevića. Pope prevarantu i licemjeru! O Vučjem Dolu i Martinićima Srbi mogu samo da sanjaju!
Niksic polje

30. 07. 2014 - 10:00

Sve je tacno reka mada se odje dostini to ne svidja.

30. 07. 2014 - 10:26

Ovi popovi SPC su pod drogom ili ih muci bolest od izliva srpstva na mozak. Jedino se tako mogu objasniti njihova buncanja. Uporedjivati Kosovo i Vucji do je toliko besmisleno, da to moze uraditi jedino mozak koji halucinira.
Labud

30. 07. 2014 - 10:26

E bogomi ste pravi pripadnik današnjeg srpstva-ono viteško srpstvo zajedno s Turcima zakopali i protiv Crnogoraca ratovali-a Crnogorska Vučedolska Bitka poslije 500g da je vaš/raje nastavak Kosovskog Boja. Zaista je ponos raje a današnjih Srba-da su se poslije 500g 'šetnje' i ćutanjem prepuštava prva bračna noć gazdama-danas okuražili i imaju hrabraost na Crnogorce glas podići-koji za njihovo spašenje ginuše i reć da Crnogorci nikad nijesu postojali. PS: Narod za takve price je odavno uokvirio onu setencu-'pi gov*** od popa (J)ovana.
ilija

30. 07. 2014 - 10:26

Ovo je za nevjerovat. Svještenici pričaju o prošlosti, kroje nam sadašnjost i planiraju budućnost... Bolje da nas nema!
Babe i žabe

30. 07. 2014 - 11:53

Ovi popovi iz SPC još jašu na kosovskom mitu i slavnoj pobjedi Turaka a prisvajaju i otimaju veliku pobjedu Crnogoraca na Vučjem Dolu.
praunuk

30. 07. 2014 - 11:56

Samo da se zna: -Od 24 tabora (bataljona) vojske (nizam i bašibozuk) kojom je komandovao Muhtar-paša, divizijski general i brigadni generali Osman-paša i Selim-paša, koji su od 18. do 28. jula 1876. godine nadirali prema Crnoj Gori, nijednog vojnika nije bilo da je govorio turskim jezikom.Sve je to skupljeno sa prostora od Bileće do Mostara. A to se zove Hercegovina.Sreli su se na Vučjem dolu (malo d) sa Crnogorcima. Crnogorskom vojskom komandovali su: -desnim krilom serdar Jole Piletić, Iz sela Zvale-Piperi, -centar pod serdarom Bajom Boškovićem, s Orje Luke, -lijevo krilo pod vojvodom Petrom Vukotićem, za njim vojvoda Peko Pavlović-oba s Čeva. -Komandati bataljona: banjskog i rudinskog bili su Baćo Đuričin i Ćetko Pejova-oba rođeni na Velestovu 1836.godine. Đe su bili Hercegovci na Vučjemu dolu 1876.-s koje strane?
praunuk

30. 07. 2014 - 11:56

amo da se zna: -Od 24 tabora (bataljona) vojske (nizam i bašibozuk) kojom je komandovao Muhtar-paša, divizijski general i brigadni generali Osman-paša i Selim-paša, koji su od 18. do 28. jula 1876. godine nadirali prema Crnoj Gori, nijednog vojnika nije bilo da je govorio turskim jezikom.Sve je to skupljeno sa prostora od Bileće do Mostara. A to se zove Hercegovina.Sreli su se na Vučjem dolu (malo d) sa Crnogorcima. Crnogorskom vojskom komandovali su: -desnim krilom serdar Jole Piletić, Iz sela Zvale-Piperi, -centar pod serdarom Bajom Boškovićem, s Orje Luke, -lijevo krilo pod vojvodom Petrom Vukotićem, za njim vojvoda Peko Pavlović-oba s Čeva. -Komandati bataljona: banjskog i rudinskog bili su Baćo Đuričin i Ćetko Pejova-oba rođeni na Velestovu 1836.godine. Đe su bili Hercegovci na Vučjemu dolu 1876.-s koje strane?
praunuk

30. 07. 2014 - 11:57

amo da se zna: -Od 24 tabora (bataljona) vojske (nizam i bašibozuk) kojom je komandovao Muhtar-paša, divizijski general i brigadni generali Osman-paša i Selim-paša, koji su od 18. do 28. jula 1876. godine nadirali prema Crnoj Gori, nijednog vojnika nije bilo da je govorio turskim jezikom.Sve je to skupljeno sa prostora od Bileće do Mostara. A to se zove Hercegovina.Sreli su se na Vučjem dolu (malo d) sa Crnogorcima. Crnogorskom vojskom komandovali su: -desnim krilom serdar Jole Piletić, Iz sela Zvale-Piperi, -centar pod serdarom Bajom Boškovićem, s Orje Luke, -lijevo krilo pod vojvodom Petrom Vukotićem, za njim vojvoda Peko Pavlović-oba s Čeva. -Komandati bataljona: banjskog i rudinskog bili su Baćo Đuričin i Ćetko Pejova-oba rođeni na Velestovu 1836.godine. Đe su bili Hercegovci na Vučjemu dolu 1876.-s koje strane?
vlastelin

05. 08. 2017 - 23:35

Ti si bio tamo pa znas kojim jezikom se tamo govorilo jado jadni.Kako moze biti Crnogorska bitka kad to nikad nije ni bila Crna Gora do Berlinskog kongresa 1878.godine.Istina je da su Crnogorci ucestvovali ali radnja bitke se odvija u Hercegovini.DJE SU BILI HERCEGOVCI?Hercegovci 1875.god. podigli sami ustanak protiv Turaka u koji ste se vi posle godinu dana mudrovanja i racunanja da li smete ili ne na kraju ipak ukljucili,naravno kad ste culi da se ukljucila i skoro cela Evropa.Da knjaz nije napravio dogovor sa Austrijom o podeli Hercegovine ne bi se ni ukljucili. Zao mi je sto cu ja morati da ti otkrijem tajnu da ako si iz Niksica,Savnika,Pluzina,Pljevalja,Zabljaka,Herceg Novog,Igala,Risna...(jer to je teritorija stare Hercegovine koju ste dobili ljigavom politikom knjaza) onda si Hercegovac to jest Srbin poreklom.
Perun

30. 07. 2014 - 13:45

Vala Praunuče neka si im reka. Samo je njima džaba zborit. Nima sva nauka pomoć ne može. Oni vazda jedno te isto. Tuđe kradu i prisvajaju. To je njihov DNK. Od Kosova, ni naprijed - ni nazad. Tu su ih Turci jednom za vazda zavarili.
Vucina Djurovic

30. 07. 2014 - 14:40

Otkud tamo crkva posvecena Svetomuceniku Atinogenu .Hoce li ovaj Joanikije ustvrditi ,da su Vucedolski junaci u spomen na njega pred bitku Crkvu pohodili .Hoce, samo neka jos prodje malo vremena. Bila je zabranjena gradnja te crkve koju su Hercegovci evo vidim podigli na crnogorskoj teritoriji . Cim su tamo dosli popovi eto ti podjele,jer ta crkva samo podjelama sluzi kao i svaka Srpska crkva u CG.Koliko se budu oko nje okupljali sa svjestenicima SPC a toliko ce biti razbracivanja i na kraju notornih lazi da su pobjedu na Vucijem Dolu odnijeli Hercegovci , fino vidim da ka tome ide .Da vas do sada nije neko tjerao i trazio da se ne prikljucujete svetkovini kod spomenika ,da to zajedno slavimo . Nije niko ,ali vi necete .Zna se sa kim hocete ,jer vi se razbracivanjem bavite i predike drzite o crkvi ,jeziku, nacionalnosti,posto Crnogorce kao narod ne priznajete.Zato pope na bljuj otrov no gledaj svoja posla.
Cuca

30. 07. 2014 - 14:41

[email protected], istina uvijek boooli, i ona prodorna...
Jole Drinjak,čoban prasadi

31. 07. 2014 - 13:33

...lažovi i nitkovi/komentatori i RETORI/-reprinteri-pa svaki iz svojega nesretnog staništa -brloga prodaju "bele bubrege" za bubrege!!! Gospodo lažovi i nitkovi-ko zaboravi da srpsko oružje nije sjajilo na Vučji Do-nego Crnogorsko-Hercegovačko-Mulsimansko,taj ne misli svojoj otadžbini i svom narodu ništa dobro ni koliko 1988/ 1989 godine-kad oburdaste i u krv i pepeo ljudsku premetnuste svoju rodnu grudu!!! Gospodo lažovi i nitkovi-da li znate koliko je Muslimanskih bataljona bilo pod komandom Cara Junaka-na Vučjem Dolu!!! Gospodo da vam nebijaše Cara Junaka,vi bi ste svi skupa bili u tamni vilajet" predaka gospodina Erdogana-prešednika svih Muslimana u Jevropi XXI vijeka! Zato mučite i ne bijelite zuba- no: "CLAUDE OS,APERI OCULOS"-ZATVORITE USTA-OTVORITE OČI,ŠTO BI STARI LATINI REKLI!!!!
STANISLAV

30. 08. 2017 - 15:27

бр.39, 1876 http://www.dlib.me/sken_prikaz_1_f.php?id_jedinice=1291&skrd=1# стр 2 пјесма ПОБЈЕДА ЦГЦА НА ВУЧЈЕМ ДОЛУ ..за слободу СРПСКОМ РОДУ.. да косовски бој освети... У БОЈ ЛЕТЕ КОСОВО ДА СВЕТЕ...мешу њима СРБИ лете.. ал стиже их СРПСКА сада... ал их ВОЈСКА СРПСКА СТИЖЕ..
Novi komentar