" /> " />

Albanci proglasili republiku u Makedoniji

18al
N
ekadašnji lider albanske Partije za demokratsko djelovanje u Makedoniji Nevzat Haljilji proglasio je danas na skopskom trgu Skenderebeg "republiku Iliridu".

Objavljeno: 18. 09. 2014 - 17:54 Promjenite veličinu teksta: A A A

Kako je naveo, "republika Ilirida" se zasniva na Ustavu SAD u čijoj preambuli stoji da svako ljudko biće ima pravo da upravlja samim sobom.

Haljilji je rekao i da se ta republika zasniva na stavu američkog predsjednika Vudre Vilsona koji je govorio da narodi imaju pravo na samoopredjeljenje, javili su makedonski mediji.

Od premijera Nikole Gruevskog je zatražio da pokrene postupak za federalizaciju Makedonije. 

Kao predsjednik Iliride traži da Makedonija funkcioniše kao država sa dvije ravnopravne republike, Ilirida i Makedonija, po principu bivše zajednice Srbije i Crne Gore i belgijske federacije. 

"Danas smo proglasili Republiku Iliridu a Makedonija treba da se uredi kao Unija Iliride i Makedonije. Nijesmo za promenu spoljnih granica Makedonije ali treba definisati administrativne granice Iliride i Makedonije. To treba da bude urađeno po modelu koji su prije nekoliko godina imale Srbija i Crna Gora i koji Belgija i sada ima", rekao je Haljilji. 

Ukoliko makedonske institucije budu ignorisale postavljene zahtjeve, Haljilji najavljuje referendum. 

"Mi Albanci u Makedoniji imamo 400 hiljada glasova", rekao je Haljilji. 

Od premijera Nikole Gruevskog je zatražio da po primjeru bivšeg belgijskog premijera, koji je 1970. naredio da Belgija bude federalizovana izda nalog parlamentu da započne proceduru za federalizaciju Makedonije. 

On je rekao da je to neophodno zbog toga što Ohridski sporazum iako je zaustavio sukob 2001. između albanskih pobunjenika i snaga bezbjednosti nije uspio da obezbjedi ravnopravnost Albanaca i Makedonaca. 

Proglašenje Iliride je pozdravio i Idriz Sinani predsjednik Međunarodnog foruma za ljudska prava, koji je rekao da je proglašenje te republike kraj za diskriminaciju Albanaca u Makedoniji. 

"Albanske političke partije koje su danas aktivne u makedonskoj vladi i skupštini kao da su odustale od zahtjeva Albanaca za jednakošću sa slovenskim građanima". 

"Makedonski Albanci su godinama manipulisani jer je prošlo toliko godina a mi smo i dalje građani druge kategorije ako ne i treće. Rat koji je otpočeo u ime nacionalnog ujedinjenja Albanaca u jednu državu izgubio je svoju misiju i završio kao usatnak za poštovanje ljudskih prava. To se zove izdaja jer se ni jedan Albanac ne bi dohvatio puške zarad ljuskih prava. Albanac se bori za slobodu i nacionalno ujedinjenje sa maticom zemljom, Albanijom", rekao je Sinani. 

Sinani je apelovao na institucije Iliride da to poštuju i da svaki čovkek bude slobodan da uživa ta prava bez obzira na etničku pripadost, rasu, boju i vkeru, jer je to jedini demokratski put koji se zasniva na savremenim ljudskim pravima i slobodama.

(B92)

Komentari: 4

ISTOCNOPRAVOSLAVNI

18. 09. 2014 - 20:05

Nevzat Haljilji proglasio je danas na skopskom trgu Skenderebeg "republiku Iliridu". Kako cete se odbraniti CRNOGORCI od REPUBLIKE SANDZAK od KOCA DANAJA od ovoga Nevzeta itd.... One MISICE u ULCINJU su bile PREDSTRAZA itd...
Novi komentar