MALI BUDO, ili film zablude

1104miljo
U srpskom filmu o savremenim Crnogorcima koje su tamo udomili, nema pozitivnog lika niti karaktera. Nema uzora za ugled, ni među Srbima!? OK. Crnogorci u Beogradu su ništa roba, ne valjaju boba. Provjereno, dokazano. Čitava plejada, ratnih huškača i poratnih pomagača je smaknuta, jer im se nije moglo stati na kraj i to se neđe poklapa sa turobnim srpskim iskustvom s njima. Ali, onda je valjalo naći Srbina, valjda ga imaju u opštoj nestašici, makar za lijek, da ih prekultiviše.

Objavljeno: 06. 10. 2014 - 11:59 Promjenite veličinu teksta: A A A

 

Piše: Mihailo RADOJIČIĆ

Mali Budo može biti opravdan, ali ne i dobar film. Nasitili su se u Beogradu i nagledali Crnogoraca koji su ih vodili i zavodili od Kosova, a i prije njega, dok ih nijesu uveli u Evropu (čitaj: Hag). Možda je stoga Mali B. neophodan srpskom gledalištu da makar na koga izduše... za nepočinstva koja su im počinili, oni poreklom odavle. Izdušili su na malog Buda. Baš maloga. Svi su stariji od njega i svi se na njemu iživljavaju, dokazuju i veljaju. U Crnoj Gori bi se reklo: posili se na vršnjaka. Autori i njihovi preduzetnici u želji da što prije izduše, prešli su se u jednom: Crnogorci odavno ne idu u svijet preko BG. Ima direktnijih linija, a autori se još ponašaju kao da je tamo centar svijeta.

Ovo je zato, nekakav film; više omnibus, skeč crno-umornih, a ne humornih scena, koje povezuje neka zajednička nit, gotovo slučajno. Do humora je najkrivudaviji put od svih koji vode u literaturu, u pozorište, u film. U tu neviđelicu se teško stiže bez jakog, duhovitog osvjetljenja. Do crnog humora se stiže - još teže. Takvi tvoritelji misle da je crni humor, crni ambijent - da pukneš od smijeha. Mali Budo nije duhovit nego subleskast lik, karakter građen na ačenju, doskočicama, floskulama i slengu koji je čak prevaziđen u sredini iz koje ga crpe, ali to autorima nije niko rekao. Načuli su da se tako govori, ili odavno nijesu bili k nama. Najčešće korištena riječ u filmu je penal koja je ovamo, davno, ispucana i čudo je da je u Beograd stigla s tolikim zakašnjenjem. Napenalili su i Dejana Savićevića, Zvezdinu zvezdu, bez ijednog razloga i pripisali mu da progoni curice po Podgorici, bez ijednog razloga. Ustvari svi su penali, naročito autori. Glumci tu i tamo. Penal, u izvornom značenju je kazna. E ovaj film je kinematografski penal. No, u zapuštenim sredinama nema penala, igra se za prekršaje.

Ekipa se ozbiljno napatila da nauči  crnogorski jezik, sleng i akcenat i još se nijesu oporavili. Ali, kada se neko oko nečega i nekoga trudi, to je, u najmanju ruku, znak da ga poštuje ili hoće da ga dostigne, pa ispada da su... Crnogorci nedostižni. Da se zaključiti i da niko ne razumije crnogorski jezik liše Crnogoraca, pa trebaju prevodioca, ali to bi bio prećerizam i velika prezent-podrška autogenosti jezika. Međutim, ispostavila se još jedna opreka. U srpskom filmu o savremenim Crnogorcima koje su tamo udomili, nema pozitivnog lika niti karaktera. Nema uzora za ugled, ni među Srbima!? OK. Crnogorci u Beogradu su ništa roba, ne valjaju boba. Provjereno, dokazano. Čitava plejada, ratnih huškača i poratnih pomagača je smaknuta jer im se nije moglo stati na kraj i to se neđe poklapa sa turobnim srpskim iskustvom s njima. Ali, onda je valjalo naći Srbina, valjda ga imaju u opštoj nestašici, makar za lijek, da ih prekultiviše.

Scenarističko polazište za film je trač, a bagami i treš. Navodno, izvjesni crnogorski hirurg ne može da skapula život teško ozlijeđenom đetiću u saobraćajki. Neuspjela hiruška intervencija se smatra ubistvom s predumišljajem, te bi se moglo zaključiti da je u Beogradu medicina toliko napredovala da vade iz mrtvija... Uglavnom, krvna osveta je na vidiku. Doktorov sin je na meti, oko za oko - zub za zub, pa ga sklanjaju u BG dok se stvar ne zaboravi. Budući da krvna osveta nema amneziju, tamo je nastavlja crnogorska crna ruka, produžena na sve srpske zemlje. Tu su scenarist D. Vojnov i reditelj (koscenarist) D. Bećković, provalili vlastiti dilentatizam, u nepoznavanju dosljednog vizuelnog kazivanja. Mali Budo ulazi u BG u automobilu, a reditelj se ubi od napora da slika prijestonicu širokim objektivom iz ptičjeg rakursa. Iako je, u svrhu komike, sve dopušteno, žanrovski mora biti opravdano. Tako ta scena nije artistički duhovita, već (ne)profesionalno smiješna. Namjera je bila da zapanje mališu razglednicama iz vazduha koje on ne može vidi, jer Budo nije tica. On se vozi džadom gledajući iz prizemlja. Za prvi susret sa BG neophodan je tzv. subjektivni kadar. Tu lekciju, prije više od pola vijeka, filmadžijama je održao A. Hičkok u filmu Ptice. Agresivna invazija ptica izaziva požar na benzinskoj pumpi, a potom uzlijeću. Reditelj slijedi ptice, i iz njihove vizure, slika (gleda) učinak na zemlji. To je udžbenički primjer subjektivnog kadra. Međutim, reditelj Bećković i scenarist Vojnov su tu metodsku jedinicu preskočili. Zbog tog elementarnog neznanja Budu trpaju pogled s nebesa u oči, a on je na zemlji.

Prvi njegov konkretan dodir s Beogradom je noćni klub, lake ženske, igra na stolovima. Malo potom Malog B. njeguju prostitutke, bitange i batinaši, opet Crnogorci, policajaci i probisvijeti. Crnogorski policajac u srpskoj službi čačka nos, pljuje po ulici, pljuje ljubavnicu, psuje, grebe se za cigarete... I, što najviše boli Crnogorce, nosi se nikako, da bog sačuva - glibonja. Da li je to cijena policajca u Srbiji ili gađaju svog prvog polismena, kome nećemo ulaziti u prezime kad znamo okle je. Ako tako nešto nije cilj, onda je scenario slučaj, a ne namjera. Nema očekivanog razvoja priče. Kad ne znaju šta i kako dalje - onda junake onesvijeste. Najmanje tri puta u fimu padaju u komu iz koje ih reditelj vadi, kao gatara u ćikaru. Zavrti želju, evo te u svijest. To baš liči na improvizaciju bez ikakvog pisanog predloška. No, i film je u komi... Pa, ako je hirurg ubica, slijedili su ga i autori: ubili su film u pojam o filmu. Najljepšu sliku o Beogradu s početka, pretvorili su u deponiju. Najgori je ispao Klinički centar. Liči na prolaznu menzu u kojoj se svak može latiti noža i zariti ga u pacijenta. Kako su prema scenariju CG ljekari ubice, slika o BG klinici će najviše pogoditi Crnogorce, jer oni lete tamo za spas života, ne pitajući šta košta. Ta klinika je klinički slučaj zato što je jedan Crnogorac u njoj doktor. Po njoj se muvaju crnogorski huligani uspostavljajući poredak. U slobodno vrijeme i doktor je huligan. Namiješta ubistvo, ali ne nožem, kao podgorički kolega, već sofisticirano, injekcijom. Vidno je napredova u tem Beogradu.

U suštini film je replika vazdakadnjeg tretiranja Crnogoraca u Beogradu. Takve karaktere rijetko igraju Srbi. Crnogorci izigravaju sami sebe. Plaćeno; majmun gleda sebe u zrcalo... Tako čitavog života otplaćuju srpski lebac. Sponzori ovakvih projekata su ponekad i odavde. Uzlijeće avion Montenegro erlajnza u jednom kadru. U drugom je boca "rezerve" Vranca u (o)srednjem planu da se junaci napiju. To se obavezno plaća ka reklama. I potvrđuje se... Plantaže su bile domaćin pres konferencije povodom podgoričke premijere. Ko ih je ubijedio da je film vjerna slika CG, bog zna... Ili to Vranac postepeno klizi u Smederevku? S konja na magarca, nije nam prvi put.

Ali vratimo se novom repliciranju Crnogoraca u starom ogledalu. Radovan Zogović u knjizi Na poprištu, (Kultura, Beograd, 1947.) piše kako Crnogorci na čelu sa Trifunom Đukićem uveseljavaju tamošnje čitalište šegačenjem s jednim starim crnogorskim oficirom-serdarom, koji, navodno, ište penziju od njih, jer je proveo 7-8 godina na robiji u Zenici. Naravno, vrlo je čitljivo podrugivanje s Komitima koji su odanost svojoj zemlji otpagavali u kazamatima. Na tim izruganim temeljima, Crna Gora je stasala do nezavisnosti. To ruženje jednog naroda dobro je plaćano u Politici i inim listovima, jer T. Đukić kaže ko će penzionisat sve Crnogorce, što znači - svi su bili za svoju, a ne za nametnutu, tuđu državu. U istom duhu, jedan ovdašnji nagli kritičar je na zor uskliknuo s ljubavlju, da premosti vrijeme: nije Budo što mu zbore nego vitez Crne Gore. Zbog toga je i ovaj filmski učinak više dijagnoza tamošnje svijesti i ovdašnje nesvijesti o Crnoj Gori, nego film o Crnogorcima.

Uz sve stupice i stranputice (ne)poznavanja mentaliteta, film ima namjeru, ali je udovički prikriva (ostali su bez CG), da pokaže kako vole Crnogorce, tamo daleko. Ako je tako, Volim i ja Vas – kako reče jedan pokojnik i ode u Hag iz čiste ljubavi! A ko nema m..a (da bude Crnogorac), neka se ufati za Buda s obje ruke.

Komentari: 69

bsbs

06. 10. 2014 - 12:39

A šta se radi od Radoičića - turbo ultra mega giga Crnogorca. Sreća je sve dok su ovakvi u žestokoj manjini, inače bi ovu zemlju mogli "bačit" slobodno.
Cuca

06. 10. 2014 - 18:31

Mijo, sve si dobro opisao, a ja kad sam vidjeo reklamu za film takvo nesto sam i prepostavljao...
kevin spejsi

06. 10. 2014 - 19:50

Pa Radojicicu ,a dje Ti da pricas da neki film OCRNJUJE CRNOGORCE? Pa ti si ih ne ismijao, u onom tvom filmu Desantu na Prcevo, Ti si ih, UGAZIO SI IH BRE, Sto bi rekao Sloba.

06. 10. 2014 - 23:41

Kada se odgleda reklama ...pa sve je jasno .Jasno o kakvom se filmu radi ! Tesko da bi me neko natjerao da odem i odgledam to "umjetnicko ' djelo...
Agt

07. 10. 2014 - 00:10

"Crnogorski policajac u srpskoj službi čačka nos, pljuje po ulici, pljuje ljubavnicu, psuje, grebe se za cigarete... I, što najviše BOLI Crnogorce, nosi se nikako, da bog sačuva - glibonja."

07. 10. 2014 - 08:36

Ekranizacija frustracije beogradske čaršije & domaćih ..... crnogorskim otcjepljenjem i postojanjem crnogorskog nacionalnog bića.. Činjenično stanje - Crna Gora, samostalna država, na putu u NATO & EU, sa BDP-om osjetno višim od srpskog..
danilo stojanovic

07. 10. 2014 - 12:16

Jedno je kada se Z. Nikolic ili M. Radojicic "sprdaju" sa crnogorskim nacinom zivota, jezikom i naravima - jer su Crnogorci. To je zdrav humor ili satira. Na svoj racun. Drugo je kada se velikosrpski klero-nacionalisti sprdaju sa CG i Crnogorcima. Jer se tu onda radi o sramotnom ismijavanju i vrijedjanju Crnogoraca, odnosno, o sovinizmu i rasizmu prema Crnogorcima. Sto ne naprave slican film sa "Srbima" iz Republike Srpske. Zalosno je sto u toj farsi ucestvuju i glumci iz CG.
Starocrnogorac

07. 10. 2014 - 13:30

Oni se sprdaju sa vama Montenegrinima, Dukljanima a ne sa Crnogorcima. Kako to ne shvatate gospodine.SXrbi se ismijavaju skorojevićima, onima koji dolaze sa cetinjskih sela, koji ne znaju hodat, a ponašaju se kao da su iz Pariza.Ovo je ismijavanje novocrnogoraca, Montenegrina, Mneaša, Sekulinih pristaša..nema ovdje ni C od Crnogoraca jer su oni časni i pošteni.90% DPS-ovaca jedva čeka da ih ,,pomazi" srpska metropola, da ih neko pogladi po glavi od velikh srpskih umjetnika a ovamo pred vama glume veličine.Znači da zaključim...ovo je film o kvazicrnogorcima, izmišljenom narodu koji će trajati koliko bude i trajala vladavina Mila Đukanovića i to je to.
maja

07. 10. 2014 - 12:19

Nisam obozavalac g-dina Radojicica, ali se potpuno slazem sa njegovom opservacijom Malog Buda :)
Analitičar

07. 10. 2014 - 12:59

Ono što je stvarao Ž.Nikolić UMJETNOST je par excellence. Ovo što sačini ovi anticrnogorski bašibozuk jeftini je proizvod s osobinama pamfleta. Ja to svakako nijesam i svakako neću gledat. Ne moraš znat ništa o filmu, ali kad vidiš ko ga je snimio, dovoljno je. Crnogorac u srbski film služi samo za sprdnju, a tek kad su svi "junaci" Crnogorci, to je sprdnja na n-ti stepen. Jasno, to ne zbori o nama ništa, već o autorima. Najgrđe što čoeka može trefit jest NEMOĆ. A, sprdanje s drugijem ljudima osobit je vid nemoći, slabosti, manje vrijednosti.
ANDERBA

08. 10. 2014 - 12:41

PEKO, 100% SI U PRAVU!!!!!
Analitičar

08. 10. 2014 - 14:01

Ne, nijesu Crnogorci baš takvi kako ih ti oslika. Samo su takvi izplivali na površinu i od njih se ne vide obični, skromni i pošteni ljudi. Ne treba se povodit ni za ovijem glumcima što kopiraju spomenute, jer misle da je to preduslov za uspjeh ("mlaćenje" novaca). Nijesmo mi ni bolji ni gori od drugijeh, ali jesmo RAZLIČITI. E, te razlike nekijema su smiješne i pucaju od smijeha, jednako kao što mi pucamo na njine razlike. Danas vedre i oblače oni za koje je važnije đe si, no kakav si. No, i ta "moda" prolazi, jer s njom ne mogu u svijet.
Robert

08. 10. 2014 - 14:24

Zasto Sok Radojicic nije napisao kolumnu povodom napada gradonacelnika Splita,Zeljka Keruma,koji je javno rekao da Crnogorci nisu pozeljni u Hrvatskoj i rekao jos citav niz teskih uvreda?
musika

08. 10. 2014 - 16:36

Veliki Zivko nikolic je otisao iz Ozrinica u svijet i zadrzao se u Beogradu.Geniju su se tada vracale crnogorske slike i iz te perspektive nas je oslikao.Mnogi Crnogorci mu nijesu ni dan danas oprostili sto nas oslika onakve kakvi smo bili,a nazalost smrt mu ne dade da nas odslika danas da pomene i Soka koji svojevremeno obigra svu srbiju sve zadruzne domove da odslika Albance.Lijepo li je ponekad pokriti se usima i cutati.
Analitičar

08. 10. 2014 - 19:40

Pa, što se ne pokriješ i mučiš? Ž.Nikoliću nije vidio CG iz Beograda, već iz svojega ličnoga izkustva, a M.Radojičić se nije sprdao s Albancima, jer nije izsmijavao njin jezik, već je zabavljao gledaoce kosovskijem izgovorom srbskoga jezika, ali više o tome pročitaj ođe: http://haler.blogger.ba/arhiva/2011/05/23/2765876
Labud

08. 10. 2014 - 20:05

To je film o jednom dijelu raje/mileta koja je pribjegla crnogorskom podaništvu-da im Crnogorci uprcavaju eliksir života u njihovo srpstvo i tako dignu iz mrtvih. Ista raja/milet kao i onaj dio koji je pribjegao turskom podaništvu da im to uprcavanje života u njihovo srpstvo Turci obave. Danas su se ta srpstva ujedinila u jednog Srbina pod gunjom pokojnog srpstva. Jedina je razlika što se jednom srpstvu pod učkur tetoviralo 'dva pašina brka' a ovom drugom 'dva serdarova brka'-jedno ucrtavano pod turske šatore a jedno na crnogorska gumna.
aleksandar

08. 10. 2014 - 20:11

A da li je Budva na pjenu od mora vjerna slika našeg (crnogorskog) mentaliteta?
Ćele

08. 10. 2014 - 21:27

Citam komentare i ne mogu da vjerujem da ga samo ja nisam pogledao;)
danilo stojanovic

09. 10. 2014 - 11:15

Mislim da rasisticki vicevi i kreiranje rasistickihg streotipova nijesu humor - vec vrlo ozbiljan pokusaj sakrivanje mrznje i predrasuda. Jer se, "сваки групни стереотип који садржи изразито емоционално негативно оцењивање неке етничке, расне, верске или социјалне групе тумачи као предрасуда." Zasto se u Beogradu pricaju vicevi na racun svih drugih osim na racun Srba? Svi su glupi, pokvareni, lijeni, itd. - samo su Srbi savrseni? Prihvatajuci da se smijemo vicevima na nas racun - s jedne strane, govori o nasoj snazi - ali, s druge strane, govori o prikrivenoij mrznji i strahu druge strane. Bojim se da veoma ozbiljni rasni sukobi pocinju sa vicevima - na racun neprijatelja. Jer, prvo ga treba dehumanizovati, svesti na najnizi nivo, da bi ga kasnije mogli eliminisati bez griznje savjesti. Naravno, to se umnozava kada iza viceva stoje ozbilje klero-nacionalisticke ideologije. Vicevi su ozbiljna stvar u ustima rasista.
KARA RADUSIN

09. 10. 2014 - 11:57

Zaboravli ste tri bitne stvari u vašim komentarima.Prvo samom namjerom da krene u Beograd on postaje Srbin.Drugo zašto u Beograd-pa to je njegov ambijent.Treće,hvala im što svojim odlaskom pomažu Crnoj Gori.

10. 10. 2014 - 10:11

E svaka ti je na mestu.Ovde od "srece" izgibose da vide film.Verovatno jadni nemaju sta drugo da prikazu,sve je dobro u Srbiji samo su Budo i crnogorci kriminalci i ubice.Doduse,do juce su se kleli u jednog Buda (Milosevica) vikali kako ima velika Buda,a onda se setili kad je otisao u Hag da je crnogorac,da oni nisu ni luk jeli ni mirisali,nego da su eto bili terorisani za sve ovo vreme.Ono sto je najvaznije je sto taj film treba vrceti ovde po Crnoj Gori da vide kako i sto misle o crnogorcima u Srbji.Ovde je film dosta popularan je odrazava i podrzava jednu sovinisticku i ponizavajucu i farsu i predstavu o crnogorcima(kojoj su na zalost mnogi odrodjeni i odnarodjeni crnogorci doprineli za saku dolara).Naravno za to nisu imali nikakve koristi,ali eto,car im je.Jos im se pridodaje fudbaler koji kaze da zeli da igra za Srbiju,a izgleda da i ovi u reprezentaciji zele isto samo ne smeju da kazu pa igraju nereseno ili gube.Svi treba da idu de i mali Budo.Da dobro osete tu bratsku ljubav na kozi.Naravno oni su debelokozci pa im ne smeta,ali ostali ovde u Crnoj Gori nisu i nadam se da cem im doci konacno iz periferiju u glavu,pod uslovom da u njoj imaju sta.
KARA RADUSIN

10. 10. 2014 - 10:35

Istoričarima kojima je stalo do istine znaju kako je naseljavana Srbija poslije petovjekovnog arčenja pravih Srba od strane Turaka.Pa tek dvije seobe Srba,posebno druga sa kojom nije ostalo Srpskog uva po zapisu jednog monaha.Poslije tih dešavanja na teritoriji današnje Srbije se naselilo stanovništvo iz okruženja i tako su nastali novi Srbi.
MarkoNk

10. 10. 2014 - 15:55

A je li se neko zapitao zašto se u Crnoj Gori ne snimaju filmovi o Srbijancima koji su masovno naselili Podgoricu,Nikšić,Bijelo Polje ?
Filip Vešović

10. 10. 2014 - 16:20

Ko ne umije da se smije i nasali na svoj racun, ne bi trebao ni na tudj. Ovo je odlicna prilika da pokazemo da smo veliki i da mi bas umijemo. Nisam srboljub, pa da sam jedva cekao da se ismijem nama i posprdam a velicam njih, ali ne smatram da je glavna namjera i namjena filma da nam nanese zlo. Govorim tako jer poznajem ljude koji su otisli tamo a i ove koji zele da odu danas. Njihove karaktere, narav, ponasanje, vaspitanje, manire...Vidio sam bezbroj slicnosti i podudarnosti sa likovima iz filma i nasim bivsim i sadasnjim sugradjanima. Tuzno, ali istinito. Prebacivanje krivice sa sebe na drugoga nije rjesenje. To sto su pojedini rdjavi i ustalili su se u Beogradu, ne daje nama za pravo da krivimo Vojnova i Beckovica sto su bas takve stavili pred kamere. Svakako, mogli su izabrati kvalitetnije i bolje karaktere za film, ali kada bi to uradili, trebali bi da promijene zanr. Smatram da je cilj filma smijeh koji rezultira zadovoljstvom. Bio sam preko 20 puta i deltinim bioskopima, ovo je jedini film koji sam zelio vidjeti i 2. put. Postoje momenti kada su pretjerali, mozda cak i presli granicu dobrog ukusa (izmedju ostalog i crni humor) ali im to mogu oprostiti jer su me zasmijavali kako sam zaboravio filmu da se smijem. Zanr komedija mi je itekako poznat, kako strana tako i domaca. Sastavni dio imitacije je karikiranje, toga se moramo prisjetiti. Svi mi volimo da se smijemo Sojicu, koji je veca moralna nakaza i ljudska katastrofa od svih likova Malom Budu, a cim se jedan film snimi o nama, odmah ospeno s bespotrebnim kontranapadom kao da film nije sredstvo za zanimaciju i satisfakciju vec reklamni blok u svrhu politicke kampanje i borba izmedju ,,dvije stranke'', u ovom slucaju Srbije i Crne Gore. Ne kazem da je film iz savrseno humane namjere. Mene interesuje smijeh i dobra gluma, kada je u pitanju komedija, a ne poredjenje sa Hickokovim pticama sto je po meni apsurd. Porediti niskobudzetnu i prolaznu komediju male drzave(teritorijalno i ekonomski) sa vanvremenskim kultom i nacionalnim blagom (film a tek reditelj) je iracionalno. Posao sam da se s drustvom razonodim i zaboravim na probleme, a ne da gledam je li kamera iz misje ili pticje perspektive. Vama gospodine Radojicicu postovanje. Vas rad ni meni a ni crnogrskoj javnosti nije nepoznanica, niti nas ostavlja ravnodusnim.
Filip Vešović

10. 10. 2014 - 16:59

ovo je jedini film koji sam zelio vidjeti i 2. put. Postoje momenti kada su pretjerali, mozda cak i presli granicu dobrog ukusa (izmedju ostalog i crni humor) ali im to mogu oprostiti jer su me zasmijavali kako sam zaboravio filmu da se smijem. Zanr komedija mi je itekako poznat, kako strana tako i domaca. Sastavni dio imitacije je karikiranje, toga se moramo prisjetiti. Svi mi volimo da se smijemo Sojicu, koji je veca moralna nakaza i ljudska katastrofa od svih likova Malom Budu, a cim se jedan film snimi o nama, odmah ospeno s bespotrebnim kontranapadom kao da film nije sredstvo za zanimaciju i satisfakciju vec reklamni blok u svrhu politicke kampanje i borba izmedju ,,dvije stranke'', u ovom slucaju Srbije i Crne Gore. Ne kazem da je film iz savrseno humane namjere. Mene interesuje smijeh i dobra gluma, kada je u pitanju komedija, a ne poredjenje sa Hickokovim pticama sto je po meni apsurd. Porediti niskobudzetnu i prolaznu komediju male drzave(teritorijalno i ekonomski) sa vanvremenskim kultom i nacionalnim blagom (film a tek reditelj) je iracionalno. Posao sam da se s drustvom razonodim i zaboravim na probleme, a ne da gledam je li kamera iz misje ili pticje perspektive. Vama gospodine Radojicicu postovanje. Vas rad ni meni a ni crnogrskoj javnosti nije nepoznanica, niti nas ostavlja ravnodusnim.
Zoran V. Raičević

10. 10. 2014 - 18:47

Mali Budo je meni prva asocijacija na Aziju. Prvo Crnogorac pa još mali. Odim toga čim je mali, nešto može da mu fali. Ima, naravno, izuzetaka. Pa to ime Buda ili Budo je rijetko u Crnoj Gori..., tako da je naziv filma opisuje i cio film. Humor sa predumišljajem! Niko ne može da ospori da je Crnogorcima Beograd mio. Ja nijesam čuo ni za jednog značajnijeg Crnogorca (osim Mila) u zadnjih 50 godina koji nije karijeru gradio u BG. I dobri i loši Crnogorci. Ovo je film vjerovatno o nekim lošim Crnogorcima. O ovim dobrim Crnogorcima bi se morao snimati neki ozbiljniji film. Ne znam samo kakav bi bio film recimo o Crnogorcima u Rimu, ili Londonu ili Torontu. Priča ina svakakvih!

13. 10. 2014 - 10:09

Ovo je jedan od najsovinisti;kih filmova koji sam gledao u zivotu....Mnogo djece na projekciji u Delti...sreca sto nisu razumjeli nego su se smijali stosevima..........
Aida

20. 10. 2014 - 23:41

Film me je veoma nasmijao. Nema umjetničku vrijednost ali zaista smatram da je prepun dobrih fora, bile stare ili ne. Naprosto, nasmijale su me i to mi je prijalo. Moram li pritom istaći da sam Crnogorka? Jer, ovdje ispada da samo Crnogorci kritikuju film, a da se samo Srbima sviđa. E pa, nije tako. Realno, film je odlično prikazao to što je prikazao. Što prije to shvatimo, nadajmo se da ćemo se prije početi mijenjati na bolje. Ja sam razočarana npr Budvom na pjeni od mora jer u najozbiljnijoj atmosferi prikazuje CG kao državu kriminalaca, batinaša, lopova, manipulatora, novopečenih bogataša sumnjivog porijekla. Gluma je očajna. Ne pomaže ni plejada gostujućih glumaca/glumica. Da sam strankinja, nikad ne bih došla u CG gledajući ono i zamišljajući da je sve onako. Takođe, mislim da bi Radojičić trebalo da obrati pažnju na tome loših predstava koje se prave i igraju u CNPu, sve na temu crnogorskog humora, naroda i slično, a koje su totalna improvizacija i prenaglašena potreba da se svi bijemo u prsi i zaklinjemo na vječnu ljubav državi. Uz sve mane filma, bar me je istinski nasmijao sat ipo, ali, budimo realni, neki Crnogorci u Crnoj Gori i u Beogradu su upravo onakvi.
Novi komentar