Ozbiljna poljoprivredna proizvodnja nezamisliva bez osiguranja (VIDEO)

1509osiguranje
P
oljoprivredna proizvodnja, snažno zavisna od vremenskih uslova, jedna je od najrizičnijih grana privrede. Svake godine štete od elementarnih nepogoda u poljoprivredi u zemljama regiona procjenjuju se u milionskim iznosima. Osiguranje usjeva, zasada, životinja i poljoprivrednih objekata dobija sve više na značaju. Zato je danas ozbiljna poljoprivredna proizvodnja nezamisliva bez adekvatnog osiguranja - ocijenio je ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Petar Ivanović.

Objavljeno: 15. 10. 2014 - 09:38 Promjenite veličinu teksta: A A A

On je na danas održanoj konferenciji pod nazivom "Osiguranje u poljoprivrede" u Podgorici kazao da je cilj skupa da podigne nivo svijesti o značaju osiguranja u poljoprivredi, kako među poljoprivrednim proizvođačima, tako i među osiguravajućim firmama.
" Hajde da zajedno pronađemo modalitete koji će bolje zaštititi poljoprivredne proizvođače u Crnoj Gori, koji će podići standarde proizvodnje, proširiti tržišni prostor osiguravajućim kućama, zakoračiti u programe reosiguranja, a sve sa ciljem da smanjimo gubitke", napomenuo je Ivanović.

Ministar je rekao da Crna Gora pripada regionu svijeta u kojem se očekuju negativne posljedice klimatskih promjena na privredni razvoj i zdravlje stanovništva. Cilj Ministarstva je, kako kaže on, da crnogorska poljoprivreda napreduje, a jedan od segmenata u kojima treba da nepredujemo su standardi u proizvodnji.
" Mogle su se čuti kritike od poljoprivrednih proizvođača da ne mogu da osiguraju svoje plastenike. Naravno da neće moći da ih osiguraju kada nijesu napravljeni po standardima. Standardi nijesu visoki. Vrijeme je da poljoprivrednici počnu da mijenjaju svoj način razmišljanja", poručio je ministar Ivanović.

On je podsjetio da je Ministarstvo kreiralo posebnu liniju u Agrobudžetu namijenjenu osiguranju u poljoprivredi. Podrška se sastoji u u finansiranju dijela troškova osiguranja od štete na poljoprivrednim usjevima i stoci za registrovana poljoprivredna gazdinstva i iznosi 50 odsto od ukupne premije osiguranja.

Ministar je dalje naglasio da smatra da je u prethodnom periodu napravljen pomak kada je u pitanju poljoprivredno osiguranje.
" Broj zaključenih osiguranja u 2012. godini je dva, u 2013. tri, a za prva tri kvartala 2014. je 14. Isplaćene premije osiguranja ukazuju na to da raste osiguranje životinja u Crnoj Gori, dok osiguranje usjeva i plodova oscilira", navodi ministar.

Ivanović kaže da će i dalje postojati proizvođači koji neće vidjeti neophopdnost osiguranja i koji neće biti svjesni činjenice da se jedino osiguranjem poljoprivrede može nadoknaditi realni gubitak poljoprivrednih gazdinstava. Međutim, dodaje on, mišljenje poljoprivrednika se ipak mijenja.
" Znamo da će postojati oni koji će razmišljati " neće mene pogoditi, nije do sada, pa neće ni sad". Ali, podaci o broju osiguranja zaključenih u oblasti poljoprivrede u poslednje dvije godine pokazuju da se svijest poljoprivrednika u tom dijelu polako mijenja. Pripravnost i prevencija su od izuzetne važnosti i zato se moramo još više okrenuti obrazovanju kako bismo dostigli standarde Evropske unije", zaključio je ministar Ivanović.

Predsjednik Agencije za nadzor osiguranja Branko Vujović, kazao je otvarajući konferenciju da je cilj današnjeg okupljanja da se na osnovu iskustava drugih zemalja pronađu odgovori na pitanje šta država može da uradi da poboljša osiguranje u oblasti poljoprivrede.

Predsjednik Skupštine Nacionalnog biroa osiguravača Radenko Purić napomenuo je da je zadatak današnje konferencije da odgovori na rizike sa kojima se suočavaju poljoprivredni proizvođači i osiguravajuća društva.


Komentari: 0

Novi komentar