GOVOR MRŽNJE: “Šiptarske svinjarije” u obradi “Informera”

informreSVINJARIJE
I
ncident koji se dogodio na fudbalskoj utkmici između Srbije i Albanije u Beogradu, osim što je izazvao lavinu reakcija crnogorske javnosti, propraćen je danas i skandaloznim medijskim natpisom u jednom od crnogorskih štampanih medija.

Objavljeno: 16. 10. 2014 - 11:42 Promjenite veličinu teksta: A A A

Tabloid “Informer” najavio je preko čitave naslovne strane tekst o slavlju navijača albanske reprezentacije u Tuzima, Plavu i Ulcinju skandaloznim nadnaslovom:  “Šiptarska svinjarija”, otvoreno omalovažavajući, svrstavajući u isti koš sve Albance u Crnoj Gori.

Govor mržnje koji je najavljen na naslovnoj strani “Informera” ima svoj nastavak i na udarnim stranama tog tabloida. Čak je u tu svrhu iskorišćena i golišava “informerka” na trećoj strani koja ističe očito redakcijski stav: “Meni je ovih Šiptara pun kofer”.

Uz konstataciju da su “Albanci orgijali po Crnoj Gori”, redakcija brzopotezno zaključuje i da “režim u Crnoj Gori baš briga”.

Tako je, u jednom danu, umjesto argumentovane kritike političke provokacije sa zastavom “Velike Albanije” u Beogradu, beogradski medij samo pokazao drugu stranu medalje: na šovinizam sa utakmice, uzvratio šovinizmom posredstvom medija.

U Kodeksu novinara Crne Gore je jasno zapisano: “Novinari posebno moraju voditi računa da ničim ne doprinose širenju etničke mržnje kada izvještavaju o događajima i pojavama koji u sebi sadrže elemente etničke mržnje…” Ali, što zna tabloid što je kodeks.

Pitanje je, samo, da li će crnogorsko tužilaštvo ostati nijemo na očigledni govor mrženje i raspirivanje međunacionalne netolerancije poistovjećivanjem svih Albanaca u Crnoj Gori sa grupom ekstremista.

B.K.

Komentari: 16

ne citaj te !

16. 10. 2014 - 11:53

Informerova svinjarija u prenosenju DOGADJAJA !
Novi komentar