BRAJOVIĆ: Glavni radovi na autoputu počinju u maju naredne godine

Početak glavnih radova na realizaciji autoputa Bar-Boljare počeće krajem maja naredne godine, saopštio je gostujući u emisiji "Živa istina", ministar saobraćaja i pomorstva Ivan Brajović.
Objavljeno: 07. 11. 2014 - 10:27 Promjenite veličinu teksta: A A A

- Kada se završi parlamentarna rasprava i kada zakon bude usvojen, biće objavljen u službenom listu. Tada mi upućujemo nostu vladi Kine da su se stekli svi uslovi za početak radova. Pripremni radovi mogu vrlo brzo početi,oni moraju dati garanciju 21 dan prije početka radova ali njihovo prisustvo se može vidjeti odmah poslije objavljivanja u službenom listu. Glavni radovi će početi tek nakon izrade glavnog projekta, mi računamo da to može biti nekih šest mjeseci od kraja novembra - kazao je Brajović.

Partner Vlade Crne Gore u izgradnji autoputa je kineska kompanija CRBC, koja se pokazala kao najbolja za taj posao, ali koja se, važno je reći nalazi na crnoj listi Svjetske banke, navodno zbog mita i korupcije. Brajović je uvjeren da to ne treba da nas brine i tvrdi da je Crna Gora sklopila dobar posao.

- Tačna je informacija da je CRBC na crnoj listi Svjetske banke, a to da li je mitom i korupcijom dobijala poslove, koliko sam ja shvatio nije dokazano. Matična kompanija je uputila zahtjev SB da im se dostave dokazi o toj umiješanosti, dobili su informaciju da nikad konkretne dokaze za to nijesu dobili. Oni su mi dali papire kojima dokazuju da oni rade sa SB na nekim projektima - istakao je on.

A partnerstvo sa CRBC bio je uslov za dobijanje kredita EXIM banke za izgradnju prioritetne dionice autoputa. Crnoj Gori je ponuđen povlašćeni kredit sa rokom otplate od 20 godina, šestogodišnjim grejs periodom i kamatom od svega dva odsto godišnje, koja nije zabilježena u poslovnoj praksi. Brajović je objasnio kako bi trebalo da otplaćujemo kredit nakon šest godina.

- To je dobro povezano sa prosječnim godišnjim dnevnim saobraćajem. Mi smo pravili kombinacije kolika će biti putarina, ako je osam centi po kilometru, to će biti onda Smokovac - Mateševo 3,20 centi. Znači deset puta duža dionica od tunela Sozina koji se naplaćuje 2,5 eura,naplaćivaće se nepun euro skuplje. Najviša rata za kredit bi mogla da bude do 60 miliona, a onda će kasnije padati do oko 40 miliona - naglasio je Brajović.

Govoreći o brojkama, ministar je saopštio i da projekcije, da će zaduženje zbog autoputa usloviti rast spoljnog duga na 73 odsto BDP-a, ne moraju da se ostvare.

Brajović je takođe kazao da su ga iz Ministarstva finansija uvjerili da Crnoj Gori ne treba plan B, odnosno da nema bojazni da ćemo doći u situaciju da EXIM banci ne možemo da uplatimo ratu za kredit.

Komentari: 0

Novi komentar