Namirnice od kojih se ogladni

Koliko god jeli određene namirnice, vrlo brzo nakon što ih pojedete osjećaćete se kao da uopšte niste jeli. To proizilazi iz činjenice da je veliki dio hranjivih materija uništen u načinu obrade hrane.
Objavljeno: 11. 11. 2014 - 18:40 Promjenite veličinu teksta: A A A

Još je gora stvar kod ovih namirnica je što ne možete da prestanete da ih jedete, kao da su zarazne. Koje namirnice treba izbjegavati ako želite dugo da ostanete siti?

Žvake: Žvakanje žvaka podstiče izlučivanje želudačanih sokova i stvaranje pljuvačke. Ona onda dolazi do želuca i vara ga jer tako želudac misli kako je potrebno da vari hranu, što vas čini još gladnijim.

Dijetalni sokovi: Nemojte da nasijedate na natpis 'dijetalni'. Studije su pokazale da vas ovi sokovi čine gladnijim. Vještački zaslađivači mogu da vam otvore apetit i spriječe moždane ćelije koje rade na tome da se osjećate siti.

Smrznuta gotova jela: Smrznuta gotova jela, posebna ona dijetalna, samim procesom proizvodnje donijeće vam na sto jelo osiromašeno hranjivim materijama nakon kojeg ćete brzo ogladnjeti. Zato ih jedite rijetko, a uz njih obavezno jedite svježu salatu ili voće.

Kolači i pekarski proizvodi: Bijelo brašno i šećer nemaju vlakana ili hranjivih materija. U prvi tren ćete osjetiti sitost, ali vrlo brzo ćete biti gladniji nego prije. Birajte one proizvode koji su izrađeni od žitarica od cijelog zrna i sa što manje šećera.

Zašećerene žitne pločice za doručak: Osim ako pločice nisu pune proteina i minimalno zašećerene, s njima je ista stvar kao i s kolačima. Mogu se činiti kao dobra ideja, ali zbog načina obrade i šećera, nakon njih ćete ionako vrlo brzo morati da imate pravi obrok. Iako danas možete pronaći i visokokvalitetne, organske pločice, i dalje je bolja ideja da sami napravite doručak.

Pomfrit: Prženjem se uklanjaju mnoge hranjive materija, a dodaju nepotrebne kalorije. Jedete li ga uz kečap, koji je prepun fruktoznog kukuruznog sirupa, dobili ste savršenu nutricionističku katastrofu. Kao i kod čipsa, nemoguće je pojesti samo jedan.

Hrana koja sadrži monosodium glutamat MSG: Iako je kineska kuhinja po pravilu zdrava, neka jela sadrže obilje MSG-a. No, ne koriste ga samo Kinezi, provjerite da li se nalazi i u hrani koju kupujete pažljivo čitajući etiketu. Naime, ovaj pojačavač ukusa podstiče glad, pa nije za one koji paze na unos kalorija.

Izvor: magazin.net; foto: worldofkebap-stuttgart.com

Komentari: 0

Novi komentar