Amfipolis - otkriće koje talasa cijelu Grčku

Grčki arheolog Katerina Peristeri godinama je radila daleko od očiju javnosti sve dok nije otkrila mermernu grobnicu iz vremena Aleksandra Velikog - otkriće koje joj je donijelo instant slavu.
Objavljeno: 30. 11. 2014 - 17:15 Promjenite veličinu teksta: A A A

U zemlji bogatog kulturnog naslijeđa, arheolozi rijetko privlače pažnju javnosti. Pa ipak Katerina Peristeri je postala "lice" Amfipolis kripte, 2.300 godina stare grobnice ispod pjeskovitih brda sjeverne Grčke. Samo prošlog mjeseca dobila je tri grčke nagrade. 

"Ja sam samo arheolog koji radi svoj posao", rekla je ona prilikom jedne dodjele. Na drugoj je sa horom pjevala odu Aleksandrovoj domovini. 

Grobnica je možda počivalište Aleksandrove žene Roksane, njegove majke Olimpije ili jednog od njegovih generala. Ali ove teorije i spekulacije nisu jedino što doprinosi popularnosti Peristerijeve.

Poslije šest godina ekonomske krize, političkih preokreta i ponižavajuće pomoći međunarodne zajednice, Grcima su, piše Rojters, očajnički potrebni heroji i premijer Antonis Samaras i njegova vlada željni su dobrih vijesti. 

"To oživljava nade Grka da će i pored velike borbe da prežive negdje postojati 'sveti Gral' koji će ih ponovo povezati sa periodom slave i moći", rekao je sociolog Hristos Kaceagias. "U vrijeme krize, ljudi imaju šansu da redefinišu svoj identitet." 

Popularni TV program "Anatropi", mahom politički tok šou, dva puta je svoju dvočasovnu emisiju posvetio iskopavanju. 

Tabloid "Espresso" je nagovijestio da bi identitet misterioznog "stanovnika" grobnice mogao da se otkrije korišćenjem metoda Dena Brauna. Odgovor je u slici renesansnog majstora Đovanija Antonika Bacija koji je naslikao Aleksandrovo vjenčanje, naveo je list.

Grčke televizije detaljno su izvještavale o otkrićima u grobnici, od mozaika koji prikazuje otmicu Persefone, preko dvije karijatide, do skeleta koji je pronađen u krečnjačkom grobu i sada poslat na identifikaciju. 

"Konstantno praćenje arheoloških radova veoma je neobično", rekao je arheolog i direktor Kanadskog instituta u Grčkoj Dejvid Rap. "Gotovo da je postao televizijski program." 
3011grcka2

Samaras je često u svojim govorima pominjao grobnicu, a sa suprugom je obišao nalazište u avgustu kada je, stojeći ispred ulaza u grobnicu koji su čuvale dvije sfinge rekao da ovo "značajno otkriće" čini "ponosnim sve Grke".

Priče o Amfipolisu prodaju se, piše list Katimerini, kao svježi đevreci. "Priča je uzbudljiva i nikada se neko arheološko iskopavanje nije ovako odvijalo", rekao je grčkoj televiciji ministar culture Konstantinos Tasulas. 

Nisu baš svi oduševljeni time. Opozicija kritikuje Samarasa - čija vlada "hendluje" sva saopštenja vezana za grobnicu - da preko Amfipolisa pokušava da dobije političke poene. 

"Amfipolis nije mjesto za političke igre", kaže Panos Skurletis, portparol opozicione Siriza partije. 

Despina Kutsumba, arheolog koji je član male, antikapitalističke Antarsija partije kaže da Samaras koristi grobnicu kako bi sakrio činjenicu da druga nalazišta u zemlji dobijaju manje sredstava: "Izdvajaju Amfipolis kako bi prikrili bankrot zemlje."

Grobnica je poslužila i kao inspiracija za seriju karikatura. Na jednom je Samaras prikazan kako poziva arheologe da identifikuju pokojnika kako bi mogao da plati novi porez na nekretnine, drugi pokazuje ekonomiste kako popaju po Amfipolisu u pokušaju da pronađu ekonomski oporavak. 

Neki vjeruju da iskopavanje neće pomoći zemlji gdje je svaki četvrti nezaposlen a prihodi domaćinstava pali su za trećinu od početka krize. 

"Istina je da bismo svi voljeli da je ovo nešto važno", kaže psiholog Garifalija Dedes. "Ali, istina je da je ovde samo riječ o važnom otkriću koje nam uljepšava crne dane." 

U Amfipolisu se nadaju da će otkrića pomoći regionu da malo prosperira.

U muzeju koji je vikendom posjećivalo petoro posjetilaca, sada ih ima oko 2.000, kaže Ana Panagiotarea, portparolka iskopavanja. Autobusi puni turista i školaraca dolaze na nalazište koje nije otvoreno za posjete. 

Solunska TV 100 bilježi skok gledanosti sa tri na 24 posto kada emituju polučasovne izvještaje o Amfipolisu, dodala je ona. 

Peristeri, arheolog sa početka priče, kaže da je srećna što grobnica "podsjeća svijet na kulturni doprinos Grčke". Ali, kaže, nalazište nije promijenilo njen život: "Ovo je posao koji radim već 35 godina."

Izvor: b92.net

Komentari: 0

Novi komentar