STIJEPOVIĆ na otvaranju DEUS-a: Pomagaćemo kulturne stvaraoce, čuvati bogatu baštinu (VIDEO)

Uvjeren sam da i ova izložba predstavlja istinski izraz i prvorazredni događaj, jer je dosadašnji rad Romana Đuranovića poznat i cijenjen jednako od strane kritike, kolega, kao i poklonika njegovog likovnog djela, kazao je gradonačelnik Podgorice Slavoljub Stijepović otvarajući večeras samostalnu izložbu renomiranog slikara, kojom je ujedno počela ovogodišnja Decembarska umjetnička scena – DEUS.
Objavljeno: 01. 12. 2014 - 22:21 Promjenite veličinu teksta: A A A

On je naveo kako je Đuranovićevo „osobeno djelo na tragu značajnih iskoraka savremene crnogorske umjetnosti“.

- Vjerujem da dijelimo zadovoljstvo što će 21. DEUS početi izložbom ovog vrijednog čovjeka do kraja posvećenog umjetnosti. Kao što su njegove slike bile most među državama i kulturama, tako i 21. DEUS, treba da bude spona među ljudima, idejama i različitim umjetničkim vizijama, spona grada sa vrhunskom kulturom koja se stvara ovdje i onom kojoj će Podgorica biti dobar i uzoran domaćin – dodao je gradonačelnik.

0112stijepovicPoseban akcenat dao je planovima koje namjerava da realizuje sa svojim timom u narednom periodu.

- Ova manifestacija je već stekla svoj ugled postavljajući visoke estetske standarde. DEUS je i značajno doprinio obnovi i povezivanju kulturne saradnje, a tako će biti i ubuduće. Podgorica će biti pravo kulturno središte, grad otvoren za sva kulturna dostignuća. Zbog toga nam predstoji period dinamičnog razvoja kulture, koji ćemo podsticati, pomagati stvaraoce, raditi na poboljšanju uslova za rad ustanova iz ove oblasti, čuvati i valorizovati bogatu baštinu i raznovrsna civilizacijska dostignuća kojima Podgorica može da se ponosi.

Stijepović je podsjetio da će početkom naredne godine biti usvojen četvorogodišnji Program razvoja kulture Glavnog grada do 2019. godine.

- Njime ćemo otvoriti mogućnost svim kreativnim potencijalima grada da se ostvare u svom umjetničkom djelovanju. Glavni grad će iz dana u dan stvarati uslove da stimuliše afirmisane stvaraoce, ali i mlade talente, obezbjeđujući im najbolje moguće uslove za napredovanje. Samo tako Podgorica može biti ono čemu težimo – grad prepoznatljiv po kulturnim programima i zdanjima, po kvalitetu kulturnih sadržaja i mnoštvu vrijednih stvaralaca svih generacija. To će biti svakodnevni zadatak svih ljudi u upravi grada koji će brinuti o kulturi i ostalih iz uprave – na čelu sa gradonačelnikom – i dati svoj doprinos kako bi ove postavljene ciljeve i ostvarili – zaključio je on na otvaranju ove kulturne manifestacije

ĐURANOVIĆ: Konačno ponovo izlažem u Podgorici

Naš poznati slikar mlađe generacije kazao je kako je posljednjih pet godina uglavnom izlagao u inostranstvu: u Njemačkoj, zatim Muzeju moderne umjetnosti u Ankari, a priredio je i dvije izložbe u Kanadi.

- Od 2006. godine nisam samostalno izlagao u Crnoj Gori i bilo me samo na kolektivnim izložbama. Desilo se da su se vezale one u inostranstvu i zato mi drago što sam poslije toliko godina uspio da je napravim i u Podgorici – kazao je Đuranović.

0112romanOn je za Portal Analitika takođe naveo kako ova izložba u cjelini, za sada, neće biti predstavljena i u drugim crnogorskim galerijskim prostorima.

- Možda će neki segment biti izložen, ili će u nečemi sasvim novom što budem radio toga biti u nekom manjem obimu... Sigurno će nešto biti, jer kontinuirano radim, ali o izložbama ne razmišljam. One, nekako, same dolaze. Samo se to nameće.

Đuranović je podsjetio da se na izložbi može vidjeti 26 njegovih djela nastalih u proteklih pet godina - slika velikih formata, kao i po dvadesetak crteža i radova koji su nastajali na kutijama cigara.

- Volim da radim velike formate i na ovoj izložbi su uglavnom oni predstavljeni. On mi daje slobodu i ispunjava me u kreativnom smislu. A moje slikarstvo, ono što se ispod tog sloja slike može vidjeti, jeste bavljenje savremenim čovjekom, u ovom vremenu, i njegova psihološka stanja, pitanje identiteta i svijet u kome živimo – dodao je umjetnik.

Na otvaranju je govorila i kustoskinja izložbe Petrica Duletić.

Likovna publika moći će da pogleda ovu postavku naredne tri sedmice.

K.J.

Komentari: 0

Novi komentar