Raspisan novi tender za Duvanski kombinat Podgorica

Tender za privatizaciju, odnosno dokapitalizaciju putem izgradnje fabrike i prodaje akcija Duvanskog kombinata Podgorica, raspisan je danas, a rok za dostavljanje ponuda je 12. februar, piše Pobjeda.
Objavljeno: 02. 12. 2014 - 09:08 Promjenite veličinu teksta: A A A

Ponuđač mora da dokaže da posjeduje iskustvo u duvanskoj industriji najmanje pet posljednjih godina i da mu godišnji prihod nije manji od deset miliona eura u posljednjoj poslovnoj godini i da ima pismo namjere ili sklopljen ugovor o upravljanju kompanijom koja ispunjava kvalifikacioni uslov.

Izvršni direktor DKP-a u stečaju Slavoljub Vukašinović za Pobjedu je juče kazao da je važno da je tender „široko koncipiran“ da bi se javio neko ko je spreman da dislocira fabriku na određeno mjesto, uposli radnike koji već rade i nastavi proizvodnju.

- Ne treba uslovljavati nikoga da ide na lokaciju koja je predviđena ako to nije racionalno - kaže Vukašinović i dodaje da se nada da će Novi duvanski kombinat konačno pronaći investitora.

DKP je, podsjeća Vukašinović, na prodaji čak od 2005. godine. Na pitanje da li se može naslutiti ko je ovoga puta ozbiljni kupac, on kaže da je teško reći ko je najviše zainteresovan.

- Jedinu pismenu ponudu dostavila je Fabrika duvana iz Mojkovca. Oni su predvidjeli izgradnju fabrike na prostoru oko 7.000 kvadrata i investiciju od oko 2.700.000 eura. To je dostavljeno prije mjesec dana. Oni su predvidjeli preseljenje fabrike i nastavak proizvodnje. Tu ponudu shvatam kao djelimično ozbiljnu ponudu, ali ni to nije obavezujuće da će se javiti na tender. Oni su to napisali u njihovom pismu namjere. Uposliće radnike DKP, kako je navedeno u toj ponudi, ali nije preciziran broj radnika. Mi, nažalost, nijesmo u prilici da uslovljavamo - ocijenio je Vukašinović.

Na pitanje kolika je procijenjena vrijednost Duvanskog kombinata i da li se može prodati više od nje, Vukašinović kaže da je vrijednost onolika koliko ponuđač da novca, bez obzira na cijenu koju bi željeli da ostvare. On podsjeća da DKP ima 180 stalno zaposlenih radnika i 20 na određeno vrijeme, što znači da je na platnom spisku 200 radnika.

Komentari: 0

Novi komentar