Pejović i Vojvodić uz Baroza na konferenciji o EU i Zapadnom Balkanu u Beogradu

Doskorašnji predsjednik Evropske komisije, Žoze Manuel Barozo biće gost konferencije „EU i Zapadni Balkan 2015-2020 - šanse partnerstva i obostrane nedoumice“ koja će u petak biti održana u Beogradu, javlja B92.
Objavljeno: 02. 12. 2014 - 12:00 Promjenite veličinu teksta: A A A

Uz njega, na konferenciji će govoriti glavni pregovarač u pregovorima Crne Gore i Evropske unije Aleksandar Andrija Pejović, kao i prof. Radmila Vojvodić, prva žena rektor Univerziteta Crne Gore.

Konferenciju organizuje Institut za javnu politiku, a osim Baroza učestvovaće brojni evropski političari, diplomate, rektori i predstavnici akademske zajednice sa vodećih univerziteta u Srbiji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini, koji će govoriti o funkciji tih institucija u pregovaračkim procesima.

Barozo će govoriti o očekivanjima od EK u narednom petogodišnjem ciklusu, a na skupu će učestvovati i poslanik Evropskog parlamenta i potpredsjednik Evropske narodne partije Mario David, koji je stekao bogato iskustvo u diplomatskoj praksi na vodećim pozicijama u EU.

- Konferencija je organizovana sa ciljem da se baš u Beogradu dobiju neki od odgovora na pitanja o budućnosti EU, sa posebnim osvrtom na proces priključenja zemalja Zapadnog Balkana. Srbija se danas suočava sa povećanjem siromaštva, kriminalom, korupcijom i teškim bremenom prošlosti. Evropske integracije, koje mogu da ponude nezaobilazan institucionalni okvir za nacionalno ujedinjenje u svakoj od zemalja Zapadnog Balkana, posebno su važne i aktuelne u uslovima ovdašnjih težnji za demokratizacijom društva i sveopštoj krizi nacionalnih identiteta - navodi se u saopštenju Instituta.

Na konferenciji će takođe govoriti zamjenik generalnog sekretara UN-a zadužen za inovativno finansiranje razvoja, Filip Dust Blazi, zatim srpska ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović, generalni sekretar Saveta za regionalnu saradnju Goran Svilanović, prorektorka za nauku Univerziteta u Beogradu i dugogodišna profesorka Tehnološko-metalurškog fakulteta Ivanka Popović, a u ime organizatora govoriće članovi Instituta za javnu politiku, profesori Univerziteta u Beogradu Mijat Damjanović, Nikola Samardžić i Stevan Lilić.

Komentari: 0

Novi komentar